Reklama

Zapraszamy do polubienia naszego nowego fanpage na Facebook'u.

Leon 3 2018 - 1.2 TSI - Żabkowanie / szarpanie

Wszystko co dotyczy silnika, przeniesienie napedu, modyfikacje...

Moderatorzy: Moderator LC Team, Moderator Junior

Leon 3 2018 - 1.2 TSI - Żabkowanie / szarpanie

Postprzez maciejkrk » 5 sierpnia 2019, 19:31

Witam,

Posiadam Leona 3 1.2 TSI z 2018 roku, przebieg 12 000 km no i mam pewien problem, poniższy opis to problemy jakie się pojawiają które wynikają z jednej przyczyny.

Dajmy na to jadę na 2 lub 3 biegu i w momencie jeżeli puszczę gaz w sposób normalny (nie gwałtownie ale tez nie bardzo wolno) to w momencie jak już pedał gazu całkiem puszcze to silnik/auto po około 0,5-1s od puszczenia gazu ma czkawe - bardzo delikatne ale wyczuwalne szarpnięcie które trwa jakieś 0,5s i auto zwalnia.

I teraz w momencie jak jechałem tak na luzie i obroty nie są niskie np: +2000 i nasickam pedał gazu to jest taki sam efekt czyli po naciśnięciu pedału gazu po jakiś 0,5-1s jest bardzo delikatna ale wyczuwalna czkawka silnika (lub spadek mocy nie wiem) i auto dalej jedzie.

Ogólnie efekt jest bardzo dziwny

Gorzej jest na 1 biegu - autem nie da się normalnie jeżdzić w korku bo "żabkuje". Np Jeżeli rozpędze się na jedynce do 15km/h i puszczę pedał gazu to auto dość intensywnie zaczyna hamować - i nie jest to naturalne hamowanie silnikiem - czuć że auto stawia znaczący opór, jezeli auto zwolni np: do 8km/h i nacisne pedał gazu to autem szarpnie / zażabkuje.

Czym wyższy bieg tym problemy są mniejsze ale nawet na 5/6 biegu czuć te czkawki wlasnie przy nacisnieciu gazu z pozycji 0 lub pusczeniu do pozycji 0.

Czy ktoś się z czyms podobnym spotkał i co może być przyczyną?

Byłem w jednym ASO to wciskali mi kit że to normalne i zaczynali tłumaczyć przełożenia sił w aucie i żę to tego wina... Tylko szkoda że wcześniej takich problemów nie było jak i jezdzilem innym leonem i tez tego nie ma.

Dlatego szukam porady na forum aby w innym ASO sobie z tym tematem poradzić.
maciejkrk
Stella
Stella

Region: małopolskie
Auto: Seat Leon 3
Silnik: CJXA 2.0

Reklama

Re: Leon 3 2018 - 1.2 TSI - Żabkowanie / szarpanie

Postprzez mczelny2401 » 5 sierpnia 2019, 21:10

viewtopic.php?f=89&t=66879&p=757034#p757034
Masz tu podobny temat na forum. Mam aktualnie zastępczą Aronę 1.0 tsi 2019r w manualu i tym gów.... nie idzie jeździć po mieście tak szarpie przy ruszaniu więc moim zdaniem coś jest nie tak z tymi silnikami
Był Leon 1M (ASV 110KM)
Był Leon 1M (ASZ 130KM)
Był Leon 5F (CKFC 150KM)
Jest Leon 5F ST (DKZA 190KM)
mczelny2401
FR
FR

Region: podkarpackie
Auto: Leon ST FR
Silnik: benzyna 2.0 turbo

Postprzez verton91 » 7 sierpnia 2019, 08:37

Mam kropka w kropkę to samo ze swoim leonem, 1.4 tsi 125 koni.
Jest to na tyle problematyczne, że ASO rozkładało ręce za każdym razem jak o tym przypominałem.
Zaczęło się to przy przebiegu 50k km, obecnie mam prawie 160k km i jak było, tak jest.
Wymiana sprzęgła, cewek, świec, rozrządu - zero poprawy, nawet w pewnym momencie miałem na gwarancji wymienioną skrzynię biegów, rownież zero poprawy.
verton91
TopSport
TopSport

Region: mazowieckie
Auto: Leon 5F FR
Silnik: CZCA 1.4

Postprzez brzooza » 7 sierpnia 2019, 11:38

Hmmm takie szarpanie to faktycznie u mnie w 1.4 125 występuje na pierwszym biegu w korku jak czasem się naciśnie gaz to tak przyszarpie ale to zależy przy jakich obrotach i czy delikatnie dodamy gazu czy nie, tak samo jakeis zmiany biegów szybsze wolniejsze, u mnie to wydaje się Że czasami ułomnie operuje sprzęgłem dlatego tak czasem się zadzieje.
Tak czy inaczej mam przebieg 22tys prawie i jak było tak jest czyli normalnie, panowie jak jesteście zd stolicy to możemy się spotkać i zobaczyć :)
brzooza
Sport
Sport

Region: mazowieckie
Auto: Seat Leon FR 5F
Silnik: benzyna 1.4

Postprzez countryfan » 9 sierpnia 2019, 13:40

Jeździłem ostatnio takim Leonem zastępczym z 1.2TSI (81KW) przebieg 28kkm, MY2018 i tak:
-trudno było nauczyć się płynnie ruszać na I biegu bez tego chwilowego przymulenia -> musiałem nauczyć się mocniej przyciskać gaz przy ruszaniu - dla mnie było to nienaturalne
-zdarzały mu się "żabki " na I biegu już po ruszeniu i mocnym wdepnięciu w gaz pod górkę
-tragedia była czasem z brakiem mocy na II biegu i niskich obrotach - np. II bieg i 1100obr/min - zachowywał się gorzej jak jakiś stary silnik N/A 1.2 -60KM -> kompletnie brak mocy/momentu. To oczywiście poniekąd naturalne zjawisko ale w tym aucie było ono właśnie jakieś takie... nie wiem... wyolbrzymione?
Problemów opisanych przez Ciebie podczas jazdy w korku nie zarejestrowałem, zachowywał się dość naturalnie.
Zrobiłem tym autem 2tys km w dwa tygodnie i oddałem więc nie wiem czy TTTM czy to coś niezwykłego - wygląda, że niestety TTTM.
Leon ST FR 2.0tdi - CRBC, oryginalny Castrol LL zmieniony na coś normalnego.
Obrazek
countryfan
Sport
Sport

Region: małopolskie
Auto: Leon ST FR
Silnik: CRBC 2.0

Powrót do Leon 3 - Techniczne Benzyna