Reklama

Zapraszamy do polubienia naszego nowego fanpage na Facebook'u.

Pytanko o olej

Dane techniczne, osiągi, eksploatacja....

Moderatorzy: Moderator LC Team, Moderator Junior

Re: Pytanko o olej

Postprzez DOC » 13 maja 2008, 11:59

topola, czemu od razu kamienować? Ślepe trzymanie się jednej marki to tak jak fanatyzm religijny ;) Zadałem sobie trudu i przeczytałem prawie cały test z Twojego linka.
W sumie nie ma tam np. Motula X-cess 8100 wiec nie można porównywać ale wyniki tego Valvoline to :o
Ex-LeonClub
DOC
Sport
Sport

Auto: Leon TDI

Reklama

Postprzez Matryx » 27 maja 2008, 07:16

Witam.
Mam takie pytanie. Kupiłem niedawno Leona i ma on wlanego Lotosa 0W/40. Autko jeździ bardzo dobrze, żadnych problemów z silnikiem. Wymiana oleju jest przewidziana za jakies 3000 km. Oczywiście zmienię ten olej na inny, jednak czy mogę dalej jeździc na tym oleju, czy szybko go wymienić? Ten olej był zalany w sierpniu zeszłego roku. Co mi radzicie?
Obrazek
Matryx
Stella +
Stella +

Auto: Seat Leon TDI 1,9

Postprzez Kozak » 27 maja 2008, 08:08

Matryx, poczytaj w tym temacie i dowiesz się bardzo dużo
viewtopic.php?t=790&postdays=0&postorder=asc&start=0
jeżeli zostało Ci tylko 3000 km do wymiany to po prostu wymień olej , na pewno wyjdzie to na zdrowie Twojemu silnikowi

Szukasz ubezpieczenia ?? Oferta każdego TU

- Ubezpieczenia Komunikacyjne Majątkowe Firmowe
- Ubezpieczenia Ochrony Prawnej - D.A.S.
- Ubezpieczenia Na Życie NNW

Zapraszam na PW
Kozak
Sympatyk LeonClub

Auto: Sportline 4x4
Silnik: CJXA 2.0

Postprzez Matryx » 29 maja 2008, 17:11

Dziękuję Kozak za dobrą radę. Wymieniłem na Mobil 5W50. Na drugi dzień gdy odpaliłem auto miałem wrażenie jakby ktos mi silnik podmienił. Silnika prawie nie słychać do ponad 3500 obrotów. Normalny cud. Jednak co Mobil to Mobil. Jak już napisałem w innym wątku mam starą toyotę 18 letnią i silnik ma ona jak nowy, bo przez cały swój żywot jeździ na Mobilu.
Obrazek
Matryx
Stella +
Stella +

Postprzez jaro4444 » 29 maja 2008, 18:05

DOC napisał(a):topola, czemu od razu kamienować? Ślepe trzymanie się jednej marki to tak jak fanatyzm religijny Zadałem sobie trudu i przeczytałem prawie cały test z Twojego linka.
W sumie nie ma tam np. Motula X-cess 8100 wiec nie można porównywać ale wyniki tego Valvoline to

Panowie i czym się podniecacie? Test ten to tylko jeden z wielu jakiemu podawane są oleje. U nas jego odpowiednikiem jest badanie aparatem czterokulowym. Radzę czytać ze zrozumieniem czego dotyczy test i jakie są jego wyniki. Testowane są oleje ŚWIEŻE I ZIMNE. A gdzie tak ważne badania jak starzenie, lepkość wysokotemperaturowa, rezerwa alkaliczna, powstawanie osadów i laków, rozpuszcznie sadzy i dziesiątki innych składające się łącznie na klasę oleju...

To tak jakbym oceniał samochody po tym jak działają w nim dzwigienki kierunkowskazów i na tej podstawie wybrał najlepszy wóz na świecie :hahaha:

Tak dla wyjaśnienia w 1996 r. kiedy badałem oleje na aparacie czterokulowym olej Agip 0W40 dał zużycie 3 rzy mniejsze jak Lotos Syntetyk 5W40 (ten pierwszy w złotych bańkach)...
Ruszaj niczym wiatr dumny synu mój
Jesteś obrońcą
Zesłał cię Bóg

Superb 2 2.0 TDI CR CFGB by R-Performance
jaro4444
Sport
Sport

Auto: Superb 2
Silnik: diesel inny

Postprzez Mistic » 2 czerwca 2008, 18:32

hm.. nie wiem czy ty czytales dokladnie ale sam wstep mowi zeby nie traktowac tego testu jako jedynego i najlepszego ... sprawdzaja tylko to i nic wiecej i pisza ze inne oleje w innych testach moga sprawowac sie zupelnie odwrotnie! jakby nie patrzec jest to jakis sygnal ale tak jak piszesz pod uwage nalezy wziac rowniez inne czynniki i wlasciwosci;)
Mistic
TopSport
TopSport

Auto: Leon

Postprzez DOC » 2 czerwca 2008, 19:54

jaro4444 napisał(a):Panowie i czym się podniecacie?

jaro4444, a mozesz jasniej? Czy ja napisalem gdziekolwiek ze sie czymkolwiek podniecam? Bo jakos nie zauwazylem :evil:
Czy ja twierdze ze po tym tekscie lece zmieniac olej na Valvoline bo Motul czy Mobil to shit? NIE! Wiec daruj sobie teksty o ocenianiu auta po dzwigienkach czy innych bzdetach bo raczej w tym przypadku sa nietrafione.

Zeby bylo jasne: przy takich testach jak i przy testach opon itd. wskazana jest duza doza SCEPTYCYZMU i DYSTANSU ktorych mnie raczej nie brakuje (jezeli uwazasz ze jest inaczej to podaj mi przyklad).
Ex-LeonClub
DOC
Sport
Sport

Postprzez topola » 3 czerwca 2008, 18:53

żeby rozluźnić nerwową atmosferę spytam czy generalnie jest jakaś różnica pomiędzy MOBIL Super S 10W-40 TurboDiesel a tym MOBIL Formula S 10W-40 bo obecnie umnie jeździ ten drugi nie wiem czy zostać przy nim czy na tego dla turbodiesla zmienić ??
Obrazek
topola
Sport
Sport

Auto: Bella

Postprzez Matryx » 4 czerwca 2008, 07:00

Ja używam Mobil 1 5W-50 Rally Formula i jestem z niego bardzo zadowolony. Nie pamiętam teraz dokładnie, ale ktoś z administratorów tego forum polecał do Leona Motula i własnie tego Mobila, jako najbardziej odpowiednie do tego rodzaju silnika. Nie wiem czy 10W/40 bedzie odpowiedni, bo kiedyś też przeczytałem na forum, że Leony powinny jeździć tylko na pełnych syntetykach, a ten to półsyntetyk. Najlepiej poczytać na stronie Mobila i dobrać odpowiedni olej:

http://www.mobil.pl/Poland-Polish/LCW/P ... hetics.asp
Obrazek
Matryx
Stella +
Stella +

Postprzez jaro4444 » 4 czerwca 2008, 16:14

DOC napisał(a):Czy ja napisalem gdziekolwiek ze sie czymkolwiek podniecam? Bo jakos nie zauwazylem

DOC "podniecanie się" było prznośnią i pozbawioną absolutnie zlośliwości zaczepką do dyskusji.

Jeśli poczułeś się urażony żartobliwym zwrotem to przepraszam towarzysza ;) :piwo:

[ Dodano: Sro 04 Cze, 2008 ]
topola napisał(a):czy generalnie jest jakaś różnica pomiędzy MOBIL Super S 10W-40 TurboDiesel a tym MOBIL Formula S 10W-40

Wg danych Mobila nie ma żadnej:
SuperS:
http://www.mobil.com/Poland-English/Lub ... SuperS.asp

FormułaS:
http://www.mobil.com/Germany-English/Lu ... ?Print=yes

Sądząc po linkach jedyna rożnica to miejsce produkcji - SuperS pochodzi z Polski, FormułaS nie wiem skąd.
Ruszaj niczym wiatr dumny synu mój
Jesteś obrońcą
Zesłał cię Bóg

Superb 2 2.0 TDI CR CFGB by R-Performance
jaro4444
Sport
Sport

Auto: Superb 2
Silnik: diesel inny

Postprzez topola » 4 czerwca 2008, 17:20

Matryx tematów na temat olejów i jakie lać jakie nie to już przeczytałem trochę, Motul-a może i owszem ale nie będę zmieniał na pełen syntetyk bo nie jestem w stanie określić jak długo jeździ na półsyntetyku. A chodziło mi jedynie o konkretną odpowiedź.

jaro4444 dzięki one rzeczywiście niczym sie nie różnią tylko krajem rozlewania taki chłyt marketingowy ;)
Obrazek
topola
Sport
Sport

Auto: Bella

Postprzez piotrp » 14 czerwca 2008, 15:02

Witam,
zrobiłem sobie dziś wymiane oleju i wszystkie filtry. Kupiłem sobie motlulka do PD i przy wlewaniu szok, 3 litry weszły tylko. Mechanik mówi że wszystko ściągną (tym urządzeniem do wysysania) albo miska olejowa ma jakieś zagłębienie gdzie tym nie dotrze. Przedtem miałem leonka ASV i wiedziałem ze 4.3 l wchodzi a teraz w ASZ nie byłem pewien czy też tyle ma być, sprawdzam później a jednak 4.3 też powinno być.

Co teraz zrobić?? jeżdzić i wcześniej olej wymienić??
Ta miska olejowa ma jakieś zagłębienie że tym wysysaczem nie da rady sciągnąć wszystkiego??
Z dołu silnika widziałem ze gdzie się olej spuszcza jest to zaklejone jakoś dziwnie.
piotrp
Sport
Sport

Auto: Leon Sport TDi ASZ+

Postprzez DOC » 14 czerwca 2008, 15:10

Wysysaniem nigdy nie odessiesz tyle oleju co standardowym sposobem, nawet ostatnio o tym samym rozmawialem.
Ja osobiscie bym teraz za duzo nie kombinowal, jezdzil i troche wczesniej zmienil olej.
Pewnie nie jest to najlepsze rozwiazanie ale nowej banki oleju tez nikt Ci za darmo nie da.
Ex-LeonClub
DOC
Sport
Sport

Postprzez piotrp » 14 czerwca 2008, 15:32

DOC, czyli lepiej wymieniać olej jak się go z dołu spuszcza??

Tylko u mnie dziwnie jest (niedawno kupiłem autko), miejsce gdzie się spuszcza z dołu olej jest zaklejone jakąś czarną gumą. Czemu?? to nie mam pojęcia. Może coś sie stało kiedyś a może tylko tą zaślepkę cz co tam powinno być zgubili. Da się coś z tym zrobić??
piotrp
Sport
Sport

Postprzez bono » 14 czerwca 2008, 15:36

piotrp napisał(a):Tylko u mnie dziwnie jest (niedawno kupiłem autko), miejsce gdzie się spuszcza z dołu olej jest zaklejone jakąś czarną gumą. Czemu??
Bo auto miało lub mogło mieć dzwona ;/ Ewentualnie jakiś kowal kiedyś zerwał gwint i nie mogli tego uszczelnić, więc zapaćkali jakimś lepiszczem :olaboga:
Kup nową miskę, bo metodą odsysania jak zauważyłeś całego oleju nie jesteś w stanie wyciągnąć. Najgorze jest też to, że nawet jak zalejsz nowym olejem to i tak syf zostaje na dnie :(
I znowu Leon :D

Pozdrawiam
Blazej (Bono)
Obrazek
bono
Sympatyk LeonClub

Region: zagranica
Auto: Skoda Superb
Silnik: benzyna 2.0 turbo

Postprzez DOC » 14 czerwca 2008, 15:36

Jezeli zgubili to pol biedy bo mozesz na szrocie kupic i bedzie po problemie. Bardziej bym sie bal czy auto nie przywalilo gdzies miska porzadnie :x
Sprawdz to ale moze u innego mechanika?
Ex-LeonClub
DOC
Sport
Sport

Postprzez piotrp » 14 czerwca 2008, 15:39

bono, jaka przybliżona cena miski olejowej?? bo już się boję ze jakaś wielka suma bedzie

dzwona nie powinno mieć bo wszystko jest ok. jest dość duzo uszkodzeń na lakieru a jeśli by miał być dzwon to raczej by tego nie było. Chyba że już dawno i bardzo dobrze to zrobili.
piotrp
Sport
Sport

Postprzez DOC » 14 czerwca 2008, 15:45

Ja znalazlem takie cos na allegro, zobacz sobie tutaj
W ASO to lepiej nie pytaj bo cena moze Cie przyprawic o zawal ;)
Ex-LeonClub
DOC
Sport
Sport

Postprzez piotrp » 14 czerwca 2008, 15:55

a coś atakiego??? http://allegro.pl/item375416083_miska_o ... 9_tdi.html

różnica bardzo duża. Tylko czy to pewne takie coś? zapytam jeszcze w sklepach czy różnica duża do allegro bedzie.
piotrp
Sport
Sport

Postprzez domaluj » 14 czerwca 2008, 17:26

Ja mam od niedawna leona 1,9 tdi asv. Auto sprowadzone z z Francji, serwisowane w ASO, jest książka. Mam w nim przebieg 225 00 km. Pod maską jest naklejka, że kolejna zmiana oleju przy 233 000. Ja chce olej zmienić teraz. Trochę chcę o ten samochód zadbać, bo i tak już muszę robić uszczelkę pod głowicą. Na naklejce widnieje napis Castrol (już wiem, że to lipa), ale nie ma określonej specyfikacji. Przeczytałem wątek i wiem, że fajnie by było śmigać na motul 8100 x-cess 5W40. Ale czy mogę nim zalać silnik przy takim przebiegu i braku wiedzy jaki olej był wczesniej. Znalazłem aukcję: http://allegro.pl/item381625308_motul_8 ... stawa.html i koleś pisze, że: "MOTUL 8100 X-CESS 5W-40 może być mieszany z innymi olejami syntetycznymi i mineralnymi". Jak rozegrać tę sprawę? Dzięki za odpowiedź. PZDR!
domaluj
Stella
Stella

Auto: ASV 110 KM SIGNO

Postprzez tatian » 14 czerwca 2008, 19:40

piotrp napisał(a):a coś atakiego??? http://allegro.pl/item375...olf_19_tdi.html

W ub. roku za zamiennik do VW Bora płaciłem ok. 100 zł. Woleliśmy wybrać nowy zamiennik niż mocno używaną orginalną miskę. Jak na razie przez te 10 miesięcy miska spisuje się bez zarzutu. Zamiast uszczelki sklejone wszystko zostało silikonem.

[ Dodano: Sob 14 Cze, 2008 ]
Jeżeli chodzi o olej Motul to polecam albo od forumowicza elemenateur viewtopic.php?t=10307 ew. od drugiego mammoth http://allegro.pl/item378495467_motul_8 ... ammut.html
Obrazek
Był Seat Ibiza 1.2 (64 KM)
Był Seat Leon 1.9 TDI (110 KM)
Był Seat Leon 1.8 TSI (160 KM)
Był VW Golf MK VII 2.0 TDI (150 KM)
Był VW Golf 7.5 GTI (245 KM)
Jest Renault Clio IV 0.9 TCe (90KM)
tatian
Cupra
Cupra

Region: kujawsko-pomorskie
Auto: Renault Clio IV
Silnik: inny

Postprzez Tommi » 19 czerwca 2008, 22:08

Panowie latam teraz na Mobilu 1 5W50. Wlasnie stukneło 170.000 i czas na zmiany ;)
jak myslicie trzymac sie dalej Mobila czy zmienic na Motula 8100? (chyba taki do ASV o ile dobrze zrozumiałem)
Czytałem ten wątek i bardzo pozytywnie wyrażacie się na temat Motula i stad moje pytanie.
Tommi
Sport
Sport

Region: mazowieckie
Auto: Cupra R
Silnik: CHGA 1.6

Postprzez chemikko » 1 lipca 2008, 22:41

witam Was serdecznie, czytam i czytam ale ja z innej beczki ..posiadam Leona 1P FR TDI 170 KM..włąsnie byłem na przeglądzie zmienili mi oliwę na Shella 5W/30 specyfikacja 505.01 (zalecany do wszystkich diesli z pompowtryskami), z tego co się orientuję to ten silnik ma nieco inne wtryski i dodatkowo DPF i powinno lać się olej ze specyfikacją 507.01 albo 00 nie pamiętam jakoś nisko popiołowy czy jakoś tak .... Panowie w serwisie ASO CAR JAVI stwierdzili ze to jest poprawny olej.
o ile dobrze pamietam to poprzedni równie zbył 5W/30 tyle ze miał inną specyfikację teraz nie wiem czy mi zalali to co mieli a innego nie czy o co tu kaman ... poproszę o w miare pilną massagio bo jade do nich jutro z rana i nie wiem czy podjąć ten temat czy też nie .... dzieki pozdrawiam
piter
chemik
chemikko
Stella +
Stella +

Auto: Leon FR TDI

Postprzez Tonny S » 2 lipca 2008, 06:37

chemikko napisał(a):Shella 5W/30 specyfikacja 505.01
Olej z ta specyfikacja nie nadaje sie do silników z DPF spełniających nornę IV, prawidłowa specyfikacja dla twojego silnika to 507.00.

http://www.motul.auto.pl/pliki/motul_pr ... 005w30.pdf
Nie ma litosci dla http://dziecineo.prv.pl/
Tonny S
Sympatyk LeonClub

Auto: Harley-Davidson

Postprzez chemikko » 3 lipca 2008, 07:01

tak dziękuję tez już poczytałem ... ale okazało się że lany jest 507.00 a powiedział 505.01 bo tak było zawsze ... ehhsss
chemik
chemikko
Stella +
Stella +

Auto: Leon FR TDI

Postprzez elemenateur » 3 lipca 2008, 14:33

chemikko napisał(a):witam Was serdecznie, czytam i czytam ale ja z innej beczki ..posiadam Leona 1P FR TDI 170 KM..włąsnie byłem na przeglądzie zmienili mi oliwę na Shella 5W/30 specyfikacja 505.01 (zalecany do wszystkich diesli z pompowtryskami), z tego co się orientuję to ten silnik ma nieco inne wtryski i dodatkowo DPF i powinno lać się olej ze specyfikacją 507.01 albo 00 nie pamiętam jakoś nisko popiołowy czy jakoś tak .... Panowie w serwisie ASO CAR JAVI stwierdzili ze to jest poprawny olej.
o ile dobrze pamietam to poprzedni równie zbył 5W/30 tyle ze miał inną specyfikację teraz nie wiem czy mi zalali to co mieli a innego nie czy o co tu kaman ... poproszę o w miare pilną massagio bo jade do nich jutro z rana i nie wiem czy podjąć ten temat czy też nie .... dzieki pozdrawiam
piter

do auta z DPFem powinieneś używać oliwy 504.00 507.00
Pozdrawiam serdecznie. :mruga:
Oleje i części w najniższych cenach! http://leonclub.pl/forum/viewtopic.php?f=3&t=23213
rotinger w cenach hurtowych :)
http://www.facebook.com/ProChoiceMoto
Obrazek
elemenateur
Sport
Sport

Region: zachodniopomorskie
Auto: CRCA
Silnik: turbo diesel inny

Postprzez Slashxxl » 4 lipca 2008, 21:59

Witam

Zakupiłem Seata Leona 2003r z silnikiem
- 1,9 TDI
- 110Km i przebiegiem 80000 tyś kilometrów.

Problem polega na tym, iż nie wiem jaki był lany olej do tej pory, czy jest możliwość uzyskania takiej informacji Co wlać na dzień dzisiejszy
Czytałem dużo o Motul 5W40 ale czy nie ma zagrożenia że po zmianie pojawią sie wycieki spod uszczelki?

Pozdrawiam
Slashxxl
Stella
Stella

Auto: SEAT

Postprzez Tonny S » 5 lipca 2008, 08:12

Jak to sa prawdziwe 80 tkm a nie 280 tkm to nie ma problemu.

Sprawdz sobie najpierw prawdziwy przebieg, zeby nie było ...
Nie ma litosci dla http://dziecineo.prv.pl/
Tonny S
Sympatyk LeonClub

Auto: Harley-Davidson

Postprzez elemenateur » 5 lipca 2008, 11:08

Slashxxl napisał(a):Witam

Zakupiłem Seata Leona 2003r z silnikiem
- 1,9 TDI
- 110Km i przebiegiem 80000 tyś kilometrów.

Problem polega na tym, iż nie wiem jaki był lany olej do tej pory, czy jest możliwość uzyskania takiej informacji Co wlać na dzień dzisiejszy
Czytałem dużo o Motul 5W40 ale czy nie ma zagrożenia że po zmianie pojawią sie wycieki spod uszczelki?

80000 tyś po tylu tyś km to podziwiam kondycję Twojego auta, że jeszcze śmiga ;)

Najpierw tak jak Tonny Ci napisał, zoorientuj się czy pzebieg 80k to nie jakaś bajka, jak już będziesz wiedział to zalewaj x-cessem i ciesz się z autka.

Ps. Koniecznie pomyśl też o programie :P
Oleje i części w najniższych cenach! http://leonclub.pl/forum/viewtopic.php?f=3&t=23213
Obrazek
elemenateur
Sport
Sport

Postprzez Slashxxl » 7 lipca 2008, 21:48

Witam

Więc byłem sprawdzić faktyczny przebieg Leona i jest zgodny z książką serwisową 80-tyś.
Nawet nigdy nie był podpięty do żadnego wynalazku......pewne źródło informacji.

Więc w woli uściślenia jestem zdecydowany na Motul ale jaki najlepiej dobrać symbol oleju do takiego przebiegu?

[ Dodano: Pon 07 Lip, 2008 ]
Aaaaa jeszcze jedno - posiadam silnik 1.9 TDI SG
Slashxxl
Stella
Stella

Postprzez tatian » 7 lipca 2008, 22:04

Slashxxl napisał(a):Nawet nigdy nie był podpięty do żadnego wynalazku......pewne źródło informacji.
Jeżeli było to zrobione jak w tym temacie viewtopic.php?p=173678#173678 to możesz spać spokojnie :).
Więc w woli uściślenia jestem zdecydowany na Motul ale jaki najlepiej dobrać symbol oleju do takiego przebiegu?
Cofnij się stronę, dwie wcześniej masz wszystko napisane!!

Slashxxl napisał(a):Aaaaa jeszcze jedno - posiadam silnik 1.9 TDI SG

Co to za dwuliterowe oznaczenie silnika? Na pewno dobrze spisałeś?
Obrazek
tatian
Cupra
Cupra

Postprzez Slashxxl » 7 lipca 2008, 23:13

więc czy może mi ktoś podać najlepszą wartość oleju dla mojego TDI MOTUL 8100 X-CESS 5W-40 czy 5W-50......bo każdy pisze ale nie na temat, który by mnie interesował.

Jednym słowem nie chcę popełnić takiego błędu ze pojawią sie wycieki i inne gó...a.
Zleży mi na tym aby pojeździć trochę tym samochodem a nie dokładac.
Slashxxl
Stella
Stella

Postprzez Axee » 8 lipca 2008, 00:26

tatian napisał(a):Jeżeli było to zrobione jak w tym temacie ...p=173678#173678 to możesz spać spokojnie .
Nie bylbym tego taki pewien, slyszales o korekcie kilometrow rowniez w sterowniku silnika, dla mnie dowodem sa oryginalne kwity z niemieckich przegladow np.TUV/Dekra, jest tam zawsze data i stan licznika.

Slashxxl napisał(a):Aaaaa jeszcze jedno - posiadam silnik 1.9 TDI SG
SG to posiadam ja, ale na tablicach rejestracyjnych.

Slashxxl, zapewne masz silnik ASV 110KM, zatem smialo lej tam MOTUL 8100 X-CESS i wymieniaj lacznie z filtrem co 10.ooo km
Pozdrawiam Axee® LCT

Anna Wiktoria * 05-10-2017 + 17-04-2018
Axee
Moderator LC Team
Moderator LC Team

Region: śląskie
Auto: FR
Silnik: BMN 2.0

Postprzez Majes86 » 13 lipca 2008, 20:38

http://moto.allegro.pl/item395624627_mo ... wacze.html

Taki olej bedzie najlepszy do silnika ARL+?

Przebieg 80 tys

Wystarczy 5l?

Pozdrawiam
Majes86
Stella
Stella

Postprzez oczkolek » 13 lipca 2008, 21:39

Majes86 napisał(a):http://moto.allegro.pl/item395624627_motul_specyfic_505_01_5w40_5l_vw_pompowtryskiwacze.html

Taki olej bedzie najlepszy do silnika ARL+?

Przebieg 80 tys

Wystarczy 5l?

Pozdrawiam

Tak
Pozdrawiam
Oczkol

Leon, Seat Leon

MASZ PROBLEMY Z WENTYLATORAMI CHŁODNICY/KLIMY (I BIEG) -> PISZ DO MNIE NA PW
oczkolek
Administrator LC Team
Administrator LC Team

Region: mazowieckie
Auto: Seat Leon
Silnik: CJSA 1.8

Postprzez berosos » 13 lipca 2008, 21:45

Majes86 tutaj masz taniej

viewtopic.php?t=10307
berosos
Stella
Stella

Auto: Leon II 1.9
Silnik: BKC 1.9

Postprzez Slashxxl » 14 lipca 2008, 09:38

X-cess z tego co się orientuję jest przeznaczony do Popmy Rotacyjnej
A do Pompowtryskiwaczy? jaki symbol?
Slashxxl
Stella
Stella

Postprzez Miro » 14 lipca 2008, 09:41

Slashxxl napisał(a):X-cess z tego co się orientuję jest przeznaczony do Popmy Rotacyjnej
A do Pompowtryskiwaczy? jaki symbol?
Jak ma być Motul,to Specific 505.01
Lepiej mieć brzuch od piwa niż garb od roboty.
Miro
Sport
Sport

Auto: BMW E91 LCI

Postprzez Majes86 » 14 lipca 2008, 10:43

Ja pewnie i tak bede wymienial na miejscu. Chcialem tylko sie zapytac czy o taki olej chodzi. A ile dokladnie wchodzi w Leona?

A ile kosztuje filtr oleju (lub wklad). Nie wiem jak jest w Leonach.

Tak tamo ile kosztuje filtr paliwa i powietrza do ARL.

Mobil1 albo Castrol o tej samej specyfikacji beda rownie dobre? Nie ukrywam, ze sa sporo tansze.
Majes86
Stella
Stella

Postprzez peter174 » 14 lipca 2008, 12:36

Majes86 napisał(a):Mobil1 albo Castrol o tej samej specyfikacji beda rownie dobre? Nie ukrywam, ze sa sporo tansze.

w dieslu na oleju nie warto oszczedzac .. a szczegolnie przy takich silnikach jak ASZ czy ARL .. Motul nie jest rozlewany w Polsce a co za tym idzie nie jest kombinowany .. co do tych wymienionych przez ciebie roznie mozna trafic

PS
Majes86 napisał(a):A ile kosztuje filtr oleju (lub wklad). Nie wiem jak jest w Leonach.
Tak tamo ile kosztuje filtr paliwa i powietrza do ARL.

za kpl filtrów (powietrza, paliwa, oleju) firmy Mann do silnika ASZ zaplaciłem 90 zl ... a ARLu chyba idą te same filtry co w ASZ ... ale to juz nie ten temat koniec OT
Podpis niezgodny z regulaminem /usunięto Admin
peter174
Sport
Sport

Auto: Toledo ASZ

Postprzez Majes86 » 14 lipca 2008, 22:28

Juz jestem po wymienie wszystkich filtrow i oleju. Za 5l oleju Motul zaplacilem 212 zl :/
Majes86
Stella
Stella

Postprzez niedzwiedz11 » 9 sierpnia 2008, 15:22

podłączę się do tematu "olej"
ostatnio kupiłem leona, ma przejechane 190000 (udokumentowane i sprawdzone) i będę wymieniał olej.przeczytałem forum i wszyscy piszą że albo motul albo mobil 5W40.ale na moim silniku jest kartka od ostatniej wymiany że jest zalany olej 10W40 czyli półsyntetyk...teraz się zastanawiam jak olej kupić? przy tym przebiegu chyba jednak lepszy będzie ten półsyntetyk...boję się że syntetyk wypłucze mi brudy z silnika i go rozszczelni...
co myślicie o tym?
dzięki za odp i pozdrawiam
niedzwiedz11
Sport
Sport

Auto: Seat Leon 1,9TDI

Postprzez grzybek » 10 sierpnia 2008, 20:41

niedzwiedz11, miales lane 10W to lej DOBRE 10W dalej i nie zmieniaj na 5W.
takie jest moje zdanie

nie piszesz ze zamierzasz zylowac silnik robic wirusy itp. wiec lej smialo 10W DOBRE i nic nie kombinuj
był SEAT ALTEA FR - 2.0TDi BMN
jest: S211 320CDi
grzybek
Sympatyk LeonClub

Auto: ALTEA FR TDi

Postprzez niedzwiedz11 » 10 sierpnia 2008, 21:22

dzięki za odpowiedz :-)!
mam jeszcze jedno pytanie,może dla niektórych laickie...
znalazłem mobil 10w40 i mobil 10W40 diesel...na obydwóch jest napisane że nadają się do diesli, czy to prawda? czy może do diesla musi być specjalny olej??
niedzwiedz11
Sport
Sport

Postprzez grzybek » 10 sierpnia 2008, 21:29

niedzwiedz11, wez ten co ma specyfikacje do Twojego silnika. nie wiem czy 505.00 czy 505.01 bo nie napisales czy masz silnik na pompie czy na pompowtryskach?
był SEAT ALTEA FR - 2.0TDi BMN
jest: S211 320CDi
grzybek
Sympatyk LeonClub

Auto: ALTEA FR TDi

Postprzez tatian » 10 sierpnia 2008, 22:26

niedzwiedz11 napisał(a):podłączę się do tematu "olej"
ostatnio kupiłem leona, ma przejechane 190000 (udokumentowane i sprawdzone) i będę wymieniał olej.przeczytałem forum i wszyscy piszą że albo motul albo mobil 5W40.ale na moim silniku jest kartka od ostatniej wymiany że jest zalany olej 10W40 czyli półsyntetyk...teraz się zastanawiam jak olej kupić? przy tym przebiegu chyba jednak lepszy będzie ten półsyntetyk...boję się że syntetyk wypłucze mi brudy z silnika i go rozszczelni...
co myślicie o tym?
dzięki za odp i pozdrawiam

Miałem analogiczną sytuację. Wcześniej był ARAL 10W 40. Auto zalałem motul 6100 synergie+ 10W40 półsyntetyk. Jestem bardzo zadowolony. Przekroczyłem właśnie 10.000 km. Zero dolewek i właśnie noszę się z zamiarem wymiany na nowy oczywiście ten sam :).
tatian
Cupra
Cupra

Postprzez niedzwiedz11 » 11 sierpnia 2008, 06:46

tatian u mnie dokładnie tak samo było...ARAL 10W40. Ja autko zaleje Mobil 1 10W40 :-) tylko że znalazłem mobil formula S, super S i special S i wszystkie spełniają normę 505.00 i nie wiem który wybrać...
niedzwiedz11
Sport
Sport

Postprzez tatian » 11 sierpnia 2008, 09:45

Motul masz 1 i po problemie. Poza tym auto na tym oleju chodzi ciszej, wszyscy stąd go polecają, a i jest chyba ciut tańszy choć pewności nie mam. Wybór należy jednak do Ciebie. Ja zalałem Motulem i nie żałuję.
Obrazek
tatian
Cupra
Cupra

Postprzez elemenateur » 11 sierpnia 2008, 12:55

Motul ma jeszcze jedną niezaprzeczalną zaletę, nikt tego oleju nie podrabia, czego o mobilu chyba nie można powiedzieć ;)
Obrazek
elemenateur
Sport
Sport

co onim wiecie

Postprzez mjudu » 17 sierpnia 2008, 20:05

chodzi mi o olej carlube do silnikow ropke czy ktos mial z nimi do czynienia i co nim moze powiedziec.
mjudu
Stella +
Stella +

Auto: seat leon asv

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do VAG - Techniczne Ogólne