Reklama

Zapraszamy do polubienia naszego nowego fanpage na Facebook'u.

[ALL] Dodatkowy wyświetlacz między prędkościomierzem a obrot

Dane techniczne, osiągi, eksploatacja, ...

Moderatorzy: Moderator LC Team, Moderator Junior

Re: [ALL] Dodatkowy wyświetlacz

Postprzez wesol » 27 czerwca 2017, 09:52

Opis i tak ci wiele nie da. Raz ze musisz zaprojektowac plytke i wytrawic procek pewnie zaprogramowac czyli trzeba wiedziec conieco i miec czym zaprogramowac. Itd itd. Tu juz wkraczamy na forum elektrody.
Brak polskich znakow na klawiaturze.
wesol
TopSport
TopSport

Auto: Bmw
Silnik: CJXA 2.0

Reklama

Postprzez Maras2003 » 27 czerwca 2017, 17:50

To był sarkazm ze strony _carlos- ;) On sam często dzielił się schematami, pomysłami itd, nie dziwie się że oczekuje tego od innych.

Tak czy siak nie rozumiem Gaba87, że nie chce podać gotowców. Albo w formie gotowej puszki za odpowiednią kwotę, albo schematu i wsadu mikroprocka.
Choć pewnie korzysta z arduino :P
Maras2003
TopSport
TopSport

Auto: Leon Sport
Silnik: ASV 1.9

Postprzez _carlos- » 27 czerwca 2017, 19:24

Maras2003 napisał(a):[...]Tak czy siak nie rozumiem Gaba87, że nie chce podać gotowców. Albo w formie gotowej puszki za odpowiednią kwotę, albo schematu i wsadu mikroprocka.[...]

:brawo: :brawo: :brawo:
Forum jest po to, żeby się dzielić i pomagać.
Chyba nie wszyscy to rozumieją...
_carlos-
TopSport
TopSport

Region: śląskie
Auto: LEON 2 FR + ALTEA XL
Silnik: BMN 2.0

Postprzez wesol » 27 czerwca 2017, 20:00

Tak ale nie znaczy ze kazdy tuner ma robic softy za pare zl badz za free. Inni co robia jakies przerobki tez nie musza je wykonywac pod przymusem. Moga nie miec czasu badz nawet tyle checi by sleczec nad jakas przerobka dla kogos. Sorry ale takie prawo rynku i wolnosc. Tez nie musze komus na zawolanie przerabiac turbo bo wiem jak przerobic.
Brak polskich znakow na klawiaturze.
wesol
TopSport
TopSport

Auto: Bmw
Silnik: CJXA 2.0

Postprzez Gaba87 » 28 czerwca 2017, 21:18

Układ na razie jest w fazie testowej, myślę też nad dodaniem innych przydatnych funkcji. Z racji tego, że mam uszkodzoną którąś krańcówkę w drzwiach, mam komunikat abym domknął drzwi. Gdy usunę usterkę będę wiedział czy opcja wyświetlania nie domkniętych drzwi będzie działać poprawnie. Nie potrzebnie się "_carlos_" bulwersujesz, na pewno pomogę w budowie jak ktoś będzie chciał sobie wykonać taki układ. Osoba która zna się na elektronice i programowaniu tak jak wspomniał "wesol" nie będzie miała problemu ze zbudowaniem układu składającego się ze stabilizatora napięcia, kilku elementów służących za pomiar napięcia, procka i dwóch transoptorów do odczytu napięć.
"Maras2003" zgadłeś wyświetlacz uruchamiałem z pomocą Arduino ;) ostatecznie całość przeniesiona na Atmegę328. Znajdę trochę wolnego czasu to wrzucę trochę zdjęć i schematów. Pozdrawiam.
Gaba87
Stella +
Stella +

Auto: Leon 1M1
Silnik: ARY 1.8

Postprzez Maras2003 » 29 czerwca 2017, 18:42

Gaba87, z doświadczenia wiem, że np. arduino mini pro (lub pochodne) wychodzą taniej niż goła atmega + drobnica + lutowanie i płytka do tego ;) Stabilizator może nie być najlepszym rozwiązaniem (chociaż tutaj prądy zupełnie znikome), ale są dostępne przetworniczki po kilka zlotych, ze znacznie większą sprawnością.
Maras2003
TopSport
TopSport

Auto: Leon Sport
Silnik: ASV 1.9

Postprzez Gaba87 » 29 czerwca 2017, 19:58

Gotowe moduły Arduino używam do większych projektów, tutaj jednak zdecydowałem się zrobić to na gołej Atmedze i koszt z częściami wychodzi trochę mniejszy jak kupić Nano w polskim sklepie, nie licząc dodatkowych podzespołów. Stabilizator na LM317 temperatura pracy całości około 35 stopni tak więc jest dobrze nie wydziela dużo ciepła ;)
Gaba87
Stella +
Stella +

Auto: Leon 1M1
Silnik: ARY 1.8

Postprzez bodzio333 » 15 marca 2019, 00:40

Czy ktoś rozwiązał problem z zawieszaniem wskazań temperatury?
bodzio333
Stella
Stella

Auto: Leon
Silnik: AUQ 1.8

Postprzez Deacon » 16 kwietnia 2019, 20:56

Czy ktoś ma dostęp do układów omawianych w temacie czy temat umarł?

-- 16 kwietnia 2019, 21:56 --

Ponieważ temat umarł postanowiłem poszperać po necie. Szukałem, pytałem i w końcu się udało. Wszedłem w posiadanie takiego projektu wyświetlacza. Projekt jak dla mnie jest za bardzo rozbudowany bo posiada: przywitanie, detekcję świateł + buzzer, detekcję otwartych drzwi, woltomierz, termometr, czas podróży.
Muszę więc go przerobić pod siebie. Docelowo będzie przywitanie, detekcja świateł+buzzer i woltomierz.

https://youtu.be/208aEZER168

Test na sucho. Pokazuje głupoty bo nie podpięty termometr, światła i woltomierz. Nie podpięte też podświetlenie wyświetlacza. Wszystko działa na Arduino Uno.
Deacon
Signo
Signo

Auto: Leon 1M 20VT
Silnik: APP 1.8

Wyświetlacz między zegarami

Postprzez Norbi456 » 13 listopada 2020, 10:43

Witam chłopaki do czego służy i jak uruchomić mały prostokątny ciekłokrystaliczny wyświetlacz który znajduje że między dwoma zegarami.
Dodam że radio oryginalne aura cd podpięte trzy kostki zasilanie, głośniki, i trzecia nie jestem pewien do czego ale chyba zmieniarką której nie posiadam.
Kiedyś ddziws kolega powidzial że służy do wyświetlania informacji z radia ale nie są to wiarygodne informacje.
Dzięki za podpowiedzi Obrazek

Wysłane z mojego SM-G935F przy użyciu Tapatalka
Norbi456
Stella
Stella

Auto: leon 1
Silnik: TDI pompa VP

Re: Wyświetlacz między zegarami

Postprzez bontt » 13 listopada 2020, 11:01

Rozumiem ze jest to u Ciebie fabryczny wyświetlacz. Dziwne ze nie dziala i że to Ty ktory go posiada pyta a nie ci co chcieli by cos takiego mieć. Bo z tego co sie orientuje jest to dosc rzadko spotykany okaz.
Bede siedział temat bo sam jestem bardzo ciekawy.
bontt
Stella
Stella

Region: zagranica
Auto: cupra R
Silnik: BAM 1.8

Postprzez DzieX » 13 listopada 2020, 11:04

Pytanie czy aura CD czy CD2. Druga wersja już nie wysyłała sygnału bo seat postanowił zaoszczędzić 1,2zł na samochodzie.
SEAT Toledo .:R32 4x4 DSG facebook blog | SEAT Leon
DzieX
Sport
Sport

Region: mazowieckie
Auto: Toledo 1M V6 BHE
Silnik: benzyna inny

Postprzez marcin7x5 » 13 listopada 2020, 16:22

Kiedyś patrzyłem na tą szybkę pod słońce i były tam symbole od automatycznej skrzyni biegów czyli PRND....ale to nie na takim wyświetlaczu.
marcin7x5
Cupra
Cupra

Region: kujawsko-pomorskie
Auto: leon 1M
Silnik: AUS 1.6

Postprzez brtk » 13 listopada 2020, 17:26

Wyświetla się tam RDS radia. Ja mam taki wyświetlacz i nie działa mi nawet z oryginalnym radiem na kasety, bo kupiłem jakąś wersję inną kaseciaka (v4 czy coś takiego) niż to co miałem (na starym radiu działało), a stary kaseciak mi padł.. Nie łapało już w ogóle zasięgu radia. Powymianiałem antene, stopkę ze wzmacniaczem.. a okazało się że radio.
brtk
Signo
Signo

Region: mazowieckie
Auto: Toledo 1M
Silnik: AHF 1.9

Poprzednia strona

Powrót do Leon 1 - Techniczne Ogólne