Reklama

Zapraszamy do polubienia naszego nowego fanpage na Facebook'u.

Słabe wspomaganie układu kierowczniego

Dane techniczne, osiągi, eksploatacja, ...

Moderatorzy: Moderator LC Team, Moderator Junior

Słabe wspomaganie układu kierowczniego

Postprzez Bajheera » 5 czerwca 2016, 20:57

Witam,
Proszę nie sugerować się nazwą tematu, że jest to temat oklepany i wiele razy poruszany na tym i wielu innych forach, gdyż moja sytuacja jest nieco inna niż w każdym temacie jaki udało mi się znaleźć w sieci.
A mianowicie. Od dłuższego czasu dość słabo działa mi wspomaganie kierownicy i jest to strasznie odczuwalne, kiedy próbuję w centrum miasta podjąć próbę parkowania w ciasnym miejscu. Na trasie - nie aż tak uciążliwe. Nie mogę powiedzieć, że nie mam wspomagania, bo jest - tylko odbiega znacząco od innych leonów, którymi miałem okazję jeździć i sprawdzać działanie kierownicy.
Na pierwszy ogień poszła pompa - używana (miała być sprawna), jednakże gwarancji rozruchowej nie dostałem i wszelkie starania się o odzyskanie pieniędzy przepadły. Także założyłem tą używaną pompę i niestety w tym momencie wspomagania nie miałem żadnego. Stwierdziłem, że skoro mam już tą moją pierwotną odkręconą to przejadę się do warsztatu, który sprawdza to odpowiednim osprzętem. I co? Moja pompa jest sprawna, ciśnienie prawidłowe, itd. Także zostałem finalnie z moją pompą w aucie.
Kilka tygodni temu zobaczyłem wyciek (w zasadzie pocenie się) w trzech miejscach na przewodzie idącym od pompy do magla. Stwierdziłem, że może to jest przyczyną źle działającego układu. Wąż wykręciłem, poszedłem do gościa, który zajmuje się naprawą węży wysokociśnieniowych i voila! Założyłem. Kierownica chodziła elegancko jak nigdy, kręciłem dosłownie palcem, byłem w stanie odczuć kolosalną zmianę. I co dalej? Działało ładnie z 2-3 tygodnie. Potem miałem trasę Kraków-Warszawa i przed Warszawą zjechałem na zajazd coś zjeść. I w tym momencie czuję, że wspomaganie działa tak jak na początku tej historii, którą Wam szczegółowo opisałem.
Niektórzy znajomi podpowiadają mi, że podczas naprawy tego przewodu pompa-magiel (gość wymieniał te gumowe elementy - metalowe zostały nienaruszone i są dobre) weszły mi do niego jakieś "śmieci". które mi zatarły pompę. Fakt, pompa buczy na postoju kierownicy w miejscu i podczas kręcenia, ale jest to możliwe? Inwestować w nową pompę?
Dodam, że aktualnie wycieku nigdzie nie ma, a nie dam sobie żadnemu mechanikowi wmówić, że magiel do regeneracji bo koszty będę ponosił ja, a wiem, że działa dobrze, bo było fajnie przez te kilka tygodni..

Jeżeli ktoś wytrzymał do końca to prośba z mojej strony jest taka, aby poradzić co w takiej sytuacji zrobić, bo przecież jak wezmę pompę z hurtowni, założę i okaże się, że to nie to to nie będę mógł zwrócić..

Pacjent Leon 1.8 20v AGN 2003r
Bajheera
Stella
Stella

Auto: Leon
Silnik: CJSA 1.8

Reklama

Re: Słabe wspomaganie układu kierowczniego

Postprzez Bix » 12 czerwca 2016, 21:33

mam to samo w swoim Leonie 1.6 16v tylko gorsze jest to, że ja nie mam żadnych wycieków stan płynu ciągle full. Dolewałem go 2 tyg temu i w następnych 5 dniach było wszystko ok, wspomaganie chodziło bardzo dobrze, a teraz się z nim męczę.
raz mam tak, że mogę jednym palcem obracać, a nagle dwie ręce nie wystarczają.
w przyszły weekend będę z kolegą szukał problemu. jak znajdziemy to dam Ci znać.
Bix
Sport
Sport

Auto: Leon 1M
Silnik: BCB 1.6

Postprzez marcin7x5 » 13 czerwca 2016, 18:08

To że wspomaganie raz działa dobrze a raz źle wcale nie znaczy że magiel jest ok. Mogą przycinać się zaworki na wałki skrętnym maglownicy i taki będzie właśnie efekt, ze raz jest ok a raz nie. Ja osobiście mam tak, że w upały jak jadę po rondzie i w momencie zjazdu czyli odbicia kierą w prawo mam też taki przeskok jakby coś sobie zacinało.
marcin7x5
Cupra
Cupra

Region: kujawsko-pomorskie
Auto: leon 1M
Silnik: AUS 1.6

Postprzez bontt » 17 listopada 2020, 11:53

Temat ucichł, nikt nic nie dal znac. dali sobie chlopaki spokoj z próbami naprawy czy naprawili i uznali temat za zamkniety.
Nie będę zakładał nowego tematu bo jak bajheera napisał problem jest znany.
Kupilem cupre R i w jej chodzi wspomaganie zdecydowanie ciężej niz w drugim leonie ktory mam. Zastanawialme sie na poczatku czy to moze w cuprze jest tak specjalnie ale teraz mysle ze chyba nie do końca. Kierownica tez nie odbija tak chętnie wiec cos chyba zepsute. Moze na poczatek spróbuję olej wymienic.
bontt
Stella
Stella

Region: zagranica
Auto: cupra R
Silnik: BAM 1.8

Postprzez hugoboss2048 » 18 listopada 2020, 09:55

W mojej Cuprze wspomaganie również pracuje inaczej (ciężej) niż chociażby w Leonie TDI, którego miałem wcześniej, ale myślę, że głównym czynnikiem jest to, że w tym aucie mamy zupełnie inne opony i całe koła - są po prostu dużo szersze, gumy twardsze, a auto usportowione względem pozostałych wersji. Mam wrażenie, że jest to po części zabiegiem inżynierów i tak to musi po prostu być. Zawsze możesz sprawdzić poziom płynu w zbiorniczku lub nasłuchiwać pompy, ale jedno jest pewne - cały układ ma dużo więcej do roboty niż w zwykłej wersji. Moja kobieta jak wsiada za kółko Cupry, a nie robi tego zbyt często, zarzuca, że samochód nie ma wcale wspomagania - coś zatem w tym wszystkim musi być. Ja osobiście lubię ten opór i poczucie zwartego auta.
hugoboss2048
Stella +
Stella +

Region: lubelskie
Auto: Seat Leon Cupra R

Postprzez bontt » 19 listopada 2020, 14:01

a no widzsz, dobrze ze mamy forum. Ja juz sie zadtanawialem czy coś nie jest ze wspomaganiem chociaz tez myslalem ze może to tak zaprojektowane.
hugoboss2048 mógł bys mi jeszcze powiedzieć jak z odnijaniem kierownicy jest u Ciebie. U mnie wraca ale jakos tak leniwie ale moze i to jest standard w cuprze. Fakt faktem ze geometrie przydalo by sie zrobic bo wymienialem sworznie dolne.
bontt
Stella
Stella

Region: zagranica
Auto: cupra R

Postprzez hugoboss2048 » 20 listopada 2020, 10:41

U mnie też leniwie wraca to fakt, a w położeniu bliskim jazdy na wprost trzeba już samemu ręką dociągnąć. Myślę, że to kwestia szerokiego ogumienia, a widać to również podczas kolein - czuć jak ciągnie auto i kierownicę lekko skręca. Ja się przyzwyczaiłem, w zasadzie nie przeszkadza mi to, ale to już indywidualna sprawa. Zbieżność warto zrobić by był komfort przy podróżowaniu no i bezpiecznie dla opon.
hugoboss2048
Stella +
Stella +

Region: lubelskie
Auto: Seat Leon Cupra R

Postprzez DzieX » 22 listopada 2020, 10:17

Był miliard różnych przekładni, więc wiecie już czym się różniły.
SEAT Toledo .:R32 4x4 DSG facebook blog | SEAT Leon
DzieX
Sport
Sport

Region: mazowieckie
Auto: Toledo 1M V6 BHE
Silnik: benzyna inny

Powrót do Leon 1 - Techniczne Ogólne