Reklama

Zapraszamy do polubienia naszego nowego fanpage na Facebook'u.

Dźwięki przy przednim zawieszeniu/skrzyni.

Dane techniczne, osiągi, eksploatacja, ...

Moderatorzy: Moderator LC Team, Moderator Junior

Dźwięki przy przednim zawieszeniu/skrzyni.

Postprzez kazkoliber » 19 lutego 2021, 11:37

Cześć!
Od paru miesięcy borykam się z dźwiękami pochodzącymi z okolic przedniego zawieszenia. Nie jestem w stanie napisać gdzie dokładnie ale postaram sie opisać kiedy to słychać - gdy jadę to pod nogami czuje takie delikatne stuki, nie są one cały czas, ale mniej więcej jak utrzymuje 2000 obrótów to zdarza się je czuć a nawet niegłośno słyszeć. Dodatkowo jak wyjeżdżam ze skrzyżowania (tylko w lewo) to wydobywa się głośne chrobotanie. To samo z jazdą na rondzie jak i mocnym przyśpieszaniu, szukałem przyczyn typu czy np w usztywnienie dolotu gdzieś nie puściło ale wszystko zostało wyeliminowane. Dodatkowy dźwięk (tylko przy wrzuconym biegu) jeśli jestem na 2 biegu czy na 3 i puszczam gaz jak dojeżdżam do skrzyżowania to słuchać takie ocieranie jakby jakiś kamień wpadł miedzy tarcze hamulcową a osłonę (podałem przykład tego dźwięku, żeby wam ten dźwięk wytłumaczyć). Ogółem autem jedzie się normalnie, nie ściąga przy przyśpieszaniu itp.
Co do zawieszenia, to 2 lata temu były wymieniane 3 poduszki pod silnikiem i skrzyni. Przegub zewnętrzny też ( ale się upewnię u swojego mechanika jak go będę oddawał) i łożyska górnego mocowania amortyzatora. Ma ktoś jakieś pomysły? Może to być maglownica? Brak wycieków itp, wspomaganie normalnie działa. Nie mam już pomysłów gdzie szukać tych odgłosów a już troche w zawieszeniu rzeczy wymieniono.
kazkoliber
Sport
Sport

Auto: ARL+++
Silnik: ARL 1.9

Reklama

Re: Dźwięki przy przednim zawieszeniu/skrzyni.

Postprzez marcin7x5 » 19 lutego 2021, 16:29

A tuleje wahaczy są całe...?
marcin7x5
Cupra
Cupra

Region: kujawsko-pomorskie
Auto: leon 1M
Silnik: AUS 1.6

Postprzez kazkoliber » 20 lutego 2021, 11:36

Sprawdzę to u mechesa jak będę zawoził auto. Dzięki za sugestie ;)
kazkoliber
Sport
Sport

Postprzez marcin7x5 » 20 lutego 2021, 12:54

To niech sprawdzi jeszcze tuleje sanek w miejscu przykręcenia ich do podłogi...
marcin7x5
Cupra
Cupra

Region: kujawsko-pomorskie
Auto: leon 1M
Silnik: AUS 1.6

Postprzez kazkoliber » 8 kwietnia 2021, 08:24

Jeszcze tak czytam i gdzieś na forum golfa wyczytałem, że to łożyska w skrzyni i jak u jednego gościa przy skręcie w lewo i dodaniu gazu lekko ucichło tak u mnie jest jeszcze głośniej. Na biegu a najbardziej na trójce gdy obroty osiągną 2000-2300 i jak puszczam gaz to wtedy najbardziej słychać taki dźwięk ( jak oni to wytłumaczyli) jakby zużyte klocki hamulcowe tarły i tarcze :-|
dodatkowo mocowanie tej skrzyni. W środę jadę zawieźć Leona więc zobaczymy co wyjdzie.

-- 8 kwietnia 2021, 08:24 --

Problem rozwiązany i nie było tak źle jak to sie wydawało, wszystkiemu była winna poduszka pod skrzynią :D teraz to nie to auto jak wszystko działa ;)
kazkoliber
Sport
Sport

Powrót do Leon 1 - Techniczne Ogólne