Moderatorzy: Moderator LC Team, Moderator Junior
zbudny napisał(a):Dzięki.
Myślałem ze ma jakąś ważniejszą funkcje a jeśli tylko taką to skleję swój.
spec napisał(a):I mnie dopadł problem zepsutej szyby. Pękł ślizg i wymieliło linkę.
Doszukałem się informacji, że istnieją metalowe ślizgi, które już się tak łatwo nie psują.
Znalazłem taką aukcje:
http://allegro.pl/podnosnik-ele-vw-golf ... 82268.html
Teraz pytanie. Skoro większość części jest taka sama w Golfie i Leonie/Toledo to czy taki zestaw podejdzie? Wizualnie wydaje się być identyczny. czy czasem Golf/Octavia/Leon/Toledo nie mają takich samych mechanizmów?
jeżeli metalowe pasują to ja brałbym metalowe, bo z tymi plastikami to nigdy nic nie wiadomo. Wizualnie wg mnie wygląda to tak samo, ale najlepiej byłoby gdyby wypowiedział się ktoś, kto coś takiego zamontował u siebie, żeby potem nie było niespodzianki, ew. dopytać czy towar można zwrócić jakby nie pasowało.I tak kupuje cały zestaw tylko się nad ślizgami zastanawiam.
d_adam napisał(a):Zamienniki mają potem śruby i nakrętki.
Jeśli chcesz nity to w każdym warsztacie za 5zł Ci to przynitują.
d_adam napisał(a):No ja mówie o zamiennikach, nie wiem jak wygląda ori z ASO, pewnie z otworem na nit. Dlatego pozostaje Ci warsztatPrzecież to nie problem...
d_adam napisał(a):130zł zapłaciłem. Działa i jestem jak na razie zadowolony już kilka miesięcy
heniek napisał(a):Witam.
Bede chcial wymienic cala blache z podnosnikiem od strony KIEROWCY. W zwiazku z tym mam kilka pytan:
1. Podczas montazu bede chcial przesmarowac mechanizm. Czy wystarczy jak posmaruje smarem grafitowym prowadnice na ktorych przesuwaja sie slizgi oraz fragment linki ktory jest widoczny?
2. Moj leon nie ma dyndzelka od otwierania zamknietego zamka od wewnatrz. Czy musze wykrecac kasete zamka (widzialem to na manualu: http://free.of.pl/g/gajdar/drzwi.htm) ?
3. Czy jest roznica w okablowaniu drzwi kierowcy miedzy wersja z elektryka na 4 szyby i elektrycznymi lusterami? Ja mam wersje z lusterkami manualnymi a elektryke mam tylko na przod - nie wiem z jakiej wersji jest blacha.
4. Ze wzgledu na czas zabawy czy lepiej od blachy odczepic okablowanie stare i przelozyc do nowej blachy czy zamontowac "nowa" blache z "nowym okablowaniem? W razie jak bede chcial zamontowac nowa blache razem z kablami to jak odkrecic oslone przy lewej nodze aby podpiac glowna wtyczke? Nie wiem czy kabel ktory wskazuje na zdjeciu przechodzi przez drzwi do kabiny bo nigdy drzwi w leonie jeszcze nie rozbieralem:
Nie nadaje się do smarowania żadnych podzespołów samochodowych poza resorami. Nie może być stosowany w łożyskach tocznych i innych mechanizmach precyzyjnych.
prutek napisał(a):Co to za śruba żeby zdemontować te pierońskie blachy które trzymają mechanizm z linkami ?
darq12 napisał(a):durzo
darq12 napisał(a):Kolego adii100 wykrecenie silnika Ci nic nie da nie podejrzysz przez to. Bez odkrecania blachy nie wiele zdzialasz. Zdjejmij te gumowe korki ktore sa do odkrecania szyby i sprawdz palcem czy linka jest sztywna. Moze byc ze linka na tym plastykowym slimaku co silnij ja napedza zle sie nawinela ale to muszisz blache odkrecic. Jak to byla by wina tego slimaka ....
wyjmujesz całość razem z zamkiem.PiterEL napisał(a):Czy blachy prowadzące wyjme razem z cała ta blacha - stelażem co zakrywa całe drzwi ? Czy musze roznitować prowadnice od stelaża... ?
najpierw to musisz to wymontować żeby zobaczyć co poszło, bo może linka, może plastiki. Chyba, że nie chcesz się w to bawić, bo jak wyjmiesz to już raczej tego nie złożysz i jeżeli nie masz dostępu od razu do części, a auto niezbędnie, to będziesz musiał podeprzeć szybę deskami żeby jeździć - przynajmniej ja tak zrobiłem. Jak nie chcesz się w to bawić kup od razu cały mechanizm przed demontażem i zrobisz wtedy wszystko za jednym zamachem. Może być zamiennik na alledrogo są.PiterEL napisał(a):Pytanie teraz czy kupowac cały stelaż blaszany z prowadnicami linkami i nawet silniczkiem , czy kupowac zestaw naprawczy same linki, i to kolko od linek , czy kolejna opcja prowadnice z likami i kolkiem w zamienniku ?
zmienić uszczelkę blachy i dla pewności jeszcze zasilikonować.PiterEL napisał(a):Aha jak bede skladac to zalecacie zlozyc stelaz na silikon do drzwi ?
żaden problem silikon idealnie tnie się nożem.PiterEL napisał(a):az boje suie jak trzeba bedzie to rozebrac
akurat szklana kula mi się zapodziała. Odpowiedź masz wyżej co zrobić.PiterEL napisał(a):ardzo prosze o pomoc bo jutro chcialbym to zamawiac i wiedziec co?
Powrót do Leon 1 - Techniczne Ogólne
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 2 gości