Reklama

Zapraszamy do polubienia naszego nowego fanpage na Facebook'u.

Przestały mrugać awaryjki przy zamykaniu auta z pilota

Dane techniczne, osiągi, eksploatacja....

Moderatorzy: Moderator LC Team, Moderator Junior

Przestały mrugać awaryjki przy zamykaniu auta z pilota

Postprzez Cielas » 27 kwietnia 2008, 22:23

Dzisiaj zauważyłem że przy zamykania auta (Leon 1M 2001 1.9 110) przestały mrugać awaryjki, alarm sie uzbraja- sprawdziłem. Przy otwieraniu mrugają poprawnie 2 razy......
Jakieś pomysły ????
Cielas
Stella
Stella

Auto: Leon 1.9 TDI 110KM

Reklama

Re: Przestały mrugać awaryjki przy zamykaniu auta z pilota

Postprzez Kerad » 28 kwietnia 2008, 19:32

ciekaw jestem czy uzyskasz odpowiedz, bo ja sie borykam z tym samym problemem od dwoch lat... i do niczego nie doszedlem...
Takze bede sledzil watek
Kerad
Signo
Signo

Auto: TDI

Postprzez Xylometazolin » 30 kwietnia 2008, 22:06

Mnie to też męczyło. Aż pewnego dnia wymieniłem żarówkę przedniego lewego migacza i ku mojemu zdziwieniu zamykając auto zauważyłem potwierdzenie błyskiem awaryjki . Do dzisiaj nie wiem co to ma ze sobą wspólnego. Może jakieś kable,akurat je pociągnełem i zaczęły przewodzić.
Xylometazolin
Stella +
Stella +

Auto: Seat Toledo TDi 110

Postprzez Cielas » 2 maja 2008, 15:29

jakis czas temu zauważyłem że przy zamku maski wisi jakaś wtyczka (okazało sie że to podłączenie styku przeciwwłamaniowego maski) i od czasu jak go podłączyłem kierunki przestały migac, gdy odłącze wszystko ok. Ma ktoś jakies wytłumaczenie??
Cielas
Stella
Stella

Postprzez tatian » 2 maja 2008, 15:48

W Ibizie miałem taki przypadek, że np. światła nie mrugały gdy któreś z otworów były źle zamknięte. Akurat w tym przypadku chodziło o maskę. Co prawda ona była zawsze dobrze zamknięta ale po dzwonku coś jej się po prostu zrobiło i musiałem zamykać ją do skutku aż światła zaczną mrugać. Proponuję sprawdzić czy w Leo nie macie przypadkiem tak samo. Źle zamknięta maska charakteryzowała się również nie włączającymi się wycieraczkami za pomocą czujnika deszczu.
tatian
Cupra
Cupra

Region: kujawsko-pomorskie
Auto: Renault Clio IV
Silnik: inny

Postprzez marexi » 3 maja 2008, 10:02

Dziwne z takim przyapdkiem sie nie spotkalem, ja mam tak ze jak nie zamkne maski i zamykam auto to normlanie mi mrugaja awaryjki tylko nie slysze dzwieku bo mam ustawione na glosny alarm.
TS LooK jUz JeSt:)BMW 730D hostoria wymyslona...?
marexi
Stella +
Stella +

Auto: Seat Leon 00'tuning

Postprzez Kerad » 4 maja 2008, 09:51

tatian napisał(a):W Ibizie miałem taki przypadek, że np. światła nie mrugały gdy któreś z otworów były źle zamknięte. Akurat w tym przypadku chodziło o maskę. Co prawda ona była zawsze dobrze zamknięta ale po dzwonku coś jej się po prostu zrobiło i musiałem zamykać ją do skutku aż światła zaczną mrugać. Proponuję sprawdzić czy w Leo nie macie przypadkiem tak samo. Źle zamknięta maska charakteryzowała się również nie włączającymi się wycieraczkami za pomocą czujnika deszczu.

a gdzie miales ten czujnik zamkniecia maski umiejscowiony, bo ja nie moge znalesc?
Kerad
Signo
Signo

Postprzez tatian » 4 maja 2008, 10:02

To gdzieś w zamku było, bo po spotkaniu w sarną to się zrobiło. Miałem tam złamaną taką jedną łopatkę od zamka jednak nie jestem pewny czy co rzeczywiśćie było to. Nic więcej jednak nie jestem w stanie sobie przypomnieć.
Obrazek
Był Seat Ibiza 1.2 (64 KM)
Był Seat Leon 1.9 TDI (110 KM)
Był Seat Leon 1.8 TSI (160 KM)
Był VW Golf MK VII 2.0 TDI (150 KM)
Był VW Golf 7.5 GTI (245 KM)
Jest Renault Clio IV 0.9 TCe (90KM)
tatian
Cupra
Cupra

Postprzez Kerad » 4 maja 2008, 17:55

tatian napisał(a):To gdzieś w zamku było, bo po spotkaniu w sarną to się zrobiło. Miałem tam złamaną taką jedną łopatkę od zamka jednak nie jestem pewny czy co rzeczywiśćie było to. Nic więcej jednak nie jestem w stanie sobie przypomnieć.

znalazlem odchodzace od zamka dwa przewody, ale jak one sa tam zamocowane to nie bylem wstanie sie dopatrzec, nie widzialem żadnej wtyki :( w odleglosci ok 20 cm od zamka w strone pasazera jest zlaczka (ktorej nie udalo mi sie rozpiac) a nastepnie przewody leca dalej w strone lewa (patrzac od przodu auta). Powiedz mi jak sie dostales do tych przewodow ktore dochodza bezposrednio do zamka aby usunac usterke?
Kerad
Signo
Signo

Postprzez tatian » 4 maja 2008, 18:13

Nie usunałem jej zawsze zamykałem maskę do skutku aż załapie. Strasznie mnie to denerwowało ale sam nie wiedziałem co zrobić więcej. Od jakiegoś roku to już problem nowego właściciela. Też mu powiedziałem żeby zamykał do skutku. Nie wiem jak jest u Ciebie. U mnie to po prostu było po dwóch dzwonkach sztukowane razem z linką i tu dla mnie była przyczyna.
Obrazek
tatian
Cupra
Cupra

Postprzez Kerad » 5 maja 2008, 16:50

A nie wie ktos czy jest opcja na Vagu sprawdzenia poprawnosci dzialania krancowek, ich weryfikacji, zarowno tych w drzwiach jak i w masce i klapie bagaznika?

[ Dodano: Pon 05 Maj, 2008 ]
Dzieki tatian naprowadziles mnie 100%, po rozpieciu tej cholernej wtyczki zarowno zaczely dzialac migacze przy zamykaniu auta, jak i ozyl cudownie czujnik deszczu, ktory takze nie funkcjonowal...
Moze ktos mi powiedziec gdzie na VAGu deaktywowac czujnik deszczu aby wycieraczki nie czekaly na wode w miejscu czujnika, tylko pracowaly w trybie chwilowym z regulacja predkosci ktora jest na manetce. Teraz wykonuja pojedynczy przejazd po szybie czekajac na odczyt z czujnika, a ja potrzebuje tylko normalna prace wycieraczek
Kerad
Signo
Signo

Postprzez tatian » 6 maja 2008, 17:30

Przecież masz tak: w dół manetką jeden ruch wycieraczek, raz do góry czujnik deszczu, dwa do góry wycieraczki chodzą co jakiś czas, trzy do góry jeszcze szybciej itd. Jak Ci mało masz na manetce od góry jeszcze przełącznik prędkości i możesz sobie dostosować tym. Poza tym nie wiem co chcesz od czujnika. U mnie działał rewelacyjnie i trochę mi go w Leonie brakuje.
Obrazek
tatian
Cupra
Cupra

Postprzez Kerad » 6 maja 2008, 21:13

tatian napisał(a):Przecież masz tak: w dół manetką jeden ruch wycieraczek, raz do góry czujnik deszczu, dwa do góry wycieraczki chodzą co jakiś czas, trzy do góry jeszcze szybciej itd. Jak Ci mało masz na manetce od góry jeszcze przełącznik prędkości i możesz sobie dostosować tym. Poza tym nie wiem co chcesz od czujnika. U mnie działał rewelacyjnie i trochę mi go w Leonie brakuje.

Owszem wszystko sie zgadza, tylko ze jak mi dluzszy czas nie dzialaly wogole wycieraczki w pozycji raz do gory jak to napisales, czyli w pozycji czujnika deszczu, to poprostu nakleilem sobie ladny szeroki pasek przeciwsloneczny na przednia szybe, zaklejajac tym samym wizjer czujnika deszczu. Takze jak nie ma z niego odczytu to po jednorazowym przejezdzie wycieraczek, przelaczajac w ta pozycje, leza sobie spokojnie, z racji tego ze czujnik ich nie wzbudza. Co do potencjometru regulujacego predkosc, to jest on rowniez aktywny w w/w pierwszej pozycji...
A pasek mi sie podoba i nie mam zamiaru go zrywac, aby odslonic czujnik...
Kerad
Signo
Signo

Postprzez tatian » 6 maja 2008, 21:31

Aha czyli w sumie źle się stało, że czujnik się naprawił. Musisz popsuć go znowu :). Co za zrządzenie losu ja czujnik z przyjemnością bym u siebie chciał, a Ty go nie chcesz :).
Obrazek
tatian
Cupra
Cupra

Postprzez bono » 7 maja 2008, 06:22

heja a co czujnik deszczu ma wspólnego z awaryjnymi ??
I znowu Leon :D

Pozdrawiam
Blazej (Bono)
Obrazek
bono
Sympatyk LeonClub

Region: zagranica
Auto: Skoda Superb
Silnik: benzyna 2.0 turbo

Postprzez tatian » 7 maja 2008, 07:06

Bono odpowiedź jak wyżej czyli zamykasz auto nie mrugają światła i jeżeli jest to spowodowane złym zamknięciem maski, albo awarią zamknięcia maski to nie działa czujnik. A dlaczego? Myślę, że komputer po prostu odczytuje to tak jakby maska nie była zamknięta i stąd wycieraczki się nie włączają na czujnik. Oczywiście mowa o ibizie. W Leonie nie wiem jak jest -brak czujnika. Swoją drogą to się zastanawiam czy opcję tą można domontować bez wymiany szyby.
Obrazek
tatian
Cupra
Cupra

Postprzez Cielas » 30 maja 2008, 22:40

Dokładnie, okazało sie że zamek jest uszkodzony i znajdujący sie w nim styk nie załączał.
Cielas
Stella
Stella

Powrót do VAG - Techniczne Ogólne