Moderatorzy: Moderator LC Team, Moderator Junior
gateway napisał(a):Ponownie o oleju 1.8 agn, a wiec tak:
kupilem auto, wymienilem juz filtr paliwa (straszny syf byl) mam wszystkie filtry, wybrany olej do skrzyni, ale nie wiem jaki wlac olej do silnika.
moj leon to 1.8 20v 125KM 2000r 150tys km (deklarowane) pochodzenie niemieckie.
problem polega na tym, iz nie wiem jaki byl zalany olej... nie chce oszczedzac na oleju ale chyba najbezpieczniej bedzie zalac polsyntetyk. podobno pelen syntetyk zalany po polsyntetyku moze rozszczelnic uszczelniacze, wyplukac nagar itd. Tymbardziej, ze nie wiem na 100% jaki jest przebieg. co o tym myslicie? Np. jakis dobry castrol polsyntetyczny?
Axee edit: nie zakladaj prosze nowych tematow, jesli odpowiednie do problemu juz istnieja. Scalono.
gateway napisał(a):a co myslicie o oleju castrol taf-x 75w90 do skrzyni do agn?
Marcin_TDI napisał(a):Mam pytanie do profi znawców olejów. Olej marki "liqui moly" to dobry olej
Pytam zupełnie ogólnie, nie na przykładzie TDI. Jaro - Ty kiedyś opowidałeś dużo o tych smarowidłach...
mammoth napisał(a):5W50 Rally Formula wystepuje tez w opakowaniach 5L
radekf napisał(a):co sądzicie o shellu 10w60
mammoth napisał(a):do skrzyn VW tylko i wylacznie 75W90 pelen syntetyk ( bo są tez polsyntetyki) a co do producenta oleju to juz wedlug uznania...
LeonBen napisał(a):Marcin_TDI napisał/a:
Mam pytanie do profi znawców olejów. Olej marki "liqui moly" to dobry olej
Pytam zupełnie ogólnie, nie na przykładzie TDI. Jaro - Ty kiedyś opowidałeś dużo o tych smarowidłach...
peter174 napisał(a):temat od innej strony .. mały tescior olejow http://www.animegame.com/cars/Oil%20Tests.pdf
Marcin_TDI napisał(a):peter174 napisał/a:
temat od innej strony .. mały tescior olejow http://www.animegame.com/cars/Oil%20Tests.pdf
http://www.p12.neostrada.pl/oleje.pdf również polecam
krz_p napisał(a):a co byłoby najlepsze do 2.0TFSI?
zastanawiam się nad:
Motul 504/507
Mobil 1ESP Formula
albo rezygnując z przeglądów longlife na:
Motul 8100 X-cess
pkonrad napisał(a):krz_p, możesz zalać Motul seria 300V 5W30 lub 5W40
pkonrad napisał(a):krz_p, możesz zalać Motul seria 300V 5W30 lub 5W40
hmm, zmien mechanika.
olus napisał(a):tylko jak to mozliwe ze masz bkd i dpfa? myslalem ze dpfa montowali w bmm?
Sebalenk napisał(a):Witam, wybieram się na przegląd okresowy na 15000 do ASO auto ma niecały rok i chciałem przywieść swój olej oczywiście Motula. Chciałem zalać Specific 504.00/507.00 ale podobno moje autko nie ma DPFa (jest to silnik BKD) a auta bez DPFa NIE lubią Motula i są z nim problemy (cytuje Pana z ASO) Po długiej debacie pan z serwisu posłuchał mnie i doszedł do tego że jednak moje auto ma DPF i zmienił taktykę działania ale tu drugie zaskoczenie powiedział mi że ma być olej z normą 505.00 lub 507.00 gdy powiedziałem że przywiozę swojego Motula który spełnia normę 504.00/507.00 powiedział ze taki jest zły i ma być taki który spełnia tylko normę 507.00 a z tego co się orientuje to nie ma takiego oleju nawet Shell nie ma takiego w swojej ofercie. Nie wiem co mam robić pomóżcie...
cebulka napisał(a):Myślę o Motul X-cess 8100 5W40
cebulka napisał(a):powyżej 100 tys zaleca się pół syntetyk. Czy to prawda czy mit?
cebulka napisał(a):Jaki ewentualnie inny olej poza Motulem ?
cypreess napisał(a):gdzie/kto w krakowie zaopatrzy mnie w motula od reki, bez potrzeby wysylkowego zalatwiania sprawy
olus napisał(a):505,01 takiej normy potrzebujesz jesli nie masz dpfa
cypreess napisał(a):Czyli w ASO zalewali mi "złym" olejem że 507? Czy tylko niepotrzebnie lepszym.
Przemura napisał(a):Do Leona II 1.6 8V 102 KM przebieg 51000 km, zalać olej jaki polecają w serwisie, czyli Shell Helix czy może jakiegoś Mobila?
Hunger napisał(a):Na dniach mam wymianę oleju (silnik 1.6 BCB), więc pytanko. Dotychczas był lany do niego Shell Helix Ultra 5W-40 syntetyk, więc pytanie czy zostać przy tym, czy kombinować i kupować coś innego. A może zmienić na pół-syntetyk? Przebieg 105 tys.
Powrót do VAG - Techniczne Ogólne
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 1 gość