Moderatorzy: Moderator LC Team, Moderator Junior
motyka8 napisał(a):Niewiem czy dobry ale napewno sprawny
eip napisał(a):Na chwilę obecną mam do wymiany bezpiecznik do tablicy rejestracyjnej. Aha i polecam nie wyrzucać tej sprężynki i między te styki a sprężynke wsadzić np. taśmę izolacyjną. W sobotę robię dalej
bacardi napisał(a):the_rahzel napisał(a):Sprężynkę która dociska(wypycha) żarówkę do góry żeby się trzymała(żeby styk był) też trzeba wywalić,bo inaczej będzie zwarcie... A te blaszki które dorabiasz do dodatkowego STOP-u bądź pozycyjnego trzeba osadzić na takiej wysokości(głębokości) żeby zakładając tą żarówkę na jednym bolcu od spodu dociskała ta blaszka do góry,bo inaczej będziesz miał tam luz i żarówka będzie ci latać i tracić styk
tu bym sie klocil...
ja u siebie dorobilem plastikowa podkladke pomiedzy styki a sprezynke aby nie bylo zwarcia, wlasnie po wywaleniu tej sprezynki moze byc problem ze stykiem, bo zarowke jakos trzeba wcisnac, a nie bedzie mialo co docisnac do niej stykow...
lasotek napisał(a):Pytanie jest następujące czy przerywacz od kierunkowskazu wytrzyma obciążenie w postaci kolejnej żarówki??
lasotek napisał(a):kolor musiało by mieć pomarańczowy
chmielu napisał(a):U mnie już dawno zeszło to pomarańczowe malowanie na żarówce i mam praktycznie białe kierunki
oczkolek napisał(a):Za to, upierdliwy policjant potrafi zabrać dowód rejestracyjny.
-> światłalasotek napisał(a):świadła
-> wrzucęlasotek napisał(a):wżucę
pavelek napisał(a):lasotek, czy taki przekaźnik byłby dobry??
lasotek napisał(a):Jak napisałem wcześniej w poście troszkę inaczej to przerobiłem.
krótki opis:
1. przeciągnięcie przewodu 2 żyłowego z lamp bocznych (w moim przypadku z prawej i lewej strony)
2. w trakcie degustacja P.I.W.K.A![]()
3. zauważyłem że w lampach bocznych są dodatkowe piny (wg mnie to podłączenia wiązki do haka) Pamiętając że mam jakieś stare wiązki przewodów z wtyczkami z poprzedniego auta poszukałem, troszkę podszlifowałem dwie wtyczki i pasowały idealnie. oto fotka
4. i teraz meritum sprawy, zakupione wcześniej przekaźniki napięciowe 5 pinowe- uniwersalne do pompy paliwa 60 zł para![]()
gdyby
nie mod to bym ich nie kupił.
zauważyłem że przewód podający napięcie do żarówki halogenu jest biały nr 3 na rysunku, więc go przeciąłem w bezpiecznej odległości od wtyczki 5 cm i założyłem konektor samiczkę, na drugiej odciętej części przewodu (nr 1 na rysunku) założyłem równiez konektor samiczkę, jednak zrobiłem odczep innym przewodem długości około 10 cm i tam również konektor samiczka.
Następnie przeciąlęm przewód brązowy (nr 4 na zdjęciu) jest to masa (minus) odległość ok 5 cm od wtyczki, połączyłem i założyłęm tam konektor samiczka. Następnie do przewodu doprowadzającego napięcie z stopu również na końcu założyłem konektor samiczka.
Podłączyłem jak na schemacie i działa.
Co do podłączenia postojowych to było opisywane na forum, i zrobiłem tak samo, czyli jeden zaczep z żarówki pilnikiem zeszlifowałem w wystarczającej ilości żeby wszedł w gniazdo bez luzów, blaszkę w połowie odgiąłem tak żeby starczyła na jeden styk żarówki, przewierciłem malutkim wiertłem z drugiej strony otworek na takiej wysokości na jakiej jest oryginalna blaszka i włożyłem tam miedzianą blaszkę 1,5mm grubości, a na drugim końcu przylutowałem konektor samiec.
Założyłem konektor samiczka na przewód doprowadzający napięcie z pozycyjnych i podłączyłem go w zamierzone miejsce.
Wszystko włożyłem do lapmy zamknąłem i nastąpiła próba... Oczywiście wszystko świeci tak jak zaplanowałem![]()
więc na przeglądzie i/lub kontroli policyjnej problemów nie będzie, bo jak co to wystarczy wypiąć wtyczkę z lampy w nadkolach i wszystko wraca do poprzedniego stanu...
![]()
![]()
![]()
Wszystko zajęło mi jakieś 4 godziny, ale warto było
acha zasada działania: gdy włączą się światła pozycyjne to świecą się w 4 lampach ( z tyłu), gdy hamujemy to świecą się 4+1 w spojlerze, gdy włączymy tylne halogeny to świecą się halogeny w klapie a stop tylko w nadkolach i na spojlerze natomiast pozycja wszędzie.
Smart napisał(a):lasotek napisał(a):Jak napisałem wcześniej w poście troszkę inaczej to przerobiłem.
krótki opis:
1. przeciągnięcie przewodu 2 żyłowego z lamp bocznych (w moim przypadku z prawej i lewej strony)
2. w trakcie degustacja P.I.W.K.A![]()
3. zauważyłem że w lampach bocznych są dodatkowe piny (wg mnie to podłączenia wiązki do haka) Pamiętając że mam jakieś stare wiązki przewodów z wtyczkami z poprzedniego auta poszukałem, troszkę podszlifowałem dwie wtyczki i pasowały idealnie. oto fotka
4. i teraz meritum sprawy, zakupione wcześniej przekaźniki napięciowe 5 pinowe- uniwersalne do pompy paliwa 60 zł para![]()
gdyby
nie mod to bym ich nie kupił.
zauważyłem że przewód podający napięcie do żarówki halogenu jest biały nr 3 na rysunku, więc go przeciąłem w bezpiecznej odległości od wtyczki 5 cm i założyłem konektor samiczkę, na drugiej odciętej części przewodu (nr 1 na rysunku) założyłem równiez konektor samiczkę, jednak zrobiłem odczep innym przewodem długości około 10 cm i tam również konektor samiczka.
Następnie przeciąlęm przewód brązowy (nr 4 na zdjęciu) jest to masa (minus) odległość ok 5 cm od wtyczki, połączyłem i założyłęm tam konektor samiczka. Następnie do przewodu doprowadzającego napięcie z stopu również na końcu założyłem konektor samiczka.
Podłączyłem jak na schemacie i działa.
Co do podłączenia postojowych to było opisywane na forum, i zrobiłem tak samo, czyli jeden zaczep z żarówki pilnikiem zeszlifowałem w wystarczającej ilości żeby wszedł w gniazdo bez luzów, blaszkę w połowie odgiąłem tak żeby starczyła na jeden styk żarówki, przewierciłem malutkim wiertłem z drugiej strony otworek na takiej wysokości na jakiej jest oryginalna blaszka i włożyłem tam miedzianą blaszkę 1,5mm grubości, a na drugim końcu przylutowałem konektor samiec.
Założyłem konektor samiczka na przewód doprowadzający napięcie z pozycyjnych i podłączyłem go w zamierzone miejsce.
Wszystko włożyłem do lapmy zamknąłem i nastąpiła próba... Oczywiście wszystko świeci tak jak zaplanowałem![]()
więc na przeglądzie i/lub kontroli policyjnej problemów nie będzie, bo jak co to wystarczy wypiąć wtyczkę z lampy w nadkolach i wszystko wraca do poprzedniego stanu...
![]()
![]()
![]()
Wszystko zajęło mi jakieś 4 godziny, ale warto było
acha zasada działania: gdy włączą się światła pozycyjne to świecą się w 4 lampach ( z tyłu), gdy hamujemy to świecą się 4+1 w spojlerze, gdy włączymy tylne halogeny to świecą się halogeny w klapie a stop tylko w nadkolach i na spojlerze natomiast pozycja wszędzie.
Do czego jest podepniety przewod ktory biegnie z postoju w blotnikach do + i - ? bo sa tam 2 zyly
Czy + postoj i + STOP
Moglbys opisac biegunowość przewodów i podac je kolorami jak jest na twoim zdjeciu bedzie mi latwiej.
Bo z elektroniki jestem lajkiem
-- 17 gru 2011, o 21:34 --
Ok doszlem do tego...
Dla tych co tez kuleja z elektronika rozpisałem prosciej jak połączyć to na przkaźniku.
KLAPA
Biały idzie na 87 i 86 oraz z wtyczki na 30
Brązowy idzie na 85 i do wtyczki
KABEL 2ŻYŁOWY
1 zyła (STOP)idzie na 87a
2 zyła (POZYCJA) idzie bezposrednio na blaczke przy zarowce
Martinus1985 napisał(a):Panowie a jak to podłączyć aby również mieć przeciwmgielne
Martinus1985 napisał(a):czy przeciwmgielne działają
Martinus1985 napisał(a):czy przeciwmgielne działają jak się tak podłączy jak jest w temacie
Martinus1985 napisał(a):Panowie co to za 2 wtyczki w lampie w błotniku
Próbował ktoś tam się wpiąć?? Może nie trzeba kaleczyć przewodów.
Max_leo napisał(a):Żarówka dwuwłóknowa posiada bolczyki masowe (-) na różnych wysokościach. I w seryjną oprawkę nie wejdzie. Jak przypiłuje się ten drugi bolec to nie będzie masy na drugim włóknie. Jak tą sprawę ogarnąć?
Max_leo napisał(a):Żarówka dwuwłóknowa posiada bolczyki masowe (-) na różnych wysokościach. I w seryjną oprawkę nie wejdzie. Jak przypiłuje się ten drugi bolec to nie będzie masy na drugim włóknie. Jak tą sprawę ogarnąć?
Powrót do Leon 1 - Tuning - Warsztat
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 0 gości