Reklama

Zapraszamy do polubienia naszego nowego fanpage na Facebook'u.

Pytanko do użytkowników 1.8 i 1.8T

Wszystko co dotyczy silnika, przeniesienia napędu, modyfikacji, ...

Moderatorzy: Moderator LC Team, Moderator Junior

Pytanko do użytkowników 1.8 i 1.8T

Postprzez strikerbest » 11 grudnia 2007, 00:15

Witam
Od niedawna poszukuję samochodu do jazdy do pracy i na weekendowe wypady. Bardzo spodobały mi się Leony. Szczególnie zwróciłem uwagę na jednostki 1.8 oraz 1.8T. Ciekaw jestem tylko jak wyglądają koszta utrzymania takiego samochodu. Chodzi mi zarówno o koszta paliwa i materiałów eksploatacyjnych jak i koszta ubezpieczenia. Czy duże są równice między tymi dwiema wersjami?

Dziękuję za wszelkie podpowiedzi.
Striker
strikerbest
Stella
Stella

Auto: Audi A3 1,8T AGU

Reklama

Re: Pytanko do użytkowników 1.8 i 1.8T

Postprzez xxxbolo » 11 grudnia 2007, 01:42

po pierwsze ciezko ci bedzie trafic zadbanego leona z 1.8
uzytkuje auto z tym silnikiem i na dzien dzisiejszy kupil bym tylko z T (tez rozwazalem przy kupnie te dwa silniki i kupilem 1.8 poniewaz trafil mi sie zadbany)
1.8T moze troszke wiecej pali ale przynajmniej jest elastyczniejszy co daje wieksza frajde z jazdy ale takze bezpieczenstwo przy wyprzedzaniu
minusem w 1.8 jest skrzynia nie jest awaryjna tylko zle dopasowana do tego silnika,potrafi rozpedzic auto do ponad 220km/h ale za to brak elastycznosci na poszczegolnych biegach
co dospalania przy jezdzie mieszanej ale tak do 130km/h miesci sie w 10 czasem dojdzie do 11l, ale na autostradzie przy predkosciach rzedu 170-180 to pali mi 14 l
xxxbolo
Sport
Sport

Auto: seat toledo II TS

Postprzez Grześ » 11 grudnia 2007, 13:23

generalnie 1.8 jest lekkim nie wypalem vw dlatego 1.8T bedzie zdecydowane lepszym wyborem , pozatym jest to bardzo udana konstrucja i chwalona :ok: :yes:

spalanie prawie identyczne , przyspeszenia elastycznosc nie do porownania , w 1,8T jest 6 biegowa skrzynia , lepsze heble , grubsze stabiizatory , lepsze wyposazenie w 1.8T , roznic jest duzo na korzysc 1.8T, generanie 1.8T to PANCERNY sinik ;) dol wytrzyma 300KM bez problemu

ceny czesci bardzo porownywalene , rozrzad identyczny , olej i filtry pewnie beda tansze w 1.8 ale niewiele

usterkowosc 1.8T to , DV, cewki, N75, N249, przeplywka , ale to nie tragedia

w1.8T trzeba dbac o turbine zeby nam słuzyla jak najduzej tzn nie wylaczac po palowaniu i nie palowac na zimnym , wymiany oleju i filtrow na czas sa koniecznoscia ale to w kazdym silniku
Grześ
TopSport
TopSport

Auto: BFH QUATTRO

Postprzez vortis » 11 grudnia 2007, 20:09

Grześ napisał(a):generalnie 1.8 jest lekkim nie wypalem vw
:killer: :killer: a może i coś w tym jest :P

Generalnie porównując 1.820V i 1.820VT wiadomo, że T wygrywa. Porównując auta proponował bym jakoś je pogrupować: np

TDI z turbo benzyną
diesel z wolnossącą benzyną

Reszta porównań jest w/g mnie bezsensowna. :nonono: :no:
Po za tym chyba podobny temat już był a zdaje się, że od tamtego czasu nic w tych jednostkach się nie zmieniło.

Pozdrawiam :)
vortis
Sport
Sport

Auto: ?

Postprzez kaCuCh » 11 grudnia 2007, 21:41

1.8 też kupiłem ze względu na to, że trafiło się bardzo zadbane, z małym przelotem i bezwypadkowe Toledo.
Pali 10+ w mieście. Na trasie od 6,5l 125KM wystarczy do żwawego poruszania się ale demonem prędkości to nie jest. Mam Toledo 2001r od marca tego roku (odpukać w niemalowane) i nic nie padło.
Wyposażenie w porównaniu do 1.8T ? Ja nie widzę różnic..., hamulce bardzo dobre wręcz nie mogłem się nadziwić na początku :] Wiadomo że sam silnik 1.8T jest dużo lepszy i ma ogromne możliwości tuningu ale wolnossące 1.8 20V do poruszania się wystarcza w zupełności.
Koszty utrzymania raczej w normie...
kaCuCh
Sport
Sport

Region: mazowieckie
Auto: C300 ST 4drive
Silnik: benzyna 2.0 turbo

Postprzez bono » 11 grudnia 2007, 21:59

strikerbest tu masz troche na temat silnika 1.8 T i 1.8
viewtopic.php?t=6742
viewtopic.php?t=3723