Reklama

Zapraszamy do polubienia naszego nowego fanpage na Facebook'u.

Pytanko o olej

Dane techniczne, osiągi, eksploatacja....

Moderatorzy: Moderator LC Team, Moderator Junior

Re: Pytanko o olej

Postprzez mjudu » 24 listopada 2007, 23:55

ja(ASV) mam niecale 130tkm(nie postwoerdzone) a toledo(ALH) niecale 80tkm(napewno autentyczne)
mjudu
Stella +
Stella +

Auto: seat leon asv

Reklama

Postprzez mlody » 29 listopada 2007, 10:27

Mam 1.9 TDI (90KM) ALH 2002 rok., przejechane 89 tyś. Zbliża sie wymiana oleju. Obecnie mam zalany Shell półsyntetyk. Chciałem wymienić na Motula 8100 x-cess. Doczytałem sie że nie powinno się wymieniać półsyntetyka na syntetyk ponieważ syntetyki maja właściwości czyszczące i usuwają nagar i może dojść do rozszczelnienia. Mam sie obawiać czy przy takim przebiegu mogę śmiało zalać Motula?
mlody
Stella +
Stella +

Region: łódzkie
Auto: Leon 5F FR 1.5 130KM
Silnik: DACA 1.5

Postprzez Tonny S » 29 listopada 2007, 10:33

mlody, lej smiało przeciez ten silnik ledwo co dotarty, no chyba, ze nie masz auta od nowości i nie wiesz jaki jest oryginalny przebieg - wtedy najpierw sprawdz ten przebieg.

BTW kto zalewa półsyntetyka do TDI z normą 505.00 ?? :olaboga:
Nie ma litosci dla http://dziecineo.prv.pl/
Tonny S
Sympatyk LeonClub

Auto: Harley-Davidson

Postprzez mlody » 29 listopada 2007, 10:51

Co do przebiegu to jestem pewny na 100 pierwsza rejestracja w 2003r i kupowany od rodziny. Niestety ostatni przegląd był robiony jeszcze przez byłego właściciela i stąd ten olej. W każdym razie dzięki po raz kolejny Tonny S :piwo:
mlody
Stella +
Stella +

Region: łódzkie
Auto: Leon 5F FR 1.5 130KM
Silnik: DACA 1.5

Postprzez Toledziak » 14 grudnia 2007, 21:21

Panowie, powiedzcie mi proszę, jakie zużycie oleju/ 1000 km przewiduje producent??
Toledziak
Signo
Signo

Auto: Toledo AHF, Golf ATD

Postprzez sleeper » 14 grudnia 2007, 21:28

Toledziak, VAG dopuszcza 1l/1000km
SKODA Octavia RS TSI
Obrazek
sleeper
Ex LeonClub Team

Region: wielkopolskie
Auto: Octavia RS
Silnik: benzyna 2.0 turbo

Postprzez Toledziak » 14 grudnia 2007, 21:52

Witam, więc dziś zerknąłem na bagnet i mam prawie,że na minimum. Miałem w połowie.Jutro doleje jakiś litr, ostrożnie sprawdzając poziom. Dojade do wymiany i zaleje go 10W40 Mobilem Full Syntetic.Autko ma 160 tysięcy,także za 2 tysiace czeka wymiana.Silniczek VP :) AHF
Toledziak
Signo
Signo

Postprzez bono » 14 grudnia 2007, 21:55

Toledziak ile oleju bedziesz dolewal zalezy rowniez jak jezdzisz. Im bardziej palujesz auto tym bardziej musisz sie spodziewac, ze bedzie trzaba olej uzupelniac. Identycznie jak jezdzisz na krotkich dystansach, zwlaszcza zima, keidy silnik nie pracuje w optymalnej dla siebie temperaturze i czesto nie osiaga 90 st.
I znowu Leon :D

Pozdrawiam
Blazej (Bono)
Obrazek
bono
Sympatyk LeonClub

Region: zagranica
Auto: Skoda Superb

Postprzez sleeper » 14 grudnia 2007, 22:16

dokładnie jest tak jak mówi bono - do tego dochodzi jeszcze fakt że silnik silnikowi nie równy - zależy jak się trafi - jeden będzie brał więcej, drugi mniej - a trzeci wcale ;)
a co do dolewania oleju to rób to etapami po 100ml powiedzmy - i daj mu czas na spłynięcie. Żebyś nie przelał ;)
SKODA Octavia RS TSI
Obrazek
sleeper
Ex LeonClub Team

Region: wielkopolskie
Auto: Octavia RS

Postprzez Toledziak » 14 grudnia 2007, 22:26

Powiem tak,auto ma 2ch kierowców, mnie i Tate. Jak Tata w nocy jeździ to ja nie wiem.Wiem,że ja jak śmigam to spokojnie czekam aż dojdzie temperaturka do 90 (wtedy ze zmianą nie dochodze do 2 tys obr/min),potem zmiany są przy 2200 - 2500 obr/min, no i jak przyjade gdziekolwiek to czekam z minute,dwie i wyłączam dopiero.Poczytałem sobie jak się jeździ TDIkiem i staram się stosować do zaleceń.
Toledziak
Signo
Signo

Postprzez Streat » 14 grudnia 2007, 22:57

Toledziak napisał(a):Wiem,że ja jak śmigam to spokojnie czekam aż dojdzie temperaturka do 90 (wtedy ze zmianą nie dochodze do 2 tys obr/min),potem zmiany są przy 2200 - 2500 obr/min,

Albo ja Ciebie nie rozumiem albo Ty uprawiasz PSJ i niszczysz silnik !! Nie jeździ się poniżej 2 tys obr/min nawet jak silnik jest zimny ! Jak jest zimny to nie pałujemy silnika ale nadal trzymamy go minimum na 2 tys obr/min spokojnie przyspieszając. Jak jeździsz inaczej to po jakimś czasie odbije Ci się takie pseudo oszczędzanie po kieszeni.
Leon ASV TS look powered by UNITRONIC ;-) Obrazek
Streat
Cupra
Cupra

Auto: Leon 1.9 TDi+

Postprzez Lucjan » 15 grudnia 2007, 09:02

Toledziak napisał(a):Witam, więc dziś zerknąłem na bagnet i mam prawie,że na minimum. Miałem w połowie.Jutro doleje jakiś litr, ostrożnie sprawdzając poziom. Dojade do wymiany i zaleje go 10W40 Mobilem Full Syntetic.Autko ma 160 tysięcy,także za 2 tysiace czeka wymiana.Silniczek VP :) AHF

Jesli 10W40 to nie ma full syntetyka lecz półsyntetyk kolego chyba ze Mobil zmienił normy =]

[ Dodano: Sob 15 Gru, 2007 ]
Toledziak napisał(a):Powiem tak,auto ma 2ch kierowców, mnie i Tate. Jak Tata w nocy jeździ to ja nie wiem.Wiem,że ja jak śmigam to spokojnie czekam aż dojdzie temperaturka do 90 (wtedy ze zmianą nie dochodze do 2 tys obr/min),potem zmiany są przy 2200 - 2500 obr/min, no i jak przyjade gdziekolwiek to czekam z minute,dwie i wyłączam dopiero.Poczytałem sobie jak się jeździ TDIkiem i staram się stosować do zaleceń.

Kolega Streat ma racje uszkodzisz sobie sprzęgło w taki sposób jazdy :)) dalej tak będziesz pomykał to będziesz miał większe wydatki niż oszczędności ;]
Lucjan
Sport
Sport

Auto: Seat

Postprzez Toledziak » 15 grudnia 2007, 09:23

Mhm,czyli źle zrozumiałem ten aspekt.Myślałem,jak zresztą błędnie, że na zimnym najlepiej nie przekraczać 2 tys aż sie rozgrzeje, a tu korygujecie moją wiedzę (a raczej niewiedzę). Czyli na zimnym należy spokojnie, równomiernie przyspieszać i na lajcie zmieniać biegi jak sie wkreci powyżej 2 tys.Na rozgrzanym silniku to juz wiadomo.Dziękuję,że mi powiedzieliście bo bym miał kupe wydatków potem.Przepraszam że zrobiłem OT. To jest mój pierwszy klekot, przedtem miałem LPG/Benzyna. Lucjan, masz racje 10W40 to półsyntetyk,wiele sie musze jeszcze nauczyć. Teraz śmigan na syntetyku 0W40, mam te 160 tysi i nie wiem czy wlać zgodnie z instrukcją 5W40 czy 10W40 (półsyntetyk), który w instrukcji też jest. Nadmienie,że nie wiem co było przedtem w silniku, znajomy doradził żeby wlać 0W40 (jak auto przywiozłem,więc zalałem go nim), ale już się naczytalem o tym i nie wiem co zrobić,mam mętlik.
Toledziak
Signo
Signo

Postprzez Lucjan » 15 grudnia 2007, 10:36

Toledziak napisał(a):Mhm,czyli źle zrozumiałem ten aspekt.Myślałem,jak zresztą błędnie, że na zimnym najlepiej nie przekraczać 2 tys aż sie rozgrzeje, a tu korygujecie moją wiedzę (a raczej niewiedzę). Czyli na zimnym należy spokojnie, równomiernie przyspieszać i na lajcie zmieniać biegi jak sie wkreci powyżej 2 tys.Na rozgrzanym silniku to juz wiadomo.Dziękuję,że mi powiedzieliście bo bym miał kupe wydatków potem.Przepraszam że zrobiłem OT. To jest mój pierwszy klekot, przedtem miałem LPG/Benzyna. Lucjan, masz racje 10W40 to półsyntetyk,wiele sie musze jeszcze nauczyć. Teraz śmigan na syntetyku 0W40, mam te 160 tysi i nie wiem czy wlać zgodnie z instrukcją 5W40 czy 10W40 (półsyntetyk), który w instrukcji też jest. Nadmienie,że nie wiem co było przedtem w silniku, znajomy doradził żeby wlać 0W40 (jak auto przywiozłem,więc zalałem go nim), ale już się naczytalem o tym i nie wiem co zrobić,mam mętlik.

Lej dobry olej spełniajacy normę Twojego silnika i nic sie nie stanie mozesz lac syntetyk
Lucjan
Sport
Sport

Auto: Seat

Postprzez Streat » 15 grudnia 2007, 12:27

Toledziak napisał(a):znajomy doradził żeby wlać 0W40

Poczytaj na forum o olejach a dowiesz się że na tym oleju lubi paść turbina - masz w specyfikacji 5W40 więc taki lej - btw. przy okazji pewnie przestanie Ci tak znikać olej ;)
Streat
Cupra
Cupra

Postprzez Toledziak » 15 grudnia 2007, 13:24

Olej dolałem,poprawiłem sie w eksplatacji dizelka (pojeździłem troszke dziś). Pewnie jakieś błędy nadal popełniam,ale bede je eliminował sukcesywnie. Dziękuje za rady.
Toledziak
Signo
Signo

Postprzez MOOSE » 18 grudnia 2007, 12:54

Streat napisał(a):
Toledziak napisał(a):Wiem,że ja jak śmigam to spokojnie czekam aż dojdzie temperaturka do 90 (wtedy ze zmianą nie dochodze do 2 tys obr/min),potem zmiany są przy 2200 - 2500 obr/min,

Albo ja Ciebie nie rozumiem albo Ty uprawiasz PSJ i niszczysz silnik !! Nie jeździ się poniżej 2 tys obr/min nawet jak silnik jest zimny ! Jak jest zimny to nie pałujemy silnika ale nadal trzymamy go minimum na 2 tys obr/min spokojnie przyspieszając. Jak jeździsz inaczej to po jakimś czasie odbije Ci się takie pseudo oszczędzanie po kieszeni.

To prawda ŚWIĘTA PRAWDA I TYLKO PRAWDA - sam doświadczyłem to WIEM - Turbina po takiej jeździe po prostu zdycha. A potem mechanik i jak jest tani to w 400 zl sie może zamknie. (ja miałem auto po starszym panu i już nie dałem rady go normalnie z syfu wyczyścić).
TOLEDO II ASV

hmmm
MOOSE
Stella
Stella

Auto: PIĘKNE TOLEDO II :)

Postprzez wano » 5 stycznia 2008, 14:03

Witam!

Mam pytanie co do oleju..

Mam nowy model leona i mam malo oleju i chcialbym dolac wiem ze wlany mam REPSOL i musze wlac tez repsola tylko ze jakiego mam leona DIESEL

Dzieki z gory...
wano
Stella +
Stella +

Auto: Seat Leon

Postprzez jurkos » 5 stycznia 2008, 14:17

wano, a wiesz jaki masz ten olej respol ?
jakis konkretny czy ?? wiesz chodzi o to ze jak masz np 10Wcos 15Wcos itd.
generalnie powinienes dolac o takim samym oznaczeniu jak masz zalany

wiec poszukaj w papierach moze jest napisana wiskoza itp ..
a jak nie to dzwon do salonu :) niech oni sie glowia

PS
malo to znaczy ?
ponizej minimalnego stanu ?
czy tak np w polowie ? jak w polowie to nie jest zle :)
------------------------------------------------------
Ex Klubowicz na własną prośbę

jurkos
TopSport
TopSport

Region: mazowieckie
Auto: czarne
Silnik: CJXA 2.0

Postprzez jaro4444 » 5 stycznia 2008, 15:21

Generalnie to oleje są mieszalne więc jak dolejesz trochę innej marki to nie zaszkodzi byle spełniał wymaganą normę ;]

wano napisał(a):Mam nowy model leona i mam malo oleju

Podaj oznaczenie kodowe silnika i jaką normę masz wymaganą oleju. Repsola to u nas raczej nie uświadczysz, dlatego jak dolejesz odpowiedniej klasy Motula bądź Mobila to nic się nie stanie.
Ruszaj niczym wiatr dumny synu mój
Jesteś obrońcą
Zesłał cię Bóg

Superb 2 2.0 TDI CR CFGB by R-Performance
jaro4444
Sport
Sport

Auto: Superb 2
Silnik: diesel inny

Postprzez kical » 8 stycznia 2008, 10:42

Wiem że to dział tdi ale nigdzie nie moge znalezdz. Jaki olej polecacie do leonka v6? Cały czas jeżdze na castrol rs ale ciągle słysze kiepskie opinie???
Cupra 4 206KM & 274NM +
kical
Stella +
Stella +

Auto: Cupra 4 V6

Postprzez oczkolek » 8 stycznia 2008, 15:06

kical napisał(a):Wiem że to dział tdi ale nigdzie nie moge znalezdz. Jaki olej polecacie do leonka v6? Cały czas jeżdze na castrol rs ale ciągle słysze kiepskie opinie???

viewtopic.php?t=790&postdays=0&postorder=asc&start=0
Pozdrawiam
Oczkol

Leon, Seat Leon

MASZ PROBLEMY Z WENTYLATORAMI CHŁODNICY/KLIMY (I BIEG) -> PISZ DO MNIE NA PW
oczkolek
Administrator LC Team
Administrator LC Team

Auto: Seat Leon
Silnik: CJSA 1.8

wymiana oleju

Postprzez wojciechu » 9 stycznia 2008, 09:25

Ja mam pytanie odnośnie sposobu wymiany:
Czy wystarczy odessać stary olej przez otwór po bagnecie czy lepiej odkręcić korek spustowy żeby wypłynął naprawdę cały?
Słyszałem coś na forum że można pozbyć się oleju z chłodnicy oleju - prosiłbym o krótkie info jak to najsprawniej zrobić?
Czy zmiana oleju w silniku na PD ARL z Castrola na Motul może coś zaszkodzić? Moim zdaniem przy przebiegu 56 tysięcy nie powinna ale...

Dzięki za wszelkie info
Obrazek
wojciechu
Signo
Signo

Auto: Seat Leon FR

Postprzez Tonny S » 9 stycznia 2008, 09:30

wojciechu napisał(a):Czy wystarczy odessać stary olej przez otwór po bagnecie czy lepiej odkręcić korek spustowy żeby wypłynął naprawdę cały?
Spuszczamy i odsysamy po bagnecie +
wojciechu napisał(a):Słyszałem coś na forum że można pozbyć się oleju z chłodnicy oleju - prosiłbym o krótkie info jak to najsprawniej zrobić?
Odsysasz z chłodniki (pod filtrem oleju). Jak masz odsysarke to nie ma problemu - tak jak po bagnecie.
wojciechu napisał(a):Czy zmiana oleju w silniku na PD ARL z Castrola na Motul może coś zaszkodzić? Moim zdaniem przy przebiegu 56 tysięcy nie powinna ale...
Przy 200 tkm możesz sobie zmienić ważne by była to ta sama klasa oleju i ta sama norma.

Nie jest zalecana zmiana z minerału na syntetyki przy większych przebiegach no ale chyba nikt nie leje minerału do TDi.
Tonny S
Sympatyk LeonClub

Postprzez wojciechu » 9 stycznia 2008, 09:40

Tonny S, Dzięki za szybką odpowiedź :ok:
Obrazek
wojciechu
Signo
Signo

Auto: Seat Leon FR

jaki olej

Postprzez kudlaty66 » 10 stycznia 2008, 23:01

wiem ze to nie leon, ale moze pomozecie, wymieniam w moim audi 2.5tdi nieszczesne walki rozrzadu :killer: i pozostaje pytanie jaki olej zalac zeby wszystko bylo oki, wiem ze motul tylko pytanko jaki czy excesa 5/40 pelny synt.czy specyfic 505.01 do pompowtryskow, co by te waleczki naprawde dobre smarowanie mialy??? dzieki za odpowiedzi
'Down By Law' 182KM @ 382NM by 'Rogalotti'
kudlaty66
Signo
Signo

Auto: A4 2.5 V6 Tdi +

Postprzez Tonny S » 11 stycznia 2008, 09:20

O ile się nie myle masz tam normę 505.00 wiec X-cess.

kudlaty66 napisał(a):co by te waleczki naprawde dobre smarowanie mialy???
Za 150-200 tkm znowu bedą do wymiany ;-) chyba ze kupiłeś nowe poprawione od VW.
Tonny S
Sympatyk LeonClub

Postprzez kudlaty66 » 11 stycznia 2008, 10:00

tak kupilem nowe w serwisie za 5kzl :kreci: , bo te regenerowane do mnie nie przemawialy, dzieki za szybka odpowiedz. pozdrawiam
kudlaty66
Signo
Signo

Postprzez mszafer » 12 stycznia 2008, 00:23

Witam.
Jeżdżę swoim leonem już 5 lat, wymiany oleju zwykle robiłem w ASO, ale ostatnio postanowiłem to zmienić i wymienili mi w warsztacie, w którym między innymi tym się zajmują. Mam przejechane 180000 km.
W ASO lali mi Shell Helix Ultra 5W40, przy ostatniej wymianie też chciałem ten olej ale go nie mieli, wlali mi Shell Helix Plus 10W40. Przejechałem na nim 15000, teraz poczytałem na forum i mam pytanie:
czy mogę teraz wlać olej syntetyczny? Myślę o Motul specific 5W40. Czy taka zmiana może zaszkodzić silnikowi?
mszafer
Stella
Stella

Auto: Leon 2.0 TDI
Silnik: BMM 2.0

Postprzez grzybek » 12 stycznia 2008, 09:09

jak najszybciej

jesli wszystko bylo OK to nie wiem czemu ASO zalalo polsyntetyk :/

bo nie mieli 5W? gupi ruch
był SEAT ALTEA FR - 2.0TDi BMN
jest: S211 320CDi
grzybek
Sympatyk LeonClub

Auto: ALTEA FR TDi
Silnik: BMN 2.0

olej ? jak sprawdzic ???

Postprzez przemsi » 20 stycznia 2008, 21:38

hmm , mam pytanko odnosnie oleju ,
w ksiazce serwisowej nie ma nic na tema jaki jest zalany olej , pod maska rowniez nie ma zadnej karteczki co tam plywa w srodku , wiem ze podobno jak jest mineralny to nie mozna lac syntetyka i na odwort, moze ma ktos sprawdzony sposob jak sie kapnac jaki jest w srodku olej ??
przemsi
Signo
Signo

Auto: Leon 1,9 TDI 110 KM

Postprzez Streat » 20 stycznia 2008, 21:50

przemsi, to co Ty masz za książkę ? U mnie każdorazowo było wpisywane jaki producent jaka klasa. Generalnie po kolorze to nie rozróżnisz jaki masz aktualnie olej zalany.

Jeśli był serwisowany w ASO to myślę że innego oleju jak 5w40 nikt Ci nie zalewał ;)
Streat
Cupra
Cupra

Postprzez darek310 » 20 stycznia 2008, 21:54

Poczytaj viewtopic.php?t=2919&highlight=olej
ale minerał chyba nie, co do marki oleju jeśli ASo to shell lub castrol.
darek310
Stella +
Stella +

Auto: S3 8p

Postprzez przemsi » 20 stycznia 2008, 21:57

no mam francuska ksiazke , auto z luxemburgu , ale nigdzie nie doszukalem sie wpisu jaki olej , pieczatki seata sa i wpisy rowniez z datami i przebiegiem, ale jaki tam jest olej nie mam pojecia, i chcialem sam wymienic ale nie wiem na jaki , czy jak bym pojechal do aso seata gdzies w trojmiescie to czy pozbyl bym sie probelmu ?? ciekawe ile taki gips u nich kosztuje ?
przemsi
Signo
Signo

Postprzez colin23 » 21 stycznia 2008, 00:30

darek310 napisał(a):Poczytaj viewtopic.php?t=2919&highlight=olej

Dyskusję już właśnie przeniosłem do ww tematu. BTW tu też masz dużo informacji o olejach viewtopic.php?t=790
colin23
Sympatyk LeonClub

Auto: Audi

Postprzez przemsi » 21 stycznia 2008, 20:15

nie no o tych olejach to ja juz czytalem , sek w tym ze chcialem zapytac czy moze jest jakas metoda na sprawdzenie jaki jest olej ,ale z tego co tu jest napisane to chyba nikt takiej nie z na

[ Dodano: Wto 22 Sty, 2008 ]
na allegro mozna tego motula kupic z tej aukcji ?? http://www.allegro.pl/item296212614_mot ... at_ec.html

chyba ze ktos ma pewniaka w trojmiescie ??
przemsi
Signo
Signo

Postprzez Toledziak » 2 lutego 2008, 08:00

Jak już jesteśmy w temacie olejów, to mam pytanie. Zbliża mi się 10 tysi i wymiana. I tu jest ból. Otóż jak wspomniałem para postów wcześniej, autem jeżdżę ja i Tata. Jako,że wcześniej mieliśmy astre, olej wymieniałem co około 15 tys km. Tata sie upiera,żeby i w tolku po takim samym przebiegu wymieniać. Powiedzcie mi konkretnie jakie są zalety wymiany co 10 tysięcy i co może spowodować rzadsza wymiana. Auto nie ma programu, ani nie jest jakoś pałowane.Normalna jazda (nikt z nas nie jeździ z max prędkościami). Czy częstsza wymiana jest związana z tym,że jakiś syf może być w oleju i zatkać kanały w turbo??Dodam,że już nie jest robione PSJ,przynajmniej przeze mnie.Pozdrawiam
Toledziak
Signo
Signo

Postprzez jurkos » 2 lutego 2008, 09:55

Toledziak napisał(a):Czy częstsza wymiana jest związana z tym,że jakiś syf może być w oleju i zatkać kanały w turbo
to sie ma do zmiany oleju raczej odwrotnie
lepsze smarowanie mniej syfu itd,

co do częstotliwości zmiany oleju
coz, zapewne wiesz ze olej nie tylko sluzy do smarowania ale tez jest pewnego rodzaju chłodziwem, dla silnika, a kazdy olej ma swoja żywotność i własciwosci, ktore z biegiem czasu spadaja, olej zanieczyszcza sie poprzez cylindry - dostaje sie do niego czesc sadzy ktora powstaje w komorze podczas spalania, dodatkowo scieraja sie roznego rodzaju elementy silnika ( panewki, pierscienie itd) co tez powoduje zanieczysczenia oleju a co za tym idzie czalosc sie staje mniej wydajna.
mysle ze 10 KKm przy normalnej jezdzie jest na granicy czyli mniej niz 10 K sie nie oplaca wymieniac a 15K jest dobre dla benzyniakow, i bardzo sporadycznej jazdy.

co do oleju. warto zerknąć na rożne parametry - np zima ( jezeli taka jest na poziomie -25 -30 stopni) to warto przed zima zmienić olej na taki który ma bardzo niski punkt zamarzania np -28stopni. bo silnik najbardziej cierpi jak olej jest gesty a wręcz zamarznięty. no i nie kupuje sie starych produktów - zleżałych, bo czas tez nie wpływa korzystnie na oleje.

jurkos
TopSport
TopSport

Postprzez Toledziak » 2 lutego 2008, 20:10

Dziękuję za odpowiedź. Mam jeszcze jedno pytanie,ale to już do korka spustowego. Przedtem w Astrze co wymianę, wymieniałem pierścień uszczelniający korek (miedziana podkładka). Zaraz po przywiezieniu, gdy mechanik zmieniał olej nie wymieniał mi nic takiego. Czy uszczelnienie jest zintegrowane z korkiem,czy nie trzeba co wymianę zmieniać uszczelki??Czy może tez co wymiane musze załatwiać nowy korek?Silnik AHF.
Toledziak
Signo
Signo

Postprzez jurkos » 2 lutego 2008, 20:53

Toledziak, nie wiem nie pamietam jak korek wyglada.
ale zapewnie jest jakas "podkladka uszczelniajaca" i w zaleznosci od jej stanu sie zmienia ale nie za kazdym razem. :) chyba ze mechanior za mocno dociagnie i wtedy nastepnym razem sie juz nie nada :)

jurkos
TopSport
TopSport

Postprzez Tonny S » 2 lutego 2008, 21:38

Toledziak napisał(a):Przedtem w Astrze co wymianę, wymieniałem pierścień uszczelniający korek (miedziana podkładka).
W Leonie jest identycznie i tez co zmiane oliwy nalezy wymienic podkladke.
Tonny S
Sympatyk LeonClub

Postprzez Toledziak » 2 lutego 2008, 21:51

To temat jasny :) Dziękuje
Toledziak
Signo
Signo

Postprzez kudlaty66 » 10 lutego 2008, 18:35

mam pytanko odnosnie oleju, wczesniej jedzilem na mobilu pelnym synt 5/40 i wszystko bylo ok, teraz zalalem castrola magnateca 5/40 tez pelny synt i wyraznie zauwaazm ze mi go ubywa a rano przy rozruchu potrafi niebieska chmure puscic, jak dla mnie objawy dziwne czy moze to byc spowodowane zlej jakosci olejem?? wiem ze nie chodzi o leona ale o audi ale moze pomozecie, czy ktos moze mial niemile przejscia z castrolem?? pozdrawiam.
kudlaty66
Signo
Signo

Postprzez bmilosz » 18 lutego 2008, 15:30

Moj leon AHF ma przejechane 175tys, z nie znanych mi powodow został zalany pół syntetykiem. Auto ma oryginalny przebieg. Kupiłem Motula 8100 x-cessa i jutro nim go zaleje. Pytanie brzmi, czy śmiało śmigac te 8 tys czy jednak zmienic wczesniej np 4-5tyskm(zeby silnik wypłukac?). Dodam ze auto po programie
ex: MB W124 E300TD 94'
ex: SEAT IBIZA 6k2 1.9 SDI 02'
ex: SEAT LEON 1M AHF 00'
ex: BMW E46 320td Compact 02'

Aktualnie Punto II Sporting;)
Obrazek
bmilosz
Signo
Signo

Auto: BMW E46 320td

Postprzez bono » 18 lutego 2008, 22:00

bmilosz napisał(a):Kupiłem Motula 8100 x-cessa i jutro nim go zaleje. Pytanie brzmi, czy śmiało śmigac te 8 tys czy jednak zmienic wczesniej np 4-5tyskm(zeby silnik wypłukac?). Dodam ze auto po programie

8 - 10 tys. jednak obserwuj silnik, czy nie ma żadnych niespodzianek. Jeżeli silnik jest OK to nic się nie powinno stać.
I znowu Leon :D

Pozdrawiam
Blazej (Bono)
Obrazek
bono
Sympatyk LeonClub

Region: zagranica
Auto: Skoda Superb

Postprzez bmilosz » 18 lutego 2008, 22:36

Chciałem jeszcze dodac ze naprawiałem miske olejową, także jest wyczyszczona ładnie z tego syfu co na spodzie zawsze :yes:
ex: MB W124 E300TD 94'
ex: SEAT IBIZA 6k2 1.9 SDI 02'
ex: SEAT LEON 1M AHF 00'
ex: BMW E46 320td Compact 02'

Aktualnie Punto II Sporting;)
Obrazek
bmilosz
Signo
Signo

Auto: BMW E46 320td

Postprzez vti81 » 19 lutego 2008, 14:47

Czy ktos w Was uzywa oleju Motul przeznaczonego do motocykli ? Otóż dzowniłem do goscia sprzedajacego Motule do motocylki i mówił, że chlopaki co jezdza Seatami od niego biorą :)) dodał, że w tych olejach jest dodatek powodujacy nieslizganie sie sprzegła w motorach, ale do osobówek też sie nadaje.... Jak to wyglada w rzeczywistosci?
Car Detailing
vti81
www.shiningcar.pl

Auto: sDI

Postprzez Tonny S » 19 lutego 2008, 14:53

vti81, coś mi sie wydaje ze zle zrozumiałes sprzedawce ;-) albo on namieszał co ma olej silnikowy do sprzęgła ??
Tonny S
Sympatyk LeonClub

Postprzez vti81 » 19 lutego 2008, 16:10

Tonny S napisał(a):vti81, coś mi sie wydaje ze zle zrozumiałes sprzedawce ;-) albo on namieszał co ma olej silnikowy do sprzęgła ??

http://aukcja.onet.pl/show_item.php?item=310105697
pytałem czy nie ma przez przypadek olei do osobówek (potrzebuje wymienic a 2 tygodnie na przesyłke nie bede czekał :) - Motuli w malopolsce brakuje? :) ) On na to odpowiedz która napisałem powyżej, "że takie oleje o dziwo wlewają czasami chłopaki co jezdza seatami" ;) dokładnie cytuję :) wiec nie wiem o co biega :) inna sprawa jesli w swoim aucie TDI by BMW :x najpierw miałem 5W40 pozniej mechanicy zalali mi 0W40 ( olej mi bierze 8000km 0,8l ) teraz chce cos z tym zrobic. Pytanko co? wrocic do 5w40 czy zalac 10w40? Jezdził na Castrolu rekomentowanym przez BMW a ja chce sprobowac teraz Motula 8100..
Car Detailing
vti81
www.shiningcar.pl

Auto: sDI

Postprzez Cindel » 19 lutego 2008, 16:37

Ja mogę polecić ci Mobil1 5W50 (full syntetyk). Mój ma przejechane 200 tyś, do tej pory nic się nie działo i nie mam co narzekać. Wcześniej w innych samochodach też miałem Mobila i było ok.

pozdro
Cindel
Stella +
Stella +

Auto: Leon FR

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do VAG - Techniczne Ogólne