srodek do czyszczenia hamulcow w sprayu.Co wy na to

to rada zaprzyjaznionego mechanika,ktoremu jedynie to do glowy przyszlo.zalecil zeby kategorycznie autem nie jezdzic!! co tez przekazalem koledze. jak przypali tarcze to mozemy sobie ja czyscic tydzien czasu i nici z tego. zadne srodki latwopalne tez nie wchodza w rachube,tylko ten srodek do hamulcy.dobrze czysci i sie nie pali-- psikac do srodka naciskac sprzeglo zapalic samochod,zgasic probowac na wszystkie sposoby.
Do Was teraz pytanie fani Leona,bardzo wazne dla mnie:
czy przy polaczeniu silnika i skrzyni pod spodem auta moge liczyc na cos takiego jak dekielek ktory po sciagnieciu odsloni tarcze i docisk ( kto mial kiedys malucha to wie o co chodzi) jakby bylo cos takiego to bylbym w domu.... szmata w lape i czyszczenie.
Axee, tak zupelnie na marginesie. w swoim volvo mam silnik i skrzynie od mitsubischi carismy (GDI) na forum mitsu wszyscy jednoglosnie pisza o TRANSELF TRX 75W80 i jego cudownych wlasciwosciach. z racji mojego miejsca zamieszkania oczywiscie ciezko bedzie wytargac ten olej,ale w kazdej chwili moge miec bohatera naszej przygody olejowej MOTUL motylgear 75W80 za jedyne 13 euro za 2 litry. o motulu bardzo duzo dobrych opini wszedzie slysze, i tak sie zastanawiam czy nie zapodac go do swojej skrzynki ( oczywiscie juz w dobra dziure

) bo producent zaleca wymiane oleju w mojej skrzyni przy przebiegu 150 tys km. a niedlugo tyle stuknie na liczniku. motula bede zalewal teraz do silnika bo zbliza sie wymiana i moze uciszy on troche slynny klekot popychaczy w silnikach GDI;ale to juz inna historia ..
[ Dodano: Sro 18 Lut, 2009 ]http://forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?t= ... lo&start=0
znalazlem w sieci

nie jestem sam
[ Dodano: Sob 21 Lut, 2009 ]Prawie final "afery olejowej" i przestroga dla potomnych.
Celowo napisalem "prawie" bo calkowity bedzie dopiero u mechanika po wymianie sprzegla
zaslepka w ksztalcie polksiezyca zaslaniajaca kolo zamachowe,o ktorej wspomina ktos na forum golfa--- w leonie nie istnieje

moze tamta golfowska skrzynia jest podobna ale nie identyczna. mechanik u ktorego bylem po porade poradzil tak :
zidentyfikowac w ktorym miejscu wylatuje plyn jak wlejemy go do "felernej dziury"
zatkac to miejsce dobrze zeby nic nie ulatywalo i wlac w otwor z litr benzyny ekstrakcyjnej.
nie zapalac auta! zeby nie zygalo po wszystkim naokolo. wrzucic 5 bieg i przepychac samochod,wciskac przy tym sprzeglo caly czas. wyciagnac to czym zatkalismy dziure i patrzec jak syf ladnie wylatuje na zewnatrz,operacje zrobic dwa razy mowil i nie jezdzic samochodem,dopiero jak nastepnego dnia,zeby wszystko skapalo i obeschlo.
niestety to teoria tylko,poniewaz uszczelnienie tego wszystkiego na dole jest praktycznie niemozliwe.wsadzilem cos w jedna dziure,to wylatywalo z drugiej,wsadzilem w druga to wylatywalo bokami

moze ktos wytrwaly zastosowal by silicon i uszczelnil wszystko,ja jednak dalem spokoj.poskladalismy wszystkie narzedzia i po okolo godzinie zrobilismy przejazdzke.na poczatku wszystko ok,sprzegielko hula az milo,jednak w miare nagrzewania sie silnika jest coraz gorzej.jakby nabral jakiejs specjalnej techniki jazdy to moze i szlo by jezdzic,bo jakos tak czasami jakby nie slizga
jakie sprzeglo polecacie

u nas na forum wklada sie sachs i ludzie nie narzekaja.sam tez jestem zdecydowany na te firme,ale widzialem np.tansze valeo.co u Was przoduje??
nie musi byc najwyzsza polka,ale zeby tez nie bylo jakies g...o.
wkladamy caly nowy zestaw i bedzie spokoj.mechanik za wymiane powiedzial 150 euro
koszty dzielimy na polowe z wlascicielem auta.
mozecie podzielic temat bo zrobilo sie o sprzegle,moze by w jakims widocznym miejscu przypiac taka uwage dla potomnych ze ten otwor nie sluzy do dolewania oleju

!
latwo o pomylke dla kogos kto o tym nie wie,a konsekwencje dosc kosztowne
( 160 euro komplet sprzegla+ 150 robocizna + 3 litr benzyny ekstr.+ 5 spray do hamulcow) do tego wolne wziolem dzis na te okazje i kolega jezdzi moim volvo w czasie kiedy mam leona z uwalonym sprzeglem. tyle w temacie
do zobaczenia w innych tematach,bo rozne straszne rzeczy wypatrzylem lezac dzis pod tym leonem