Reklama

Zapraszamy do polubienia naszego nowego fanpage na Facebook'u.

Dobry zestaw na przód

Podforum związane tylko i wyłącznie z nagłosnieniem w naszych samochodach

Moderatorzy: Moderator LC Team, Moderator Junior

Dobry zestaw na przód

Postprzez robertkop » 7 października 2008, 19:32

Co sądzicie na temat głośników BOSHMANN w zestawie na zwrotniczach lepsze od serji czy lepiej dac sobie spokuj

[ Dodano: Wto 07 Paź, 2008 ]
Co sądzicie o tym radyjku ??????????

http://www.allegro.pl/item450714379_cla ... at_22.html
robertkop
Stella +
Stella +

Auto: Skradziony Leon

Reklama

Re: Dobry zestaw na przód

Postprzez Marcin_TDI » 8 października 2008, 10:14

dać sobie spokój. te głośniki to najgorszzy shit jaki jest.
radio clariona owszem bardzo dobre ale odradzam Ci bo te modele najlepiej grają z fajnymi głośnikami.
http://WWW.SERCE-HELI.PL - zbieramy pieniążki na operację serduszka dla mojej Córki
Marcin_TDI
Cupra R
Cupra R

Auto: pozyczone

Postprzez Arci9 » 8 października 2008, 13:40

robertkop napisał(a):Co sądzicie na temat głośników BOSHMANN w zestawie na zwrotniczach lepsze od serji czy lepiej dac sobie spokuj

tak jak napisał Marcin_TDI, daj spokój, gorzej już chyba się nie da.

Jak masz serię, to zacznij od podkładek z mdfu (choć tutaj może być słabo, bo ori głośniki są mocno zintegrowane z plastikową podkładką i na niej też są umieszczone jakieś niby zwrotki 1-rzędu) no i można wygłuszyć drzwi, szczególnie za głośnikiem.

A jaką kasę przewidujesz na głośniki i czego słuchasz?
były Leonowiec ;-)
powrót do korzeni
Arci9
Sport
Sport

Auto: SuperB Kombi

Postprzez robertkop » 8 października 2008, 15:42

Powiem tak że zastanawiam sie nad jakimis Helixami ewentualnie nad JBL jeszcze nie zdecydowałem ale radyjko biore tylko niewiem jak z dźwiękiem z SD karty bo być może płyta gra lepiej.
robertkop
Stella +
Stella +

Auto: Skradziony Leon

Postprzez X tomicher X » 9 października 2008, 15:29

robertkop napisał(a):Co sądzicie na temat głośników BOSHMANN w zestawie na zwrotniczach lepsze od serji czy lepiej dac sobie spokuj

Po pierwsze powinieneś zacząć od czytania książek i słowników, które mam nadzieje zmienią sposób pisania twoich postów. Obojętnie ile masz lat, kultura wymaga aby wszystko było przynajmniej bez błędów...

Co do firmy na litere "B", której nawet nie chce wymawiać to nie polecam tych głośników nawet głuchoniemym. Totalna tragedia.

robertkop napisał(a):Co sądzicie o tym radyjku ??????????
http://www.allegro.pl/item450714379_cla ... at_22.html

Co najwyżej średnie radio, za tą cenę z pewnością wybrałbym inne.

Dzięki twojej pierwszej wiadomości rozumie, że chcesz poprawić brzmienie swojego sprzętu w leonie. Więcej w tym mojej dedukcji i kojarzenia niż twoich informacji.
Podaj ile masz na wydanie w tym zakresie a postaram Ci podać jakie byłoby najlepsze rozwiązanie tego "problemu".

Tak czy siak zaczniesz od wygłuszania drzwi i włożeniu dystansów, które Arci9 ciekawie nazwał podkładkami. To już jest pewny koszt od którego dopiero możesz zaczynać myśleć nad doborem głośników i radia.
Najbardziej słusznym wyborem wg. mnie były by PB S-6C, które w swojej klasie cenowej są nie do pokonania.

Nie będę bardziej wychodził w przyszłość, gdyż nie znam twojego budżetu na tą zabawę.
Opisz wszystko jak najdokładniej a będziemy dalej myśleć.

Pozdrawiam,
Tomek
X tomicher X
Signo
Signo

Auto: leon
Silnik: ARL 1.9

Postprzez Arci9 » 9 października 2008, 18:56

X tomicher X napisał(a):które Arci9 ciekawie nazwał podkładkami

uciekło mi słowo -> dobrze, że kolega czuwa :mruga:
były Leonowiec ;-)
powrót do korzeni
Arci9
Sport
Sport

Postprzez Kozak » 12 października 2008, 12:47

X tomicher X napisał(a):wg. mnie były by PB S-6C

a co to jest ?? skrót od benzyny bezołowiowej ??
jeżeli juz starasz się komuś pomóc to napisz tak zeby ktoś inny też zrozumiał

Szukasz ubezpieczenia ?? Oferta każdego TU

- Ubezpieczenia Komunikacyjne Majątkowe Firmowe
- Ubezpieczenia Ochrony Prawnej - D.A.S.
- Ubezpieczenia Na Życie NNW

Zapraszam na PW
Kozak
Sympatyk LeonClub

Auto: Sportline 4x4
Silnik: CJXA 2.0

Postprzez The_GrabeK » 12 października 2008, 14:51

Na Śląsku wykreślamy nudę ze słownika! http://www.gdynudno.pl
The_GrabeK
Signo
Signo

Auto: Leon, Toledo

Postprzez X tomicher X » 12 października 2008, 21:14

Kozak napisał(a):a co to jest ?? skrót od benzyny bezołowiowej ??
jeżeli juz starasz się komuś pomóc to napisz tak zeby ktoś inny też zrozumiał

Jeżeli ktoś już będzie na tyle zainteresowany to wystarczy że tą "benzyne" wklei w google a wyskoczy mu tyle linków że przez tydzień ich nie przeczyta...
Jeżeli nie masz pojęcia w danym temacie to trudno wszystko przedstawić w jednym poście, chcesz wiedzieć więcej = czytasz więcej.

Nie widzę żadnego problemu ale jeżeli dla ciebie Kozak to za mało to proszę bardzo:

Essa napisał(a):Amerykańska firma PowerBass USA Inc. od ponad dwunastu lat specjalizuje się w projektowaniu i produkcji głośników samochodowych, gwarantujących najliczniejszej statystycznie grupie klientów, największą przyjemność słuchania muzyki w samochodzie za niewygórowaną cenę. Ten dobrze znany i ceniony na amerykańskim rynku producent pod koniec 2004 roku otworzył w Niemczech z wielkim sukcesem swoje europejskie przedstawicielstwo, dzięki czemu głośniki PowerBass niemal natychmiast stały się tam jednymi z najchętniej kupowanych tego typu produktów w swojej klasie cenowej.

Od siebie mogę dodać że w takim przedziale cenowym gdzie praktycznie jest to totalne minimum z minimum to sprzęt nie ma sobie równych. Jeżeli ktoś jest chętny do posłuchania to zapraszam do Mikołowa ustawimy się z kumplami i będzie można posłuchać trochę różnych klocków...
Pozdrawiam =)

P.S
Główny zainteresowany robertkop coś umilkł...
X tomicher X
Signo
Signo

Postprzez Nexus6 » 12 października 2008, 21:15

X tomicher X napisał(a):Najbardziej słusznym wyborem wg. mnie były by PB S-6C, które w swojej klasie cenowej są nie do pokonania.

nie przesadzajmy, mimo bardzo dobrego PR'u w Polsce szału nie robią
Nexus 6
Nexus6
Signo
Signo

Auto: Skoda Octavia2RSTDI

Postprzez X tomicher X » 12 października 2008, 21:24

Nexus6 napisał(a):nie przesadzajmy, mimo bardzo dobrego PR'u w Polsce szału nie robią

Słuchałem w róznych kompilacjach tych głośników łącznie z samym radiem, u-dimension jr 4.300, sony xm, soundstream`em i jakimś 6 kanałowym audisonem. Powiem szczerze że nikt nikomu nie może narzucić niczego ale jak dla mnie są bezkonkurencyjne, nawet nie widzę godnego konkurenta.

Jak chcesz mieć szał to nie kupujesz głośników za 200 zł ;)

pozdrawiam
X tomicher X
Signo
Signo

Postprzez Kozak » 12 października 2008, 22:26

X tomicher X, być może dla Ciebie i osób będących w temacie skrót jaki podałeś jest czytelny , to nie znaczy że jest to tak samo zrozumiałe dla laików którzy szukają pomocy .
jeżeli na moje pytanie ktoś odpowiedział by mi szyfrem i miałbym doszukiwać się w googlach co ten skrót znaczy to równie dobrze mógłbym poszukać od razu właśnie tam .
dziękuję bardzo za taką pomoc
dziekuję Ci że chcesz pomóc innym ale jeżeli to robisz to napisz tak aby osoba która szuka tej pomocy nie musiała szukać kolejnej aby zrozumieć co do niej napisano
END OT

Szukasz ubezpieczenia ?? Oferta każdego TU

- Ubezpieczenia Komunikacyjne Majątkowe Firmowe
- Ubezpieczenia Ochrony Prawnej - D.A.S.
- Ubezpieczenia Na Życie NNW

Zapraszam na PW
Kozak
Sympatyk LeonClub

Auto: Sportline 4x4
Silnik: CJXA 2.0

Dobry zestaw na przód

Postprzez tomekt82 » 15 października 2008, 09:13

Na początku chciałem przywitać serdecznie wszystkich szczęśliwych posiadaczy seatów leonów - Witajcie!
Co myślicie o takim zestawie na przód?

http://allegro.pl/item453844986_hertz_e ... sk165.html

Na początku mam zamiar wymienić seryjne radio i przednie głośniki.
Myślałem o radiu alpinemp3 i tych głośnikach hertza.

Nie wiem jaki dobrać do tego wzmacniacz 2 kanałowy czy 4 kanałowy z możliwością mostkowania na tył - ponieważ w odstępie kilku m-cy chciałbym jeszcze do całej instalacji dołączyc subwoofer. Ale nie wiem czy na czterokanałowym będzie dobrze grał sam przód.

Co radzicie?

Pozdrawiam,
Tomek
tomson
tomekt82
Stella
Stella

Auto: seat leon 1.6 16V

Postprzez zielo » 15 października 2008, 21:55

Jak w wielu postach mozna wyczytac.. Te glosniki sa polecany przez Leonowców ;) ale w tej cenie mozesz miec rowniez Ground Zero GZTC 165T.

http://allegro.pl/item448528934_ground_ ... i_bas.html

Ja sie do nich przymierzam, podobno sa w odsluchu lepsze od Hertz ESK, maja lepszy bas, wieksza dynamike i wykonane z mocniejszych materialow - taka opinie uslyszalem od firmy zajmujacej sie naglasnianiem aut. Podobno bardzo dobre do szybkiej basowej muzyki (techno, trance, dance), ale rowniez ladnie graja na kawalkach instrumentalnych Co do wzmaka to wez lepiej 4 kanalowy, z biegiem czasu bedziesz mial wieksze mozliwosci rozbudowy. Oczywiscie wez jakis mocny i znanej firmy tak aby mial wieksze mozliwosci obslugi danego sprzetu..
Nie walczę w żadnym określonym stylu. Nigdy nie wiesz co zrobię i ja sam tego nie wiem. Moj ruch jest rezultatem Twojego, moja technika efektem zastosowanej przez Ciebie..
zielo
Sport
Sport

Auto: Top Sport 1.9 TDI+

Postprzez Robert7 » 15 października 2008, 22:00

zakładaj ESK 165 plus radio Alpine z serii CDA.
Robert7
Stella +
Stella +

Auto: .....

Postprzez tomekt82 » 16 października 2008, 08:09

Dzięki za opinie.
hmm może zielu ma rację.
Czy hertz to włoska czy niemiecka firma?
Z nazwy brzmi jak niemiecka, ale obiło mi się o uszy że te głośniki robi jakiś wielki włoski koncern - a do jakości materiałów używanych przez włochów i sposobu ich wykonania jakoś nigdy nie miałem przekonania.

Co do wzmacniacza znalazłem coś takiego:

http://allegro.pl/item459479190_carpowe ... e_rca.html

Myślicie, że wystarczy do tych głośników i jakiego suba na tył do 300 rms?
Apropo znacie jakieś dobry warsztat car aduio w -wie?

Pozdro
tomson
tomekt82
Stella
Stella

Postprzez Robert7 » 16 października 2008, 09:30

najlepiej posłuchaj jak grają zestawy które Cię interesują, odwiedź jakiś dobry sklep car audio i wsłuchaj się.
Robert7
Stella +
Stella +

Postprzez Arci9 » 16 października 2008, 11:16

tomekt82 napisał(a):Co myślicie o takim zestawie na przód?

http://allegro.pl/item453...tis_esk165.html

Jeśli chodzi o Hertze, to miałem możliwość ostatnio je słuchać, nawet sobie radzą ze środkiem i dołem, natomiast góra jest delikatnie mówiąc strasznie natarczywa, grały pod Clarkiem 788 , a ponieważ właściciel tego zestawu niedawno przesiadł się z Alpinki 9812, to mówił że Clark jeszcze dołożył od siebie.

Nie znam natomiast GTZ ale po opini kolegów(nie tylko w tym poście) chyba bym się skusił i sprawdził jak to gra :)
były Leonowiec ;-)
powrót do korzeni
Arci9
Sport
Sport

Postprzez Nexus6 » 16 października 2008, 16:02

zielo napisał(a):Jak w wielu postach mozna wyczytac.. Te glosniki sa polecany przez Leonowców ;) ale w tej cenie mozesz miec rowniez Ground Zero GZTC 165T.

http://allegro.pl/item448528934_ground_ ... i_bas.html

Ja sie do nich przymierzam, podobno sa w odsluchu lepsze od Hertz ESK, maja lepszy bas, wieksza dynamike i wykonane z mocniejszych materialow - taka opinie uslyszalem od firmy zajmujacej sie naglasnianiem aut. Podobno bardzo dobre do szybkiej basowej muzyki (techno, trance, dance), ale rowniez ladnie graja na kawalkach instrumentalnych Co do wzmaka to wez lepiej 4 kanalowy, z biegiem czasu bedziesz mial wieksze mozliwosci rozbudowy. Oczywiscie wez jakis mocny i znanej firmy tak aby mial wieksze mozliwosci obslugi danego sprzetu..

wygląda na to że trafiłeś na kompetentny zakład nie nastawiony na "chłamowatego" (to moja subiektywna opinia) Hertz'a;

jeśli możesz ewentualnie jeszcze rozszerzyć budżet to sugerowałbym zainteresowanie się Rainbow'ami
Nexus 6
Nexus6
Signo
Signo

Postprzez X tomicher X » 17 października 2008, 15:22

ten wzmak carpower`a to trochę pomyłka jak dla mnie, za tą cene można znaleść czasami unikaty, które będa o kilka klas lepsze od tego dziadostwa.

Starsze serie XM sonego, stare serie kenwood`a, obecne serie u-dimension. Tego szukaj na aukcjach a nie takich atrap.
X tomicher X
Signo
Signo

Postprzez Robert7 » 17 października 2008, 20:29

X tomicher X napisał(a):ten wzmak carpower` dziadostwa.

O proszę, mamy znawce audio na forum :D.

Rozszerz tą jakże bezsensowną myśl.
Robert7
Stella +
Stella +

Postprzez zielo » 17 października 2008, 22:48

Carpower gdziekolwie poczytac ma bardzo dobra opinie... Najlepiej wejdzcie na elektrode www.elektroda.pl a tam jest kopalnia wiedzy, a wiedza pochodzi od ludzi zajmujacych sie dzwiekiem, majacych duze doswiadczenia z naglasnianiem itp. Sa porownania, testy, rozne konfiguracje itp..

Ja ostatnio uzywalem Alpine ze zlotej serii V12 a konkretnie model MRV-F405 i naprawde dawal rade, oj dawal ;) http://www.allegro.pl/item457426625_alp ... mplet.html

I ponizej swietna sprawa - kilka lat temu lider w swojej klasie http://www.allegro.pl/item453099746_alp ... 799zl.html

Moja rada: wejdz na elektrode i poczytaj. Na www.elektroda.pl znajdziesz wiele opinii, a na www.allegro.pl wiele dobrego sprzetu ;) Pozdrawiam.
Nie walczę w żadnym określonym stylu. Nigdy nie wiesz co zrobię i ja sam tego nie wiem. Moj ruch jest rezultatem Twojego, moja technika efektem zastosowanej przez Ciebie..
zielo
Sport
Sport

Postprzez Nexus6 » 18 października 2008, 07:12

zielo, jeżeli forum elektroda.pl jest dla Ciebie wyznacznikiem kompetentnej wiedzy o sprzęcie car audio to przyjmij moje szczere wyrazy współczucia - serio, serio :hahaha:

jest co najmniej kilka innych miejsc w polskojęzycznym internecie bijących ich na głowę kompetencjami w tym zakresie

a co do Carpower'a - skoro polecają go na elektrodzie to znaczy że ma jedną zaletę - jest relatywnie tani
Nexus 6
Nexus6
Signo
Signo

Postprzez tomekt82 » 18 października 2008, 14:07

Widzę, że gusta są rozbieżne :D

Wszystko zależy więc od budżetu. Ja swój mieszcze w granicach do 2tys.
Byłem dziś w jednym miejscu gdzie montują car audio i gościu polecił mi taką kombinację:

1. zestaw przód plus dystanse z rabatem w cenie 530 zł

http://www.allegro.pl/item456838337_mor ... c_car.html

głośniki grały tylko pod radiem więc wrażenia nie zrobiły :/ i tu najbardziej się wacham

2. Wzmacniacz Lanzar vibe 411 z rabatem w cenie 500 zł

http://www.allegro.pl/item447336836_lan ... w_rms.html

3. Radio Alpine 9882R z rabatem w cenie 700 zł

http://www.allegro.pl/item458989341_alp ... ancja.html

Maty plus kable i montaż - w sumie wyszło 2 tys.
Mam nadzieję że kombinacja będzie zadowalająca w odsłuchu.
Na początku listopada umawiam się na motaż.

Pozdo i dzięki za rady.
tomson
tomekt82
Stella
Stella

Postprzez Robert7 » 18 października 2008, 20:16

Nexus6 napisał(a):zielo, jeżeli forum elektroda.pl jest dla Ciebie wyznacznikiem kompetentnej wiedzy o sprzęcie car audio to przyjmij moje szczere wyrazy współczucia - serio, serio :hahaha:

podjechało chamstwem i prostactwem.

Proste i logiczne, szukasz info na temat Leona to wchodzi na forum Leona, chyba nie sądzisz że na tym forum jest bardziej kompetentna wiedza o sprzęcie car audio.

W cenie 400-500zł za nowy wzmacniacz carpower jest zdecydowanie jedną z lepszych propozycji.
Robert7
Stella +
Stella +

Postprzez X tomicher X » 18 października 2008, 20:22

Robert7 napisał(a):
X tomicher X napisał(a):ten wzmak carpower` dziadostwa.
O proszę, mamy znawce audio na forum :D.
Rozszerz tą jakże bezsensowną myśl.

Za tą cenę można kupić zdecydowanie lepsze klocki niż carpowery. Które nie tylko będą mocne ale będą grały tak że nie zmęczą twoich uszu podczas jazdy. Jezeli uważasz moją wypowiedź za bezsensowną to twoja sprawa. Twoje auto, twój cyrk...

Nexus6 napisał(a):zielo, jeżeli forum elektroda.pl jest dla Ciebie wyznacznikiem kompetentnej wiedzy o sprzęcie car audio to przyjmij moje szczere wyrazy współczucia - serio, serio :hahaha:

Dzięki Nexus6 za wytłumaczenie sprawy...

Jeżeli niektórzy uzytkownicy tego forum są tacy chłonni wiedzy i chcą zgłębiać tajniki Car Audio to polecam http://www.audiocar.pl/forum/index.php (wiem że to reklama forum ale mam nadzieje że posłuży edukacji w sprawach o których na forum leon clubu nigdy nie było mowy). Przeczytajcie to forum, nie zakładajcie tam miliona nowych tematów tylko poprostu poczytajcie...

Człowiek całe życie się uczy, też wszystkiego nie wiem, może ktoś też coś ciekawego powie...
X tomicher X
Signo
Signo

Postprzez bono » 18 października 2008, 20:27

Macie problem ?? Proszę mi tu bez prywatnych podjazdów !! Forum jest po to, aby sobie nawzajem pomagać i wymieniać się doświadczeniami. Każda następna złośliwa uwaga, albo post nie związany z tematem poleci do kosza :nonono:
I znowu Leon :D

Pozdrawiam
Blazej (Bono)
Obrazek
bono
Sympatyk LeonClub

Region: zagranica
Auto: Skoda Superb
Silnik: benzyna 2.0 turbo

Postprzez Robert7 » 18 października 2008, 20:48

bono napisał(a):Macie problem ?? Proszę mi tu bez prywatnych podjazdów !! Forum jest po to, aby sobie nawzajem pomagać i wymieniać się doświadczeniami. Każda następna złośliwa uwaga, albo post nie związany z tematem poleci do kosza :nonono:

Po to forum, by się uczyć, a nie pisać chamskie docinki.
Robert7
Stella +
Stella +

Postprzez zielo » 18 października 2008, 22:27

Nexus6 nie powiedzialem, ze ww forum jest wyznacznikiem wiedzy, lecz polecilem koledze strone na ktorej juz moze duzo wyczytac.. Elektrode wybralem dlatego gdyz znalazlem na niej znacznie wiecej postow dotyczacych sprzetu, ktorym sie interesowalem. Nie spodobalo mi sie Twoje podejscie do sprawy, tak jak jednemu z kolegow, ale to juz Twoja sprawa bo Ciebie ludzie tak postrzegaja a nie mnie..

robertkop widac jest zupelnie zielony wiec dla niego juz elektroda w zupelnosci wystarczy i dostarczy mu ogolnej wiedzy i opinii na temat jakiegos tam grania..

tomekt82 Twoje rozwiazanie jest akurat najlepsze choc nie koniecznie najtansze ;) Wielu z nas nie moze sobie pozwolic od tak na wrzucenie w granie 2tysi, ale mysle ze te pieniadze zostana dobrze zainwestowane patrzac na linki i profesjonalna firme ;) gratuluje.

No i co? Rozmowa rozmowa a dziwnie sie to jakos potoczylo.. Mam nadzieje, ze nastepny post (oprocz ostrzezen administratorow dla co niektorych) bedzie dotyczyc juz czysto technicznych spraw.

Pozdrawiam wszystkich zlosliwych i tych mniej :P Bono Ciebie tez za fajoski kapelusz ;)
zielo
Sport
Sport

Postprzez tomekt82 » 19 października 2008, 10:09

Zgadzam się z zielo.
Ziomki nie po to zadałem pytanie byście się pocieli przez różnice zdań - peace
Każdy z was miał coś ze sprzętu, który poleca - skoro się sprawdzał i grał fajnie to czemu się nie zasugerować :)
Ja jestem w tym zupełnie zielony i dzięki wam zaczełem szukać od marki do marki i w ogule jak to ugryść-także dzięki.
Największym miernikiem wiedzy jest bowiem dla mnie obiektywna opinia użytowników, kórzy już dany sprzęt mieli, a nie opisy z aukji często o treści wyssanych z palca.
Pozdro
tomson
tomekt82
Stella
Stella

Postprzez Nexus6 » 19 października 2008, 11:21

tomekt82, odnośnie Twojego zestawu to wszystko zależy jakiej muzyki będziesz na nim słuchać,
dlatego że NIE jest to zbyt uniwersalny zestaw ;/

wskazane by było żebyś najpierw posłuchał takiej kombinacji sprzętu
Nexus 6
Nexus6
Signo
Signo

Postprzez tomekt82 » 19 października 2008, 15:24

Co masz na myśli pisząc nie zbyt uniwersalny?
Ponieważ nie jestem audiofilem jednego gatunku muzy w moim mobilu leciał by raczej na zmianę hip-hop, techno, dance czasem rock.
Mam nadzieję, że zestaw który podałem nie jest do muzyki klasycznej - taką też lubię, ale nie w aucie!
Pozdro
tomson
tomekt82
Stella
Stella

Postprzez Nexus6 » 19 października 2008, 18:50

tomekt82 napisał(a):hip-hop, techno, dance czasem rock

nie poleciłbym tych Moreli do tej muzyki, sugeruję jednak odsłuch PRZED zakupem, żeby uniknąć zbędnych rozczarowań
Nexus 6
Nexus6
Signo
Signo

Postprzez tomekt82 » 20 października 2008, 10:37

A co byś polecił ??
tomson
tomekt82
Stella
Stella

Postprzez Nexus6 » 21 października 2008, 08:04

tomekt82 napisał(a):A co byś polecił ??

tak na szybko:

- Ground Zero GZHC 165 X II

- Audio System X-Ion 165

- Rainbow SAC 265.25
Nexus 6
Nexus6
Signo
Signo

Postprzez tomekt82 » 25 października 2008, 12:59

Siema.

Posłuchałem twojej rady i dziś udałem się na odsłuch głośników podpiętych pod pożądane radio i wzmaka. Było 3 pretendentów:
1) Hertz ESK 165
2) Morel Tempo 6
3) Rainbow Sax 265,2

Oto moje subiektywne odczucia:

1) Hertz - grały fajnie, przyjemny basik, ale średnie tony i góra strasznie metaliczna, nieco męcząca.

2) Morel - przyjemny, czysty, o wiele bardziej wyraźny dzwięk, jakby głośniejszy, ale nie męczący, tony średnie w porządu, ale bassu w ogóle tam nie czułem tylko sam środek.

3) Rainbow - stonowany dźwięk, przyjemny basik, naprawdę grały bardzo fajnie. Góra i średnie tony przyjemne, ale mniej słyszalne niż w morelach.

Teraz wiem, że jesli bym robił sam przód - zdecydowanie wziąłbym rainbowy.
Jednak dostałem w prezencie od kumpla suba i nie wiem co robić:
Czy na przod zamontować czysto grające morele, a bas poleci z suba.
Czy z kolei wziąśc na przod rainbowy i z tyłu suba - tylko czy wtedy to za bardzo nie będzie dudnić hi hi??
A może w ogóle zamontować raibowy z przodu, a z tyłu morele w drzwiach bez suba- taki mix

Czy ktoś w ogóle stosuje takie rozwiązanie?

Pozdro
tomson
tomekt82
Stella
Stella

Postprzez Nexus6 » 25 października 2008, 21:15

tomekt82 napisał(a):Jednak dostałem w prezencie od kumpla suba i nie wiem co robić:
Czy na przod zamontować czysto grające morele, a bas poleci z suba.
Czy z kolei wziąśc na przod rainbowy i z tyłu suba - tylko czy wtedy to za bardzo nie będzie dudnić hi hi??

Rainbowy na przód i sub (byle odpowiadający im klasą) - wszystko zasilane ze wzmaka/wzmaków i będzie OK
Nexus 6
Nexus6
Signo
Signo

Postprzez tomekt82 » 25 października 2008, 23:35

nexus wzmak będzie taki:

signum sx 4120

http://www.caraudio.com.pl/main/index.p ... 1&Itemid=2

co do suba to dostałem używanego staruszka jbl cs coś tam 250RMS.
Myślisz że wystarczy, czy poleciłbyś coś innego? tak do 4 stówek??

Pozdro
tomson
tomekt82
Stella
Stella

Postprzez Nexus6 » 28 października 2008, 15:58

tomekt82, odpuść sobie tego wzmaka, bo to nic dobrego nie wróży;

na forum OCP ktoś właśnie sprzedaje w dobrej kasie Stega K4.01 - porządny, mocny i dobrze grający wzmak

link do opisu wzmaka

co do suba to w budżecie poniżej 400 zł polecam Ground Zero GZTW25T w obudowie bassreflex
Nexus 6
Nexus6
Signo
Signo

Postprzez Mateo » 10 listopada 2008, 18:00

Witam. Przymierzam sie do zrobienia zabudowy car audio w moim leonie. Chcialbym zeby ktoras z osob siedzaca na codzien w tym temacie pomogla mi co do wyboru sprzetu jaki bym mogl w niej zastosowac. Bylem w jednej z firm montujacych car audio to zaproponowali mi taki zestaw:
Przod auta: Hertz ESK 165.3 i oczywiscie tweetery z drzwi przenosze na slupki
Tyl: Orginalne głosniki z przodu zostana przeniesione na tyl
Zabudowa bagaznika: subwoofer Hertz ES 250
Wzmacniacz: 2x Blaupunkt Two
Mateo
Sport
Sport

Auto: OOOO S3
Silnik: CBZB 1.2

Postprzez X tomicher X » 10 listopada 2008, 22:25

Mateo napisał(a):Witam. Przymierzam sie do zrobienia zabudowy car audio w moim leonie. Chcialbym zeby ktoras z osob siedzaca na codzien w tym temacie pomogla mi co do wyboru sprzetu jaki bym mogl w niej zastosowac. Bylem w jednej z firm montujacych car audio to zaproponowali mi taki zestaw:
Przod auta: Hertz ESK 165.3 i oczywiscie tweetery z drzwi przenosze na slupki
Tyl: Orginalne głosniki z przodu zostana przeniesione na tyl
Zabudowa bagaznika: subwoofer Hertz ES 250
Wzmacniacz: 2x Blaupunkt Two

hmmmm co tu gadać... osobiście polecam ci instalacje zrobić zgodnie ze sztuką CA. Mam na myśli odseparowany zestaw z przodu + sub w bagażniku.

Jeżeli moge zadać takie bezpośrednie pytanie to na ile wycenili taki zestaw dla twojego samochodu ? Jaki jest twój budżet co do CAŁEJ instalacji ? Jakiej muzyki słuchasz ?
Im więcej napiszesz tym więcej będziemy mogli doradzić.

pozdro
X tomicher X
Signo
Signo

Postprzez Mateo » 11 listopada 2008, 10:45

Taki zestaw wycenili na 3 tys pln oczywiscie z zabudowa bagaznika, wygluszeniem samochodu i calym podlaczeniem. Przeznaczyc na CA moge cos w granicach wlasnie tych 3 tys pln. Slucham przedewszystkim hip hopu.
Mateo
Sport
Sport

Auto: OOOO S3
Silnik: CBZB 1.2

Postprzez tomekt82 » 11 listopada 2008, 12:20

Siemanko.

A ja już cieszę się dobrym brzmieniem mojego nowego car audio :)
Nexus: z twoją radą przed instalacją robiłem odsłuch tego samego sprzętu na wzmacniaczu stega i signum esx - faktycznie steg grał mniej agresywnie cieplejszym basem, ale różnica była na tyle niewielka, że kupiłem esx był 2 razy tańszy niż steg - ogólnie jestem bardzo zadowolony (całość wyszła za 2600)
Sprzęt wygląda następująco:
radio alpine CDE9874RR - podświetlenie ładnie komponuje się z deską rozdzielczą
Zestaw odseparowany przów - rainbow sax 265,2
wzmak czterokanałowy signum esx 4120
sub jl audio w skrzyni zamkniętej"25"
Sprzęt zajmuje mało miejsca, gra czysto ładnie z kopytem. Jedyną bolączką jest teraz skacząca tylna półka bagażnika ;P - i coś z tym muszę zrobić.

Mateo dosłownie jakiś czas temu przerabiałem to samo. Z twoim budżetem napewno skomponujesz fajny i dobrze grający sprzęcik. Poczytaj poprzednie posty. Mnie też proponowano hertzy, ale po odsłuchu zmieniłem zdanie.

Pozdro
tomson
tomekt82
Stella
Stella

Postprzez Nexus6 » 11 listopada 2008, 17:59

tomekt82, najważniejsze że Tobie to odpowiada :ok:
Nexus 6
Nexus6
Signo