Reklama

Zapraszamy do polubienia naszego nowego fanpage na Facebook'u.

Drżenie schowka, dmuchawa?

Dane techniczne, osiągi, eksploatacja, ...

Moderatorzy: Moderator LC Team, Moderator Junior

Drżenie schowka, dmuchawa?

Postprzez TomekMr » 1 czerwca 2022, 15:03

Dziś zauważyłem dzwina sytuacje, przy ustawieniu nadmuchu na klimatroniku na poziom mniej więcej 3/4 i w górę czuć a nawet słychać drżenie schowka, prawdopodobnie dmuchawa. Czy istnieje możliwość że wpadło coś do dmuchawy, czy może coś zaczyna się rozpadać?
TomekMr
Stella +
Stella +

Auto: Leon
Silnik: AUS 1.6

Reklama

Re: Drżenie schowka, dmuchawa?

Postprzez hugoboss2048 » 2 czerwca 2022, 08:24

Są raczej małe szanse by coś wpadło, chyba, że rozpadł Ci się filtr. Możesz spróbować wyciągnąć pakiet z wentylatorem dmuchawy (wychodzi do dołu po odkręceniu 2 śrub na klucz oczkowy/nasadowy numer 6 - prawdopodobnie uda Ci się bez wyciągania całego schowka) i dostać się do silnika wentylatora. Można postawić kroplę oliwki lub oleju maszynowego z góry i od dołu na oś wirnika. Z jednej strony dostęp jest poprzez łopatki dmuchawy, a z drugiej trzeba uwolnić mocowanie (np. śrubokrętem płaskim), które jest na 3 gumowych zatrzaskach i odciągnąć delikatnie, bo przewody będą trzymały go na miejscu. Taki zabieg powinien trochę ułatwić pracę dmuchawy, bo przez lata mogła wdać się korozja lub lekko się zaciera. Ostatnio przerabiałem to u siebie, bo mi piszczała na wolnych obrotach jak było wilgotno lub buczała w zimie podczas zimnych temperatur. Teraz jest już okej.
hugoboss2048
Stella +
Stella +

Region: lubelskie
Auto: Seat Leon Cupra R
Silnik: BAM 1.8

Re: Drżenie schowka, dmuchawa?

Postprzez TomekMr » 2 czerwca 2022, 10:57

Co do tego buczenia w zimie to masz rację, u mnie co zimę właśnie buczy
TomekMr
Stella +
Stella +