Reklama

Zapraszamy do polubienia naszego nowego fanpage na Facebook'u.

Klocek nie równo ściera tarcze

Dane techniczne, osiągi, eksploatacja, ...

Moderatorzy: Moderator LC Team, Moderator Junior

Klocek nie równo ściera tarcze

Postprzez piotrek233 » 22 kwietnia 2019, 16:57

Witam, Pacjent 1.9TDi AGR, tarcze 280

Wymieniłem komplet, tarcze, klocki Zimerman. Wszytko dobrze oczyszczone, miejsce na których klocek pracuje delikatnie nasmarowane ATE Plastilube tak jak prowadnice, prowadnice wyczyszczone wszytko lekko pracuje. Osłona przeciwpyłowa zacisku OK , nigdzie nie widać pęknięć.

Klocek od wewnętrznej strony nie pracuje po całej powierzchni tarczy, po stronie zewnętrznej west wszytko ok. Gdzie szukać problemu?

Obrazek
Obrazek
piotrek233
Signo
Signo

Region: śląskie
Auto: Leon 1P Cupra
Silnik: BWJ 2.0

Reklama

Re: Klocek nie równo ściera tarcze

Postprzez brtk » 25 kwietnia 2019, 10:19

Od strony wew. to bym przyczyny szukał w tłoczku zacisku. Jak wciskałeś tłoczek jak składałeś wszystko to lekko się wkręcał czy z oporem? Dałeś pod gumkę trochę specyfiku do tłoczków? Ewentualnie jeszcze co mi przychodzi do głowy, to wyrobione prowadnice.
brtk
Signo
Signo

Region: mazowieckie
Auto: Toledo 1M
Silnik: AHF 1.9

Postprzez piotrek233 » 25 kwietnia 2019, 21:33

Tłoczek wciskał się normalnie, bez jakieś wielkiej siły, nic się nie blokował, Osłony przeciwpyłowe Ok, nigdzie nie przetarte. Pod gumkę nic nie dawałem. Prowadnice w bdb stanie, żadnej korozji czy jakiś niepokojących wżerów. Prowadnice nie mają luzów wszytko chodzi płynnie. No nie ma za bardzo do czego się przeczepić- i to jest najgorsze w tym wszystkim. Bo gdybym do czegoś miał zastrzeżenia to bym wymienił..
piotrek233
Signo
Signo

Postprzez brtk » 26 kwietnia 2019, 07:31

Ciężko powiedzieć co nie tak jak mówisz, że wszystko ok jest. Ja bym spróbował jeszcze wymienić gumy prowadnic. Mały koszt, a warto spróbować. I doczyscil bym dokładniej miejsce styku klocka z zaciskiem.
brtk
Signo
Signo

Region: mazowieckie
Auto: Toledo 1M
Silnik: AHF 1.9

Postprzez piotrek233 » 26 kwietnia 2019, 10:07

To jest najgorsze, że wszytko niby jest ok- wszytko było doczyszczone pięknie zwrotnica, tłoczek, na prawdę spędziłem dużo czasu na dokładne oczyszczenie tego. Wychodzę z założenia że lepiej zrobić raz porządnie niż później poprawiać. A jak widać tym razem coś nie gra..
piotrek233
Signo
Signo

Powrót do Leon 1 - Techniczne Ogólne