Reklama

Zapraszamy do polubienia naszego nowego fanpage na Facebook'u.

Ubytek płynu chłodzącego

Dane techniczne, osiągi, eksploatacja....

Moderatorzy: Moderator LC Team, Moderator Junior

Znikł mi płyn chłodzący - Pomocy!!!

Postprzez mario1416 » 20 lutego 2005, 18:19

Dziś wracając od teściów, pod samym domem zapiszczała mi kontrolka od poziomu płynu chłodzącego. Po zajrzeniu pod maskę okazało się, że zbiornik wyrównawczy :shock: pusty. Nagle znikł cały płyn. Co to może być. Dodam, że pod korkiem wlewu oleju jest dziwna maź. Co to może być. Czy ktoś wymieniał uszczelkę pod głowicą i jakie to mogą być koszty.
Leon!!! Ach Leon!!!
mario1416
Stella +
Stella +

Auto: Seat Leon

Reklama

Re: Ubytek płynu chłodzącego

Postprzez Barth » 20 lutego 2005, 18:36

mario1416, u mnie kiedys wiatrak od klimy ocieral o przewod z plynem i uszkodził go i to moze byc jedna przyczyna, moze nie koniecznie to ale jesli plyn wycieka gdzies i widac ze jest mokro pod maska to najprawdopodobniej jakis przewod jest uszkodzony . Inną przyczyna moze byc uszkodzenie uszczelki pod głowica i wtedy plyn bedzie mieszal sie z olejem lub wpadal do ukladu wydechowego !!

Jesli pod korkiem wlewu oleju jest dziwna maz o bialym zabarwieniu to obstawiam ze plyn wymieszal sie z olejem , latwo bedzie to sprawdzic na bagnecie od oleju , jesli jest go ponad stan to juz cos bedziemy wiedziec
Powered by CPN
Barth LCT & AA Club Member
Barth
Sympatyk LeonClub

Auto: OOOO

Postprzez da3 » 20 lutego 2005, 20:53

a co sie dzieje jak odkrecisz korek pojawia sie plyn??

ja jak mi plyn ubywal to byla uszczelka do wymiany dolej plyn i zobacz co sie bedzie dzialalo??
powered by compsport
da3
Sport
Sport

Auto: a3

Postprzez Barth » 20 lutego 2005, 21:12

da3, doklladniie , jesli na korku jest dziwne cos co jest najprawdopodobniej miaszanka płynu i oleju , to stawiam na uszczelke pod glowicą
Powered by CPN
Barth
Sympatyk LeonClub

Postprzez Wiktor_OST » 20 lutego 2005, 23:05

Uszczeleczka pod glowica poszla sie....pod korkiem plyn plus olej a jesli znikl ci plyn caly to juz jest w agonalnym stanie...wiec czeka cie jej wymiana planowanie glowicy no i oczywiscie sparwdzcie czy np glowica poprostu nie pekla...
uprzednio sprawdzajac szczelnosc elementow gumowych ukladu chlodzenia
Pozdrawiam Wiktor_Ost
ALH=172KM, 338NM
Wiktor_OST
Signo
Signo

Auto: tdi by CompSport

Postprzez da3 » 20 lutego 2005, 23:10

nie straszcie chlopaka bo to moze byc rowniez wiele innych rzeczy ktore nalezy sprawzdic zanim sie podejmie decyzje o sciagnieciu czapki :evil: ja sprawdzilem wszystkie weze oraz ich szczelnosc, wymienilem zbiorniczek oraz korek od g12, niestety plyn dalej uciekal oraz wystepowalo ostre cisnienie w wezach gumowych i niestety w moim przypadku to byla uszczcelka a po jej wymianie wszystko wrocilo do normy. :mrgreen: poza moim portfelem :|
powered by compsport
da3
Sport
Sport

Postprzez Barth » 20 lutego 2005, 23:30

da3, ale planowac glowicy nie musiales ?? Bo sama uszczelka to nie az tak strasznie duze koszta
Powered by CPN
Barth
Sympatyk LeonClub

Postprzez da3 » 20 lutego 2005, 23:46

barth napisał(a):da3, ale planowac glowicy nie musiales ?? Bo sama uszczelka to nie az tak strasznie duze koszta

z tego co wiem to raczej zawsze sie planuje wiec i mnie to nie ominelo no a jak juz mialem gloice sciagnieta to jeszcze troche porobilem:)
powered by compsport
da3
Sport
Sport

Postprzez mario1416 » 21 lutego 2005, 08:12

Dziś rano pojechałem do ASO i zostawiłem samochód. Mają zobaczyć co się dzieje. Niestety nie miałem czasu by samemu dopilnować. Okaże się dopiero co się stało. :cry: Dodam, że poziom oleju się nie zmienił.
Leon!!! Ach Leon!!!
mario1416
Stella +
Stella +

Postprzez da3 » 21 lutego 2005, 08:52

no to na pewno wymienia Ci uszczelke i skasuja $$$$$$$$$$$$ nawet jesli to nie bylo to :roll:
powered by compsport
da3
Sport
Sport

Postprzez AdamTower » 21 lutego 2005, 09:02

da3 napisał(a):no to na pewno wymienia Ci uszczelke i skasuja $$$$$$$$$$$$ nawet jesli to nie bylo to :roll:

....dokładnie :roll: ASO to zło :evil:
AdamTower
Sympatyk LeonClub

Auto: AUDI A5 2.0TFSI+
Silnik: benzyna 2.0 turbo

Postprzez mario1416 » 21 lutego 2005, 09:05

Mam nadzieję, że nie. Robię u nich przeglądy (ASO MARAN) i jak narazie nie mogę narzekać, nie są aż tak drodzy, a niektóre drobne naprawy robią gratis. Mają zdiagnozować a naprawiać dopiero po kontakcie telefonicznym. Mają sami dużo roboty więc wątpię by zależało im na dodatkowej dłubaninie. Zresztą dzisiaj się okaże. Jakby to była uszczelka to straciłbym dobre zdanie o moim Leonku. Dodam, że rocznik 2000 od nowości żadnych problemów. Przejechane 85tyś.
Leon!!! Ach Leon!!!
mario1416
Stella +
Stella +

Postprzez da3 » 21 lutego 2005, 09:11

no tak tylko oni mysla tak ucieka plyn , pojawilo sie gowno w plynie to musi byc uszczelka sciagaja czape a jak juz sciagna to musza wymienic uszczelke nawet jesli stara jest dobra i co myslisz ze zaplaca za to ze swojej kasy nie wcisna Ci kit ze to byla uszczelka :D i dopiero wtedy zaczna szukac czegos innego co moglo byc przyczyna problemu obym sie mylil :roll:
powered by compsport
da3
Sport
Sport

Postprzez staszek » 21 lutego 2005, 11:29

Panowie, pod korkiem trochę syfu zawsze się zbierze - a szczególnie w zimie przy niskich temperaturach i krótkich przebiegach :)
Myślę, że w ASO nie będą od razu się pchali w zdejmowanie "czapki" ;) może być to faktycznie wina np korka od zbiorniczka wyrównawczego - swego czasu przerabialiśmy takie przypadki.
staszek
Sympatyk LeonClub

Auto: Leon Sport (AKL)

Postprzez mario1416 » 21 lutego 2005, 18:18

Już wiem co było .... pompa wody. Jutro jadę odebrać samochód.
Leon!!! Ach Leon!!!
mario1416
Stella +
Stella +

Postprzez da3 » 21 lutego 2005, 18:26

no to miales szczescie ale zeby wymienic pompe tez trzeba czapke scigac :-|
powered by compsport
da3
Sport
Sport

Postprzez ali » 21 lutego 2005, 19:30

da3 napisał(a):zeby wymienic pompe tez trzeba czapke scigac

na pewno?
lubie leona, nawet bardzo
ali
Sympatyk LeonClub

Auto: Leon BCB

Postprzez da3 » 21 lutego 2005, 19:49

ali napisał(a):
da3 napisał(a):zeby wymienic pompe tez trzeba czapke scigac

na pewno?

no a gdzie jest pompa wody :roll:
powered by compsport
da3
Sport
Sport

Postprzez Asgaard » 22 lutego 2005, 09:38

Nie trzeba sciągać glowicy ale trzeba zdjąć pasek rozrządu.

Obrazek
230@430 Leon TDI (sold)
420@593 Eva :twisted:
233@450 A4 quattro :wink:
Asgaard
Sympatyk LeonClub

Auto: Leon i Eva

Postprzez mario1416 » 22 lutego 2005, 10:40

Zgadza się!!! Poszła pompa wody (dziadostwo nie wytrzymało, pewno oszczędności na jakości) płyn wylał się na rolki napinacza (do wymiany napinacz i rolka). Już zrobine. Dzięki za informacje i rady.
Leon!!! Ach Leon!!!
mario1416
Stella +
Stella +

Postprzez AdamTower » 15 stycznia 2007, 12:33

Odgrzewam kotleta.

Zapaliła mi się czrwona kontrolka razem z dzwiękiem ostrzegawczym przy wskaźniku temp. wody. Sprawdzam zbiornik, a tu duzo poniżej. Dobra, dolałem płynu, ale po przejechaniu 300km znów sie zapaliła i znów płyn zniknął :shock:

Węże wyglądają na suche, w garazu nie ma żadnych plam. Olej ok, nie ma śladów mazi na korku, nie przybyło także na bagnecie.

Co może być przyczyną? czyżby pompa wody jak u kolegi mario1416 ?? jak sprawdzić pompę wody, bez rozbierania wszystkiego? VAG żadnych błędów nie pokazał. Dodam, ze pompy wody nie wymieniłem podczas wymiany rozrzdu. Ma ona 143 tyś przebiegu i 6 lat.
AdamTower
Sympatyk LeonClub

Postprzez oczkolek » 15 stycznia 2007, 12:42

AdamTower napisał(a):Dodam, ze pompy wody nie wymieniłem podczas wymiany rozrzdu. Ma ona 143 tyś przebiegu i 6 lat.

No to chyba jest winowajczyni.
Pozdrawiam
Oczkol

Leon, Seat Leon

MASZ PROBLEMY Z WENTYLATORAMI CHŁODNICY/KLIMY (I BIEG) -> PISZ DO MNIE NA PW
oczkolek
Administrator LC Team
Administrator LC Team

Region: mazowieckie
Silnik: CJSA 1.8

Postprzez dave » 15 stycznia 2007, 14:16

a mi wczoraj caly plyn spierd... :evil: okazalo sie ze waz od chlodnicy po prostu spadl.. czy mozliwe jest zeby ta zawleczka juz nie trzymala tak jak trzeba :?: bo wydaje mi sie ze siedzi tam ona dosyc luzno.. czy takie cos dostane w aso :?:
13,69 et
dave
Sympatyk LeonClub

Auto: V6T+++
Silnik: CJXA 2.0

Postprzez mm.max » 15 stycznia 2007, 14:57

dave, za bardzo dawałeś w piiiiiii i samochód sie buntuje :)

Wszystkie żółte tak mają zapytaj silver_leona
Pozdrawiam
Michał (mm.max)
Był Leon 1M dostarczał adrenaliny
Był Leon 1P był poprawny
Był Leon 5F najlepszy z posiadanych
Był Leon 5F FL 150TSi był średniakiem :/
Jest A4 B9.5 TDi ....

Kill młodzieńczego życia = Ojciec Dyrektor vel Moher
mm.max
Moderator LC Team
Moderator LC Team

Region: pomorskie
Auto: 5f ST
Silnik: DADA 1.5

Postprzez Silver » 15 stycznia 2007, 15:57

dave napisał(a):... okazalo sie ze waz od chlodnicy po prostu spadl.. czy mozliwe jest zeby ta zawleczka juz nie trzymala tak jak trzeba bo wydaje mi sie ze siedzi tam ona dosyc luzno..

no w dupe - miałem to samo! jade sobie spokojnie a tu nagle : biiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiip i sie pałi dziadostwo !

A płyn wymieniłem ze dwa dni wczesniej :twisted: - okazało sie że waż dolny chłodnicy a raczej szybkozłączka wypieła się sama !
Jakie były jaja z zakupem płynu juz posałem wiec sie powstrzymam przed kolejnym opier co do ASO Skody......

Założyłem i szarpaniem sprawdziłem czy sie trzyma - jest OK ale przez kilka dni zapobiwgawczo codzienne rano patrzyłem czy sie trzyma badziewie
mm.max napisał(a):Wszystkie żółte tak mają
-czyżby mm.max miał racje ? :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:
Only Diesel Gazole
Silver
TopSport
TopSport

Auto: Leon

Postprzez dave » 15 stycznia 2007, 16:03

silver_leon napisał(a):mm.max napisał/a:
Wszystkie żółte tak mają
-czyżby mm.max miał racje ?

cos w tym musi byc :wink:
ja na razie zalalem jakis tam koncentrat i dolalem wody, jak pusci 2 raz nie bedzie znowu takich kosztow :wink: tyle ze u mnie przy max bucie sie to stalo i to 300 metrow od domu :?
13,69 et
dave
Sympatyk LeonClub

Ubytek płynu chłodzącego

Postprzez g-mateusz » 26 lutego 2007, 08:48

Witam
Mam pewien problem i na naszym forum nie moge wyszukać podpowiedzi która by mni pomogła wiec zapytam osobiście i opisze dokładnie co sie dzieje.
Dzisiaj rano jak wsiadłem do Leonka to po odpaleniu zapaliła mi sie kontrolka poziomu płynu chłodzącego , okazało sie zę zbiorniczek wyrówwnawczy jest niemal pusty. Dolałem płynu ale zastanawia mnie gdzie moze byc taki wyciek ? Czy mozliwe że płyn dostaje się do silnika bo gdzieś o tym czytałem i że wtedy rano zakopci na siwo . U mnie rano owszem zakopci na siwo ale ja bym to nazwał raczej takim "bąkiem" i myślałem ze poprostu ten typ tak ma,bo nie jest to siwa zasłona dymna która opada po paru sekundach.
Podpowiedzcie czy może to być faktycznie uszczelka pod głowicą , czy poprostu jakiś przeciek na węzach ?
Staram się szukać przecieku ale narazie sie nie udało.
Za wszelkie podpowiedzi bede wdzieczny.
Mati
P.S.
Gdyby faktycznie miała to być uszczelka to można to jakos zdiagnozować ??
g-mateusz
Stella +
Stella +

Auto: Leon 1,9 tdi ASV

Postprzez vortis » 26 lutego 2007, 09:06

g-mateusz, Jak dobrze pamietam, przy 1/3 zawartości zbiornika zapala sie czerwona lampka przy wskażniku temperatury. Jak dla mnie raczej nie mozliwe jest, zeby przez jedną noc do silnika dostało sie aż tyle płynu :shock: Szukaj wycieku, może chłodnica jest dziurawa? pamietaj, że płyn do chłodnic ma specyficzny zapach. Zobacz pod maską czy ten zapach sie unosi. Przy duzych wyciekach woń G12 można wyczuć z 2-3 metrów :-D A jeżeli, rzeczywiscie płyn dostaje sie do silnika to napewno ktoś obeznany w temacie Ci pomoże. Najpierw dokładnie sprawdz przewody!

Pozdrawiam Vortis
vortis
Sport
Sport

Auto: ?

re

Postprzez Macek » 26 lutego 2007, 09:45

Też miałem kiedyś ten problem szczęście/nieszczęście były to kuny, które zostały narazie odpukać wypędzone. Tak jak kolega sugerował sprawdź wszystkie wężyki.
Macek
LeonClub Team
LeonClub Team

Region: śląskie
Auto: CUPRA LEON ST
Silnik: inny

Postprzez AdamTower » 26 lutego 2007, 09:53

Właśnie od kilku dni walczę z tym samym problemem. U mnie jednak po przejechaniu 300km zbiornik robi się pusty. Wykluczyłem pompę wody, znalazłem, że wywala mi płyn przez kanalik odpowietrzający przy zbiorniku wyrównawczym. Podczas poszukiwań przyczyny okazało się, że nie włączają mi sie wentylatory chłodnicy, mimo, że silnik osiąga vg VAG'a temp. 99,8 stopniaC, więc powinny się włączyć. Sprawdziłem i czujnik temp. znajdujący sie w chłodnicy nie uruchamia wentylatorów. Wentylatory ok, na klimie działają, jak zwarłam styki przy wtyczce do czujnika wentylatory załącza. Kupiłem nowy czujnik i nowy korek ( razem ok 70 zł w FOTA ), w tym tygodniu wymienię czujnik i korek i zobaczymy, czy dalej będzie wywalać płyn. Dam znać.
AdamTower
Sympatyk LeonClub

Postprzez g-mateusz » 26 lutego 2007, 13:04

zapomniałem jeszcze dodać że "magik" od którego kupiłem autko zalał go petrygiem i tak jeżdze do dzisiaj
Czy to wielki błąd ??
Może to "gówno" gdzieś mi rozszczelniło układ.
A i jeszcze jedna sprawa u mnie w autku jest założone webasto , niewiele sie na tym znam ale wiem że jest wpiete w układ chłodzenia i być moze tam jest jakiś wyciek bo chyba też musi mieć jakąś "chłodniczkę" tzn coś coe nagrzewa płyn.
I jeszcze jedno pytanko bo wyciek już miałem wcześniej ale po jakimś czasie ustąpił i przez dłuższy czas było wszystko ok a teraz znowu się to stało będe obserwował ile ubywa tego na dobę ale czy macie jakieś zdanie na temat uszczelniaczy które dodaje sie do płynu , jeżeli tak to jaki i jakiej marki (słyszałem że tych w proszku lepiej nie dodawać bo moze sie zdazyć ze zakleją nagrzewnicę na amen)
Mati
g-mateusz
Stella +
Stella +

Postprzez endrju » 26 lutego 2007, 13:46

Witam,
ja tez mialem wyciek plynu chlodniczego w seacie toledo II i po dluzszych ogledzinach udalo mi sie zidentyfikowac wyciek.
Cieknie mi przy plastikowej obudowie w miejscu gdzie jest termostat. To jest plastikowy trojnik do ktorego dochodza weze. Rozmawialem z mechanikiem i on mi powiedzial ze te plastiki pekaja i trzeba je wymienic.
Plyn chlodniczy szybko odparowuje i ciezko to zidentyfikowac. Ale na szczescie pozostawia bialy nalot. U mnie dodatkowo po dluzseszj jezdzie 'na trasie' zbiera sie plyn po wycieku w zagleieniu tej obudowy plastikowej.
Dokladnie sobie obejzalem miejsce wycieku i faktycznie wyglada mi na peknieta obudowe.
W tym tygodniu musze zamowic w ASO ten trojnik. Koszt okolo 70pln

Skoro to typowa usterka - jak mi koles powiedzial - to moze sprawdzcie ten trop.
Powodzenia
endrju
Signo
Signo

Auto: ALTEA 1.9 TDI - BJB
Silnik: TDI pompowtryski PD

Postprzez leoTDI » 26 lutego 2007, 19:50

endrju napisał(a):Witam,
ja tez mialem wyciek plynu chlodniczego w seacie toledo II i po dluzszych ogledzinach udalo mi sie zidentyfikowac wyciek.
Cieknie mi przy plastikowej obudowie w miejscu gdzie jest termostat. To jest plastikowy trojnik do ktorego dochodza weze. Rozmawialem z mechanikiem i on mi powiedzial ze te plastiki pekaja i trzeba je wymienic.
Plyn chlodniczy szybko odparowuje i ciezko to zidentyfikowac. Ale na szczescie pozostawia bialy nalot. U mnie dodatkowo po dluzseszj jezdzie 'na trasie' zbiera sie plyn po wycieku w zagleieniu tej obudowy plastikowej.
Dokladnie sobie obejzalem miejsce wycieku i faktycznie wyglada mi na peknieta obudowe.
W tym tygodniu musze zamowic w ASO ten trojnik. Koszt okolo 70pln

Skoro to typowa usterka - jak mi koles powiedzial - to moze sprawdzcie ten trop.
Powodzenia

ten trójnik,

to choroba w całej grupie VAG :twisted:
leoTDI
+++ ASV/Ali&MG Motorsport ... i kaliny ni ma ;) Moc ciut 180kM
0.230/cust.FMIC/turbo ARL/pompa 11mm/MG-płuca/śruby ARP
wiosna ... jest JM/SACHS i > moment :) + hamulce cupra R
leoTDI
Sympatyk LeonClub

Region: śląskie
Auto: Bback ASV Sport
Silnik: ASV 1.9

Postprzez czarny26 » 26 lutego 2007, 21:18

witam
Z tego co słyszałem nie należy w grupie VW stosować innego płynu jak G12 ale dlaczego nie należy na to pytanie nie otrzymałem odpowiedzi.
Wracając do twojego problemu rzeczywiście sprawdź wszystkie połączenia bo tam najczęściej wycieka. Jeżeli chodzi o uszkodzoną uszczelkę pod głowicą to tego rodzaju usterkę zaobserwujesz wzrostem poziomu oleju w silniku. Musisz przez kilka dni obserwować wskaźnik poziomu oleju.
czarny26
Stella
Stella

Auto: Toledo II, 1.8 20V

Postprzez g-mateusz » 26 lutego 2007, 22:10

A gdzie dokładnie jest ten trójnik ??

[ Dodano: Pon 26 Lut, 2007 ]
a gdzie dokładnie jest ten trójnik o którym mowa ???
Bo naprawdę niewiem starałem sie go szuka ale nic takiego nie znalazłem
g-mateusz
Stella +
Stella +

Postprzez endrju » 26 lutego 2007, 22:18

Trojnikw moim Seat Toledo II znajduje sie z prawej strony silnika. Dochodza do niego weze z chlodnicy chyba. Dobrze widoczny po zdjeciu plastikowej oslony silnika.
Mysle ze powinienes go spokojnie znalezc. U mnie plyn chlodniczy zbiera sie w zaglebieniu tego trojnika. Plyn jest widoczny po dluzszej jezdzie od razu. Po dluzszym postoju odparowuje i pozostaje bialy nalot.
endrju
Signo
Signo

Auto: ALTEA 1.9 TDI - BJB
Silnik: TDI pompowtryski PD

Postprzez mammoth » 3 marca 2007, 04:12

w ibizach 97-99 problem byl wlasnie przy krućcu plastikowym ktory jest przy bloku silnika dochodzi do niego glowny wąz z chlodnicy i ma odgalezienie do nagrzewnicy... dziadostwo peka a plyn kapie na silnik wiec odparowuje... przez prawie miesiac szukalem przyczyn ubywania plynu wykluczylem nieszczelnosc chlodnicy i uszkodzenie uszczelki pod glowicą i kiedys przez przypadek rano po calej nocy pod maska zauwazylem male "jezioro" pod tym krućcem... po odpaleniu silnika jeziorko szybko odparowalo... ta czesc w serwisie kosztowala chyba z 35zl
www.VAGserwis.pl diagnostyka, naprawy biezace, naprwy glowne VW Audi Seat Skoda Porsche Subaru Piekna 78 W-w tel. 669 51 76 75
mammoth
Sport
Sport

Auto: paSCUDO

Postprzez merylion » 6 marca 2007, 13:16

Mam ten sam problem Seat Toledo II, po przejechaniu ponad 300 km mam braki w zbiorniku wyrównawczym, oglądałem cały silnik przywłączonym motorze i wyłączonym i nic zero wycieków, a gdzies ubywa. Sprawdzałe trujnik suchutki. Jeszcze nie bardzo wiem co jest z ty wyciekiem.
merylion

Postprzez dave » 6 marca 2007, 15:52

a moze sprawdz olej czy czasem na miarka nie jest pelna :wink:
13,69 et
dave
Sympatyk LeonClub

Postprzez merylion » 7 marca 2007, 08:23

To już wykluczyłem bo właśnie 2 dni temu wymieniłem olej i raczej wody w nim niebyło. Jest to też dziwne bo już 4 dzień jeżdrze i na razie nie ubywa, ale tylko krutkie trasy. Niewiem też może mi się nie włacza wentylator też była o tym mowa muszę sprawdzić.
merylion

Postprzez AdamTower » 7 marca 2007, 09:43

Ja dalej walczę. Okazało się, że nie właczające sie wentylatory to nie była przyczyna czujnika a uszkodzona wtyczka do czujnika termicznego przy chłodnicy. Po wymianie czujnika (profilaktycznie) i wtyczki wentylatory załączają się prawidłowo - po osiągnięciu wg VAG 98 stoopni. Jednak obawiam się, że problem wywalającego płynu przez zbirnik wyrównawczy może leżeć jednak po stronie uszczelki pod głowicą. Nie wiem jak długo jeździłem z niesprawnym układem chłodzenia, dlatego moglem przegrzać silnik :-( Narazie jestem na etapie obserwowanie płynu. Jak jeżdżę po mieście nic się nie dzieje, ale zobaczymy co będzie na trasie przy pełnym obciążeniu :(
AdamTower
Sympatyk LeonClub

Postprzez merylion » 7 marca 2007, 11:59

Ztego co wiem, to gdy woda w zbiorniku ( po wyłączonym silniku) ma dziwny bulgot lub ja wurzuca może mieć to związek z uszczelką pod głowicą. W moim przypadku nic takiego nie zaobserwowałem, temp. 90" uzyskuje po przejechaniu 7 kilometrów czyli wszystko przebiega jakby normalnie.
merylion

Ubytek płynu

Postprzez sz.p.bartek » 26 kwietnia 2007, 13:32

Podepnę sie pod temat ponieważ też mam ubytek płynu chłodzącego oraz niepokoi mnie to co zobaczyłem w zbiorniczku wyrównawczym (patrz zdjęcia). Czy ktoś miał kiedyś taki problem?
Maź na korku ma konsystencję ziarnistą, nie jak masło ale raczej jak taki grubszy piasek.
Załączniki
płyn2.JPG
płyn1.JPG
sz.p.bartek
Stella
Stella

Auto: Toledo ASV

Postprzez rajo » 15 maja 2007, 10:33

Daczego nikomu nie przyszło do głowy, że głowcia może byc strzelona? Płyn bedzie powoli wywalało a róznica w kolorze spalin bedzie praktycznie niewidoczna.
rajo
Stella
Stella

Auto: Leon

Postprzez AdamTower » 15 maja 2007, 15:01

Ja już pisałem o tym w oddzielnym temacie. Mi wywalało płyn górą przez zbiornik. Walnięta okazała sie uszczelka pod głowicą. Koszt remontu jak bozia przykazala 2000zł.
AdamTower
Sympatyk LeonClub

Postprzez DAMiANO » 8 sierpnia 2007, 17:04

Na początku witam wszystkich SEATmaniaków:) Miałem problem z ubywającym płynem z chłodnicy, pojechałem do mechanika stwierdził że na chłodnicy przecieka i nalał mi jakiegoś płynu który ma niby uszczelnić chłodnicę. Teraz płyn zmienił swoją barwę, spytałem się go czy teraz należy wymienić płyn na nowy ale twierdził że nie. Według mnie raczej powinno się wymienić płyn na nowy, co o tym myślicie?

Pozdrawiam!
DAMiANO
Stella +
Stella +

Auto: Ibiza TDI ASV

Postprzez Streat » 8 sierpnia 2007, 17:36

DAMiANO, takie uszczelnianie to raczej na długo nie starczy - najlepiej zaspawać nieszczelność albo wymienić chłodnicę.
Jak u kolegi było ok to po 6 miesiącach w dłuższej trasie chłodnica znowu puściła po takim uszczelnianiu - trochę się mocniej silnik nagrzał i puściło. Ja raczej dość ostrożnie podchodzę do takich rozwiązań - jak dla mnie to jest środek żeby dojechać na miejsce, gdy w trasie coś takiego się zadzieje a później konkretnie naprawić/wymienić chłodnicę.

Taki środek chyba nie powinien mieć wpływu na ciecz chłodzącą ale przy okazji można wymienić płyn - jego skład się sprawdza miernikiem więc można zobaczyć czy coś się zmieniło.
Leon ASV TS look powered by UNITRONIC ;-) Obrazek
Streat
Cupra
Cupra

Auto: Leon 1.9 TDi+

Postprzez merylion12 » 14 sierpnia 2007, 14:28

Witam!
Miałem podobny problem w Toledo 19 TDI 110 KM. Przy głowicy z prawej strony jest plastikowy trójnik i tam w samym końcu ciekła woda wtedy gdy samochód dłużej stał. Mozna to było zauważyć wtedy gdy po dłuższym postoju była z na skrzyni płyn. WYmieniłem trójnik i mam spokój na razie.
Może akurat jest to ta sama przyczyna?
merylion12
Stella
Stella

Auto: Toledo

ubytek płynu chłodniczego

Postprzez kotlet74 » 27 sierpnia 2007, 20:10

Witam!!! Mam problemikl wielki....Mój leoś 1.9 tdi (110km) powyżej 120-130 km pożera płyn chłodniczy do zera. Temperatura sie nie dźwiga, zero ubytków w oleju, olej normalny bez "kawy z mlekiem". 3 m-ce temu wymieniony rozrząd i pompa. Jednorazowo dla próby zrobiłem ok. 1400km po trasie nie przekraczając 120 km i nic sie nie działo.Również jeżdżac po mieście też jest ok. Mechanik postraszył mnie walniętą głowicą. Twierdził że na wężach wszystko gra. Leoś również nie kopci. Proszę o pomoc, wskazówki dot. ewentualnych innych przyczyn ubytków płynu przy dużych prędkościach. Jeśli to głowica to mnie coś trafi - przybliżony koszt naprawy to ok. 1400zl - spawanie głowicy z cala robocizną. Pozdrawiam wszystkich...
kotlet74
Stella
Stella

Postprzez jurkos » 27 sierpnia 2007, 20:18

hello :)
kotlet74,
zobacz czy nie masz padnietej chlodnicy przez ktora pomalu ale skutecznie wycieka sobie plyn :)
sprawdz tez czy nie cieknie Ci ( a to jest najbardziej prawdopodobne ) spod pompy - a dokladnie poprzez
1.) zimeringi na łozysku pompy
2.) uszczelki pompy - moze mechanik przyciol uszczelke jak zakladal albo nie oczyscil dobrze pozostalosci po starej ?
PS
tam jest cieplo wiec nawet jak cieknie to i tak szybko paruje zwlaszcza przy duzym cisnieniu.. niestety wiaze sie to z rozebraniem oslon od rozrzadu :)

Przejzyj sam dokladnie przewody od chłodziwa wewnatrz kompry silnika
no i na samym koncu sprawdz czy czasem nie masz uszkodzonej nagrzewnicy :)
tego zapewne mechanior nie wziol pod uwage :) bo nie zobaczysz latwo gdyz jest to poza komora silnika
jurkos
TopSport
TopSport

Region: mazowieckie
Auto: czarne

Następna strona

Powrót do VAG - Techniczne Ogólne