Reklama

Zapraszamy do polubienia naszego nowego fanpage na Facebook'u.

Polerowanie starego lakieru

Profesjonalne czyszczenie auta, autokosmetyki, auto-detailing

Moderatorzy: Moderator LC Team, Moderator Junior

Polerowanie starego lakieru

Postprzez lukaszlsw » 9 lipca 2012, 11:19

Cześć. W najbliższym czasie chcę zrobić polerkę granatowego zmęczonego słońcem i myjkami lakieru. Nabyłem polecaną na forum polerkę silverline ze stabilizacją i regulacją obrotów. Kupiłem dwa pady farecli twardy i miękki oraz pastę na start g3 i na koniec g10. Będę to robił zraszając wodą. Teraz moje pytanie jest takie, czy kupić jeszcze jakąś pastę która będzie używa jeszcze pomiędzy g3 i g10 czy te dwie starczą do usunięcia hologramów i powrotu błysku temu lakierowi. Dwa to jakim środkiem umyć auto po polerce przed woskowaniem i jaki dobry wosk polecicie, który nada odpowiedni błysk temu lakierowi i nie zejdzie po pierwszym myciu (jak do tej pory używałem plak wosk :-D ) I mam jeszcze pytanie typowo do lakierników, na masce tego auta powłoka ma 90qm czy to nie za mało aby startować z polerką? Z góry dzięki za odpowiedzi. Pzdr
1.8T+ INSIDE:)
lukaszlsw
Sport
Sport

Auto: LCR
Silnik: BAM 1.8

Reklama

Re: Polerowanie starego lakieru

Postprzez Tasaq » 9 lipca 2012, 12:37

1. Żeby zabrać się za polerowanie lakieru to trzeba go dobrze oczyścić ( właściwym myciem, usunięciem smoły, glinką itd.)
2. Nie wiem do kogo pisałeś i kto tobie polecił zestaw farecli. Jest tyle opcji do wyboru, również podawanych tutaj na forum, że można coś lepszego/tańszego/wytrzymalszego wybrać. Osobiście nie pracowałem na pastach farecli, ale 'charakteryzuje' je duże ubrudzenie auta ze względu na dodawanie wody. Kupiłbyś pasty 3m, scholla, menzerny albo innych producentów i nie miałbyś tego problemu.
3. Po korekcie myjesz tym zestawem, którym myłeś auto przed polerowaniem, czyli aktywna piana i później szampon.
4. Wosk zależy od twojego budżetu i widzi mi się, są testery za 30 zł na kilka woskowań, są woski za 1000zł+.
5. Co do grubości lakieru to robiąc to z głową raczej nie będzie za mało. Zależy jaki efekt ciebie interesuje. Jak chcesz odświeżyć lakier i zrobić delikatną korektę i to spoko. Jak chcesz drzeć na fest to trzeba będzie uważać. Licz się z tym, że jak pójdziesz konkretnie to w przyszłości, za rok, dwa+ jak będziesz chciał znowu odświeżyć auto to będziesz musiał jeszcze bardziej uważać.

Do moderatorów, tak na marginesie. Może ktoś zacznie 'nagradzać' lenistwo, bo praktycznie wszystkie istotne, podstawowe rzeczy zostały napisane a pytania nadal się pojawiają. :?
Tasaq
Signo
Signo

Auto: Fabia F1

Postprzez lukaszlsw » 9 lipca 2012, 14:16

Chcę tylko trochę odświeżyć auto. Przerzedział cenowy dla wosku to ok 100zł. Pastę farecla polecana była przez sprzedawce, ogólnie brudzenie dookoła mi nie przeszkadza, oblecę taśmą uszczelki szyby streczem i niech chlapie ile chce:) Akurat na tym forum na temat polerki maszynowej za dużo nie znalazłem. A nie interesuje mnie kupowanie kosmetyków firm polecanych na LC za setki złotych do auta wartego dwie wypłaty. Głównie zastanawiam się czy coś dokupić między G3 a G10, może być i innej firmy chodzi mi o to aby efekt był zadowalający.
lukaszlsw
Sport
Sport

Postprzez Fatum » 9 lipca 2012, 14:37

kolego G3 i robisz to 1 raz w zyciu moze jeszcze ręcznie ? :)

polecam paste Meguiar's Ultimate Compound ona czysci lakier i nadaje połysk niczym nowy lakier.

jak na szybko to .

mycie , glinka , mycie , pasta MUC na maszynie pomarańczowa gąbka , mycie , suszenie , (politura badz tez nie ,ale ona chroni lakier i wosk Ci szybko nie zejdzie) no i wosk .

za to wszystko jak masz maszyne wydasz około 120-150 zł :)

daj mi znać załatwie Ci wszystko z maguarisa , ale wosk tylko i wylacznie z Collinite 476s Super Doublecoat Paste jego głównym skłądnikiem jest Carnauba ma naturalne ph i nie musisz miec szamponu z naturalnym PH 70 zł jakoś do tego mikrofibra 40x40 gratis ;)

to najszybszy sposób i zdany u mnie na 4 z kolei aucie ;)
Fatum
Stella +
Stella +

Auto: Leos ARL

Postprzez lukaszlsw » 9 lipca 2012, 15:36

kolego G3 i robisz to 1 raz w zyciu moze jeszcze ręcznie ? :)

tak zawsze musi być ten pierwszy raz:D ale nie ręcznie tylko maszynowo zraszając wodą
na chwile obecną mam maszynę dwa pady do niej (mięka twarda) dwie pasty farecla, glinkę i jakieś ustrojstwo na smolę, i wale takim zestawem zobaczymy jak wyjdzie. brakuje mi politury i wosku.
lukaszlsw
Sport
Sport

Postprzez Tasaq » 9 lipca 2012, 16:35

Ogólnie potrzebujesz coś jeszcze czym będziesz nakładał politurę, wosk, chyba, że planujesz nakładać politurę maszynowo (problem, że masz tylko 2 gąbki z których będziesz korzystał w czasie polerowania). Kup kilka aplikatorów żółtych do nakładania ręcznego, koszt to kilka zł a zawsze się przyda. Chcesz mieć dobry, trwały wosk - kup Finish kare 1000p high temp paste wax lub collinite 476s. Puszka to koszt ok 70zł a starczy tobie na kilka lat. Chcesz mniejsze opakowanie - kup jakiś tester za ok 30zł, który starczy na kilka woskowań.
@ Fatum: stawianie Megsa UC koło kolegi farecli G3 to raczej nie za bardzo. Megsem odżywisz lakier, ale nie osiągniesz tego samego co nawet tą Fareclą maszynowo.
Tasaq
Signo
Signo

Postprzez skiba » 10 lipca 2012, 07:18

otwierałeś już te pasty?może spróbuj to zwrócić i kup Menzerne:500,2500 i 4000,są testery 250 ml po ok 35 zł-mniej problemu a efekt ten sam,jak nie dużo lepszy
skiba
Signo
Signo

Auto: Leon

Postprzez lukaszlsw » 10 lipca 2012, 12:26

to bardziej zmarnowane auto zrobię tą fareclą i tak kupiona po taniości była, na ten z młodszym rocznikiem pomyśle nad innym zestawem past. Zobaczymy jak to wszystko wyjdzie:)
lukaszlsw
Sport
Sport

Postprzez Fatum » 10 lipca 2012, 15:03

poszło PW czytaj pozdro ;)
Fatum
Stella +
Stella +

Postprzez wojtekk » 10 lipca 2012, 20:02

Efekt po fraceli bedzie elegancki i zadowalajacy, jesli zrobisz to tak jak ma byc, w wiekszosci znikna rysy i hologramy, sam tego uzywam z racji tego ze lakieruje auta, pozdro.
Obrazek
wojtekk
Sport
Sport

Auto: leon ASV

Postprzez lukaszlsw » 10 lipca 2012, 20:31

dziś pół dnia spędziłem na myciu i polerowaniu i nie powiem podoba mi się, wszystko się brudzi ale jestem zadowolony. Zostało mi pół samochodu przelecieć g10 i chyba odstawie auto na kilka dni i poczekam na tą lepszą politurę z woskiem. wojtekk, jak dużo wody używasz na polere i wykończenie? Robiłem tak że najpierw zraszałem rozprowadzałem paste a potem już nic nie zraszałem tylko jeździłem do momentu zniknięcia pasty z lakieru, zastanawiam się czy trzeba zraszać podczas pracy czy nie..
lukaszlsw
Sport
Sport

Postprzez wojtekk » 10 lipca 2012, 21:39

Trzeba zraszac, ma byc mokro, ale znowu nie zabardzo zeby nie zmyc tej pasty, jak bedzie za sucho porobia Ci sie takie kregi od pada na lakierze.
Obrazek
wojtekk
Sport
Sport

Postprzez Fatum » 10 lipca 2012, 22:41

te kregi to sie nazywa hologram , a lakierniczo swirle ....
Fatum
Stella +
Stella +

Postprzez Tasaq » 11 lipca 2012, 08:09

Kolego nie myl pojęć. Hologramy ze swirlami mają tyle wspólnego, że obydwie to 2 rózne formy defektów lakieru. Hologramy to hologramy, swirle to swirle. Swirle to faktycznie, koliste zarysowania, które widać pod światło, hologramy czy to patrząc pod światło czy to pod słońce tworzą takie 'fale' zarysowań. Najlepiej to widać w poniższym linku na drzwiach.
http://forum.kosmetykaaut.pl/printview.php?t=4301&start=0&sid=9a0db442b9403a2b63e0906bbb6b53fd
Tasaq
Signo
Signo

Postprzez jędrek » 5 października 2012, 12:24

Koledzy mam pytanie i prosilbym o porade.
Meguiaris Ultimate Compound czy ta paste mozna nakladac recznie?I posiadam gabke tkz.germanem i nakladac i poleriwac zoltym kolorem?Auto ma kolor czarny LC9Z
SZEFUNCIO
Był CZRNY LEON ASV
CompSport 143,5KM/303Nm
Jest
Alfa Romeo 159
Tune Up 185 KM/393NM
jędrek
FR
FR

Auto: Alfa Romeo 159
Silnik: CJXA 2.0

Postprzez grzybek » 5 października 2012, 12:48

jędrek, mozesz machac recznie ....

...oj bedzie bolała łapka oj bedzie :x
był SEAT ALTEA FR - 2.0TDi BMN
jest: S211 320CDi
grzybek
Sympatyk LeonClub

Auto: ALTEA FR TDi
Silnik: BMN 2.0

Postprzez vti81 » 5 października 2012, 12:49

jędrek, jak najbardziej. Nadaje się zarówno do polerowania ręcznego jak i mechanicznego.
Jeśli twój lakier wymaga korekty a prace wykonujesz ręcznie to stosuj twardszą stronę tricolora.
Resztki ścieraj czystą mikrofibrą.
Car Detailing
vti81
www.shiningcar.pl

Auto: sDI

Postprzez jędrek » 6 października 2012, 16:49

grzybek ja wiem że będzie bolała coż nie mam polerki mechanicznej.Chciałem dać do polerki pobliskiemu lakiernikowi ale jak powiedział że używa najlepszej pasty TEMPO to ja już wolę pomachać samemu ręcznie.
Dzięki Vti81 za podpowiedź

-- 6 paź 2012, o 17:49 --

A odnosnie tej pasty Megsa jesli bylaby nakladana maszynowo to tez na mokro czy tylko sama pasta?
SZEFUNCIO
Był CZRNY LEON ASV
CompSport 143,5KM/303Nm
Jest
Alfa Romeo 159
Tune Up 185 KM/393NM
jędrek
FR
FR

Postprzez vti81 » 6 października 2012, 17:19

jędrek,
Car Detailing
vti81
www.shiningcar.pl

Postprzez jędrek » 6 października 2012, 17:43

Dziekowac co fachowca podpowiedzi to podpowuedzi.Dzieki
SZEFUNCIO
Był CZRNY LEON ASV
CompSport 143,5KM/303Nm
Jest
Alfa Romeo 159
Tune Up 185 KM/393NM
jędrek
FR
FR

Postprzez Norbertoo » 19 grudnia 2012, 10:56

Panowie, a czy POORBOYS WORLD Black Hole nada się do usunięcia hologramów ? Lakier jest w bardzo dobrym stanie (rok 2009), tylko pojawiły się hologramy, które mnie bardzo denerwują i chciałbym je usunąć.
Norbertoo
Sport
Sport

Region: lubelskie
Auto: Leon 5F

Postprzez wojtekk » 19 grudnia 2012, 11:33

zamaskuje czesc tych hologramow, ale nie usunie, poczytaj temat od poczatku bedziesz wiedzial jak sie tego pozbyc, proponuje na sam poczatek glinkowanie lakieru a pozniej dobra pasta polerska.
Obrazek
wojtekk
Sport
Sport

Postprzez vti81 » 19 grudnia 2012, 18:54

Norbertoo, bardziej przyda się Ultimate Compound plus dobry aplikator i jak kolega wyżej zaznaczył glinka :-)
Black Hole (ciemne lakiery) odżywi powierzchnię, ale używaj go raczej w sezonie wiosna/lato przed aplikacją wosku.
Car Detailing
vti81
www.shiningcar.pl

Re: Odp: Polerowanie starego lakieru

Postprzez Norbertoo » 19 grudnia 2012, 19:05

Dzięki :) Ja ten zabieg planuje zrobić na wiosnę i maszynowo. Ręcznie pewnie efekt nie byłby taki sam. Widziałem gdzieś filmy jak ludzie tym usuwali, stąd moje pytanie. 3M z czarnym korkiem jest podobno do usuwania hologramów :)
Norbertoo
Sport
Sport

Auto: Leon 5F

Postprzez mick » 19 grudnia 2012, 19:38

Raczej 3M z niebieskim korkiem...
mick
Signo
Signo

Auto: Leon Supercopa

Postprzez QQmonzter » 4 stycznia 2013, 13:57

Ja mam do was pytanie panowie, chciał bym na wiosnę lub latem odświeżyć lakier, widać na nim pod słońce rysy od mycia, okolice klamek są również mocno porysowane od pazurów :-D Niestety martwi mnie jedna rzecz, na masce mam całą masę odprysków, w większości małych ale i parę większych i obawiam się co do polerowania tego elementu. Czy takie odpryski dyskwalifikują maskę od polerowania? Jeśli tak to chyba całe przedsięwzięcie szlag trafia bo nie ma sensu polerować całego samochodu a maskę zostawić. Lakierowania całej maski raczej nie biorę pod uwagę.
Leon 1M 1.9 TDI+ 150/320
QQmonzter
Sport
Sport

Auto: Leon ASV

Postprzez swierg » 4 stycznia 2013, 16:46

QQmonzter, odpryski nie mają nic do rzeczy. Możesz śmiało polerować. Oczywiście odprysków nie usuniesz pastami polerskimi, ale większej krzywdy masce czy też innym elementom nie zrobisz.
swierg
Sport
Sport

Auto: Leon 1P
Silnik: BKD 2.0

Postprzez QQmonzter » 4 stycznia 2013, 18:29

Tego jestem w pełni świadom, nie oczekuję tego, że polerka usunie odpryski, jedynie zastanawiałem się czy polerowanie nie zacznie np odrywać lakieru w miejscach odprysku. Same odpryski średnio mi przeszkadzają, te większe mam zamiar spróbować potraktować zaprawką. Niestety na naszych drogach jadąc za tirami nie da się uniknąć tego typu rzeczy. :-(
Leon 1M 1.9 TDI+ 150/320
QQmonzter
Sport
Sport

Auto: Leon ASV

Postprzez wiechec89 » 4 stycznia 2013, 18:42

swierg napisał(a):QQmonzter, odpryski nie mają nic do rzeczy. Możesz śmiało polerować. Oczywiście odprysków nie usuniesz pastami polerskimi, ale większej krzywdy masce czy też innym elementom nie zrobisz.

Polerować można, ale nie polecam. Mam fabryczny lakier i też pełno odprysków. Jak polerowałem to pasta weszła w te odpryski i było pełno białych plamek, w dodatku mam kolor LC9Z, więc nie muszę mówić jak wyglądała maska.
wiechec89
Sport
Sport

Region: śląskie
Auto: LEON 1P
Silnik: BMM 2.0

Postprzez mick » 4 stycznia 2013, 18:50

wiechec89, nie obraź się, ale bajki opowiadasz... Nie wiem jakiej pasty używałeś, ale podczas polerowania pastami np. Menzernna, 3M, używa się zmywaczy np. IPA lub dedykowane do tego zmywacze, w celu określenia poziomu korekty i usunięcia wypełniaczy po paście.
mick
Signo
Signo

Postprzez wiechec89 » 4 stycznia 2013, 18:59

Używałem G3. Prawda idzie to usunąć, ale trochę to zajmuje a odpryski i tak zostaną.
wiechec89
Sport
Sport

Region: śląskie
Auto: LEON 1P
Silnik: BMM 2.0

Postprzez mick » 4 stycznia 2013, 19:34

G3 to pasta która pozostawia bardzo dużo bałaganu, ponieważ pracuje się z nią na mokro. Dlatego nie jest używana i polecana w "świecie detailingu". Na odpryski tylko ewentualne zaprawki.
mick
Signo
Signo

Postprzez karolek123 » 19 kwietnia 2013, 20:39

Witam kolegów.
Mam pytanie odnośnie wypowiedzi <jędrek> czy tą pastą Meguiaris Ultimate Compound wystarczy wypolerować auto? czy należy nakładać coś jeszcze?
pozdrawiam
karolek123
Stella
Stella

Auto: Seat Leon

Postprzez grzybek » 19 kwietnia 2013, 23:06

karolek123, tak nalezy nalozyc kapselek ochronny coby compound nie wyparowal z butelki :brawo:

...jakie pytanie taka odpowiedz... :roll:
był SEAT ALTEA FR - 2.0TDi BMN
jest: S211 320CDi
grzybek
Sympatyk LeonClub

Auto: ALTEA FR TDi
Silnik: BMN 2.0

Postprzez pucio88 » 8 maja 2013, 16:04

witam
czy macie jakis godny polecenia zakład gdzie moznaby zrobic polerowanie lakieru? chciałbym mianowicie pousuwac troche rys na lakierze. no i czy mniej wiecejorientuje sie ktos jaki jest orientacyjny koszt polerki auta?
pucio88
Stella +
Stella +

Auto: Leon Top Sport

Postprzez saddam » 8 maja 2013, 16:41

A jakie rejony Cię interesują?
saddam
Sport
Sport

Auto: Altea

Postprzez borowa » 8 maja 2013, 17:04

pucio88, kilka razy w Twoich postach przewinęło się słowo Lublin, więc przypuszczam, że w tym rejonie szukasz kogoś od korekty lakieru.
Tak się składa, że znam osobę z profesjonalnym podejściem, którą z czystym sumieniem mogę Tobie polecić - Griffe z forum Kosmetyka Aut.
Jeżeli nie masz konta na KA i nie możesz wysłać pw, podaję nr GG do Pawła - 6446898.
Dlaczego polecam Griffe? Tutaj znajdziesz odpowiedź viewtopic.php?f=60&t=22612&p=477103#p473730
Cena? Uzależniona od wielu czynników.
borowa
Cupra
Cupra

Auto: CUPRA ST 385
Silnik: benzyna 2.0 turbo

Postprzez pucio88 » 8 maja 2013, 17:27

sorry nie napisałem- oczywiscie Lublin. ok dzieki napewno sie odezwe do niego
pucio88
Stella +
Stella +

Auto: Leon Top Sport

Postprzez Leoo » 9 sierpnia 2017, 13:43

Znalazłem ten wątek i odświeżam, dla mnie aktualny.
Czy wybrać od razu warsztat czy samodzielna regeneracja http://poradnikowy.net/na-czym-polega-renowacja-lakieru-samochodowego/. Lakier z drobnymi rysami, użytkowe ślady, około 10 letni, wcześniej nie polerowany.
oby nigdy nie zabrakło drogi
Leoo
Stella +
Stella +

Auto: seat

Postprzez facet03 » 9 sierpnia 2017, 14:31

Wszystko zależy jaki efekt chcesz uzyskać i co dokładnie zrobić. Jaki sprzęt posiadasz
facet03
Cupra
Cupra

Region: zagranica
Auto: Leon

Powrót do Detailing - auto kosmetyka