Reklama

Zapraszamy do polubienia naszego nowego fanpage na Facebook'u.

Różne długości linek hamulca ręcznego

Dane techniczne, osiągi, eksploatacja, ...

Moderatorzy: Moderator LC Team, Moderator Junior

Różne długości linek hamulca ręcznego

Postprzez patent » 1 lutego 2020, 10:40

Obrazek
Jak w temacie. Widać, że linki mają różną długość i blaszka trzymająca linki wygięła się w stronę krótszej linki. Czy jedyna możliwość podciągnięcia ręcznego to wymiana linek?
patent
Stella
Stella

Region: łódzkie
Auto: Seat Leon 1
Silnik: benzyna 1.6 16V

Reklama

Re: Różne długości linek hamulca ręcznego

Postprzez Tracer2 » 2 lutego 2020, 17:24

A może któraś, ta krótsza np, stoi ?
Leon II 1,6 CAYC 147 KM by Vtec, prowadzi WAZE i AM XL 6.25 , VW Caddy SDI 1,9 KAT
Tracer2
FR
FR

Region: mazowieckie
Auto: Leon II TDI
Silnik: CDLD 2.0

Postprzez Fortitudo » 2 lutego 2020, 18:04

Dokładnie tak jak mówi Tracer

Miałem podobną sytuację - jeden z zacisków nie puszczał linki do końca, zawiesił się w miejscu. Jak zaciągałem ręczny to blokowało tylko jedno koło, ta druga linka stała w miejscu. Postaw sobie na biegu i zabezpiecz auto, żeby Ci nie zjechało i spuść ręczny. Jak się położysz przy tylnym kole to masz tam na zacisku hamulcowych taką dźwigienkę na której zaczepiona jest linka ręcznego. Spróbuj tą dźwigienkę rozruszać - u mnie była tak zastana i zasyfiona, że musiałem ją nawet delikatnie opukać. Parę razy nią poruszaj, psiknij jakimś WD40 i powinno pomóc :wink:
Fortitudo
Stella
Stella

Region: zachodniopomorskie
Auto: Seat Leon 1M1
Silnik: ASV 1.9

Postprzez P600 » 2 lutego 2020, 18:24

Zazwyczaj zacierają się linki w pancerzach przez korozję, wtedy tylko wymiana linek. Jak linki chodzą bez oporów to zatarta dźwigienka przy zacisku - psikanie WD40 może być na krótką metę, lepiej kupić zestaw naprawczy zacisku, rozebrać go i zrobić od A do Z.
P600
Signo
Signo

Region: dolnośląskie
Auto: Seat Lenon
Silnik: ASZ 1.9

Postprzez greginstal » 2 lutego 2020, 23:33

Miałem podobną różnicę w długości. Po zdjęciu linek okazało się jednak że linki są takie same z tym że "krótsza" z linek miała przetarty pancerz przy wieszaku. Mechanizm ręcznego nie był zapieczony. Po założeniu nowych różnicy w długości brak. Jeżeli zdecydujesz się na wymianę pamiętaj by wyczyścić i posmarować wewnątrz koniec rurki która "prowadzi" linkę do wnętrza, ułatwi Ci to montaż i ewentualny w przyszłości demontaż.
Nowe kupiłem tutaj https://allegro.pl/oferta/linka-hamulca ... 7868779866.
Jeżeli podczas demontażu uszkodzisz klipy (jak ja) to tutaj są oryginały https://allegro.pl/oferta/klip-mocowani ... 7580804468
I bym zapomniał.....jeżeli zależy Ci by nowe linki pracowały długo zamontuj do zacisków sprężyny wspomagające mechanizm ręcznego https://allegro.pl/oferta/bora-passat-v ... 8034363957
greginstal
Stella
Stella

Region: śląskie
Auto: Seat Leon 1M

Postprzez patent » 19 lutego 2020, 10:56

Dzięki za odpowiedzi. Przymierzam się do wymiany tych linek. Greginstal: te podane aukcje to wszystko co mi potrzeba i będą pasować? P600: mógłbyś polecić jakiś zestaw naprawczy w razie czego? I jakie jest prawdopodobieństwo, że szczęki są w porządku i tylko wymiana linek pomoże? Bo ręczny łapie wysoko. Ta kotwica, która trzyma linki między fotelami jak widać na zdjęciu jest trochę wygięta? Spróbuję wyprostować. Jakby co można ją gdzieś dostać?
patent
Stella
Stella

Postprzez Maszan » 19 lutego 2020, 20:33

Moim zdaniem kotwica wygląda prawidłowo, wymień linki to się wyrówna.
Były:
Skoda 120@136 89' LPG
Skoda Felicia 1.3 MPI 98' LPG
VW Bora 1.9 TDI 01'
Są:
Seat Leon 1.6 16V LPG 05'
VW Golf 1.4 16V LPG 99'
Maszan
Signo
Signo

Region: małopolskie
Silnik: BCB 1.6

Postprzez P600 » 19 lutego 2020, 20:37

patent napisał(a):I jakie jest prawdopodobieństwo, że szczęki są w porządku i tylko wymiana linek pomoże? Bo ręczny łapie wysoko. Ta kotwica, która trzyma linki między fotelami jak widać na zdjęciu jest trochę wygięta? Spróbuję wyprostować. Jakby co można ją gdzieś dostać?

Nie ma szczęk, klocki hamulcowe pełnią tę funkcję, tylny zacisk jest dwu-funkcyjny, czyli robi za hamulec zasadniczy i pomocniczy. Ręczny łapie wysoko, bo masz zatartą linkę lub problem z dźwignią zacisku. Ta "kotwica" nie jest wygięta, to kompensator linek - luźny element, który dopasowuje się sam, jednocześnie niweluje różnice długości linek i rozdziela siłę z jednej linki na dwie. Po naprawie regulujesz całość tylko na tej środkowej śrubie, którą widać na focie. Prosta konstrukcja. Odepnij linki od zacisków i sprawdź czy linki przesuwają się bez oporów w obie strony, bo na 90% masz zatarte linki :wink:
P600
Signo
Signo

Region: dolnośląskie
Auto: Seat Lenon
Silnik: ASZ 1.9

Postprzez greginstal » 21 lutego 2020, 09:20

patent napisał(a):Greginstal: te podane aukcje to wszystko co mi potrzeba i będą pasować?

Linki, klipy i sprężyny będą pasować. Pamiętaj aby użyć smaru w miejscu wejścia linki, najlepiej PTFE w sprayu (po aplikacji poczekaj aż odparuje rozpuszczalnik). Przy montażu w tym miejscu bądź ostrożny by nie urwać zaczepu "rurki" do nadwozia. Zwróć uwagę na prawidłowy montaż sprężynek do zacisków, mają być skierowane do przodu.
greginstal
Stella
Stella

Region: śląskie

Postprzez patent » 21 lutego 2020, 10:24

Dzięki za wskazówki. Teraz już wszystko jest dużo jaśniejsze. W przyszłym tygodniu części powinny przyjść i wezmę się za to w wolnej chwili.
patent
Stella
Stella

Postprzez electric000 » 7 kwietnia 2020, 07:20

Witam
Również przymierzam się do wymiany linki i mam pytanie. Czy lewą i prawa linka mają takie same długości czy różne ? Oraz czy można wymienić jedna linkę czy zalecana jest wymiana obu ?
electric000
Stella +
Stella +

Auto: Leon 1M
Silnik: BCB 1.6

Postprzez marcin7x5 » 7 kwietnia 2020, 12:50

Wszystko zależy od stanu obecnych. U mnie wymieniono obie. Obie takiej samej długości i teraz na cięgnie ręcznego tam gdzie jest regulacja ewidentnie jest przesunięte w jedną stronę. Dźwignia na obu zaciskach działa jednakowo podczas zaciągania hamulca ręcznego.
marcin7x5
Cupra
Cupra

Region: kujawsko-pomorskie
Auto: leon 1M
Silnik: AUS 1.6

Postprzez oczkolek » 16 kwietnia 2020, 07:17

Jak kupujecie linkę do hamulca poszukajcie oryginału po numerach VW w Skodzie. W Seacie kosztuje to krocie lub proponują wersję zmodyfikowaną o jakieś dodatkowe zaczepy i końcówki a w Skodzie nie ma z tym problemu.
Pozdrawiam
Oczkol

Leon, Seat Leon

MASZ PROBLEMY Z WENTYLATORAMI CHŁODNICY/KLIMY (I BIEG) -> PISZ DO MNIE NA PW
oczkolek
Administrator LC Team
Administrator LC Team

Region: mazowieckie
Auto: Seat Leon
Silnik: CJSA 1.8

Powrót do Leon 1 - Techniczne Ogólne