Reklama

Zapraszamy do polubienia naszego nowego fanpage na Facebook'u.

LEOś 1.4 Kontrolka AIRBAG

Wszystko co dotyczy silnika, przeniesienia napędu, modyfikacji, ...

Moderatorzy: Moderator LC Team, Moderator Junior

LEOś 1.4 Kontrolka AIRBAG

Postprzez pstad » 27 kwietnia 2008, 20:20

Witam!

Żeby nie bylo przeszukalem forum w tym temacie i mniej wiecej si eorientuje ,ale mam pytania.

Dzis zapalila mi si ekontrolka AIRBAG i no sobie swieci,ale jest tak:
Przy przekreceniu kluczyka "autko" testuje sie i wszystkie lampki gasna i po chwili zapala sie AIRBAG. Nie jestem wtajemniczony, ale mam tylko 1 kontrolke poduchy ,a leos posiada 4 (2 boczne) i teraz pytanie, to ze ona sie zapala po "tescie" to znaczy ze blad nadal jest czy poprostu zczytuje z kompa ze cos bylo? Jesli to jest poducha to czy moze wywalic podczas jazdy?Ile kosztuje wizyta w ASO jelsi chodzi o takie cos?

2) Piszecie duzo o VAG-u ,i tu te mialbym pytanie co trzeba miec ( wlasnego laptopa) i jakie kabelki by moc sie podpiac i odczytac co to z blad, oraz czy moge w taki sposob skasowac bledy? Chodzi mi o koszty i co dokladnie powinienem miec?

3) Niegdzie nie moge znalesc ile lon ma w baku tzn od momentu zapalenia sie rezerwy, poniewaz jak zauwazylem po zapaleniu sie wskaznik po ok 20 km wskazuje "0" ,to w jakim polozeniu nie ma wogole benzyny?

4)kolejna moze i dziwna sprawa , podswietlanie czesci od klimy (manualnej) tzn pokretel ,ciepla ,nawiewu... Dziwi mnie ze raz jest podswietlani a raz nie? czy to jakas wada ,moze styki?
Pozdrawiam wszystkich i prosze o pomoc. Linki fotki itd bardzo mile widziane.
pstad
Stella +
Stella +

Auto: LEON 1.4 16V '00

Reklama

Re: LEOś 1.4 Kontrolka AIRBAG

Postprzez 4motion » 29 kwietnia 2008, 21:14

Jak świeci kontrolka airbagu to podczas jazdy poduszki nie wybuchną co gorsza mogą nie wybuchnąć też podczas wypadku. Nie wiem ile kosztuje zczytanie i ewentualne skasowanie błedu (jeżeli się da) a ASO ale w większości dobrych warsztatów zrobisz to taniej.
Aby zrobić to samemu trzeba mieć odpowiednie oprogramowanie kabel VAG i lapka. Najlepiej pojedź do warsztatu.
4motion
Stella
Stella

Auto: Seat Leon

Postprzez bugajek » 29 kwietnia 2008, 21:23

AD2) i jeszcze chyba zlacze OBD2,
AD3) okolo 7 litrow; ogolnie pekam przy przejechaniu 70 km na rezerwie :))
Łoś myśliciel :D
zaprasza na bloga

Obrazek
bugajek
Sympatyk LeonClub

Auto: Moose

Postprzez STYRO » 19 maja 2008, 08:46

bugajek napisał(a):AD2) i jeszcze chyba zlacze OBD2,
AD3) okolo 7 litrow; ogolnie pekam przy przejechaniu 70 km na rezerwie :))

Raz w zyciu tylko braklo mi paliwa - 72 km przejechalem od zapalenia sie kontrolki.
Pozdrawiam

STYRO
STYRO
Stella +
Stella +

Auto: Seat Leon 1.6 AKL

Postprzez kaCuCh » 19 maja 2008, 13:02

Błąd poduszki można VAGiem skasować i nie polecam jeździć z włączoną kontrolką bo ja miałem kiedyś taką sytuację, że zepsuł mi się w Peugeocie 206 przełącznik zespolony, kupiłem używany na allegro bo w ASO krzyczeli 1000pln i okazało się że po jego podłączeniu zapala mi się kontrolka poduszki... no i akurat stało się - doszło do wypadku a poduszka nie wystrzeliła... Na szczęście nic wielkiego mi się nie stało a Pug do kasacji...
kaCuCh
Sport
Sport

Region: mazowieckie
Auto: C300 ST 4drive
Silnik: benzyna 2.0 turbo

Postprzez forsius » 29 maja 2008, 07:39

wiec tak - po przekręceniu stacyjki zapal się i gaśnie a potem znowu się zapala? jeśli tak - zacznij od banalnej sprawy - sprawdź wielkość (woltomierzem) ładowania prądu - pierwszym elementem zapalającym się przy dużym spadku napiecia jest airbag a drugim ABS. Jeśli z prądem jest ok - to odłącz aku i sprawdź wtyczki pod fotelami oraz sprawdź czy nie masz wilgoci pod dywanikiem kierowcy i pasażera - no chyba że w końcu kupisz kabel VAG + zainstalujesz programik - odczytasz kod błędu, naprawisz i skasujesz błąd. Kabel można kupić np tu www.viaken.pl .
pstad napisał(a):3) Niegdzie nie moge znalesc ile lon ma w baku tzn od momentu zapalenia sie rezerwy, poniewaz jak zauwazylem po zapaleniu sie wskaznik po ok 20 km wskazuje "0" ,to w jakim polozeniu nie ma wogole benzyny?
najprościej jak podłączysz VAG powinno wykazać ilość paliwa - jeśli wskazówkę masz za nisko zawsze można ją podnieść lub "dopasować" VAG
pstad napisał(a):4)kolejna moze i dziwna sprawa , podswietlanie czesci od klimy (manualnej) tzn pokretel ,ciepla ,nawiewu... Dziwi mnie ze raz jest podswietlani a raz nie? czy to jakas wada ,moze styki?

wg mnie wada jest walbo podłączeniu wtyczki do nagrzewnicy albo wtyczki do panelu - wątpię żeby przyczyna byłą w samym panelu (chociaż zawsze to też jest możliwe). Wg schematu można sprawdzić która wtyczka zasila (kolor kabla szaro/niebieski)
forsius
Stella
Stella

Auto: Golf Mk4 AKQ

Postprzez taktiken » 29 maja 2008, 08:22

forsius, zapoznaj sie z regulaminem i przywitaj na forum.
http://www.ecuproject.pl
taktiken
Sympatyk LeonClub

Auto: Najlepsze

Postprzez wielkopolski » 29 maja 2008, 08:43

Kontrolką poduszki. Podobnie było u mnie. Po właczeniu kluczyka wyłączała się by po chwili znowu się palić. Na pierwszej wizycie a ASO (CarJavi Poznań) wymieniono wiązkę elektryczną i było dobrze przez dwa tygodnie i znowu to włączanie się kontrolki. Druga wizyta w ASO (tym samym) skończyła się wymianą poduszki pasażera. Po dwóch tygodniach ekploatacji wszystko w porządku. No ale ja mam to szczęście że Leoś jest jeszcze na gwarancji.Pozdrawiam i jazdy bez kłopotów.
wielkopolski
Stella
Stella

Auto: SEAT LEON 1,6

Postprzez taktiken » 29 maja 2008, 09:03

wielkopolski, prosba o przywitanie sie i zapoznanie z regulaminem dotyczy takze Ciebie.
taktiken
Sympatyk LeonClub

Postprzez wielkopolski » 29 maja 2008, 12:12

Witam taktiken, przepraszam za gruboskurność i bezpośredniość!
Możesz uściślić nie przestrzeganie regulaminu przeze mnie?
Pozdrawiam
wielkopolski
Stella
Stella

Auto: SEAT LEON 1,6

Postprzez taktiken » 29 maja 2008, 13:13

wielkopolski, oczywiscie:
viewtopic.php?t=1739 akapit:
II. Zasady zachowania się na forum .. i dalej (pkt):
3. Zanim napiszesz pierwszego posta (związanego z tematyką forum!) przywitaj się w odpowiednim do tego wątku: viewtopic.php?t=22
OK?
taktiken
Sympatyk LeonClub

Powrót do Leon 1 - Techniczne Benzyna