To i ja się podepnę pod temat i dodam swoje spostrzeżenia...
Auto to toledo II ASV 110KM VP.
1. Neste - hmm dosyć mieszane uczucia. Generalnie nic nie mam do tych stacji, paliwo tańsze niż u konkurencji ale... No wlaśnie, raz zatankowałem na Neste na ul. Puławskiej w Wawie na Ursynowie i silnik przez pewien czas pracował na zwiększonych obrotach na biegu jałowym. Po pewnym czasie ustało, ale niesmak pozostał. Już nie tankuję na tej stacji.
2. Statoil, Shell (statoil na rogu puławskiej i poleczki, shell ursynów na puławskiej) - dosyć podobnie. Silnik pracuje równo, ale dosyć głośno. Słychać klekotanie

Dynamika wydaje się, że lepsza niż na Neste, ale to może tylko "placebo". Statoil ma tylko jednego diesla, jezeli chodzi o shell to lałem zwykły, nie v-power.
3. BP (też ul. Puławska, Ursynów). Pierwsze co rzuca się w oczy to dosyć "wiekowe" dystrybutory, nie wiem, czy takie są na każdym BP. Jeżeli chodzi o paliwo to lałem zarówno ON jak i Ultimate i nie widzę różnicy w tych dwóch. Silnik pracuje ciszej niż u konkurencji, kultura pracy wzrosła. Natomiast dynamika wydaje się... gorsza w porównaniu do paliw ze Statoil czy Shella!. Trochę to dziwne, jako że BP jest dosyć chwalona za jakość paliwa. po prostu na shellu czy statoil jakoś lepiej czuję "efekt turbo" niż na BP.
Konkluzja: Neste odpada, Statoil i Shell - lepsza dynamika jazdy, ale gorsza kultura pracy silnika. BP odwrotnie, cichsza praca silnika, ale gorsza dynamika jazdy.
Coś za coś
Zostaje mi jeszcze sprawdzenie ON i Vervy na Orlenie przy lotnisku, koło Petrolotu. To stacja, która na 100% ma dobre paliwo, częste kontrole, poza tym pracuję w pobliżu, więc trochę powęszyłem

Zresztą połowa taksówkarzy z wawy tu chyba tankuje, więc warto sprawdzić...
Pozdrawiam.