Reklama

Zapraszamy do polubienia naszego nowego fanpage na Facebook'u.

Świeci kontrolka od wspomaganiem kierownicy

Wszystko co dotyczy silnika, przeniesienie napedu, modyfikacje...

Moderatorzy: Moderator LC Team, Moderator Junior

Świeci kontrolka od wspomaganiem kierownicy

Postprzez domurb14 » 1 lutego 2019, 20:45

Witam serdecznie. Tak jak w temacie mam problem ze wspomaganiem kierownicy auto to seat Leon 1p 2.0 tfsi 2006 r. Problem pojawił się wczoraj jak jechałem zapaliła się kontrolka wspomagania na żółto a na zakrętach migala na czerwono. Byłem dzisiaj u mechanika podpial kompa,posprawdzal wcześniej wszystkie bezpieczniki, i zaczął sprawdzać wartości kąta skrętu i mówił że te wartości powinny chodzic płynnie przy kręceniu kierownica a u mnie przy szybszym przekreceniu kierownica się zacinaly te wartości.Moje pytanie brzmi czy to może wskazywać na wadliwy moduł kąta skrętu? Czy raczej maglownica już kończy się? Dodam że przebieg nie jest jakiś super wielki bo 180 tys i jest pewny. I czy można jakby co taki moduł sam wymienic czy trzeba go wymieniać z całą maglownica?
Ps. Przy podpięciu kompa wywalilo ze 4 różne błędy o jakimś napędzie i coś tam jeszcze nie pamiętam, mechanik twierdził że to wszystko jest powiązane z tym problemem wspomagania bo jest to na jednej magistrali podpięte
domurb14
Stella
Stella

Auto: Seat Leon 1p
Silnik: benzyna 2.0 turbo

Reklama

Re: Problem ze wspomaganiem kierownicy

Postprzez marcin7x5 » 1 lutego 2019, 21:38

Pewnie będzie całą maglownica do wymiany. Tam jest serwomotor i niestety siadały ich sterowniki
marcin7x5
Cupra
Cupra

Region: kujawsko-pomorskie
Auto: leon 1M
Silnik: AUS 1.6

Postprzez domurb14 » 4 lutego 2019, 13:31

Aha rozumiem. Fatalna wiadomość. A miałby ktoś do sprzedaży taka maglownice?
domurb14
Stella
Stella

Postprzez marcin7x5 » 4 lutego 2019, 14:44

Szukaj po ogłoszeniach. Jest trochę tego. A najlepiej to wymontować sprawną używkę
marcin7x5
Cupra
Cupra

Region: kujawsko-pomorskie
Auto: leon 1M
Silnik: AUS 1.6

Re: Świeci kontrolka od wspomaganiem kierownicy

Postprzez domurb14 » 20 lutego 2019, 18:51

Problem nadal nie rozwiązany .... znajomy mechanik pousuwał błędy,posprawdzal czy się nadal zacina kat skrętu przy ruszaniu kierownica po wcześniejszym przeczyszczenie na maglownicy i do wspomgania i było Ok ale na następny dzień znowu zapaliła się kontrolka która czasem znika a czasem swieci na żółto albo czerwono. Tak samo czasem ma połączenie z modułem przez komputer a czasem go w ogóle nie czyta. Teraz trzepie wszystkie kable w poszukiwaniu jakiegoś zwarcia czy coś . Może ktoś ma jakieś wskazówki by przyspieszyć szukanie kabla bądź innej usterki ?
domurb14
Stella
Stella

Powrót do Leon 2 - Techniczne Benzyna