1.Czy mozna jakos sprawdzić czy aby komputer się nie myli(a z tego co widzę to się jednak chyba myli

2.Czy sprawdzaliście kiedyś u siebie spalanie?
3.Co w takiej sytuacji zrobić??
Moderatorzy: Moderator LC Team, Moderator Junior
mm.max napisał(a):U mnie komp. zawyża spalanie od ok. +1,2 do 1,4 l/100km
nixu napisał(a):masz cos nie tak z tym wskazaniem skoro na postouje pokazywal 2,5 ? a powinien okolo 0,6 - 1,1
nixu napisał(a):na postouje pokazywal 2,5 ? a powinien okolo 0,6 - 1,1 Wink
Tomky napisał(a):Czyli okazuje się że ten silnik wcale nie jest taki oszczędny bo 8litrów na 100 to żadna rewela!WykrzyknikPytajnikPytajnik?
Roland napisał(a):..Druga sprawa bardzo istotna - diesel nagrzewa się duuuużo dłużej. Jeśli robisz krótkie dystanse tak do 10km to te 8 litrów jest wg mnie bardzo niskim spalaniem...
nixu napisał(a):Tomky, Dieslem trzeba umiec jezdzic. Jadac zawsze odpuszczaj gazu (przyspiesz i odpusc) wtedy spalanie sie zmniejsza, hamuj biegami (nie za mocno, ale hamuj) i tak Ci spadnie.. Ja kiedys na trasie nie potrafilem zejsc ponizej 6,5 litra - teraz na sylwka zrobilem 500 km i spalil mi 5,1 litra.
AdamTower napisał(a):U mnie po mieście wychodzi nawet 10l/100km, na trasie spada wg kompa do 6l. I niżej nie umiem zejść, wg moich obliczeń komp pokazuje dość realnie.
leoTDI napisał(a):Roland napisał(a):..Druga sprawa bardzo istotna - diesel nagrzewa się duuuużo dłużej. Jeśli robisz krótkie dystanse tak do 10km to te 8 litrów jest wg mnie bardzo niskim spalaniem...
wyjaśnij,
a skąd taka teoria![]()
Diesel ma niższą temperaturę spalin - ok - odczuwa się to w mrozy (ogrzewanie)...np. dla -25 C w ogóle nie mialem szans ogrzać wnętrzegdyż zaraz gwałtownie spadała temperatura cieczy chłodzącej. A wszystko wynika z tej niższej temperatury spalin i większej sprawności
diesla. Benzyna ma spore straty (ciepła), i tu jest lepiej z ogrzewaniem. Natomiast latem ... odwrotnie ... jak wiesz
Teoria że diesel dłużej się nagrzewa, to bajka. Wyjaśnij co dokladnie masz na myśli![]()
Tomky napisał(a):czyli wypada się pogodzić że w mieście te 8l/100km moze spalić
Streat napisał(a):Roland, ja tez jezdze po Wawie i jezdzac w miare normalnie to mam spalanie gdzies ~6,0 -6,5 litra nie wiem jak Ty to robisz ze masz 10-11![]()
oczkolek napisał(a): to przejedźcie np. 1000 km i sprawdżcie
oczkolek napisał(a):Monika, nie wązne czy wydoi czy nie. Może być 500 lub inny dystans.
Tomky napisał(a):Da się to jakoś ustawić w kompie bo to trochę wkurzające to zanizanie spalanie!!
kolos napisał(a):do baku weszło 52L Czyli jeszcze 8L zapasu
kolos napisał(a):nie wiem czemu sądziłem ze Leo ma 60L zbiornik
mm.max napisał(a):Pojemność zbiornika to 55l. + 10l. po odpowietrzeniu
dave napisał(a):oj zes chyba teraz przecholowal... jak 5 litrow wejdzie to raczej max
Potwierdzam - od pierwszego odbicia przez odpowietrzacz wlejesz 10 litrów.mm.max napisał(a):Od pierwszego wystrzału pistoletu równo 10l. mozesz zapakować z odpowietrzeniem.
Powrót do Leon 1 - Techniczne Ogólne
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 1 gość