Reklama

Zapraszamy do polubienia naszego nowego fanpage na Facebook'u.

Postojowe tył. Co zrobić żeby świeciły dwie żarówki

Wszystko pozostałe co techniczne + inne mody np. xenon, zawias, ...

Moderatorzy: Moderator LC Team, Moderator Junior

Re: Postojowe tył. Co zrobić żeby świeciły dwie żarówki

Postprzez motyka8 » 12 maja 2010, 18:20

Zrob kolego troche dokladniejsze zdjecia tego przekaznika i mniejwiecej gdzie jaki kabel idzie. Jaki to przekaznik bo kilka mam w domu wiec cos moze bym dobral?
motyka8
Sport
Sport

Auto: leon ASV
Silnik: ASV 1.9

Reklama

Postprzez Kozak » 12 maja 2010, 20:07

motyka8, to Ty przekaźnika po wyglądzie szukasz czy po parametrach ??
myślę że rysunek wszystko wyjaśnia

Szukasz ubezpieczenia ?? Oferta każdego TU

- Ubezpieczenia Komunikacyjne Majątkowe Firmowe
- Ubezpieczenia Ochrony Prawnej - D.A.S.
- Ubezpieczenia Na Życie NNW

Zapraszam na PW
Kozak
Sympatyk LeonClub

Auto: Sportline 4x4
Silnik: CJXA 2.0

Postprzez lasotek » 12 maja 2010, 21:10

Jest to przekaźnik uniwersalny do pompy paliwa, 30A max obciążenie, schemat pokazuje jak powinny być styki ułożone, a opis też wyjaśnia dużo. Przekaźnik musi mieć 5 styków, dwa do cewki i jeden do podłączenia sygnału z stop (styk normalnie zwarty chyba 87a) jeden styk do podłączenia sygnału z halogenu ( normalnie otwarty chyba 87) i styk którym idzie sygnał na żarówkę.
Powodzenia w modzeniu :tancze:
Patrzę w lustro codziennie rano, jestem coraz przystojniejszy- ale dzisiaj to już przesadziłem!!
Był Leon 1M 1.8 APG, Jest Octavia 1.8T+ AUM
lasotek
Signo
Signo

Auto: Octavia 1U
Silnik: benzyna 1.8 turbo

Postprzez motyka8 » 14 maja 2010, 17:08

lasotekPrzekaznik mam taki http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/1cf ... c4b7a.html. Niewiem czy dobry ale napewno sprawny. Jezeli podlacze wedlug Twojego schematu to gdy wlocze swiatlo przeciwmgielne to sie swieca wszystkie stopy (w sumie 5) Probowalem na wiele sposobow i nic. Niewiem co robie zle. Moze troche wiecej zdjec dodaj
motyka8
Sport
Sport

Postprzez lasotek » 18 maja 2010, 18:59

http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/58f ... 6f564.html
tak powinien wyglądać schemat na przekaźniku. to nie ten sam który kolega ma na swoim przekaźniku.
Patrzę w lustro codziennie rano, jestem coraz przystojniejszy- ale dzisiaj to już przesadziłem!!
lasotek
Signo
Signo

Postprzez Silver » 18 maja 2010, 20:02

motyka8 napisał(a):Niewiem czy dobry ale napewno sprawny

Może i sprawny ale załączenie cewki przekażnika czyli styku roboczego powoduje podanie sygnału ze styku 30 na styki 87 i 87 . Te obydwa styki masz se sobą połaczone , a potrzebujesz przekaznika przałączającego z oznaczeniem styków 87 i 87a

ot to jedyna różnica.
Only Diesel Gazole
Silver
TopSport
TopSport

Auto: Leon

Postprzez eip » 25 maja 2010, 19:50

A ja coś Wam powiem, na temat mojego dłubania dzisiaj z dodatkowymi pozycjami. Otóż.. zrobiłem wszystko jak należy, ale jakkolwiek wkładałem żarówkę dwuwłóknową to na sygnale z talbicy rejestracyjnej świeciło ale nie świeciły mi przeciw na przeciwmgielnych... wkurzyłem się i rozebrałem wszystko (aby spróbować w sobotę raz jeszcze)... Wsadziłem starą żarówkę wsiadłem do auta i wiecie co? :P Tylne przeciwmgielne włączają się tylko jak jest kluczyk przekręcony na zapłon :killer:

Na chwilę obecną mam do wymiany bezpiecznik do tablicy rejestracyjnej. Aha i polecam nie wyrzucać tej sprężynki i między te styki a sprężynke wsadzić np. taśmę izolacyjną. W sobotę robię dalej ;]
eip
Signo
Signo

Auto: Seat Leon 1.9 TDI

Postprzez Silver » 26 maja 2010, 10:54

eip napisał(a):Na chwilę obecną mam do wymiany bezpiecznik do tablicy rejestracyjnej. Aha i polecam nie wyrzucać tej sprężynki i między te styki a sprężynke wsadzić np. taśmę izolacyjną. W sobotę robię dalej

Oj kolega nie czytał uważnie postów ...

bacardi napisał(a):
the_rahzel napisał(a):Sprężynkę która dociska(wypycha) żarówkę do góry żeby się trzymała(żeby styk był) też trzeba wywalić,bo inaczej będzie zwarcie... A te blaszki które dorabiasz do dodatkowego STOP-u bądź pozycyjnego trzeba osadzić na takiej wysokości(głębokości) żeby zakładając tą żarówkę na jednym bolcu od spodu dociskała ta blaszka do góry,bo inaczej będziesz miał tam luz i żarówka będzie ci latać i tracić styk

tu bym sie klocil...
ja u siebie dorobilem plastikowa podkladke pomiedzy styki a sprezynke aby nie bylo zwarcia, wlasnie po wywaleniu tej sprezynki moze byc problem ze stykiem, bo zarowke jakos trzeba wcisnac, a nie bedzie mialo co docisnac do niej stykow...
Only Diesel Gazole
Silver
TopSport
TopSport

Postprzez lasotek » 7 września 2010, 19:32

Witam Koledzy, odgrzeję koltecika :okulary: Postojowe i stop jak i halogen w klapie już mam, o czym świadczą moje wyopoweidzi w tym wątku, jednak chciał bym jeszcze kierunkowskazy podłączyć tak żeby swieciły się też w klapie. Pomysł jest taki żeby znów na przekaźniku to zrobić, pod styk NC puścić kierunkowskaz a pod cewkę i NO podłączyć wsteczny i wtedy normalnie by migał kierunkowskaz a po włączeniu wstecznego świecił by tylko wsteczny.

Pytanie jest następujące czy przerywacz od kierunkowskazu wytrzyma obciążenie w postaci kolejnej żarówki?? :whoeva: Pytam bo jeśli np. pzrepali się jedna żarówka to kierunkowskaz miga szybciej, więc po podłączeniu kolejnej nie będzie migał wolniej??
A jeśli trzeba by wymienić to na jaki??

Dzięki pozdrawiam :piwko:
lasotek
Signo
Signo

Postprzez motyka8 » 8 września 2010, 13:08

lasotek napisał(a):Pytanie jest następujące czy przerywacz od kierunkowskazu wytrzyma obciążenie w postaci kolejnej żarówki??

Powinien wytrzymac skoro wytrzymuje kierunkowskazy od przyczepki. To wsteczne swiatlo jaki bedzie mialo kolor???
motyka8
Sport
Sport

Postprzez lasotek » 9 września 2010, 18:09

O choinka!! kolor musiało by mieć pomarańczowy :olaboga: muszę przemyśleć temat i zobaczyć jak to będzie wyglądało.
Dzięki motyka8 :piwko:
lasotek
Signo
Signo

Postprzez chmielu » 9 września 2010, 18:48

lasotek napisał(a):kolor musiało by mieć pomarańczowy

Albo zostaw biały. U mnie już dawno zeszło to pomarańczowe malowanie na żarówce i mam praktycznie białe kierunki, więc jak zostawisz białe od wstecznego to nie będzie różnicy.... ;)
chmielu
Stella +
Stella +

Silnik: diesel inny

Postprzez oczkolek » 10 września 2010, 20:11

chmielu napisał(a):U mnie już dawno zeszło to pomarańczowe malowanie na żarówce i mam praktycznie białe kierunki

Za to, upierdliwy policjant potrafi zabrać dowód rejestracyjny.
Pozdrawiam
Oczkol

Leon, Seat Leon

MASZ PROBLEMY Z WENTYLATORAMI CHŁODNICY/KLIMY (I BIEG) -> PISZ DO MNIE NA PW
oczkolek
Administrator LC Team
Administrator LC Team

Region: mazowieckie
Auto: Seat Leon
Silnik: CJSA 1.8

Postprzez chmielu » 10 września 2010, 21:23

oczkolek napisał(a):Za to, upierdliwy policjant potrafi zabrać dowód rejestracyjny.

No prosze, takie cuda.. w takim razie trzeba chyba zmienić w końcu te żarówki... :ok:

A co do pomysłu z podwójnymi kierunkami, to pozostaje włożyć pomarańczowe żarówki do wstecznego... :whoeva:
chmielu
Stella +
Stella +

Silnik: diesel inny

Postprzez lasotek » 11 września 2010, 14:11

Wszystko ładnie pięknie do kontroli, ja miałem diodowe białe oświetlenie tylnej tablicy rejestracyjnej (natomiast byłem przed modem pozycji i stopu w klapie), podczas rutynowej kontroli, policjant z sąsiedniego miasta ( a dodam że nie lubią kierowców z mojej okolicy) stał chyba z 3 minuty i lampił się na tablicę i jej oświetlenie, i obszedł auto 2 razy do okoła i znów na te lampki się patrzył, ale chyba odpuścił albo nie miał argumentów, bo suma, sumarum nic nie wspomniał o nich. Co nie znaczy że nie zainteresowały go.

Światło wsteczne według przepisów musi być białe. Co do kierunków powinny być pomarańczowe, jednak można zawsze się wykręcić że farba zeszła i pewnie dlatego świecą na biało, i że przy najbliższej okazji wymienie żarówki na nowe. Co do modu, byłem na przeglądzie i koleś zauważył że mam modzone świadła pozycji i stopu w klapie, ale powiedział że skoro halogen można włączyć to nie ma nic przeciwko. Tylko jak by co to podczas przegladu nic nie było modzone. dopiero po.

Co do modu się zastanawiam, bo to będzie kolejn pretekst do zaczepki, i jeszcze szyby 35% zciemnione :okulary: Zobaczymy, jak dokonam moda to opiszę i wżucę kilka fotek jak to się prezetuje.
lasotek
Signo
Signo

Postprzez tatian » 11 września 2010, 18:14

lasotek napisał(a):świadła
-> światła
lasotek napisał(a):wżucę
-> wrzucę :ok:
Obrazek
Był Seat Ibiza 1.2 (64 KM)
Był Seat Leon 1.9 TDI (110 KM)
Był Seat Leon 1.8 TSI (160 KM)
Był VW Golf MK VII 2.0 TDI (150 KM)
Był VW Golf 7.5 GTI (245 KM)
Jest Renault Clio IV 0.9 TCe (90KM)
tatian
Cupra
Cupra

Region: kujawsko-pomorskie
Auto: Renault Clio IV
Silnik: inny

Postprzez pavelek » 13 września 2010, 20:38

lasotek, czy taki przekaźnik byłby dobry??
Czasami na drodze spotykam prawdziwych szaleńców, pędzą na złamanie karku i wbrew rozsądkowi..naprawdę aż ciężko czasami ich wyprzedzić..
pavelek
Stella
Stella

Postprzez lasotek » 17 września 2010, 19:41

pavelek napisał(a):lasotek, czy taki przekaźnik byłby dobry??

Ale jaki??
lasotek
Signo
Signo

Postprzez pavelek » 21 września 2010, 09:05

lasotek, Coś takiego miałem na myśli http://allegro.pl/przekaznik-12v-40a-30 ... 66454.html
Czasami na drodze spotykam prawdziwych szaleńców, pędzą na złamanie karku i wbrew rozsądkowi..naprawdę aż ciężko czasami ich wyprzedzić..
pavelek
Stella
Stella

Postprzez Axee » 21 września 2010, 16:08

pavelek, a po co Ci ten przekaznik? To najzwyklejszy przekaznik samochodowy :D
Pozdrawiam Axee® LCT

Anna Wiktoria * 05-10-2017 + 17-04-2018
Axee
Moderator LC Team
Moderator LC Team

Region: śląskie
Auto: FR
Silnik: BMN 2.0

Postprzez pavelek » 21 września 2010, 17:12

Axee, Nawiązuje do pomysłu na tą instalację lasotka z 11 Maja 2010, 22:01 (poprzednia strona).
Podoba mi się jego pomysł a, że chęci są u mnie na wyższym poziomie niż umiejętności elektryka dlatego dopytuje się o szczegóły :)
pavelek
Stella
Stella

Postprzez lasotek » 27 września 2010, 18:30

Ten przekaźnik jak najbardziej podejdzie do tego modu. Podstawowy warunek musi mieć styki NO i NC
oto inna aukcja: http://allegro.pl/przekaznik-12v-40a-30 ... 76606.html

Miłego montarzu i żeby nie zaśmiecać forum proponuję więcej pytań kierować na PW. W miarę możliwości odpowiem. :hmmm: :tancze:
lasotek
Signo
Signo

Postprzez Smart » 17 grudnia 2011, 21:34

lasotek napisał(a):Jak napisałem wcześniej w poście troszkę inaczej to przerobiłem.

krótki opis:

1. przeciągnięcie przewodu 2 żyłowego z lamp bocznych (w moim przypadku z prawej i lewej strony)

2. w trakcie degustacja P.I.W.K.A :piwko:

3. zauważyłem że w lampach bocznych są dodatkowe piny (wg mnie to podłączenia wiązki do haka) Pamiętając że mam jakieś stare wiązki przewodów z wtyczkami z poprzedniego auta poszukałem, troszkę podszlifowałem dwie wtyczki i pasowały idealnie. oto fotka

Obrazek

4. i teraz meritum sprawy, zakupione wcześniej przekaźniki napięciowe 5 pinowe- uniwersalne do pompy paliwa 60 zł para :killer: :killer: gdyby :hmmm: nie mod to bym ich nie kupił.

Obrazek

zauważyłem że przewód podający napięcie do żarówki halogenu jest biały nr 3 na rysunku, więc go przeciąłem w bezpiecznej odległości od wtyczki 5 cm i założyłem konektor samiczkę, na drugiej odciętej części przewodu (nr 1 na rysunku) założyłem równiez konektor samiczkę, jednak zrobiłem odczep innym przewodem długości około 10 cm i tam również konektor samiczka.

Następnie przeciąlęm przewód brązowy (nr 4 na zdjęciu) jest to masa (minus) odległość ok 5 cm od wtyczki, połączyłem i założyłęm tam konektor samiczka. Następnie do przewodu doprowadzającego napięcie z stopu również na końcu założyłem konektor samiczka.

Podłączyłem jak na schemacie i działa.

Co do podłączenia postojowych to było opisywane na forum, i zrobiłem tak samo, czyli jeden zaczep z żarówki pilnikiem zeszlifowałem w wystarczającej ilości żeby wszedł w gniazdo bez luzów, blaszkę w połowie odgiąłem tak żeby starczyła na jeden styk żarówki, przewierciłem malutkim wiertłem z drugiej strony otworek na takiej wysokości na jakiej jest oryginalna blaszka i włożyłem tam miedzianą blaszkę 1,5mm grubości, a na drugim końcu przylutowałem konektor samiec.

Założyłem konektor samiczka na przewód doprowadzający napięcie z pozycyjnych i podłączyłem go w zamierzone miejsce.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Wszystko włożyłem do lapmy zamknąłem i nastąpiła próba... Oczywiście wszystko świeci tak jak zaplanowałem :jupi: :jupi: więc na przeglądzie i/lub kontroli policyjnej problemów nie będzie, bo jak co to wystarczy wypiąć wtyczkę z lampy w nadkolach i wszystko wraca do poprzedniego stanu... :P :P :tancze:

Wszystko zajęło mi jakieś 4 godziny, ale warto było :yes:

acha zasada działania: gdy włączą się światła pozycyjne to świecą się w 4 lampach ( z tyłu), gdy hamujemy to świecą się 4+1 w spojlerze, gdy włączymy tylne halogeny to świecą się halogeny w klapie a stop tylko w nadkolach i na spojlerze natomiast pozycja wszędzie.

Do czego jest podepniety przewod ktory biegnie z postoju w blotnikach do + i - ? bo sa tam 2 zyly
Czy + postoj i + STOP ??
Moglbys opisac biegunowość przewodów i podac je kolorami jak jest na twoim zdjeciu bedzie mi latwiej.
Bo z elektroniki jestem lajkiem

-- 17 gru 2011, o 21:34 --

Ok doszlem do tego... :)
Dla tych co tez kuleja z elektronika rozpisałem prosciej jak połączyć to na przkaźniku.
KLAPA
Biały idzie na 87 i 86 oraz z wtyczki na 30
Brązowy idzie na 85 i do wtyczki

KABEL 2ŻYŁOWY
1 zyła (STOP)idzie na 87a
2 zyła (POZYCJA) idzie bezposrednio na blaczke przy zarowce
ARL + Pakiet CUPRA
Smart
Stella +
Stella +

Silnik: ARL 1.9

Postprzez Martinus1985 » 17 stycznia 2012, 21:21

Odgrzebie temat.
Zamiast przetapiać jakąś blaszkę aby działała żarówka 2-włóknowa można do jednego styku żarówki przylutować kabel. Dobrze myśle??

Ps. Tylko jak spali się żarówka będzie trzeba przylutowywać do nowej.
Obrazek
Było 113,7 KM chwilowo 147,4 a obecnie 200,6 KM by TuneUp na BRD,Fmic i jest zapał na GTB...
Martinus1985
TopSport
TopSport

Auto: Leon Sport
Silnik: AHF 1.9

Postprzez qcz » 17 stycznia 2012, 22:41

można i tak zrobić, lecz blaszka jest dużo bardziej wygodnym rozwiązaniem tak myślę
Obrazek
qcz
Stella +
Stella +

Auto: Seat Leon 1.6 16vBCB

Postprzez Martinus1985 » 8 maja 2012, 21:59

Panowie a jak to podłączyć aby również mieć przeciwmgielne ??
Obrazek
Było 113,7 KM chwilowo 147,4 a obecnie 200,6 KM by TuneUp na BRD,Fmic i jest zapał na GTB...
Martinus1985
TopSport
TopSport

Postprzez motyka8 » 8 maja 2012, 22:05

Smart napisał(a):
lasotek napisał(a):Jak napisałem wcześniej w poście troszkę inaczej to przerobiłem.

krótki opis:

1. przeciągnięcie przewodu 2 żyłowego z lamp bocznych (w moim przypadku z prawej i lewej strony)

2. w trakcie degustacja P.I.W.K.A :piwko:

3. zauważyłem że w lampach bocznych są dodatkowe piny (wg mnie to podłączenia wiązki do haka) Pamiętając że mam jakieś stare wiązki przewodów z wtyczkami z poprzedniego auta poszukałem, troszkę podszlifowałem dwie wtyczki i pasowały idealnie. oto fotka

Obrazek

4. i teraz meritum sprawy, zakupione wcześniej przekaźniki napięciowe 5 pinowe- uniwersalne do pompy paliwa 60 zł para :killer: :killer: gdyby :hmmm: nie mod to bym ich nie kupił.

Obrazek

zauważyłem że przewód podający napięcie do żarówki halogenu jest biały nr 3 na rysunku, więc go przeciąłem w bezpiecznej odległości od wtyczki 5 cm i założyłem konektor samiczkę, na drugiej odciętej części przewodu (nr 1 na rysunku) założyłem równiez konektor samiczkę, jednak zrobiłem odczep innym przewodem długości około 10 cm i tam również konektor samiczka.

Następnie przeciąlęm przewód brązowy (nr 4 na zdjęciu) jest to masa (minus) odległość ok 5 cm od wtyczki, połączyłem i założyłęm tam konektor samiczka. Następnie do przewodu doprowadzającego napięcie z stopu również na końcu założyłem konektor samiczka.

Podłączyłem jak na schemacie i działa.

Co do podłączenia postojowych to było opisywane na forum, i zrobiłem tak samo, czyli jeden zaczep z żarówki pilnikiem zeszlifowałem w wystarczającej ilości żeby wszedł w gniazdo bez luzów, blaszkę w połowie odgiąłem tak żeby starczyła na jeden styk żarówki, przewierciłem malutkim wiertłem z drugiej strony otworek na takiej wysokości na jakiej jest oryginalna blaszka i włożyłem tam miedzianą blaszkę 1,5mm grubości, a na drugim końcu przylutowałem konektor samiec.

Założyłem konektor samiczka na przewód doprowadzający napięcie z pozycyjnych i podłączyłem go w zamierzone miejsce.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Wszystko włożyłem do lapmy zamknąłem i nastąpiła próba... Oczywiście wszystko świeci tak jak zaplanowałem :jupi: :jupi: więc na przeglądzie i/lub kontroli policyjnej problemów nie będzie, bo jak co to wystarczy wypiąć wtyczkę z lampy w nadkolach i wszystko wraca do poprzedniego stanu... :P :P :tancze:

Wszystko zajęło mi jakieś 4 godziny, ale warto było :yes:

acha zasada działania: gdy włączą się światła pozycyjne to świecą się w 4 lampach ( z tyłu), gdy hamujemy to świecą się 4+1 w spojlerze, gdy włączymy tylne halogeny to świecą się halogeny w klapie a stop tylko w nadkolach i na spojlerze natomiast pozycja wszędzie.

Do czego jest podepniety przewod ktory biegnie z postoju w blotnikach do + i - ? bo sa tam 2 zyly
Czy + postoj i + STOP ??
Moglbys opisac biegunowość przewodów i podac je kolorami jak jest na twoim zdjeciu bedzie mi latwiej.
Bo z elektroniki jestem lajkiem

-- 17 gru 2011, o 21:34 --

Ok doszlem do tego... :)
Dla tych co tez kuleja z elektronika rozpisałem prosciej jak połączyć to na przkaźniku.
KLAPA
Biały idzie na 87 i 86 oraz z wtyczki na 30
Brązowy idzie na 85 i do wtyczki

KABEL 2ŻYŁOWY
1 zyła (STOP)idzie na 87a
2 zyła (POZYCJA) idzie bezposrednio na blaczke przy zarowce
motyka8
Sport
Sport

Postprzez Martinus1985 » 8 maja 2012, 22:17

Może jaśniej ...
Obrazek
Martinus1985
TopSport
TopSport

Postprzez bodzio232 » 9 maja 2012, 07:32

tą blaszkę co masz ori w lampie na klapie skracacz i obracasz tak żarówkę (5W/21)żeby stykało się z nią włókno 21W. do włókna 5W ciągniesz plus od pozycji z błotnika:
Obrazek

mam nadzieję że o to CI chodziło :P
bodzio232
Sport
Sport

Auto: LEON 1M Haldex
Silnik: TDI pompowtryski PD

Postprzez oczkolek » 9 maja 2012, 11:35

Martinus1985 napisał(a):Panowie a jak to podłączyć aby również mieć przeciwmgielne ??

Laska przeczytaj dokładnie wątek a będziesz wszystko wiedział.
Pozdrawiam
Oczkol

Leon, Seat Leon

MASZ PROBLEMY Z WENTYLATORAMI CHŁODNICY/KLIMY (I BIEG) -> PISZ DO MNIE NA PW
oczkolek
Administrator LC Team
Administrator LC Team

Region: mazowieckie
Silnik: CJSA 1.8

Postprzez Martinus1985 » 9 maja 2012, 12:37

Panowie wszystko jak podłączyć to wiem ale czy przeciwmgielne działają jak się tak podłączy jak jest w temacie ??
Obrazek
Martinus1985
TopSport
TopSport

Postprzez slr82 » 9 maja 2012, 15:48

Martinus1985 napisał(a):czy przeciwmgielne działają

Po to jest właśnie przekaźnik w układzie. Kiedy wciskasz stop palą się podwójnie lampy. Gdy włączasz przeciwmgielne przekaźnik rozłącza układ i lampy działają jak w oryginale- przeciwmgielne w klapie a stop w błotnikach.
slr82
Stella
Stella

Auto: leon arl

Postprzez LuQas » 9 maja 2012, 17:30

Martinus1985 napisał(a):czy przeciwmgielne działają jak się tak podłączy jak jest w temacie

tak...działają normalnie,pod warunkiem że zrobisz to tak,jak jest w opisie ;)
Obrazek
LuQas
Signo
Signo

Postprzez Martinus1985 » 14 maja 2012, 15:29

Panowie co to za 2 wtyczki w lampie w błotniku ??
Próbował ktoś tam się wpiąć?? Może nie trzeba kaleczyć przewodów.

Obrazek
Obrazek
Martinus1985
TopSport
TopSport

Postprzez LuQas » 14 maja 2012, 16:54

Martinus1985, jak patrzysz teraz na zdjęcie,to na obydwóch wyjściach i pierwszy pin od prawej jest plus po włączeniu pozycji,tak więc wydaje mi się że jak byś dorobił taką wtyczkę to można się tam wpiąć...
Obrazek
LuQas
Signo
Signo

Postprzez Ace Ventura » 15 maja 2012, 09:21

Martinus1985 napisał(a):Panowie co to za 2 wtyczki w lampie w błotniku ??
Próbował ktoś tam się wpiąć?? Może nie trzeba kaleczyć przewodów.

Obrazek

Dokładnie tak jak mówisz - ja tak zrobiłem wzorując się na przykładzie który podał lasotek, wpinasz się do tej szerszej wtyczki (z drugiej strony ładnie widać od czego dany pin jest), u mnie kabelek z konektorkiem wystarczył do wpięcia - nie robiłem wtyczki (trzeba trochę go zcisnąć aby mocno siedział+taka plastikowa osłonka, która izoluje i jednocześnie unieruchamia konektor w gnieździe).
---PitR---
Ace Ventura
Sport
Sport

Auto: Leon tDI

Postprzez Martinus1985 » 15 maja 2012, 13:15

I tak właśnie zrobię.
Tylko teraz muszę rozkminić jak zrobić drugi styk do żarówki dwu-włókonowej.
Obrazek
Martinus1985
TopSport
TopSport

Postprzez Ace Ventura » 15 maja 2012, 13:36

Na pierwszej stronie tego tematu jest fajnie opisane przez Silver. Ja rozgrzałem kawałek sprężynującej blaszki i wtopiłem w obudowę gniazda żarówki, zacisnąłem trytytkiem i dodatkowo poksipolem poprawiłem aby się upewnić, że nic się nie obrusza.
---PitR---
Ace Ventura
Sport
Sport

Auto: Leon tDI

Postprzez Max_leo » 29 maja 2013, 17:48

Ale odgrzeje teraz kotleta :-P Słuchajcie wziąłem się za zrobienie podwójnej pozycji... żarówki kupione, kable przeciągnięcie (osobno lewa i prawa strona), dodatkowy styk plusowy prawie ogarnięty, ale teraz mam problem... Żarówka dwuwłóknowa posiada bolczyki masowe (-) na różnych wysokościach. I w seryjną oprawkę nie wejdzie. Jak przypiłuje się ten drugi bolec to nie będzie masy na drugim włóknie. Jak tą sprawę ogarnąć?
Max_leo
Signo
Signo

Auto: Leonardo

Postprzez gonzo27 » 29 maja 2013, 17:52

Ja podważyłem trochę blaszki w seryjnej oprawce i spokojnie żarówka weszła, później z powrotem docisnąłem to i ładnie się trzyma.
Był 1M TS ARL 182/400
Jest 1M FR ARL 193/400
gonzo27
Signo
Signo

Auto: Leon FR

Postprzez motyka8 » 29 maja 2013, 22:10

Max_leo napisał(a):Żarówka dwuwłóknowa posiada bolczyki masowe (-) na różnych wysokościach. I w seryjną oprawkę nie wejdzie. Jak przypiłuje się ten drugi bolec to nie będzie masy na drugim włóknie. Jak tą sprawę ogarnąć?
:x :x :x Ty sie chlopie lepiej za to niebierz
motyka8
Sport
Sport

Postprzez Paweł ASV » 30 maja 2013, 05:28

Max_leo napisał(a):Żarówka dwuwłóknowa posiada bolczyki masowe (-) na różnych wysokościach. I w seryjną oprawkę nie wejdzie. Jak przypiłuje się ten drugi bolec to nie będzie masy na drugim włóknie. Jak tą sprawę ogarnąć?

Człowieku nie ma czegoś takiego jak osobne masy dla każdego włókna, masa jest jedna, piłuj ten bolec i nie twórz jakichś dziwnych teorii.
Paweł ASV
LeonClub Team
LeonClub Team

Postprzez Max_leo » 30 maja 2013, 11:30

Dobra piłuję bolczyk, to wtedy żarówka nie będzie stabilnie siedzieć w gnieździe...
Max_leo
Signo
Signo

Auto: Leonardo

Postprzez jocker » 12 czerwca 2013, 13:28

ja u siebie wyciągnąłem lekko w górę jedną blaszkę w oprawce i nie trzeba nic piłować żarówki.
tak powinno być zrobione, bo wtedy żarówka pasuje tylko w jedną stronę więc nie można jej źle wsadzić :)
jocker
Sport
Sport

Auto: 4x4+

Postprzez skrzat06 » 16 czerwca 2013, 18:09

Jeśli ktoś byłby zainteresowany tańszą wersją mod'a to ja rozwiązałem całość poprzez zastosowanie 4 diod prostowniczych :) koszt całości z żarówkami zamknął się w 15zł jeśli dobrze pamiętam :twisted:
skrzat06
Stella +
Stella +

Auto: Seat Leon 1.6 16V

Postprzez gonzo27 » 16 czerwca 2013, 18:22

Nie wiem w czym ta Twoja wersja jest "tańsza", skoro "normalna" to max 8zł za 2-3m kabla i 2 żarówki :-)
W obu przypadkach i tak koszt jest znikomy, więc może to być ciekawa alternatywa.
Był 1M TS ARL 182/400
Jest 1M FR ARL 193/400
gonzo27
Signo
Signo

Postprzez skrzat06 » 18 czerwca 2013, 16:39

To widocznie coś nie doczytałem, bo pierwsza wersja mod'a to chyba była oparta ma przekaźniku co 60zł kosztował?

Edyta: Wiem o co chodzi, same postoje w klapie to tylko żarówki i przewody, ale ja dorobiłem też stop w klapie, także mam podwójny postój i stop. I koledzy oddzielali stop od przeciwmgłowych (żeby na siebie nie wpływały) przekaźnikiem, a ja wykorzystałem 4 diody.
skrzat06
Stella +
Stella +

Auto: Seat Leon 1.6 16V

Postprzez gonzo27 » 18 czerwca 2013, 17:00

Fakt, mi chodziło tylko o postojowe. Źle tu zrozumiałem.
Jak się daje oddzielne diody/żarówkę to wyjdzie taniej niż z przekaźnikami.
Był 1M TS ARL 182/400
Jest 1M FR ARL 193/400
gonzo27
Signo
Signo

Postprzez jocker » 18 czerwca 2013, 19:25

W zeszłym roku montowałem na przekaznikach samochodowych 12v 20/40A po ~6zł/szt
jocker
Sport
Sport

Auto: 4x4+

Postprzez Kusy » 4 lipca 2013, 09:59

sorka za odgrzanie ale czy mógłby mi ktoś napisać co dokładnie jest potrzebne i jak to zrobić krok po kroku żeby były podwójne pozycje, stopy i żeby przeciwmgielne działały? z góry dzięki
Obrazek
Kusy
Signo
Signo

Auto: Leon 1M TS

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Leon 1 - Tuning - Warsztat