Reklama

Zapraszamy do polubienia naszego nowego fanpage na Facebook'u.

woda na pokładzie

Dane techniczne, osiągi, eksploatacja....

Moderatorzy: Moderator LC Team, Moderator Junior

Re: woda na pokładzie

Postprzez juma » 1 sierpnia 2008, 21:16

Witami o pomoc pytam,problem polega na tym ze jak uruchomie spryskiwacz tylnej szyby to plyn leci gdzies od srodka pod kokpitem po stronie kierowcy, na wysokosci kolumny kier.Wie ktos jak sie mozna tam dostac coby zdjagnozowac przyczyne i usunac skutek, dzieki i pozdrawiam.
juma
Stella +
Stella +

Auto: byl leo jest pug 308

Reklama

Postprzez Kozak » 2 sierpnia 2008, 00:10

juma, sprawdź czy gdzieś po drodze ( pod podszybiem ) nie rozłączył / uszkodził się wężyk doprowadzający płyn do tylnego spryskiwacza

Szukasz ubezpieczenia ?? Oferta każdego TU

- Ubezpieczenia Komunikacyjne Majątkowe Firmowe
- Ubezpieczenia Ochrony Prawnej - D.A.S.
- Ubezpieczenia Na Życie NNW

Zapraszam na PW
Kozak
Sympatyk LeonClub

Auto: Sportline 4x4
Silnik: CJXA 2.0

Postprzez juma » 2 sierpnia 2008, 14:11

Chcilem dzisiaj sie za to podszybie sie zabrac ale poleglem podczs proby sciagniecia ramion od wycieraczek,bez jakiegos sciagacza chyba nie da rady. Ale sciagnolem ta uszczelke pod podszybiem i podwazylem srubokretem coby tam zerknac a ziomek w tym czasie uruchomil sprysk tylnej szyby i nie widzialem zeby cos tam cieklo, a swoja droga to wezyk od tylnego sprysku napewno jest polaczony razem z wezykami od przedniej szyby czy przebiega od zbiorniczka az do tylnej wycieraczki, nie wiem jak to ugrysc zeby to naprawic.
juma
Stella +
Stella +

Auto: byl leo jest pug 308

Postprzez sebcia82 » 22 lutego 2009, 12:56

ja mam mokre pod dywanikie od strony kierowcy mysle ze od spody może jakas uszczelka sie przesuneła czy cos jak myślicie?
sebcia82
Stella
Stella

Auto: seat leon

Postprzez kamil-leon » 26 marca 2009, 22:53

Ja mam taki sam problem z wodą przedostającą się do wewnątrz samochodu na dywanik od strony pasażera - 2001/2002r.
Zawsze po deszczu lub po wyjechaniu z myjni ręcznej muszę otworzyć na chwilę od środka drzwi pasażera, żeby woda spłynęła. Jak widać jest to przypadłość większości Leonów, a myślałem, że tylko u mnie jest coś nie tak... :hmmm:
Denerwujące jest tylko zawsze pamiętanie o tym, bo czasem zdarza się zapomnieć (tym bardziej jak długo nie pada deszcz i nie było potrzeby ich otwierania) i wtedy jak zobacze małe kropelki wody przedostające się jedna po drugiej do wewnątrz to muszę otwierać drzwi na środku ulicy :clever:
Obrazek
kamil-leon
Sport
Sport

Auto: Audi A4 [B8]

Postprzez niedzwiedz11 » 27 marca 2009, 07:30

ja miałem ten sam problem, do soboty... w sobotę rozebrałem boczki, okazało się że uszczelka między tą blachą a drzwiami była od spodu uszkodzona i przepuszczała wodę. wymieniłem więc uszkodzoną część uszczelki na nową (taką od uszczelniania okien), dodatkowo całą blachę dookoła zabezpieczyłem uszczelniaczem poliuretanowym i (odpukać :x ) mam spokój, wody na progach brak a było zawsze jej dużo po deszczu...pozostaje mi wysuszyć dywaniki do końca i będzie ok :ok:
niedzwiedz11
Sport
Sport

Auto: Seat Leon 1,9TDI

Woda w samochodzie - dywanik, strona pasażera

Postprzez domel86 » 21 kwietnia 2010, 18:11

Witam.

Pierwszy raz spotykam się z tym problemem... Autko z klimą, działającą do tej pory bez zarzutu. Przez zimę nie była używana, kilka dni temu uruchomiłem ją parę razy. Dziś po wyjściu z pracy zauważyłem wodę na dywaniku po stronie pasażera ( wody była może literatka, po 8h ). Pomyślałem, że to butelka nieszczelna, bo akurat leżała na dywaniku. Wywaliłem ją, dywanik przetarłem i jeździłem. Niby ok, nic niepokojącego nie widziałem. Podjechałem jednak teraz pod dom i znowu wody jest troszkę - mniej niż kieliszek... Skrapla się z okolic schowka, od spodu. Czy możecie coś doradzić, jak się z tym uporać... Czy to normalne ( raczej nie, bo wczesniej nie kapało ) ? Czego to może być wina ?

Pozdrawiam
domel86
Stella +
Stella +

Auto: Seat Leon

Postprzez kornat » 21 kwietnia 2010, 18:14

domel86, sprawdź filtr kabinowy.
kornat
FR
FR

Auto: 1M
Silnik: AHF 1.9

Postprzez domel86 » 21 kwietnia 2010, 18:20

kornat napisał(a):domel86, sprawdź filtr kabinowy.

Wymieniany jakieś 10kkm temu, ale oczywiście sprawdzę... Po zimie być może się zabrudził. A czy jakieś inne możliwości istnieją ?
domel86
Stella +
Stella +

Postprzez DOC » 21 kwietnia 2010, 19:06

Zwroc uwage przy wymianie filtra przeciwpylkowego na gume ktora jest przy ramce. Ma ona glupia tendencje do podwijania sie i wtedy leje sie woda pod nogi pasazera.
Ex-LeonClub
DOC
Sport
Sport

Auto: Leon TDI

Postprzez domel86 » 21 kwietnia 2010, 19:09

DOC napisał(a):Zwroc uwage przy wymianie filtra przeciwpylkowego na gume ktora jest przy ramce. Ma ona glupia tendencje do podwijania sie i wtedy leje sie woda pod nogi pasazera.

Dziś było słonecznie, nawet kropelka nie spadła... A woda i tak w samochodzie, który wyłącznie stał w miejscu, w bezruchu na słońcu ponad 8h. Dziwne... Pod schowkiem, od spodu jest taka pianka osłaniająca, jest nasiąknięta wodą... a jak wsadzam dłoń dalej, niestety nie czuję nic mokrego, czy chociażby wilgotnego.
domel86
Stella +
Stella +

Postprzez slawo80 » 21 kwietnia 2010, 20:19

Jeśli woda pojawia się tylko przy załączeniu klimatyzacji to moze odpływ klimy w ścianie grodziowej jest czymś przytkany?
Użyj szukajki, trochę o tym było, ja znalazłem coś takiego:

"Klima włączona i patrzę co sie dzieje. Słońce świeci, pogoda o.k. a tu mi woda się leje przez nagrzewnicę do środka tuż przy ścianie grodziowej
Zatrzymałem się żeby sprawdzić czy woda z klimy jest odprowadzana na zewnątrz i bingo
Okazało się że do zaślepki w ścianie grodziowej przykleił się kawałek maty wygłuszającej silnik i skutecznie tamował odpływ - woda podchodziła wysoko pod wentylator a ten wdmuchiwał ją do środka. "

tutaj znajduje się ten odpływ
http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/20c ... 2215e.html
slawo80
Signo
Signo

Auto: Seat Leon TDI ASV

Postprzez eip » 22 kwietnia 2010, 09:12

Mam ten sam problem ale nie wiem czy występuję tylko przy załączonej klimie... Ostatnio badałem tę sprawę, wyciągnąłem filtr kabinowy i jak wsadziłem głęboko rękę (tak obok wiatraka) to poniżej wyczułem wodę..!! wysuszyłem ale nie miałem czasu zabezpieczyć tego na przyszłość, kupiłem filtr wcześniej filtrona i kurde.. jak wsadzam go pierw w te czarne obramowanie to potem wkładając w obudowę.. tak jakby nie pasowało ze sobą i nie umiem tych dwóch zaczepów założyć, pewnie dlatego sie woda wlewa... zbadam to w sobotę :)
eip
Signo
Signo

Auto: Seat Leon 1.9 TDI

Postprzez colin23 » 22 kwietnia 2010, 14:46

domel86, poczytaj najpierw forum bo już były podobne tematy i problemy. Po pierwsze ten temat od góry lub o pływających dywanach viewtopic.php?t=6648
colin23
Sympatyk LeonClub

Auto: Audi

Postprzez lansarkadam » 13 kwietnia 2011, 22:22

Odkopię temat.

Ja dziś zauważyłem, że mam wodę z tyłu pod wycieraczką od strony pasażera.
skąd mogła się wziąć tam woda? Sprawdzałem, przy drzwiach i tam jest sucho.

Ktoś już miał taki problem i się z nim uporał?

Pozdrawiam
lansarkadam
Stella
Stella

Auto: Seat Leon I 1.9 TDI

Postprzez grabol » 14 kwietnia 2011, 06:58

lansarkadam napisał(a):Odkopię temat.

Ja dziś zauważyłem, że mam wodę z tyłu pod wycieraczką od strony pasażera.
skąd mogła się wziąć tam woda? Sprawdzałem, przy drzwiach i tam jest sucho.

Ktoś już miał taki problem i się z nim uporał?

Pozdrawiam

było wałkowane setki postów o tym.... chociażby tutaj
http://www.leonclub.pl/forum/viewtopic. ... 07a03f439c
Obrazek[/URL]

ALH + 126km/268Nm..;)
grabol
Sport
Sport

Auto: Leon 1

Postprzez kampers » 21 października 2012, 12:13

Witam odgrzeje kotleta. Tez mialem wode i to jest przyczyna :
Do naprawy potrzebowalem:
Uszczelke okienna
silikon.
uszczelke pod glosnik.

Woda dostawala sie pomiedzy blacha na dzwiach a drzwiami. Zreperowalem uszczelke na blasze silikonem i dodatkowo zamontowalem uszczelke na drzwiach. Ale bylo malo bo z pomiedzy glosnikem a blacha byla gabka i tez z tamtad sie lala woda. Wiec uszczelilem to specjalna pasta i uszczelka hydrauliczna. :)

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Pozdrawiam
kampers
Stella +
Stella +

Auto: ARL

Postprzez napoleon81 » 6 lipca 2013, 00:08

Witam,
ja ostatnio zauważyłem ze mam lekkie zawilgocenie na tylnym dywaniku po prawej stronie.Jak otwieram tylnie drzwi wszystko jest ok,po deszczu na tyle też jest sucho.
Pozdr
napoleon81
Sport
Sport

Auto: seat
Silnik: ARL 1.9

Postprzez zgaju » 21 stycznia 2014, 18:00

3 miesiące temu walczyłem z wodą przedostającą się przez drzwi - z podłogi wycisnąłem wiadro wody.
Uszczelniłem było suchutko na progach i nadal jest.
Ale od paru tygodni zauważyłem że podczas deszczu jest mokry plastikowy narożnik progu od strony pasażera (spływały po nim krople wody).
Pierwsze co sprawdziłem to filtr kabinowy. ale był dobrze założony i uszczelka też.
Odkręciłem schowek, odkręciłem śruby z wygłuszenia i moim oczom ukazała się guma (zatyczka otworu jakiegoś), (wrzucę fotki jak to wygląda).
Mimo że guma była nie sparciała, nie pęknięta, to woda kropelkami sobie spadała do auta. Zauważyłem to ok 3 tyg. temu. przez ten czas zamokło całe wygłuszenie od strony pasażera (przód). Dało radę dzięki Bogu wysuszyć bez wyciągania.

Żeby dostać się od tej gumy i zauważyć że to stamtąd ciekanie zajęło mi to 6h ... Dlatego opiszę problem, może komuś to pomoże i nie będzie godzinami szukał, którędy leci woda.

Jak się okazało można tą gumę wyciągnąć od góry. Jak odkręcimy obudowę filtra przeciwpyłkowego to ukaże nam się gumowy cypelek (przy otworze odpływowym z podszybia). To ta guma. ;) Uszczelniłem ją silikonem mam nadzieje że już do leona woda mi się nie wleje z żadnej dziurki. Bo już temat wody na pokładzie przewałkowałem 101 razy.

Pozdrawiam !
Obrazek
SEAT auto emoción !
zgaju
Sport
Sport

Auto: SEAT LEON
Silnik: ASV 1.9

Postprzez Tomo21 » 14 lipca 2014, 11:19

Podłączę się pod temat.
Jakiś czas temu zaczęła mi świecić kontrolka od poduszki powietrznej. Pojechałem na warsztat i mechanik zdiagnozował, że padł czujnik - przyczyna - wilgoć. Trochę mnie to zdziwiło, no ale dobra, postanowiłem przyjrzeć się sprawie.
Przy pomocy instrukcji znalezionej w internecie wymontowałem fotele i zajrzałem pod wykładzinę z przodu samochodu. Jest pod nią warstwa materiału, który z wierchu jest gumowy a pod spodem (od strony metalowej podłogi) filcowy. I rzeczywiście cały ten filc był przesiąknięty.
Można by z niego wykręcić dosłownie wiadro wody.
Czy macie jakieś pomysły skąd tam ta wilgoć i którędy może się ona dostawać?
Czy możliwe, że przez drzwi, tak jak w poście wyżej? Nie byłoby wtedy mokro także w środku?
Gdy otwieram drzwi po deszczu to faktycznie spływa mi mnóstwo wody z progu, ale wykładzina pod dywanikami jest sucha. Na dywanikach (gumowe) też nie ma ani kropli wody! Wilgoć jest tylko tam od strony blachy.
Tomo21
Stella
Stella

Auto: Seat Leon I Sport
Silnik: benzyna 1.6 16V

Postprzez Sebool2006 » 14 lipca 2014, 11:52

Szukaj tematu pomocy pływają mi dywany

-- 14 lip 2014, o 12:52 --

Było niebieskie 1M 1.8 AGN 125km
Poszła całka w czarne 1P FR 2.0 BWA TFSI 2++ :(
Jest biturbo ;)
Sebool2006
Moderator LC Team
Moderator LC Team

Auto: Leon FR
Silnik: benzyna 2.0 turbo

Postprzez Alicante » 17 lipca 2014, 14:00

Poszukuje instruckji krok po kroku jak zabezpieczyć drzwi folią?
Trzy lata temu robili mi w serwisie silikonem, ale juz widze ze przy wiekszych ulewach przepuszcza...
Alicante
Stella
Stella

Auto: Toledo II Sport TDI
Silnik: ASZ 1.9

Postprzez chlorek » 17 lipca 2014, 14:33

chlorek
Sympatyk LeonClub

Region: mazowieckie
Auto: Focus ST-line MK3
Silnik: CJXA 2.0