Reklama

Zapraszamy do polubienia naszego nowego fanpage na Facebook'u.

Leaon nie odpala na rozgrzanym silniku.

Wszystko co dotyczy silnika, przeniesienia napędu, modyfikacji, ...

Moderatorzy: Moderator LC Team, Moderator Junior

Leaon nie odpala na rozgrzanym silniku.

Postprzez mielas » 21 stycznia 2020, 22:53

Witam,przejrzałem wątki , ale nie znalazłem odpowiedzi na przypadłości mojego Lwa.
Do rzeczy. Mój Leon 1M 1.6 16V benz+ gaz ma problem z ponownym odpaleniem na ciepłym silniku.

Spostrzeżenie i moje akcje:

- pompa paliwa załącza się za każdym razem po otwarciu drzwi kierowcy,
- wymienione filtry paliwa, powietrza,
- wymieniony termostat,
- wymienione świece,
- wymieniony czujnik położenia wałka,
- brak błędów w kontrolkach i teście diagnostycznym,
- nie ma znaczenia czy gaszę go na benzynie , czy na gazie - po wyłączeniu silnika już nie odpala ponownie po krótkim czasie,
- reduktor gazu po regeneracji + wymiana filtra gazu - mapa gaz / benzyna ustawiona - opisane poniżej objawy zadziały się dużo później niż ta akcja.
- odpala bez problemu dopiero po około 1,5 h postoju,
Objawy:
- jeśli stoi około godziny to przy długim kręceniu zaczyna łapać, ale ma niskie falujące obroty gdy przełączy się na gaz to jest ok - ale czuć specyficzny zapach (benzyny/ bardziej płynu chłodniczego ?? nie wiem) oraz jest duża plama chyba płynu chłodniczego pod silnikiem - nie wiem skąd mogło wylecieć bo nie znalazłem przecieku widać tylko że została wyrzucona pod dużym ciśnieniem - rozbryzgiem.
Zrobiłem test - podczas szybkiego drugiego odpalenia odchyliłem/otworzyłem płaskim śrubokrętem przepustnice po paru sek odpalił bez problemu oczywiście z błędem check engine i EPC
Już nie wiem co może być przyczyną, ale czy to może być związane z zalewaniem cylindrów benzyną , tak jakby musiało odparować paliwo ? , albo może coś z jakimś czujnikiem temperatury ??
/ Pozdrawiam Dawid
mielas
Stella
Stella

Auto: Seat Leon
Silnik: benzyna 1.6 16V

Reklama

Re: Leaon nie odpala na rozgrzanym silniku.

Postprzez Podkopnik » 22 stycznia 2020, 10:04

Wymień czujnik temperatury cieczy chłodzącej. Miałem kilka miesięcy temu podobny problem.
Dodam że czujnik który był uszkodzony kupiłem 3 miesiące wcześnie i padł. Więc włożyłem stary oryginalny który ma chyba tyle lat co samochód i działa.
Prywatny Detektyw https://bez-sladu.pl/ 501-466-215
Podkopnik
Sport
Sport

Region: mazowieckie
Auto: Leon 1M
Silnik: AJQ 1.8

Postprzez hugoboss2048 » 22 stycznia 2020, 12:40

Możesz jeszcze dla spokoju sprawdzić regulator ciśnienia paliwa (jest zabezpieczony drutem - spinką). W moim poprzednim aucie, którym nie był co prawda seat, ale również był B+G miałem podobne objawy, że po jeździe i na ciepłym silniku ponowny rozruch był utrudniony oraz czasem obroty falowały w momencie wyrzucania na luz, a i gasł czasem.
hugoboss2048
Stella +
Stella +

Region: lubelskie
Auto: Seat Leon Cupra R
Silnik: BAM 1.8

Postprzez myszazwc » 22 stycznia 2020, 12:57

W tym przypadku jest zabezpieczony blaszką i śrubką ale żeby go wydrzeć trzeba listwę wtryskową wyjąć z gniazd
myszazwc
Sport
Sport

Auto: tolek
Silnik: AUS 1.6

Postprzez Podkopnik » 22 stycznia 2020, 14:05

Ja bym zaczął jednak od czujnika temp objawy bardziej do tego pasują. Mniejszy koszt wymiany. To że jest plama płynu chłodniczego to wyciek musi być na pewno widoczny tylko trzeba dobrze popatrzeć. Może przez zbiorniczek wyrzuca.
Podkopnik
Sport
Sport

Postprzez mielas » 22 stycznia 2020, 17:13

Podkopnik napisał(a):Ja bym zaczął jednak od czujnika temp objawy bardziej do tego pasują. Mniejszy koszt wymiany. To że jest plama płynu chłodniczego to wyciek musi być na pewno widoczny tylko trzeba dobrze popatrzeć. Może przez zbiorniczek wyrzuca.

Oki sprawdzę to, ale czasem czy przy uszkodzonym czujniku temperatury nie powienien zachowywać sie wskaźnik jak w tym filmiu ???
https://www.youtube.com/watch?v=Abce5gNZfVw
u mnie nie widzę nieprawidłowości w działaniu tego wskaźnika, pokazuje prawidłowo temp. bez wahań :co:

-- 22 stycznia 2020, 18:12 --

Pytanie, czy gdyby czujnik położenia wału byłby uszkodzony to w ogóle nie odpali auto czy tylko miałby problemy na rozgrzanym silniku ?
mielas
Stella
Stella

Auto: Seat Leon
Silnik: benzyna 1.6 16V

Postprzez Tracer2 » 22 stycznia 2020, 18:55

Czujnik temperatury ma 2 obwody. 1 do kompa , 2gi do wskażnika.
Czujnik położenia wału może padać od temperatury . Znam przypadki.

Na tym filmiku to termostat może być uszkodzony a nie czujnik.......
Leon II 1,6 CAYC 147 KM by Vtec, prowadzi WAZE i AM XL 6.25 , VW Caddy SDI 1,9 KAT
Tracer2
FR
FR

Auto: Leon II TDI
Silnik: CDLD 2.0

Postprzez Podkopnik » 23 stycznia 2020, 14:57

Tak jak kolega wyżej napisał. Na blacie może pokazywać dobrze a będzie uwalony. U mnie na blacie pokazywał ok ale jak się okazało był uszkodzony.
Podkopnik
Sport
Sport

Postprzez adasbb » 26 stycznia 2020, 08:17

Tylko wyczaj... u mnie sytuacja taka, że i na blacie i do ECU pokazywał idealne wartości, a kłopot z odpalaniem był zawsze na rozgrzanym.
Dopiero jak zrobiłem logi podczas jazdy z czujnika i info na ECU to wyszło: 89 stopni, 89 stopni, -200 stopni, 89 stopni.
adasbb
Sport
Sport

Auto: Leon
Silnik: AZD 1.6

Powrót do Leon 1 - Techniczne Benzyna