Moderatorzy: Moderator LC Team, Moderator Junior
Toledziak napisał(a):Wiem,że ja jak śmigam to spokojnie czekam aż dojdzie temperaturka do 90 (wtedy ze zmianą nie dochodze do 2 tys obr/min),potem zmiany są przy 2200 - 2500 obr/min,
Toledziak napisał(a):Witam, więc dziś zerknąłem na bagnet i mam prawie,że na minimum. Miałem w połowie.Jutro doleje jakiś litr, ostrożnie sprawdzając poziom. Dojade do wymiany i zaleje go 10W40 Mobilem Full Syntetic.Autko ma 160 tysięcy,także za 2 tysiace czeka wymiana.Silniczek VPAHF
Toledziak napisał(a):Powiem tak,auto ma 2ch kierowców, mnie i Tate. Jak Tata w nocy jeździ to ja nie wiem.Wiem,że ja jak śmigam to spokojnie czekam aż dojdzie temperaturka do 90 (wtedy ze zmianą nie dochodze do 2 tys obr/min),potem zmiany są przy 2200 - 2500 obr/min, no i jak przyjade gdziekolwiek to czekam z minute,dwie i wyłączam dopiero.Poczytałem sobie jak się jeździ TDIkiem i staram się stosować do zaleceń.
Toledziak napisał(a):Mhm,czyli źle zrozumiałem ten aspekt.Myślałem,jak zresztą błędnie, że na zimnym najlepiej nie przekraczać 2 tys aż sie rozgrzeje, a tu korygujecie moją wiedzę (a raczej niewiedzę). Czyli na zimnym należy spokojnie, równomiernie przyspieszać i na lajcie zmieniać biegi jak sie wkreci powyżej 2 tys.Na rozgrzanym silniku to juz wiadomo.Dziękuję,że mi powiedzieliście bo bym miał kupe wydatków potem.Przepraszam że zrobiłem OT. To jest mój pierwszy klekot, przedtem miałem LPG/Benzyna. Lucjan, masz racje 10W40 to półsyntetyk,wiele sie musze jeszcze nauczyć. Teraz śmigan na syntetyku 0W40, mam te 160 tysi i nie wiem czy wlać zgodnie z instrukcją 5W40 czy 10W40 (półsyntetyk), który w instrukcji też jest. Nadmienie,że nie wiem co było przedtem w silniku, znajomy doradził żeby wlać 0W40 (jak auto przywiozłem,więc zalałem go nim), ale już się naczytalem o tym i nie wiem co zrobić,mam mętlik.
Toledziak napisał(a):znajomy doradził żeby wlać 0W40
Streat napisał(a):Toledziak napisał(a):Wiem,że ja jak śmigam to spokojnie czekam aż dojdzie temperaturka do 90 (wtedy ze zmianą nie dochodze do 2 tys obr/min),potem zmiany są przy 2200 - 2500 obr/min,
Albo ja Ciebie nie rozumiem albo Ty uprawiasz PSJ i niszczysz silnikNie jeździ się poniżej 2 tys obr/min nawet jak silnik jest zimny ! Jak jest zimny to nie pałujemy silnika ale nadal trzymamy go minimum na 2 tys obr/min spokojnie przyspieszając. Jak jeździsz inaczej to po jakimś czasie odbije Ci się takie pseudo oszczędzanie po kieszeni.
wano napisał(a):Mam nowy model leona i mam malo oleju
kical napisał(a):Wiem że to dział tdi ale nigdzie nie moge znalezdz. Jaki olej polecacie do leonka v6? Cały czas jeżdze na castrol rs ale ciągle słysze kiepskie opinie???
Spuszczamy i odsysamy po bagnecie +wojciechu napisał(a):Czy wystarczy odessać stary olej przez otwór po bagnecie czy lepiej odkręcić korek spustowy żeby wypłynął naprawdę cały?
Odsysasz z chłodniki (pod filtrem oleju). Jak masz odsysarke to nie ma problemu - tak jak po bagnecie.wojciechu napisał(a):Słyszałem coś na forum że można pozbyć się oleju z chłodnicy oleju - prosiłbym o krótkie info jak to najsprawniej zrobić?
Przy 200 tkm możesz sobie zmienić ważne by była to ta sama klasa oleju i ta sama norma.wojciechu napisał(a):Czy zmiana oleju w silniku na PD ARL z Castrola na Motul może coś zaszkodzić? Moim zdaniem przy przebiegu 56 tysięcy nie powinna ale...
Za 150-200 tkm znowu bedą do wymianykudlaty66 napisał(a):co by te waleczki naprawde dobre smarowanie mialy???
darek310 napisał(a):Poczytaj viewtopic.php?t=2919&highlight=olej
to sie ma do zmiany oleju raczej odwrotnieToledziak napisał(a):Czy częstsza wymiana jest związana z tym,że jakiś syf może być w oleju i zatkać kanały w turbo
W Leonie jest identycznie i tez co zmiane oliwy nalezy wymienic podkladke.Toledziak napisał(a):Przedtem w Astrze co wymianę, wymieniałem pierścień uszczelniający korek (miedziana podkładka).
bmilosz napisał(a):Kupiłem Motula 8100 x-cessa i jutro nim go zaleje. Pytanie brzmi, czy śmiało śmigac te 8 tys czy jednak zmienic wczesniej np 4-5tyskm(zeby silnik wypłukac?). Dodam ze auto po programie
Tonny S napisał(a):vti81, coś mi sie wydaje ze zle zrozumiałes sprzedawcealbo on namieszał co ma olej silnikowy do sprzęgła
Powrót do VAG - Techniczne Ogólne
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 0 gości