No i wykresik jest wcześniej:

( taki rozsądny lajtowy modzik)
Moderatorzy: Moderator LC Team, Moderator Junior
Dr.Zepsuj napisał(a):Rozpędziłem się do 200 km/h później zwolniłem do 130 wrzuciłem 5
Rogalotti napisał(a):Witam
Doktorku wszelkie korekty softu króte robiłem modyfikując Twoje auto miało na celu skorygowanie pracy turbiny (o czym mówiłem). Turbo "nie słucha" się sterowania. Przy stojeniu jeździliśmy na 3 i 4tym biegu na których turbo po ostatniej korekcie zachowywało się poprawnie. Teraz wiemy, że nadal jest mały problem z nim ale jest to temat do ogarnięciatylko jeździj do naszego następnego spotkania troszkę spokojniej
.
Czasami tak bywa... u Ciebie problem leży po stronie turbiny. Co ciekawe to ostatnimi czasy na modyfikacje nagminnie przyjeźdzają auta z problemami turbinowymi (i problem nie leży po stronie zapieczonych kierownic ani zaworu (układu) sterującego).
Pozdrawiam
Dr.Zepsuj napisał(a):Na korektę pojadę w styczniu jak Rogalotti znajdzie czas i dam znać, wierze że autko będzie działać bez problemu.
Z przykrością muszę przyznać , że po trzech dniach jeżdżenia braknie mi mocy w aucie![]()
![]()
trzeba pomysleć nad następnymi modami![]()
Rogalotti napisał(a):Dr.Zepsuj napisał(a):Na korektę pojadę w styczniu jak Rogalotti znajdzie czas i dam znać, wierze że autko będzie działać bez problemu.
Z przykrością muszę przyznać , że po trzech dniach jeżdżenia braknie mi mocy w aucie![]()
![]()
trzeba pomysleć nad następnymi modami![]()
Zawsze tak jest, już nie będe się pytał forumowiczów czy chca lekko czy mocno tylko bedą softy optymalne do mechaniki auta![]()
Gulu: Z takim problemem w TYM tygodniu musiałem sobie poradzić w 4 autach (5 będzie Dr. Zepsuj) - w pewnym momencie mi ręce opadły bo co nowe auto to problem z turbo. Pomaga zmniejszenie ilości spalin, przeregulowanie długości sztangi i korekty softu pod wzgledem sterowania turbo.
Ostatnio trafiło do mnie auto z którym nie mogła sobie dać rady pewna Duża w Warszawie firma tuningowa u nich padła diagnoza, że problemy z turbo są efektem panującej obecnie ZŁEJ JONIZACJI POWIETRZA (tak powiedzieli właścicielowi).
Po tym tygodniu - dużo aut z problemem turbinowym - zaczynam w to wierzyć (żartuje)![]()
Pozdrawiam
PatTDI napisał(a):Jezeli zauwazyliscie to dpoiero teraz to gwarantuje ze 90% samochodow laduje wam za duzo na ostatnim biegu. Aha i problem nie lezy po stronie turbosprezarki.
Rogalotti napisał(a):PatTDI napisał(a):Jezeli zauwazyliscie to dpoiero teraz to gwarantuje ze 90% samochodow laduje wam za duzo na ostatnim biegu. Aha i problem nie lezy po stronie turbosprezarki.
Nie zauwazyłem tego dopiero teraz. Nie wypuszczam od siebie takich aut, ale czasami nie mam gdzie przejechać się naprawdę szybko (pora dnia w Warszawie czasami to nieumożliwia - ruch miejski). To pierwsze auto przy którym nałożył sie kilka spraw.
Przykład o którym mówie to, narastające doładowanie wraz z wzrastającymi obrotami pomimo wysterowania zaworu sterującego na 94proc.
I dla mnie nie jest to tajemnica poliszynela - auto bedzie jeździło dobrze. A solution już dałem w odpowiedzi dla Gula.
Pozdrawiam
Tonny S napisał(a):Konkurencyjne podjazdy zachowajcie dla siebie.
PatTDI napisał(a):Co Ci da przeregulowanie aktuatora i korekta mapy sterowniania zaluzjami skoro masz 94% wysterowania a turbo laduje za duzo?? Nie da nic. Faktycznie jest tak jak napisales trzeba zminiejszyc cisnienie spalin a co za tym idzie zmniejszyc MOC.
Rogalotti napisał(a):PatTDI napisał(a):Co Ci da przeregulowanie aktuatora i korekta mapy sterowniania zaluzjami skoro masz 94% wysterowania a turbo laduje za duzo?? Nie da nic. Faktycznie jest tak jak napisales trzeba zminiejszyc cisnienie spalin a co za tym idzie zmniejszyc MOC.
Pat Nie mówiłem o korekcie mapy N75 bo jeżeli wysterowanie jest na 94proc to już inne miejsca w sofcie odgrywają w takiej sytuacji pierwsze skrzypce.
Wydłużenie długości sztangi da efekt bo przy tym samym wysterowaniu zaworka kierownice będą bardziej zamknięte (jeżeli faktycznie ktoś tam wcześniej grzebał - czytaj dalej...)
Powiem więcej można je wydłużyć do tego stopnia, że auto zacznie dostawać laga przy przyspieszaniu po zmianie biegu a potem ten efekt zniwelować korygując miejsca w sofcie odpowiedzialne za ustawienie kąta natarcia spalin po wciśnięciu sprzęgła (to już napisałem o sytuacji ekstremalnej). Co napewno bardzo dobrze wiesz...
Mozna zrobić też tak jak wspomniałem, czyli zmiejszyć ilość spalin ale przede wszystkim sprawdzę całość i to jak faktycznie pracuje układ podciśnieniowy bo 94Proc na Vagu wcale nie musi oznaczać że sztanga jest na maxa na dole.
Auto Dr. Zepsuj było po małej "przygodzie" i jest importowane w takich samochodach można spodziewać się wszystkiego.
Metod jest wiele...
Pozdrawiam
PatTDI napisał(a):94% nie oznacza ze sztanga jest na dole ale oznacza ze nie ma podcisnienia ktore steruje aktuatorem. Sztanga jak i zaluzje sa oczywiscie w innej pozycji stad wyzsze cisnienie doladowania. Przeregulowaniem sztangi nie jestes w stanie zmienic postaci rzeczy (testowalem).
Rogalotti napisał(a):PatTDI napisał(a):94% nie oznacza ze sztanga jest na dole ale oznacza ze nie ma podcisnienia ktore steruje aktuatorem. Sztanga jak i zaluzje sa oczywiscie w innej pozycji stad wyzsze cisnienie doladowania. Przeregulowaniem sztangi nie jestes w stanie zmienic postaci rzeczy (testowalem).
Jeżeli zakładamy, że wysterowanie jest na 94proc a sztanga jest w innej pozycji - bo np. jednak jest tam troszke podciśnienia
Pozdrawiam
PatTDI napisał(a):POdcisnienia nie ma tak jak jest na vagu a mimo to sztanga jest w innej pozycji. Swiadcza o tym dwie rzeczy. Wypracowana sprezyna w aktuatorze ale to straszna rzadkosc. Rogal poprostu za duzo paliwaJakby to powiedzial jeden z naszych wspolnych znajomych
pojemnosc d**y jest ograniczona.
Ide spac tylko te auta i problemy.
Pozdrawiam
Patryk ty sobie jaja robisz czy mnie obrazaszPatTDI napisał(a):Tonny luzik nie ma zadnych podhazdow tym bardziej konkurencyjnych
Tonny S napisał(a):Patryk ty sobie jaja robisz czy mnie obrazaszPatTDI napisał(a):Tonny luzik nie ma zadnych podhazdow tym bardziej konkurencyjnych![]()
Rogalotti, to tez sie Ciebie tyczy.
Wesolych Świat.
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 1 gość