Reklama

Zapraszamy do polubienia naszego nowego fanpage na Facebook'u.

Wskazania komputera a realne spalanie???!!!

Dane techniczne, osiągi, eksploatacja, ...

Moderatorzy: Moderator LC Team, Moderator Junior

Wskazania komputera a realne spalanie???!!!

Postprzez Tomky » 3 stycznia 2007, 07:17

Wszystko ładnie pięknie komp pokazuje 6.5l/100km w mieście no wczoraj szok podjerzdzam na stację tankuje licze i nie wychodzi inaczej jak 7,9l/100km.
1.Czy mozna jakos sprawdzić czy aby komputer się nie myli(a z tego co widzę to się jednak chyba myli :-x i to bardzo)?
2.Czy sprawdzaliście kiedyś u siebie spalanie?
3.Co w takiej sytuacji zrobić??
Tomky
Stella +
Stella +

Auto: Leon 1.9TDI

Reklama

Re: Wskazania komputera a realne spalanie???!!!

Postprzez Marcin_TDI » 3 stycznia 2007, 07:37

to normalne jest. zawsze bedziesz mial przeklamanie. ja tylko patrze na ten wskaznik jak w trasie jestem to wtedy mniej oszukuje..
http://WWW.SERCE-HELI.PL - zbieramy pieniążki na operację serduszka dla mojej Córki
Marcin_TDI
Cupra R
Cupra R

Auto: pozyczone

Postprzez KoLoS » 3 stycznia 2007, 07:53

a może to kwestia przekłamania spowodowanego wielkością kół (wiem że w innych autach da się ustawić rozmiar opony na jakiej się śmiga i wtedy komp to inaczej przelicza) :roll:
KoLoS
TopSport
TopSport

Auto: ARL+

Postprzez mm.max » 3 stycznia 2007, 08:09

U mnie komp. zawyża spalanie od ok. +1,2 do 1,4 l/100km
Pozdrawiam
Michał (mm.max)
Był Leon 1M dostarczał adrenaliny
Był Leon 1P był poprawny
Był Leon 5F najlepszy z posiadanych
Był Leon 5F FL 150TSi był średniakiem :/
Jest A4 B9.5 TDi ....

Kill młodzieńczego życia = Ojciec Dyrektor vel Moher
mm.max
Moderator LC Team
Moderator LC Team

Region: pomorskie
Auto: 5f ST
Silnik: DADA 1.5

Postprzez Monika » 3 stycznia 2007, 08:16

mm.max napisał(a):U mnie komp. zawyża spalanie od ok. +1,2 do 1,4 l/100km

Czyli tankując masz bardziej pozytywne odczucia niż Tomky ;)
Grzeczne dziewczynki pójdą do nieba, niegrzeczne dostaną się wszędzie...
Monika
Sympatyk LeonClub

Auto: :)

Postprzez nixu » 3 stycznia 2007, 08:56

mm.max, Mowilem Ci juz na zlocie, ze masz cos nie tak z tym wskazaniem skoro na postouje pokazywal 2,5 ? a powinien okolo 0,6 - 1,1 :wink:

Ja kiedys testowalem sobie ten wskaznik i spalania wychodza z przeklamaniem o +/- 0,1 litra jak tankuje sie ponizej 10 litrow.. jezeli jest to wiecej to nigdy nie mialem problemu.
nixu
Sympatyk LeonClub

Auto: IX

Postprzez mm.max » 3 stycznia 2007, 09:02

nixu napisał(a):masz cos nie tak z tym wskazaniem skoro na postouje pokazywal 2,5 ? a powinien okolo 0,6 - 1,1

Po ostatnim programie ustabilizował sie na poziomie ok. 0,9-1,2

Ale mnie nie przeszkadza pesymizm mojego wskazania bo zawsze mam banana przy tankowaniu na stacji lub patrząc na ilosc przejechanych km
Pozdrawiam
Michał (mm.max)
Był Leon 1P był poprawny
Jest A4 B9.5 TDi ....

mm.max
Moderator LC Team
Moderator LC Team

Postprzez Przemo » 3 stycznia 2007, 09:08

Troszeczkę mnie pocieszyliscie z tym przekąłmywaniem,bo nie mogę zejsć swoim AGNem ponizej 11,3 litra :| :wink:
Mała czarna
232km/435Nm powered by VRService & R-Performance
Przemo
Sport
Sport

Auto: Iza FR bigTdi

Postprzez Kozak » 3 stycznia 2007, 09:10

nixu napisał(a):na postouje pokazywal 2,5 ? a powinien okolo 0,6 - 1,1 Wink

a przecież na postoju nie pokazuje spalania , na postoju pokazuje ostatnie chwilowe spalanie podczas jazdy !!!!!!

u mnie też zaniża , ale jest to nie więcej niż ok 0,5 l/100 .kilka razy to sprawdzałem w następujący sposób :
na lałem do pierwszego odbicia przejechałem ok . 200 km podjechałem na tą samą stację , pod ten sam dystrybutor i zawsze wychodziło podobnie . powtarzałem to również przy 400 km i wynik zawsze wychodził podobnie ( czyli na kompie zawsze było mniejsze spalanie niż z wyliczenia o ko 0,5 - 0,7 l/100 )

Szukasz ubezpieczenia ?? Oferta każdego TU

- Ubezpieczenia Komunikacyjne Majątkowe Firmowe
- Ubezpieczenia Ochrony Prawnej - D.A.S.
- Ubezpieczenia Na Życie NNW

Zapraszam na PW
Kozak
Sympatyk LeonClub

Auto: Sportline 4x4
Silnik: CJXA 2.0

Postprzez nixu » 3 stycznia 2007, 09:11

michał kozak, w nowszych pokazuje chwilowe :wink:
nixu
Sympatyk LeonClub

Postprzez Roland » 3 stycznia 2007, 11:28

A dokładnie to przełącza się z trybu l/100km w tryb l/1h

U mnie komp przekłamuje (pokazuje mniej) jakieś 0.5-0.7 litra - w trasie czasem pokazuje dokładniej (nie wiem od czego to zależy - potrafi przekłamać o 0.1-0.2 litra - ale też o 0.5)
Roland
Signo
Signo

Auto: na eF + Czarna Żmija

Postprzez Tomky » 3 stycznia 2007, 11:50

Da się to jakoś ustawić w kompie bo to trochę wkurzające to zanizanie spalanie!!Chyba wielkości kół nie mają znaczenia ponieważ koło czy to 16,17czy 18 to generalnie mają ten sam rozmiar???Czyli okazuje się że ten silnik wcale nie jest taki oszczędny bo 8litrów na 100 to żadna rewela!!!?????
Tomky
Stella +
Stella +

Postprzez nixu » 3 stycznia 2007, 12:04

Tomky, W moim przypadku, biorac pod uwage ilosc KM silnik jest rewelacja ! Spalanie 8L/100km w dieslu to okolo +/- 13 litrow w benzynie (1.8T).
nixu
Sympatyk LeonClub

Postprzez Kozak » 3 stycznia 2007, 12:13

Tomky napisał(a):Czyli okazuje się że ten silnik wcale nie jest taki oszczędny bo 8litrów na 100 to żadna rewela!WykrzyknikPytajnikPytajnik?

u mnie przy takim samym silniku jak u Ciebie muszę się starać by przekroczyło 7l/100km , a lekkiej nogi nie mam i u mnie jest prawie 70 - 80 % jazdy po mieście .

Szukasz ubezpieczenia ?? Oferta każdego TU

- Ubezpieczenia Komunikacyjne Majątkowe Firmowe
- Ubezpieczenia Ochrony Prawnej - D.A.S.
- Ubezpieczenia Na Życie NNW

Zapraszam na PW
Kozak
Sympatyk LeonClub

Auto: Sportline 4x4

Postprzez Tomky » 3 stycznia 2007, 14:49

Michał autko jest po Dave i ma jakieś 145KM czemu tak dużo pali jakie moga byc przyczyny i co można z tym zrobić bo chyba nie zepsuty dystrybutor lub źle pokazujący komp przejechana odległość?????
Tomky
Stella +
Stella +

Postprzez nixu » 3 stycznia 2007, 15:04

Tomky, Dieslem trzeba umiec jezdzic. Jadac zawsze odpuszczaj gazu (przyspiesz i odpusc) wtedy spalanie sie zmniejsza, hamuj biegami (nie za mocno, ale hamuj) i tak Ci spadnie.. Ja kiedys na trasie nie potrafilem zejsc ponizej 6,5 litra - teraz na sylwka zrobilem 500 km i spalil mi 5,1 litra.
nixu
Sympatyk LeonClub

Postprzez Roland » 3 stycznia 2007, 15:11

Tomky - jeździłeś wcześniej dieslem ?? Bo ja po przesiadce z uturbionej benzyny miałem spory kłopot przyzwyczaić się, że pow. 3500obr to nie ma co kręcić (tam dopiero zaczynała się zabawa bo turbo pompowało właśnie od 3000-3200).

Druga sprawa bardzo istotna - diesel nagrzewa się duuuużo dłużej. Jeśli robisz krótkie dystanse tak do 10km to te 8 litrów jest wg mnie bardzo niskim spalaniem. U mnie dopiero po 5-6km wskazówka od temp. zaczyna się podnosić w okolice 70-80st.
Dodatkowo jak jadę w mega-korkach (w W-wie to niestety standard) to przez pierwsze 10-12km średnie spalanie wg kompa wychodzi ok. 10-11 litrów. Jeśli ten sam dystans uda się pokonać w miarę bezproblemowo to wtedy owszem wyjdzie tak powiedzmy 8-8.5.
Generalnie jeżdżąc 100% po Warszawie, średnio robiąc dystanse ok. 2*20km dziennie + jakieś wyprawy do sklepów w weekendy nie udało mi się spalić więcej niż 8/100 (średnio wychodzi w granicach 7.5) i uważam to za bardzo dobry wynik.
Po trasie udaje się zejść do 6.5 przy w miarę dynamicznej jeździe.
Roland
Signo
Signo

Postprzez Monika » 3 stycznia 2007, 15:18

Mój ś.p. leo 1,9 palił 5,5 na trasie przy równomiernej jeździe.
Monika
Sympatyk LeonClub

Postprzez Marcin_TDI » 3 stycznia 2007, 17:29

4.8 jest do zrobienia na trasie jezdzac do 110/h ale nie o to chodzi. Komputery przeklamuja i zalezy to od wielu czynnikow. jeszcze jeden jest - jakosc paliwa na ktorym jezdzimy bo chyba tez ma wplyw na spalanie...
http://WWW.SERCE-HELI.PL - zbieramy pieniążki na operację serduszka dla mojej Córki
Marcin_TDI
Cupra R
Cupra R

Postprzez leoTDI » 3 stycznia 2007, 17:50

Roland napisał(a):..Druga sprawa bardzo istotna - diesel nagrzewa się duuuużo dłużej. Jeśli robisz krótkie dystanse tak do 10km to te 8 litrów jest wg mnie bardzo niskim spalaniem...

wyjaśnij,

a skąd taka teoria :?:

Diesel ma niższą temperaturę spalin - ok - odczuwa się to w mrozy (ogrzewanie)...np. dla -25 C w ogóle nie mialem szans ogrzać wnętrze :? gdyż zaraz gwałtownie spadała temperatura cieczy chłodzącej. A wszystko wynika z tej niższej temperatury spalin i większej sprawności :!: diesla. Benzyna ma spore straty (ciepła), i tu jest lepiej z ogrzewaniem. Natomiast latem ... odwrotnie ... jak wiesz 8)

Teoria że diesel dłużej się nagrzewa, to bajka. Wyjaśnij co dokladnie masz na myśli :idea:

[ Dodano: Sro 03 Sty, 2007 ]
nixu napisał(a):Tomky, Dieslem trzeba umiec jezdzic. Jadac zawsze odpuszczaj gazu (przyspiesz i odpusc) wtedy spalanie sie zmniejsza, hamuj biegami (nie za mocno, ale hamuj) i tak Ci spadnie.. Ja kiedys na trasie nie potrafilem zejsc ponizej 6,5 litra - teraz na sylwka zrobilem 500 km i spalil mi 5,1 litra.

dokładnie tak postępuję,

ostatnio zrobiłem 1.000 km w jednym rzucie z DE i wyszło 5,5 l. Dokładnie jak piszesz - przyspiesz / odpuść - wszystko w okolicach podaży momentu, a średnią miałem 105 km/h. To znakomiat metoda. Można naprawdę szybko jechać i mało spalić wykorzystując dodatkowo naturalną topografię terenu (wzniesienia).
leoTDI
+++ ASV/Ali&MG Motorsport ... i kaliny ni ma ;) Moc ciut 180kM
0.230/cust.FMIC/turbo ARL/pompa 11mm/MG-płuca/śruby ARP
wiosna ... jest JM/SACHS i > moment :) + hamulce cupra R
leoTDI
Sympatyk LeonClub

Region: śląskie
Auto: Bback ASV Sport
Silnik: ASV 1.9

Postprzez colin23 » 3 stycznia 2007, 18:07

Była już przecież kiedyś o tym dyskusja na forum :) Generalnie moje zdanie jest takie (potwierdzone testem) że przekłamanie jest właśnie poprzez to że komp nie pokazuje podczas postoju spalania w ten sam sposób co podczas jazdy tylko l/h. I jeśli ktos dużo stoi w korkach i jeździ po mieście to przekłąmanie może wynieśc 1 do 1,5l. Kiedyś przetestowałem coś takiego: zalałem bak pod korek po czym zrobiłem drogę do warszawki czyli ok.300km praktycznie bez postojów (noc). Stałem może 2 razy na światłach. Potem podjazd na stację i przekłamanie było ok. 0,1-0,3. A standardowa jazda po mieście pokazuje średnio ok 1l/100km różnicy na niekorzyść, czyli pali więcej niż pokazuje.
colin23
Sympatyk LeonClub

Auto: Audi

Postprzez dave » 3 stycznia 2007, 18:54

hmm... to moze teraz ja sie wypowiem, bo to przeciez moim autem jezdzi tomek.. jak ja uzytkowalem to auto to wskazania kompa a rzeczywisty obliczanie spalania czyli ilosc litrow do przejechanych km to nigdy mi nie wychodzilo inaczej jak roznica 0,1- 0,3 litra :? srednia na kompie przewaznie byla ok 5,7 ale srednio sobie liczylem 6 litrow i zawsze w tej tolerancji 0,3 litra sie miescilem :? proponuje jednak pojezdzic troche i wtedy dokladnie sobie wszystko wyliczyc, jezeli jezdzisz po miesci glownie to spalanie na poziomie 6,5-7 litrow powinno byc czyms normalnym :wink: u mnie wartosci na kopie 5,7 to bylo pol na pol trasa-miasto :wink: pozdro
13,69 et
dave
Sympatyk LeonClub

Auto: V6T+++

Postprzez AdamTower » 3 stycznia 2007, 20:15

U mnie po mieście wychodzi nawet 10l/100km, na trasie spada wg kompa do 6l. I niżej nie umiem zejść, wg moich obliczeń komp pokazuje dość realnie.
AdamTower
Sympatyk LeonClub

Auto: AUDI A5 2.0TFSI+
Silnik: benzyna 2.0 turbo

Postprzez markos » 3 stycznia 2007, 20:37

AdamTower napisał(a):U mnie po mieście wychodzi nawet 10l/100km, na trasie spada wg kompa do 6l. I niżej nie umiem zejść, wg moich obliczeń komp pokazuje dość realnie.

uff, juz myslalem ze moj je jak smok w miescie, ale widze ze AHFy tak maja :-|
AA CLUB MEMBER
był AHF jest 330D ;)
markos
Sport
Sport

Auto: Leon AHF

Postprzez Roland » 3 stycznia 2007, 21:35

leoTDI napisał(a):
Roland napisał(a):..Druga sprawa bardzo istotna - diesel nagrzewa się duuuużo dłużej. Jeśli robisz krótkie dystanse tak do 10km to te 8 litrów jest wg mnie bardzo niskim spalaniem...

wyjaśnij,

a skąd taka teoria :?:

Diesel ma niższą temperaturę spalin - ok - odczuwa się to w mrozy (ogrzewanie)...np. dla -25 C w ogóle nie mialem szans ogrzać wnętrze :? gdyż zaraz gwałtownie spadała temperatura cieczy chłodzącej. A wszystko wynika z tej niższej temperatury spalin i większej sprawności :!: diesla. Benzyna ma spore straty (ciepła), i tu jest lepiej z ogrzewaniem. Natomiast latem ... odwrotnie ... jak wiesz 8)

Teoria że diesel dłużej się nagrzewa, to bajka. Wyjaśnij co dokladnie masz na myśli :idea:

yyyy - nie łapię o co Ci chodzi - przecież sam napisałeś, że przy -25C nie mogłeś nagrzać wnętrza bo zaraz spadała temperatura cieczy chłodzącej i że diesel ma większa sprawność stąd mniej "pary" idzie w grzanie się silnika a więcej w generowanie mocy.

Jeśli chodzi o nagrzewanie się to tu nie ma co udowadniać - benzyną na tej samej trasie silnik osiąga temp. roboczą (powiedzmy 90st wg wskazania na zegarach) po 2 max. 3 km - diesel po 5-6km. W tym czasie średnie spalanie jeśli tylko przy okazji staniesz w korku i co chwila podjeżdżasz u mnie wychodzi na poziomie 10-11/100.

Dla mnie powyższe fakty są jednoznaczne z tym, że diesel potrzebuje dużo więcej czasu na osiągnięcie temp. roboczej względem benzyny.
Roland
Signo
Signo

Postprzez Streat » 3 stycznia 2007, 22:39

Roland, ja tez jezdze po Wawie i jezdzac w miare normalnie to mam spalanie gdzies ~6,0 -6,5 litra nie wiem jak Ty to robisz ze masz 10-11 :shock:

W ciezszym Superbem spalanie gdzies ~7 litrow. Jutro zresetuje komputer w skodzie i zobacze ile wyjdzie jak pojezdze w korkach ale watpie zeby bylo 11.
Leon ASV TS look powered by UNITRONIC ;-) Obrazek
Streat
Cupra
Cupra

Auto: Leon 1.9 TDi+

Postprzez Marcin_TDI » 4 stycznia 2007, 00:54

Roland ma racje bo u mnie tez tak jest na zimnym silniku z samego rana. srednia ok 10l/100km a zeby miec ok 11l/100 to musze po Warszawie jezdzic na pelnym gazie i nie przekraczajac 190km/h. w korku moj komputer tez pokazuje ok 10l wiec to nic dziwnego...
Marcin_TDI
Cupra R
Cupra R

Postprzez Tomky » 4 stycznia 2007, 07:28

To prawda jeżdzę na krótkich trasach praca dom dom praca jakieś 11km więc silnik nagrzewa się dopiero gdy juz jestem na miejscu.Cóż czyli wypada się pogodzić że w mieście te 8l/100km moze spalić???? :?
Tomky
Stella +
Stella +

Postprzez dave » 4 stycznia 2007, 08:41

Tomky napisał(a):czyli wypada się pogodzić że w mieście te 8l/100km moze spalić

a nawet trzeba... :wink: przyjdzie mroz -30 to jak bedziesz jechal do pracy te11 km to wskazowka temp nawet nie drgnie :wink: i wtedy bedzie 9 litrow :wink:
13,69 et
dave
Sympatyk LeonClub

Postprzez Roland » 4 stycznia 2007, 08:46

Streat napisał(a):Roland, ja tez jezdze po Wawie i jezdzac w miare normalnie to mam spalanie gdzies ~6,0 -6,5 litra nie wiem jak Ty to robisz ze masz 10-11 :shock:

Jeszcze raz powtórzę :-) średnio po mieście (bez najmniejszej trasy - tylko dojazdy z Tarchomina do Centrum i powrót - czyli głównie korki, korki, korki) wychodzi mi 7-7.5 litra.

Te 10-11 to chodzi mi o krótki dystans typu 8-10km gdzie startuję od razu w korkach (i raczej przy temp. poniżej +5st czyli tak jak teraz). Później jak się trochę poluźni to oczywiście średnie spada do jakiś 7-8/100 ale pod warunkiem, że zrobię kolejne 8-10km (a tak akurat mam wracając do domu, że najpierw w Centrum pakuję się w korki a później już za Wisłą jest całkiem luźno i można załapać się na zieloną falę).

Średnia z całego zbiornika nigdy nie przekroczyła mi 8/100 ale też jeżdżąc w 100% po mieście nigdy nie zszedłem poniżej 7/100 (wg faktycznego spalania - bo wg kompa to 6.5 czasem wychodzi).
Roland
Signo
Signo

Postprzez oczkolek » 4 stycznia 2007, 09:43

Ludziska przeciez nie raz było mówione i pisane, ze komputer w aucie pokazuje zuzycie paliwa tylko orientacyjnie i nie mozna sugerowac się tym wskazniem na 100%.

Jak interesuje Was zuzycie paliwa to przejedźcie np. 1000 km i sprawdżcie ile Wam spali paliwa na tym dystansie i obliczcie. Wynik gotowy
Pozdrawiam
Oczkol

Leon, Seat Leon

MASZ PROBLEMY Z WENTYLATORAMI CHŁODNICY/KLIMY (I BIEG) -> PISZ DO MNIE NA PW
oczkolek
Administrator LC Team
Administrator LC Team

Region: mazowieckie
Auto: Seat Leon
Silnik: CJSA 1.8

Postprzez Monika » 4 stycznia 2007, 10:10

oczkolek napisał(a): to przejedźcie np. 1000 km i sprawdżcie

Ale na jednym zbiorniku to chyba nie wydoi :shock: :wink:
Monika
Sympatyk LeonClub

Postprzez oczkolek » 4 stycznia 2007, 10:18

Monika, nie ważne czy wydoi czy nie. Może być 500 lub inny dystans.
Pozdrawiam
Oczkol

Leon, Seat Leon

MASZ PROBLEMY Z WENTYLATORAMI CHŁODNICY/KLIMY (I BIEG) -> PISZ DO MNIE NA PW
oczkolek
Administrator LC Team
Administrator LC Team

Region: mazowieckie
Auto: Seat Leon
Silnik: CJSA 1.8

Postprzez Monika » 4 stycznia 2007, 10:33

oczkolek napisał(a):Monika, nie wązne czy wydoi czy nie. Może być 500 lub inny dystans.

Tak, tak, wiem o czym mówisz, ale chodzi mi o to, że na różnych stacjach jest różne paliwo i w różny sposób ustawione są dystrybutory. Znajomy ostatnio tankował auto i weszło mu do zbiornika pięć litrów więcej niż miał zbiornik pojemności :evil: Tak więc dystrybutor musiał być bardzo "nieuczciwie" ustawiony. Więc najlepiej sprawdzić spalanie przejeżdżając ileś tam kilometrów ale tak, żeby na jednym zbiorniku się zmieścić. Ja zwykle jak chcę sprawdzić spalanie to tankuję do pełna, przejeźdżam 100 km i znowu tankuję do pełna i spradzam ile mi tam weszło tego paliwa. A z reguły powtarzam tą czynność tak ze trzy razy pod rząd i wtedy wiem ile średnio auto mi pali.

[ Dodano: Czw 04 Sty, 2007 ]
trzeba sobie jakoś radzić jak się nie ma kompa w aucie ;) :P
Monika
Sympatyk LeonClub

Postprzez Roland » 4 stycznia 2007, 10:43

Monika - zatankowanie 5l więcej może ale nie musi oznaczać jakiegoś przekrętu. Jeśli dobrze pamiętam to ktoś chyba właśnie na tym forum opisywał jak zatankować więcej litrów wykorzystując tzw. odpowietrzacz (wchodziło właśnie kilka litrów więcej). Może nalał pod sam korek (kiedyś tankowałem na BP i mieli coś skopane z odbijaniem tak, że paliwo aż zaczęło się wylewać z baku - więc kwestia kiedy odbije też w dużej mierze zależy od konkretnego dystrybutora).

Dla mnie najbardziej miarodajne jest tankowanie z tego samego dystrybutora i to dokładnie w ten sam sposób (ja tankuję do drugiego odbicia - w 90% z tego samego dystrybutora).
Roland
Signo
Signo

Postprzez Monika » 4 stycznia 2007, 11:31

Roland, ten koleś wlał 5l więcej w momencie gdy dopiero co kontrolka mu się zapaliła, więc jeszcze przynajmniej 5 l było w środku.

A jeśli chodzi o tankowanie to też staram się w miarę możliwości na tej samej stacji i z tego samego dystrybutora tankować. Jakaś taka kwestia przyzwyczajenia chyba... ;)
Monika
Sympatyk LeonClub

Postprzez MenIB » 5 stycznia 2007, 16:16

Tomky napisał(a):Da się to jakoś ustawić w kompie bo to trochę wkurzające to zanizanie spalanie!!

W zegarach 17 dajesz adaptacja 10 i na 003 kanale mozna korygowac wskazanie spalania, liczba 100 umieszczona w tej komorce moze byc zmieniana na + i - co daje mniejsze lub wieksze wskazania , wskazania regulujemy od -5% do +5%

[ Dodano: 7 Styczeń 2007, 21:38 ]
Sorki ale zobaczylem ze popelnilem blad w wypowiedzi powyzej , wskazania regulujemy od -15% do +15% czyli inaczej wartosci od 85 do 115 w kanale 003.
pozdr, MenIB
www.vag.com.pl

!! !! PROSZE nie pisac do mnie na PW tylko EMAIL, dziekuje !! !!
MenIB
Sport
Sport

Auto: Audik

Postprzez RosenG » 18 lutego 2007, 09:31

Mnie nurtuje jedno bo litrazuje wlasnie leona 1.9 TDI 110KM, mam pół baku spalone i przejechane dopiero 275 km, wydaje mi sie ze wskazówka za szybko spadła mam nadzieje ze teraz bedzie spadała wolniej, fakt jezdze po miescie ale mimo wszystko powienien zrobic te 600km chyba, zaczynam sie bac ze coś jest nie tak, wam tez tak wskazówka schodzi do połowy szybko, kompa nie mam
RosenG
Signo
Signo

Auto: Leon 1.9 TDI 130KM

Postprzez KoLoS » 18 lutego 2007, 10:34

u mnie jest na odwrót do połowy wskaówka zchodzi bardzo wolno i mam czasem przebiegane ok 400km i pół baku, za to później spada jak szalona i przy ok 650 zapala się rezerwa. Z wyliczeń widze że komp pokazuje prawde z odchyłami rzędu -/+ 0,2L
KoLoS
TopSport
TopSport

Postprzez Marcin_TDI » 18 lutego 2007, 12:10

z ta wskazowka to roznie bywa. mi odrazu spada na leb na szyje potem jak jest 3/4 trzyma sie przez 100km i pozniej wolno. najgorszaa ostatnia kreska bo moment i nie ma. a na przyklad mam w domu jeszcze 2.5 TDI 5-cyl no i jak zaleje pod korek to 300km robie i zaczyna dopiero opadac :| :| :mrgreen: :mrgreen:
Marcin_TDI
Cupra R
Cupra R

Postprzez dave » 18 lutego 2007, 21:23

w starym leonie jak mialem polowe zbiornika to mialem przejechane ok 500 przy jezdzie pol na pol trasa-miasto potem wskazowka szla szybciej i defakto zajezdzalem na stacje majac najechane ok 900-950 a i 1000 tez mi sie udalo zrobic :wink:
natomiast tym zrobilem na razie max 800 ale mysle ze 900 zrobie tez bez problemu, no niestety, ale haldex troche wazy a i troche wiecej mocy jest :?
13,69 et
dave
Sympatyk LeonClub

Postprzez mm.max » 19 lutego 2007, 08:06

Ostatnio zrobiłem 1000 km na 49,3l ON liczone pod korek przy czym komp pokazywał mi średnie spalanie 6,1 :), a wskazówka zaczeła sie ruszać dopiero jak jakies 300km przejchałem, tak wiec mój komp. zawyża spalanie o conajmniej 1,2 l . Ale z drugiej strony da się leonkiem z upakowanym zbiornikiem przejechać ponad 1300km :D
Pozdrawiam
Michał (mm.max)
Był Leon 1P był poprawny
Jest A4 B9.5 TDi ....

mm.max
Moderator LC Team
Moderator LC Team

Postprzez KoLoS » 19 lutego 2007, 08:20

Kurde to ja przejeżdżam z reguły ok 650 i tankuje 50L

Ale ciekawostką jest rezerwa. Dzisiaj pod domem komp mi pokazywał 20km do tankowania (rezerwa się zapaliła może z 20km wcześniej) więc nie realne było bym tylko 40km na rezerwie mógł przejechać. Po przejechaniu jakichś 10km na kompie miałem już 0 a wskazówka praktycznie leżała jak przy wyłączonym silniku :shock:
Na tym permanentnym zerze przejechałem jaszcze z 15km do wodopoju, tankuje a tu do baku weszło 52L :? Czyli jeszcze 8L zapasu a wskazówka leżała jak bym miał susze w baku :evil: komp też pokazywał że już pusto.
Da sie to jakoś skalibrować?
KoLoS
TopSport
TopSport

Postprzez mm.max » 19 lutego 2007, 08:44

kolos napisał(a):do baku weszło 52L Czyli jeszcze 8L zapasu

Pojemność zbiornika to 55l. + 10l. po odpowietrzeniu
Pozdrawiam
Michał (mm.max)
Był Leon 1P był poprawny
Jest A4 B9.5 TDi ....

mm.max
Moderator LC Team
Moderator LC Team

Postprzez KoLoS » 19 lutego 2007, 10:55

To by trochę wyjaśniało ;) nie wiem czemu sądziłem ze Leo ma 60L zbiornik :oops:
KoLoS
TopSport
TopSport

Postprzez mm.max » 19 lutego 2007, 11:00

kolos napisał(a):nie wiem czemu sądziłem ze Leo ma 60L zbiornik

Chyba 4x4 ma 60l z tego co mi sie kojarzy...
Pozdrawiam
Michał (mm.max)
Był Leon 1P był poprawny
Jest A4 B9.5 TDi ....

mm.max
Moderator LC Team
Moderator LC Team

Postprzez dave » 19 lutego 2007, 11:53

mm.max napisał(a):Pojemność zbiornika to 55l. + 10l. po odpowietrzeniu

oj zes chyba teraz przecholowal... jak 5 litrow wejdzie to raczej max :? chyba ze tylnim prawym kolem na cos najedziesz zeby jeszcze wiecej upchac :mrgreen:
13,69 et
dave
Sympatyk LeonClub

Postprzez mm.max » 19 lutego 2007, 12:26

dave napisał(a):oj zes chyba teraz przecholowal... jak 5 litrow wejdzie to raczej max

W Ryni stawiasz mi kratówkę piwa jak jest inaczej.

Od pierwszego wystrzału pistoletu równo 10l. mozesz zapakować z odpowietrzeniem.

Przyjmujesz zakład ??
Pozdrawiam
Michał (mm.max)
Był Leon 1P był poprawny
Jest A4 B9.5 TDi ....

mm.max
Moderator LC Team
Moderator LC Team

Postprzez Tonny S » 19 lutego 2007, 13:46

mm.max napisał(a):Od pierwszego wystrzału pistoletu równo 10l. mozesz zapakować z odpowietrzeniem.
Potwierdzam - od pierwszego odbicia przez odpowietrzacz wlejesz 10 litrów.
Nie ma litosci dla http://dziecineo.prv.pl/
Tonny S
Sympatyk LeonClub

Auto: Harley-Davidson

Postprzez przebor » 19 lutego 2007, 13:53

U mnie komputer zawsze pokazuje odrobinę tzn. 0,2-0,3L mniej niż jest w rzeczywistości. Ostatnio wg komputera miałem spalanie 7,1 a po zatankowaniu obliczyłem, że spalił 7,4L. Jeździłem głównie po mieście. W wakacje jak robiłem większe trasy wychodziło 6,1 a na komputerze 5,9.

pozdr., PP
przebor
Sport
Sport

Auto: Leon 1m
Silnik: ASV 1.9

Następna strona

Powrót do Leon 1 - Techniczne Ogólne