Witam.
Mam pytanie: czy problem z wyregulowaniem linek może być spowodowany przez uszkodzone poduszek skrzyni biegów/silnika?
Ostatnio jak miałem auto na postoju na pierwszym biegu, przy próbie wrzucenia na luz coś się poprzestawiało tak, że przy położeniu lewarka w miejscu biegu 4. na skrzyni był bieg neutralny, przy położeniu lewarka na biegu neutralnym na skrzyni był bieg 3., biegów 2,4 wogóle nie dało się wrzucić (brakowało zakresu na lewarku).
Próbowałem robić regulację wg tego filmiku (druga połowa - opcja z niedziałającą blokadą skrzyni, bo albo nie potrafię tego u siebie włączyć, albo jest uszkodzone):
https://www.youtube.com/watch?v=sheTKD03hmoAle jak bym nie kombinował, to albo mam biegi 1,3,5 albo 2,4, żeby wrzucić pozostałe zawsze brakuje odrobiny zakresu na lewarku.
Wcześniej, zanim tak się stało, przy szybkiej zmianie z biegu 1 na 2 albo 3 na 4 biegi 2,4 nie chciały wejść, tylko włączał się luz. Trzeba było wtedy wrzucić 1 albo 3 i spokojniej próbować przełączyć na 2 albo 4 bieg. Oprócz tego przy mocniejszym dodawaniu gazu na biegu 2,4 lewarek skakał do przodu.
-- 27 cze 2016, o 21:34 --
Okazało się, że mam uszkodzoną linkę. Pytanie: żeby ją zdemontować od strony lewarka trzeba dostać się od spodu auta do mechanizmu lewarka i zdjąć z niego tą metalową obudowę?