Reklama

Zapraszamy do polubienia naszego nowego fanpage na Facebook'u.

1.9 arl pomoc w rozszyfrowaniu pompowtryskiwaczy

Wszystko co dotyczy silnika, przeniesienia napędu, modyfikacji, ...

Moderatorzy: Moderator LC Team, Moderator Junior

1.9 arl pomoc w rozszyfrowaniu pompowtryskiwaczy

Postprzez jarekft » 30 maja 2022, 12:21

Witam od niedawna jestem posiadaczem Leona 1.9 arl z 2004r auto kupiłem od znajomego z którym zresztą sam go sprowadzałem ,więc przebieg i stan jest mi dobrze znany ale do rzeczy .Ostatnio zaczął dziwnie długo odpalać tzn ok 3sek kreci i chodzi wcześniej jak zgasła kontrolka świec to z obrotu, podłączyłem vcds i zdziwiły mnie korekty i bipy mianowicie
1 0,56 bip 125
2 1.26 bip 80
3 0,24 bip 89
4 1,65 bip 89
wszystko sprawdzane na ciepłym silniku, podjąłem decyzję o demontażu pokrywy zaworów i probie drobnej regulacji pompek i tu moje pytanie znajomy 6 lat temu w serwisie seata w Z.Gorze miał regenerowane wtryski i do tej pory wszystko ok alee nie idzie odczytać nr wtrysku tylko BOSCH i literki BE na wszystkich 4 czy tak powinno być czy powinny siedzieć AL ,pomimo tego zrobiłem regulację korekty się nie zmieniły ale bipy
1 88
2 64
3 47
4 47
auto zaczęło znowu palić na tzw widok kluczyka ale męczą mnie te pompki i bipy nie lubie mieć coś zakombinowane zastanawiam się nad kupnem regenerowanych AL może wtedy bedzie ok i spalanie trochę spadnie obecnie 9l przy spokojnej jeździe do 120 i to trasą
jarekft
Stella
Stella

Region: lubuskie
Auto: Leon 1m
Silnik: ARL 1.9

Reklama

Re: 1.9 arl pomoc w rozszyfrowaniu pompowtryskiwaczy

Postprzez Marb » 31 maja 2022, 21:39

Wszystko jest ok, to oznaczenie BE, które jest widoczne na korpusie elektrozaworów pompowtryskiwaczy nie odnosi się do ich kodowego oznaczenia, dokładny nr katalogowy wtryskiwacza jest widoczny na bocznej części korpusu elektrozaworu, i to właśnie tam powinno być widoczne oznaczenie 038 130 073 z dopiskiem AL. W moim ARLu z 2005r miałem tak samo, po zdjęciu pokrywy zaworów widoczne było oznaczenie BE, natomiast właściwy nr katalogowy pompowtryskiwacza z końcówką ,,AL" był widoczny po lewej stronie elektrozaworu.
Marb
Stella +
Stella +

Region: mazowieckie
Auto: Cupra R
Silnik: BAM 1.8

Powrót do Leon 1 - Techniczne Diesel