Reklama

Zapraszamy do polubienia naszego nowego fanpage na Facebook'u.

Jak zamontować antenę CB zamiast fabrycznej anteny radiowej

Podforum związane tylko i wyłącznie z nagłosnieniem w naszych samochodach

Moderatorzy: Moderator LC Team, Moderator Junior

Jak zamontować antenę CB zamiast fabrycznej anteny radiowej

Postprzez mojomax » 4 września 2006, 11:28

Parę osób chwaliło się, że ma zamontowaną antenę cb w miejsce fabrycznej anteny od radia.

Jakoś nie mogę sobie wyobrazić jak można przeprowadzić montaż.
proszę o podpowiedź.[/i]
mojomax
Stella +
Stella +

Auto: Tolek ARL 200km

Reklama

Re: Jak zamontować antenę CB zamiast fabrycznej anteny radiowej

Postprzez Kozak » 4 września 2006, 11:31

napisz do Orła on ma w taki sposób zamontowaną antene u siebie

Szukasz ubezpieczenia ?? Oferta każdego TU

- Ubezpieczenia Komunikacyjne Majątkowe Firmowe
- Ubezpieczenia Ochrony Prawnej - D.A.S.
- Ubezpieczenia Na Życie NNW

Zapraszam na PW
Kozak
Sympatyk LeonClub

Auto: Sportline 4x4
Silnik: CJXA 2.0

Postprzez Asgaard » 5 września 2006, 15:21

jeśli można to chciałbym aby orzeł i inni którzy mają takie anteny opisali tutaj jak się sprawują i jak je montowali, oraz jak poprowadzili instalację anteny do radia.
230@430 Leon TDI (sold)
420@593 Eva :twisted:
233@450 A4 quattro :wink:
Asgaard
Sympatyk LeonClub

Auto: Leon i Eva

Postprzez Roland » 5 września 2006, 18:43

Poniekąd wywołany do tablicy :-) napiszę jak to wygląda u mnie.

Co prawda to "tylko" Toledo :-) no i montaż był wykonywany w serwisie CB ale coś tam widziałem.

Goście trochę się namęczyli żeby ściągnąć z tyłu podsufitkę (jakoś było zamącone z tym, że podsufitka była mocno wciśnięta pod uszczelkę od tylnej szyby).

Następnie odkręcili fabryczną antenę, w to miejsce wstawili mi Lemma AT-106 (gorąco polecam tą antenkę - krótka a ma niezły zasięg i nie rzuca się mocno w oczy - minusem jest kijowa śruba z motylkiem zrobiona z miękkiego aluminium; mi się ukręciły te "uszy" od motylka i mam teraz antenę bez możliwości prostego odkręcenia :-) ).

Kable pociągneli pod podsufitką do przedniego lewego słupka i tam w dół pod osłoną słupka.
Radio mam na stałe zamontowane w tej wnęce nad lewym kolanem (wymaga to trochę przyzwyczajenia żeby je obsługiwać lewą reką - szczególnie jeśli ktoś wcześniej miał je z drugiej strony :-) ).

Zamiast anteny radiowej zewnętrznej mam przyklejoną taką do szyby nad lusterkiem. Niestety nie znam firmy bo antena była brana z serwisu ale jest rewelacyjna - będąc na Słowacji pod Chopokiem złapaliśmy Radio Zet :)
Fabryczna potrafiła mi poza miastem czasem głupieć z sygnałem (długo z nią nie jeździłem więc może to był przypadek ale mam wrażenie, że ta wewnętrzna lepiej sobie radzi).
Wadą jest słaby przylepiec do szyby - mi po paru tygodniach zaczęła odpadać więc trzeba ją jakoś lepiej przyklejać.
Aha - jak będziecie montowali taką przy lusterku to nie montujcie jej idealnie centralnie bo wtedy nie da się dobrze regulować lusterka (blokuje się przez tą puszkę od anteny) - trzeba ją przesunąć jak najdalej w stronę pasażera (mi na początku źle zamontowali i musieli ją przekleić).

To tyle - jeśli macie jakieś pytania to zapraszam. Zdjęć nie mam ale jeśli ktoś koniecznie chce to postaram się je zrobić :-)

pozdrawiam,
Roland
Roland
Signo
Signo

Auto: na eF + Czarna Żmija

Postprzez mojomax » 6 września 2006, 16:03

To co ważne dla mnie : czy nie trzeba było rozwiercać otworu na antenkę cb ?
I jeszcze pytanie : czy antena klejona na szyba wymaga oddzielnego zasilania ?
mojomax
Stella +
Stella +

Postprzez Roland » 6 września 2006, 17:11

mojomax napisał(a):To co ważne dla mnie : czy nie trzeba było rozwiercać otworu na antenkę cb ?

nie (przynajmniej ta moja nie wymagała rozwiercania)

mojomax napisał(a):I jeszcze pytanie : czy antena klejona na szyba wymaga oddzielnego zasilania ?

z tego co kojarzę to tak - ale to nie jest problemem bo przecież i tak musisz pociągnąć kabel do radia (mi jakoś tak podpięli, że wzięli zasilanie z radia)
Roland
Signo
Signo

Auto: na eF + Czarna Żmija

Postprzez mojomax » 6 września 2006, 19:47

Roland napisał(a):nie (przynajmniej ta moja nie wymagała rozwiercania)

miło mi to słyszeć... wie ktoś jaka jest średnica otworu w dachu pod antenę ?
mojomax
Stella +
Stella +

Postprzez Orzeł » 9 września 2006, 12:15

sorki, że dopiero teraz sie odzywam, ale dawno nie byłem w dziale car audio :).
Ja sam montowałem CB -> rekreacja w sobotnie popołudnie :). Antena president IOWA antenka wybrana jako kompromis między wyglądem, a parametrami odbioru spisuje się bardzo dobrze zasięg oczywiście zależy od zestrojenia, terenu, zabudowań bla bla. Osobiście w zupełności mi wystarcza zbiera ok 10 km. Montaż troszke jest pracochłonny, ale efekt wiecej niż zadowalający. Antena zamontowana w dachu ma lepszą mase co za tym idzie da się ją lepiej dostroić i nie ma szumów. Oczywiście nie przejmujemy się przy predkości ponad 200 km/h czy antena jeszcze jest (nie ma szans jej zgubić tak jak to zrobił krzysiek 78 ze swoją magnesówką :mrgreen: ). Jest ona z regulajca wiec można sobie ją ustawić pod kątem tak, żeby nie piała w pionie, nie rysujemy dachu magnesem i jest ona skręcona sróbą wiec złodziej raczej nie bedzie biegał z narzędziami, aby sobie ją skroić ja mam ją już 2 lata i nie ma żadnych problemów tego typu, dla mnie nie ma lepszego rozwiązania.
Montaż to sama przyjemność dla majsterkowicza :). Wyciągamy podsufitówke, odpianmy kabel od ori anteny do radia jest nawet złączka przy antenie wiec nie trzeba nic ciąć. Odkręcamy antene od radia, odłuszczazmy miejsce po antenie radiowej bierzemy silikon nakładamy pod antene od CB (nie trzeba nic wiercić!! otwór pasuje), żeby woda nam się nie dostała do środka np na myjni gdzie używają karcherów. Nadmiar silikonu usówamy zanim zaschnie. Kabel prowadzimy prawą lub lewą stroną nad wzmocnieniami dachu i mocujemy go tam na trytki, żeby się nie obijał i nie powodował niepotrzebnych stuków. Ja mam radio zamontowane pod schowkiem wiec kabel poprowadziłem w prawym słupku, następnie za schowkiem i do radia. Samo radio jest zamontowane w taki sposób Obrazek

Alternatywą anteny radiowej staje się antena wewnętrzna, która kupujemy w sklepie car-audio za ok 35 zł lub na allegro. Przyklejamy pod szybe według instrukcji obsługi ( ja mam w prawym górnym rogu ze względu na czujnik deszczu co poniekąd wymusiło naklejenie paska na szybie, który itak miał się tam znaleźć :)) Antena ma ok 2 m kabla, który wpinamy do radia i dodatkowy cienki kabelek, który łączymy z "+" przy radiu i wszystko gotowe. Pozostaje nam sprawdzić czy wszystko działa poprawnie złożyć wnętrze i udać się na zestrojenie antenki od CB.
Obrazek
:) Inne fotki sa jeszcze w mojej galerii. TUTAJ

[ Dodano: Sob 09 Wrz, 2006 ]
Radio podłączone jest do zasilania od zapalniczki :)
Orzeł
FR
FR

Auto: Klekot :)

Postprzez Asgaard » 9 września 2006, 13:55

a ja mam takie pytanie, skoro jest wtyczka po ori antenie radiowej to nie dałoby rady podłączyć tam tej naklejanej anteny i przykleić jej do tylnej szyby?
230@430 Leon TDI (sold)
420@593 Eva :twisted:
233@450 A4 quattro :wink:
Asgaard
Sympatyk LeonClub

Auto: Leon i Eva

Postprzez Orzeł » 9 września 2006, 15:42

Asgaard, nie myślałem nad tym, ale zapewne jest taka opcja :)
Orzeł
FR
FR

Postprzez mojomax » 12 września 2006, 18:24

Ładnie to wygląda, tylko jak wygląda czułość tej antenki klejonej na szybę ?
mojomax
Stella +
Stella +

Postprzez Orzeł » 12 września 2006, 20:48

Roland napisał(a):Zamiast anteny radiowej zewnętrznej mam przyklejoną taką do szyby nad lusterkiem. Niestety nie znam firmy bo antena była brana z serwisu ale jest rewelacyjna - będąc na Słowacji pod Chopokiem złapaliśmy Radio Zet
Fabryczna potrafiła mi poza miastem czasem głupieć z sygnałem (długo z nią nie jeździłem więc może to był przypadek ale mam wrażenie, że ta wewnętrzna lepiej sobie radzi).
Wadą jest słaby przylepiec do szyby - mi po paru tygodniach zaczęła odpadać więc trzeba ją jakoś lepiej przyklejać.
Aha - jak będziecie montowali taką przy lusterku to nie montujcie jej idealnie centralnie bo wtedy nie da się dobrze regulować lusterka (blokuje się przez tą puszkę od anteny) - trzeba ją przesunąć jak najdalej w stronę pasażera (mi na początku źle zamontowali i musieli ją przekleić).

Ja również nie narzekam :) jest całkiem OK a gdy są jakieś szumy to zawsze można wyszukać inną stacje radiową albo zapodac CD :wink:
Orzeł
FR
FR

Powrót do Car Audio, CB, Nawigacja