Reklama

Zapraszamy do polubienia naszego nowego fanpage na Facebook'u.

Wymiana akumulatora na agm

Dane techniczne, osiągi, eksploatacja....

Moderatorzy: Moderator LC Team, Moderator Junior

wymiana akumulatora na nowy - Leon 5F 2016 rok

Postprzez michuFR » 13 września 2025, 22:24

Czy przy wymianie akumulatora na nowy, trzeba go jakoś za pomocą komputera diagnostycznego "dopisać" do pojazdu?
Czy tylko odkręcam klemy, wyjmuje stary, wsadzam nowy i wszystko jest ok?
Jeśli akumulator oryginalny fabryczny z pierwszego montażu, wytrzymał 9 lat, to dużo jest?
michuFR
Sport
Sport

Region: dolnośląskie
Auto: Leon FR 5F
Silnik: CZCA 1.4

Reklama

Re: wymiana akumulatora na nowy - Leon 5F 2016 rok

Postprzez grabania » 18 września 2025, 06:08

1. Samochód jest wyposażony w inteligentne ładowanie więc musi znać parametry akumulatora żeby go poprawnie ładować. Jeśli wkładasz akumulator o takich samych parametrach (np AGM 70Ah) to w praktyce nie musisz nic robić. Jeśli parametry się zmieniły to należy to zmienić w kodowaniu samochodu. Dodatkowo w kodowaniu można podać kod producenta i numer seryjny, ale nie mam pojęcia w jakim celu.
2. Jeśli ma te same parametry to tak, jeśli nie to patrz pkt 1. Na desce rozdzielczej wyskoczy Ci choinka błędów, ale po przekręceniu kierownicą do końca w lewo, do końca w prawo i jej wyśrodkowaniu powinny zniknąć. Jeśli nie znikną to przejedź kilkadziesiąt metrów.
3. Mój oryginalny wytrzymał 7 lat. Teraz mam założony jakiś inny (nie OEM) i nie spodziewam się żeby wytrzymał dłużej niż 5 lat. Zobaczymy, jeśli padnie szybciej to może następnym razem skuszę się żeby dopłacić do OEMowego jeśli ma dłużej służyć. Sam wyciągnij wnioski czy 9 lat to dużo ;)
grabania
Signo
Signo

Region: mazowieckie
Auto: Leon 5F HB
Silnik: CZCA 1.4

Re: wymiana akumulatora na nowy - Leon 5F 2016 rok

Postprzez mczelny2401 » 20 września 2025, 16:27

W moim Leonie z 2019r aku Moll wytrzymał całe 6 lat i padł całkowicie
Był Leon 1M (ASV 110KM)
Był Leon 1M (ASZ 130KM)
Był Leon 5F (CKFC 150KM)
Jest Leon 5F ST (DKZA 190KM)
mczelny2401
FR
FR

Region: podkarpackie
Auto: Leon ST FR
Silnik: benzyna 2.0 turbo

Wymiana akumulatora na agm

Postprzez mathew_96X » 31 października 2025, 16:27

a czy ktoś z was zkładał do leona taki
?
https://akumulatoryspecpart.pl/produkt/akumulator-exide-premium-72ah-720a-prawy-plus/

slyszalem ze jak ie zalozy zwykly i zakoduje bedzie dzialac>?

-- 31 października 2025, 16:27 --

mathew_96X napisał(a):a czy ktoś z was zkładał do leona taki
?
https://akumulatoryspecpart.pl/produkt/akumulator-exide-premium-72ah-720a-prawy-plus/

?????
mathew_96X
Stella
Stella

Region: podkarpackie
Auto: Leon 5F
Silnik: benzyna turbo inny

Re: Wymiana akumulatora na agm

Postprzez Yamakasi » 20 listopada 2025, 08:30

Późno ale szczerze.

Jeśli wkładamy nowy akumulator (ja używałem OBD11 do kodowania), należy zakodować pojemność bo ta może się różnić od tego co mamy a właśnie na podstawie pojemności układ ładowania sprawdza czy SOC (State of Charge) i SOH (State of health) są w porządku. Podczas kodowania należy ustawić też dwie wartości. Pierwsza to typ akumulatora bo od tego zależy w jaki sposób (jakim prądem i napięciem oraz do jakiego poziomu) jest ładowany akumulator. Jeśli AGM będziemy ładować sposobem na EFB to będzie ciągle niedoładowany i się zasiarczy a to już śmierć dla akumulatora. Jeśli EFB będziemy ładować jak AGM to się z czasem "wygotuje" elektrolit.

Kolejna sprawa to numer seryjny. Jego zmiana (choćby dodać kolejną cyfrę na końcu) jest ważna bo wtedy informujemy cały system, że akumulator jest nowy i dochodzi do zresetowania danych dotyczących SOH w systemie.

Na koniec. Dyskusja o AGM i EFB w komorze silnika jest niemal tak zażarta jak dyskusja o olejach. Czy AGM są lepsze - tak, ale... W takich sytuacjach zawsze jest jakieś "ale". AGM super sprawdzają się w zastosowaniach typu Start/Stop, łatwiej się ładują i powinny więcej wytrzymać z racji na swoją budowę. Problem jest taki, że znacznie gorzej znoszą wysokie temperatury, jakie panują w komorze silnika. Tak mówią na sieci. W mojej firmie, która ma całą gałąź chemiczną i również produkuje akumulatory przeprowadzono testy i wiecie co wyszło, że to gówno prawda. AGM rzeczywiście mają niżej linię temperatury, w której następuje degradacja ale na pewno taka nie panuje pod maską bo by się nie dało normalnie po jeździe uzupełnić płynu do spryskiwaczy. Dodatkowo nasze akumulatory siedzą w "skarpetkach", które naprawdę dobrze izolują akumulator od ciepła i chłodu. Jeszcze kolejna sprawa, W komorze podczas jazdy panuje mimo wszystko przewiew a sam akumulator nie siedzi nad kolektorem wydechowym.

W wielu nowych autach (nawet od VAG) siedzą pod maską akumulatory AGM i nic się im nie dzieje.

Ja sam mam od 4 lat Bannera AGM (wcześniej był syfny Moll EFB który padł mi po DWÓCH latach) i ostatnio sprawdzałem i doskonale się trzyma. Nie doładowuje akumulatora prostownikiem (choć powinno się to robić bo obecnie systemy ładowania akumulatorów nie ładują tychże do pełna tylko na ok 80% aby oszczędzać benzynę) ale mam wyłączony od pierwszego dnia po wyjeździe z salonu Start/Stop. Czasami auto stoi po 3 miesiące jak wyjeżdżam za granicę i po przyjeździe pali od strzała.

Co do wyboru marki to ja zdecydowałem się na Banera (moja nie firma nie sprzedaje tak dużych akumulatorów w Polsce) bo mam z nimi bardzo dobre doświadczenia. Dobra jest też Varta jak również Bosch. Doskonałe są też Yuasy (jezu to jest niemal nie do zajechania, siedzi to w niemal wszystkich Japończykach na pierwszy montaż i naprawdę wielu dostawczakach i ciężarówkach oraz sprżetach budowlanych) i Panasonic z serii Caos ale uświadczenie tego ostatniego w PL to istna sztuka.

?

-- 31 października 2025, 16:27 --

?

?????

Tutaj problem jest z tym jakiego typu jest to akumulator bo nie ma jasnej informacji czy to jest EFB, AGM czy coś innego. Założyć można ale co wybierzesz w kodowaniu typu akumulatora. Nie doładujesz zabijesz aku. Przeładujesz - wygotujesz elektrolit, którego nie da się uzupełnić . W mojej opinii należy trzymać się tych marek które są znane i mają jasno określone parametry zgodne z tym co jest w komputerze. Może nowe auta mają dodatkowe opcje związane z tym akumulatorem ale moje nie ma.

Prawda jest taka, ze akumulator wcześniej czy później zdechnie. Mój Moll zdechł po dwóch latach (uszkodzenie celi) u rodziców Moll wytrzymał 6 lata i po prostu trzeba było go wymienić. Kto ma UPS'y to wie, że deklaracje producentów o 10latach trwałości można wsadzić między bajki. W UPS'ach dobre akumulatory w systemach line interactiver wymienia się co max 4 lata.
Był Leon 5F FR (przed lift) 1.4TSI CZCA
Jest Leon 5F FR (po lift) 2.0TSI DKZA
Yamakasi
Sport
Sport

Region: małopolskie
Auto: Leon 5F
Silnik: benzyna 2.0 turbo

Re: Wymiana akumulatora na agm

Postprzez mathew_96X » 25 listopada 2025, 14:11

mathew_96X
Stella