Reklama

Zapraszamy do polubienia naszego nowego fanpage na Facebook'u.

[1P] Dziwne wskazania komputera LEONy II

Dane techniczne, osiągi, eksploatacja....

Moderatorzy: Moderator LC Team, Moderator Junior

[1P] Dziwne wskazania komputera LEONy II

Postprzez Damian » 15 października 2007, 22:16

Witam. Wspominalem juz z grubsza w jakims temacie o tym, ale ze nie daje mi to spokoju zaloze nowy temat dla tego problemu/zagadnienia.

Jak wszyscy pewnie wiedza auto z komputerem, a dokladnie komputer w nim wskazuje miedzy innymi spalanie chwilowe.

Jak tez pewnie wszyscy wiedza wynosi ono na postoju/luzie pewna wartosc zalezna od tego czy jest wlaczona klima, czy auto jest zimne, czy cieple itd. W klekotach jest to powiedzmy 0.6l (np moj tdi), dla beznzyny 1.3l (np cupra sopla)

No i to jest okey.

Jak tez pewnie wszyscy wiedza gdy jadac z jakas tam predkoscia puscimy noge z gazu przy predkosci takiej ze auto zaczyna hamowac silnikiem wskazanie to wynosi 0l

No i to tez jest okey.

Dziwne wskazania zaczynaja sie za to gdy wysprzeglimy auto w czasie tego hamowania silnikiem. Mianowicie zamiast pojawic sie te 0.6l, czy 1.3l wartosci te zaczynaja powoli rosnac i pojwia sie 1l, po nastepnej sekundzie powiedzmy 2,3l az nawet do wartosci 1x, 2xl rosnac tak sobie losowo. Dzieje sie tak zarowno jak auto jest jeszcze wysprzeglone, jak i jak wrzucimy na luz i auto toczy sie dalej. Dopiero gdy staniemy, po chwili wskakuje wartosc 0.6l (utrzymanie pracy silnika), a przeciez ta wartosc powinna wskoczyc od razu w momencie wysprzeglenia jak i gdy auto toczy sie na luzie.

Jak sprawdzilismy na mini spocie w Matarni, dzialo sie tak w kazdym Leonie II (moj 2.0tdi, Amilo 1.6, i Sopla Cupra)

Kolega jezdzacy za to Leonem I ma wszytko okey. Czyli jak wysprzegli, a dalej wrzuci na luz komputer pokazuje mu od razu wartosc utrzymnia pracy silnika jaka byla przed ruszeniem.

W Leonach II ta wartosc jak pisalem rosnie i wskakuje na poczatkowa w chwili zatrzymania dopiero po pewnej chwili.

Dodam tez, ze na kilka prob w Leonie II czasem jest dobrze, czyli tak jak to powinno byc teoretycznie, lub jak ma kolega Matrix z Leona I.

No a jak cos jest raz tak, a raz tak to chyba jest do dupy.

Dodam tez, ze u mnie do przebiegu 3000km bylo caly czas okey i dopiero od tego czasu zaczelo sie to dziac jak i zaczely pojawiac sie chwilowe spalania typu 99.9l w chwili gdy bardzo delikatnie ruszam, gdzie wczesniej przy bucie pokazywalo 30-40l max.

Dodam rowniez, ze przy wlasnie okolo 3tys mialem blad bodajze czujnika temp. paliwa (auto z tym bledem palio realnie ok 2l wiecej na setke) a po samym skasowaniu bledu spalanie wrocilo do normy, po czym po dniu zaczely wariowac wskazania chwilowe komputera.

Auto podlaczone do waga nie pokazuje jednak zadnych bledow. Zapytalem o to w jednym serwisie, jednak uslyszalem ze tak ma byc i ze jest to okey (jak moze byc okey cos co jest raz tak, a raz tak) oraz uslyszalem ze po co tam wogole przelacxzam na ta funkcje ;) W drugim serwisie wysluchali, pokrecili nosem i powiedzieli ze nie wiedza, ale sie sprobuja dowiedziec. Narazie czekam.[/b]
Od zwykłych uczestników ruchu nawet w jeździe turystycznej dzieli nas różnica skali, oni heblują na każdym zakręcie, my widząc fajna laskę idąca poboczem w oddali.

2007(08) 1P FR BMN Black
MY2016(15) 5F Cupra CJXE Nevada White 281KM 370Nm Vmax 270km/h
Damian
Sport
Sport

Auto: Cupra 5F 5d CJXE
Silnik: CJXA 2.0

Reklama

Re: [1P] Dziwne wskazania komputera LEONy II

Postprzez oo7 » 15 października 2007, 22:51

U mnie w I też tak jest. Też się na początku dziwiłem aż w końcu dotarło do mnie że to co wyświetla, np 0.6 to jest w litrach na godzinę natomiast to co rośnie podczas zatrzymywania to rosną litry na 100 km... a poza tym wydaje mi się że jeśli dodatkowo hamujesz to zużycie wzrośnie bo pompa hamulcowa czymś musi być zasilana...
oo7
Signo
Signo

Auto: leon

Postprzez Kozak » 15 października 2007, 23:04

Damian, wydaje mi się że właśnie tak powinno być bo w starszych Leo I po zatrzymaniu pojawiało się ostatnie chwilowe spalanie , w nowszych pojawiało się po zatrzymaniu wyświetlenie spalania w l/h w Leo II jest tak samo , ja w Golfie V też tak mam jak piszesz i tak właśnie powinno być , chyba że czegoś tu nie rozumiem

Szukasz ubezpieczenia ?? Oferta każdego TU

- Ubezpieczenia Komunikacyjne Majątkowe Firmowe
- Ubezpieczenia Ochrony Prawnej - D.A.S.
- Ubezpieczenia Na Życie NNW

Zapraszam na PW
Kozak
Sympatyk LeonClub

Auto: Sportline 4x4
Silnik: CJXA 2.0

Postprzez Andre » 20 października 2007, 17:06

u mnie tez tak jest ale wydaje mi sie ze samo sie tak dzieje raz jest a raz nie ma, wkurzajace.... :whoeva:
leon 2 FR TDi + 200KM/405NM
Andre
Sport
Sport

Auto: leon II TDi FR+

Postprzez integrator » 20 października 2007, 19:39

U mnie jest też tak z tymi chwilowymi wskazaniami i dopiero poniżej ~ 5 km/h chwilowe spalanie przechodzi z litrów/100 km na litry na godzinę.
A co do spalania przy ruszaniu 99.9, to przy włączonej klimie jest to w moim bxe norma ;/
integrator
Signo
Signo

Auto: Leon II

Postprzez bajus » 21 października 2007, 08:32

integrator napisał(a):U mnie jest też tak z tymi chwilowymi wskazaniami i dopiero poniżej ~ 5 km/h chwilowe spalanie przechodzi z litrów/100 km na litry na godzinę.
A co do spalania przy ruszaniu 99.9, to przy włączonej klimie jest to w moim bxe norma ;/

to samo. jak dla mnie normalka.. i nawet nie kojarze, zeby bylo inaczej - kiedys, zaraz tuz po kupieniu :)
1P BXE+: 141.5 kuni, 325 niuti plus bezwstydnie okopcona dwururka z tyłu
bajus
Sport
Sport

Auto: 1P
Silnik: BXE 1.9

Postprzez taktiken » 21 października 2007, 16:34

Ja u siebie mam tak:
Silnik zimny.
- utrzymanie silnika: 0,9l/h
- hamowanie silnikiem: 0,0km/h
- wysprzeglenie: z chwilowego w ok 2-3 sec spadek do wartosci jak utrzymanie silnika
- brak wskazan 99.9
- przelaczenie z km/h na l/h przy ok 5km/h

Silnik cieply.
- utrzymanie silnika: 0,7l/h
- hamowanie silnikiem: 0,0km/h
- wysprzeglenie: z chwilowego w ok 1-2 sec lub natychmiast spadek do wartosci jak utrzymanie silnika
- brak wskazan 99.9
- przelaczenie z km/h na l/h przy ok 5km/h

Czasami podczas zmiany biegow podczas hamowania silnikiem wskazanie chwilowe wskakuje powyzej 0, ale jest to b.rzadkie.
http://www.ecuproject.pl
taktiken
Sympatyk LeonClub

Auto: Najlepsze

Powrót do VAG - Techniczne Ogólne