1nancy,
sorry ze dopiero odpisuje, ale nie bylo mnie pare dni na forum...
ja mam jak GeFoWRC kolanko silikonowe + rure aluminiowa fi67 od jackiego, calosc przycieta na o ile pamietam 44cm liczac z kolankiem do osadzenia stozka (+ kawalek na osadzenie). Rura jackiego jest fazowana na koncach, dzieki czemu od srodka kolanko schodzi sie na gladko z rura.... Co do konkretnej dlugosci, to gdzies juz tu bylo (wymiary od sasziego) jak bedziesz mial watpliwosci, to pisz do mnie na PW, teraz leze chory, ale jak sie lepiej poczuje to moge pomierzyc w garazu.
Filtr mam tymczasowo bawelniany w oslonie karbonowej od jackiego, a to dlatego ze nie bylo jeszcze czasu na ukonczenie przegrody ktora by mnei zadowolila wykonaniem

Docelowo bedzie podmiana na pipercrossa, jak pisal GeFoWRC na te rure nalozysz kazdy filtr przewidziany na srednice fi65...
Sama rura alumioniowa wiadomo ze by sie bardzo grzala, dlatego wladowalem ja w "zwykla" gruba szara otuline do CO z obi. Nie przejmuj sie ze jest szara, bo w zawsze mozna ja potraktowac sprayem :] Samo kolanko od silnika nieco oslania przycieta obudowa filtra.
Zdjec nie bedzie dopoki nie skoncze wszystkiego na tip-top
Co do pytania o plekse, to mysle ze to dobry pomysl, sam zamierzam zamiast blachy uzyc jakiegos tworzywa - po 1 jest lzejsze a po 2 i tak od strony silnika bede wyklejal oslona termiczna z folia lauminiowa, dla lepszej izolacji termicznej i wygladu...
powodzenia w przerobkach :]