Reklama

Zapraszamy do polubienia naszego nowego fanpage na Facebook'u.

Stłuczka - wjechanie w tył auta

Porady odnośnie napraw blacharskich, malowania itp.

Moderatorzy: Moderator LC Team, Moderator Junior

Stłuczka - wjechanie w tył auta

Postprzez Martinus1985 » 17 października 2012, 07:25

Witajcie.
Dziś wracając z pracy kobieta wjechała mi w dupsko :( Do Wymiany zderzak i klapa na pewno. Spisaliśmy oświadczenie.
Co teraz mam zrobić ??
Jak to dobrze rozegrać aby do interesu nie dołożyć ???

Proszę o pomoc.

Ps. Zdjęci w późniejszej porze .
Obrazek
Było 113,7 KM chwilowo 147,4 a obecnie 200,6 KM by TuneUp na BRD,Fmic i jest zapał na GTB...
Martinus1985
TopSport
TopSport

Auto: Leon Sport
Silnik: AHF 1.9

Reklama

Re: Stłuczka - wjechanie w tył auta

Postprzez AdamekMMz » 17 października 2012, 09:04

zgłoś szkodę do ubezpieczalni powiedz że będziesz robić bezgotówkowo w Aso . wybierz Aso które ma podpisaną umowę z tą ubezpieczalnią to pracownik aso będzie mógł zrobić wycenę. . albo najpierw znajdź zaufane aso to oni ci dokładnie powiedzą co zrobic kt=rok po kroku żeby zrobić to szybko bez ciągania i bez kosztów.
Proste są dla szybkich samochodów, zakręty są dla szybkich kierowców...
Obrazek
AdamekMMz
Sympatyk LeonClub

Auto: Audi S4
Silnik: benzyna inny

Postprzez marcin7x5 » 17 października 2012, 09:17

Szkoda rozliczana z OC sprawcy!!! Masz prawo do naprawy do 100% wartości rynkowej auta! Wstawiaj do lakiernika i bierz rozliczenie bezgotówkowe. Możesz tez pokusic sie o wycenę naprawy szkody przez ASO Seta i jeżeli nie będzie wiecej niz wartośc pojazdu to naprawiaj u nich na ori częściach.
Z własnego doświadczenia to ci powiem, że koszt takiej naprawy u mnie wyniósł 16000zł. Ale u mnie do zdeformowana była podłoga bagażnika
marcin7x5
Cupra
Cupra

Region: kujawsko-pomorskie
Auto: leon 1M
Silnik: AUS 1.6

Postprzez eko_zgonuś » 17 października 2012, 11:26

jak miałbyś znajomego w ASO to wykombinował by Ci zderzak TS lub Cupra. Nawet na forum były takie przypadki, że się udawało.
Do nieznajomego zagadać zawsze można...ale czy to coś da. Też polecam bezgotówkowo, chyba, że tylko sam zderzak i klapa uszkodzone a reszta nienaruszona wtedy można pokombinować...
eko_zgonuś
Sport
Sport

Auto: 1M

Postprzez lukaszlsw » 17 października 2012, 11:35

co wy z tym rozliczaniem bezgotówkowym, poprzedniego TSa miałem dwa razy rąbniętego w tył (lekko tylko zderzak był raz do wymiany/klejenia i nadloke lekko wgięte a drugim pare rysek ale rzeczoznawca podciągnął pod wymianę,). Zarobiłem na tym kupę kasy, dwa razy pisałem pismo ze zderzak nowy do tsa tyle i tyle i że za mało dają zawsze parę stówek podciągnęli. Zderzak na szrocie + malowanie wyszła mnie naprawa 500zł, a na konto 4 razy tyle. Też mi radzili żeby oddać do aso i mieć spokój, ja wybrałem opcje że sam wszystko pozałatwiam i spooro kasy zarobiłem na głupich stłuczkach :-D
1.8T+ INSIDE:)
lukaszlsw
Sport
Sport

Auto: LCR
Silnik: BAM 1.8

Postprzez jocker » 17 października 2012, 12:12

zderzak TS + malowanie za 500zł :shock:
jocker
Sport
Sport

Auto: 4x4+
Silnik: ARL 1.9

Postprzez lukaszlsw » 17 października 2012, 12:25

dokładnie kupiłem za 300 i malowanie 200;) do tego jeszcze naciągnięcie nadkola bo kilka mm weszło do środka coś koło stówki. Natomiast drugim razem zderzak szarpnałem od dołu i wrócił na swoje miejsce, a rzeczoznawca wklepał że nadaje się do wymiany bo krzywy itd, zostało tylko kilka rysek. Za sam zderzak HDI płaci 1500zł bez pisania odwołania.
lukaszlsw
Sport
Sport

Postprzez Martinus1985 » 17 października 2012, 12:44

Zderzak do wymiany to od razu bym chciał od TS założyć jak jest okazja.
Obrazek
Było 113,7 KM chwilowo 147,4 a obecnie 200,6 KM by TuneUp na BRD,Fmic i jest zapał na GTB...
Martinus1985
TopSport
TopSport

Postprzez AdamekMMz » 17 października 2012, 12:47

Chciabym zobaczyć jak wygląda pomalowany zderzak za 200zł po jakichś dwóch latach .
Proste są dla szybkich samochodów, zakręty są dla szybkich kierowców...
Obrazek
AdamekMMz
Sympatyk LeonClub

Auto: Audi S4
Silnik: benzyna inny

Postprzez lukaszlsw » 17 października 2012, 13:20

a przepraszam jak ma wyglądać, robił mi to kolega lakiernik, trochę taniej ale normalnie cena za lakierowanie zderzaka w mojej okolicy to ok 300zł. To że tanio nie znaczy że źle:) Ale skoro woli ktoś robić w aso za tysiące to jego sprawa i kasa....
lukaszlsw
Sport
Sport

Postprzez Martinus1985 » 17 października 2012, 14:39

Panowie mam zrobione podwójne pozycje.
Wywalić to ?? Rzeczoznawca się nie przypieprzy ???
Obrazek
Martinus1985
TopSport
TopSport

Postprzez jamallorock » 17 października 2012, 15:41

wywal bo to nie jest seryjne wyposażenie auta(oświetlenie),zresztą mnie rzeczoznawca nie sprawdzał czy lampy działają:] Babka co ci wjechała mówiła coś o tym?
2010 -> 2015 - Seat Leon 1,9 TDi ASV +
2015 -> 02.2017 - Volvo V50 2.0D 136KM
2017 -> ... - Volvo XC60 2.0D 150KM
jamallorock
TopSport
TopSport

Auto: Seat Leon

Postprzez Martinus1985 » 17 października 2012, 17:50

Lampy mi działają. Na temat lamp nikt nic nie mówił.

Oto jak to wygląda:

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Obrazek
Martinus1985
TopSport
TopSport

Re: Odp: Stłuczka - wjechanie w tył auta

Postprzez the_rahzel » 17 października 2012, 18:21

lukaszlsw napisał(a):co wy z tym rozliczaniem bezgotówkowym, poprzedniego TSa miałem dwa razy rąbniętego w tył (lekko tylko zderzak był raz do wymiany/klejenia i nadloke lekko wgięte a drugim pare rysek ale rzeczoznawca podciągnął pod wymianę,). Zarobiłem na tym kupę kasy, dwa razy pisałem pismo ze zderzak nowy do tsa tyle i tyle i że za mało dają zawsze parę stówek podciągnęli. Zderzak na szrocie + malowanie wyszła mnie naprawa 500zł, a na konto 4 razy tyle. Też mi radzili żeby oddać do aso i mieć spokój, ja wybrałem opcje że sam wszystko pozałatwiam i spooro kasy zarobiłem na głupich stłuczkach :-D

Dodaj 5gr od siebie.W kwietniu tego roku koles mi wyjechal z parkingu.Rzeczoznawca szkode wycenil na 3400zl za rozbity zderzak TS,rozbita lampa,pogiety blotnik,pekniete nadkole itp.A jak zrobilen bezgotowkowo to rachunek przeszedl na prawie 9000zl !!! Jak bym tyle kasy dostal do reki to tez bym bral gotowke,ale za 3tys.to nie wiedzialem,co tam jeszcze moglo pojsc.O kolo lekko sie otarl i nie wiedzialem czy nie poszlo cos w zawieszeniu.A tak mam pewnosci i 2lata (przynajmniej)gwarancji na usluge.

Co do podwojnych lamp,to podczas tej stluczki mialem i HIDy,i ciemne szyby i koles sie awanturowal do Policjanta ze nie mialem swiatel wlaczonych(a mialem) itp.Ale policjant powiedzial od razu ze niema o czym gadac,2ptk i 200zl za nie ustapienie pierwszenstwa i 4ptk i 400zl za spowodowanie kolizji.I KONIEC !!!
the_rahzel
TopSport
TopSport

Auto: Cupra R+
Silnik: benzyna 2.0 turbo

Postprzez Carlos » 17 października 2012, 18:26

W tym roku też mi wjechali w tył mojego leo. Gość co się zagapił miał ubezpieczenie z AXA, u nich jest coś takiego, że przy zgłaszaniu szkody wypytują co i gdzie zostało uszkodzone, jeżeli szkoda jest nie wielka nawet nie przysyłają rzeczoznawcy tylko na drugi dzień dzwonią z propozycją wypłaty odszkodowania bez wizyty rzeczoznawcy. Mi za uszkodzony zwykły zderzak + pomalowanie go + malowanie klapy zaproponowali 1800zł :-) Chyba nie muszę dodawać, że długo się nie zastanawiałem :wink: W ten sposób założyłem sobie zderzak od ts 8)
Leon 1.9TDI 155PS/314Nm ASV Powered by ECUProject
Kawasaki Z750 S
Carlos
Signo
Signo

Postprzez bono » 17 października 2012, 18:30

jestes w stanie wyjac zapas ? podloga nie zostala odkszatalcona ?
I znowu Leon :D

Pozdrawiam
Blazej (Bono)
Obrazek
bono
Sympatyk LeonClub

Region: zagranica
Auto: Skoda Superb

Postprzez Martinus1985 » 17 października 2012, 18:37

bono napisał(a):jestes w stanie wyjac zapas ? podloga nie zostala odkszatalcona ?

Aż jutro zobaczę czy zapas można wyjąć.
Szkoda zgłoszona i czekam na rzeczoznawce.
Obrazek
Martinus1985
TopSport
TopSport

Postprzez bono » 17 października 2012, 19:54

podpowiadam, bo znajoma miala podobna sytuacje, tyle ze nic nie bylo widac z zewnatrz. Stwierdziala, ze skoro nie widac to nawet nie zglasza szkody. Dwa tygodnie pozniej zlapala kapcia, chciala wyjac zapas z bagaznika a tu zonk. Podloga sie przemiescila i zakleszczyla opone.
Auto to bylo seicento, Czasem lepiej jest sprawdzic wszystko.

Pozdrawiam
Blazej (Bono)
Obrazek
bono
Sympatyk LeonClub

Postprzez agin » 17 października 2012, 21:32

Martinus1985, masz belkę pod zderzakiem ?
z jakimi prędkościami się to stało ?

do czego dążę ? dążę do przedostatniego zdjęcia gdzie znak Seata powinien być na prostej powierzchni a nie jak rów mariański na tyłku...
Eibach, KYB, ATE, Sachs, Lemforder, TRW, Millers, Motul, Knecht i inne ;)
zawieszenia, ukł.kierownicze, ukł.napędowe/hamulcowe, rozrządy, sprzęgła, filtry i inne
- sprawdź ; )

po co hamować ? jak można pomrugać długimi światłami ?
Obrazek
agin
Sympatyk LeonClub

Auto: leo

Postprzez PokalIno » 17 października 2012, 22:51

Witam, ze zdjęć wygląda, że tylna sciana jest wjechana i to nie tak lekko. Jestem prawie pewien, że podłoga także się lekko przygieła, może nie mocno, ale jednak.Może to byc nawet niezauwazalne gołym okiem.. No i nie dawaj go do ASO...to ty masz zarobić na tym interesie, a nie zlecasz to ASO, ktore wystawi fakturke na 10k. Do leona czesci uzywanych jest pelno. Zwłaszcza tył jest bardzo tani, także się nie zastanawiaj i naprawiaj auto we własnym zakresie.
PokalIno
Sport
Sport

Auto: Cupra R

Postprzez swierg » 17 października 2012, 23:26

Co Wy wszyscy z tym naprawianiem we własnym zakresie? Nie każdy ma ochotę bujać się z naprawą na własną rękę. Opcja bezgotówkowa pozwala odstawić auto do warsztatu (ASO lub nie, nasz wybór) i mieć wszystko w :dupa: . Opcja gotówkowa i naprawa na własną rękę pozwala zarobić, ale na pewno trzeba trochę przy tym pozałatwiać, kupować części, lakierować itd. Tak więc jedna i druga opcja ma zalety i wady, a co zdecyduje poszkodowany to już jego sprawa.
swierg
Sport
Sport

Auto: Leon 1P
Silnik: BKD 2.0

Postprzez marcin7x5 » 18 października 2012, 08:21

Znajać zycie to ubezpieczyciel mocno zanizy wycenę tak, że wariant robienia na własna rękę nie za bardzo juz się opłaci. U mnie PZU wyceniło szkodę na 9tys a naprawa wyszła 16tyś.
marcin7x5
Cupra
Cupra

Postprzez muzyk8707 » 18 października 2012, 08:34

Ja dostałem 2,5k z PZU na naprawę. Naprawa w ASO z częściami ok 5-6k zł. Zderzak kilka stów, malowanie za butelkę wódki u wujka lakiernika i samochód jak nowy. Najlepsze to, że nie odstawiam samochodu na kilka dni do serwisu tylko kupiony zderzak wymaluje mi w warsztacie a potem podjadę go tylko wymienić. Z tego co się dowiedziałem od wujka to w 90% przypadków ubezpieczyciel wypłaca połowę ceny, która by nas wyniosła przy naprawie w ASO na oryginalnych częściach. W moim przypadku wolę samemu to sobie zrobić, a jeszcze trochę na tym zarobię :)
muzyk8707
Stella +
Stella +

Auto: Leon 1.9 TDI ARL

Postprzez peter85 » 18 października 2012, 09:34

Ja zawsze wybieram wariant bezgotówkowy, wstawiasz auto do serwisu bierzesz samochód zastępczy i nic Cię nie interesuje, nie musisz szukać warsztatu który naprawi Ci auto dobrze i jednocześnie tanio ani pisać odwołań do firmy ubezpieczeniowej o podwyższenie wyceny. Czasy kiedy na szkodzie można było zarobić biorąc gotówkę już minęły no chyba, że masz znajomego lakiernika który poskłada i pomaluje Ci auto za przysłowiowe piwo, w przeciwnym razie tylko wariant bezgotówkowy :-)
peter85
Sport
Sport

Auto: leon 1P
Silnik: BKD 2.0

Postprzez Axee » 18 października 2012, 11:47

A co Wy z tym zderzakiem za 300 i malowaniem za 200??? ... ja tam widze wgnieciona sciane, sciegniete do srodka 2 boki (blotniki), zalamana na ostro klapa, zatem klapa i zderzak do wymiany, sciana tez by sie nadawala do wymiany (ew. do naprawy), blotnik do naprawy, zderzak, klapa, sciana i blotniki w lakier, tapicerka sciany tylnej do wymiany ... pewnie uchwyty lamp sa polamane, zatem lampy moze tez do wymiany itd... Koszt calosci w ASO najmniej 10ooo pln :D
Pozdrawiam Axee® LCT

Anna Wiktoria * 05-10-2017 + 17-04-2018
Axee
Moderator LC Team
Moderator LC Team

Region: śląskie
Auto: FR
Silnik: BMN 2.0

Postprzez Martinus1985 » 18 października 2012, 14:07

Więc tak.
Uderzenie doszło do zapasu aż opona się ugięła.
Teraz czekam na rzeczonawcę i zobaczymy jak to wyceni :idea:
Obrazek
Martinus1985
TopSport
TopSport

Postprzez bono » 18 października 2012, 14:18

nie sluchaj kombinatorow, tylko zlec naprawe do aso i rob bezgotowkowo. Nie musisz sie wtedy o nich martwic. Najczesciej w aso jest juz gosc ktory wycenia szkode i nie trzeb sobie wtedy dupy niczym zawracac. Jedyne co moze byc ryzykowne, to to ze szkoda przekroczy 70% wartosci i wtedy moze kwalifikowac sie to jako szkoda calkowita. Jak oddasz auto do aso to na czas narawy masz auto zastepcze, wiec tym bardziej sie oplaca.

Pozdrawiam
Blazej (Bono)
Obrazek
bono
Sympatyk LeonClub

Postprzez pampi » 18 października 2012, 14:28

Jeśli to nie jest tylko zderzak to rób bezgotowkowo. Ja miałem tylko zderzak, więc zarobiłem na interesie, ale jeśli juz doszło do naruszenia podłogi, klapy, lamp...to nie kombinuj. Chyba, ze chcesz opchnac potem to auto ;D
pampi
Cupra
Cupra

Auto: C300

Postprzez chlorek » 18 października 2012, 14:34

rób tak jak piszę bono, też miałem stłuczkę rok temu, robiłem na własną rękę i musiałem dokładać, bo potem powychodziły mankamenty, jak się dogadasz w ASO to jeszcze autko zastępcze dostaniesz na czas naprawy.
chlorek
Sympatyk LeonClub

Region: mazowieckie
Auto: Focus ST-line MK3
Silnik: CJXA 2.0

Postprzez Martinus1985 » 18 października 2012, 15:54

Jestem raczej zdecydowany na ASO tym bardziej że to nie tylko zderzak i klapa a nie mam zamiaru dokładać z własnej kieszeni. No i super byłoby jakbym dostał jakiś pojazd zastępczy aby móc się poruszać.
Panowie a co się dzieje w przypadku gdy
bono napisał(a): ze szkoda przekroczy 70% wartosci i wtedy moze kwalifikowac sie to jako szkoda calkowita.

??
Obrazek
Martinus1985
TopSport
TopSport

Postprzez Axee » 18 października 2012, 16:19

Nie jest tak jak pisal Bono... Ubezpieczalnie placa do 100% wartosci auta jesli szkoda jest placona z OC sprawcy, 70% wartosci jesli z wlasnego AC. Oddaj auto do ASO i niech sami zleca ogledziny, bo czasami wczesniej trzeba pomoc w wycenie i przygotowac auto do ogledzin przed rzeczoznawca ... np. po to aby klapa byla na 100% uznana do wymiany, a nie do naprawy :D Jak jest juz po ogledzinach, to pole manewru sie zmniejsza ...
Pozdrawiam Axee® LCT

Anna Wiktoria * 05-10-2017 + 17-04-2018
Axee
Moderator LC Team
Moderator LC Team

Region: śląskie
Auto: FR
Silnik: BMN 2.0

Postprzez bono » 18 października 2012, 16:22

Martinus1985, no rób tak jak napisał Axee, no i moja pomyłka jak z OC sprawcy to masz to w dupie :P

Pozdrawiam
Blazej (Bono)
Obrazek
bono
Sympatyk LeonClub

Postprzez Martinus1985 » 18 października 2012, 16:27

No z OC sprawcy.
Na dniach przyjedzie rzeczoznawca z ubezpieczalni sprawcy i pewnie wyliczy jakieś grosze i wybiorę naprawę bezgotówkową w ASO Seat-a.
Obrazek
Martinus1985
TopSport
TopSport

Postprzez PokalIno » 18 października 2012, 18:31

Martinus1985 napisał(a):No z OC sprawcy.
Na dniach przyjedzie rzeczoznawca z ubezpieczalni sprawcy i pewnie wyliczy jakieś grosze i wybiorę naprawę bezgotówkową w ASO Seat-a.

Może też być tak, że jeżeli naprawa wyjdzie więcej niż wartość auta, to możesz się go zrzec i wtedy ubezpieczyciel wyplaca Ci całą wartość auta i zabiera je. Według mnie dobra opcja, gdy chcesz się go pozbyć.
P.S Gdzieś wyczytałem, że Twój Leon to anglik, także bym się w ogóle nie zastanawiał i pchał go teraz, zwłaszcza, że masz okazje. Potem, gdy będziesz chciał go odsprzedać to będzie ciężko, gdyż jest to angol;p.
P.S2 Jak koło w bagażniku się zakleszczyło to było mocne walnięcie, więc i serwis sobie spooro policzy;) Także nie opłaca się go naprawiać, zastosuj tą opcje co napisałem wyżej;).
PokalIno
Sport
Sport

Auto: Cupra R

Postprzez marcin7x5 » 19 października 2012, 07:40

W ASO taka naprawa z pewnością przekroczy 100% wartości auta. Pozostaje ci poszukać jakiś warsztat co się zmieści w kwocie na jaką wycenią ci twoje autko w ubezpieczalni sprawcy. Ja żeby się zmieścić przy podobnej robocie to musiałem lampy i wszystkie plastyki brać z zamienników bo bym się nie wyrobił. Jedynie blachy poszły oryginały. Ale zawsze warto pokusić się o wycenę z ASO.
marcin7x5
Cupra
Cupra

Postprzez karabin » 19 października 2012, 09:02

Pozwolę sobie rzucić kilka groszy bo przy poprzednim aucie miałem sporo doświadczeń z mniejszymi lub większymi idiotami, którzy we mnie wjeżdżali a następnie z wszelką maścią zawziętych pracowników TU. Szczytem było, jak robiłem auto bezgotówkowo w ASO, rzeczoznawca TU naprawę wycenił, ja sobie przez miesiąc (pech chciał, że części w PL nie było) śmigałem zastępczym autem. Auto odebrane a pracownicy Compensy stwierdzają, że ubezpieczenia nie wypłacą, bo ich klient (z którego ma być naprawa), nie jest winny. W taki sposób bujałem się ze sprawą w sądzie chyba 18 miesięcy.
Rada do każdego z Was, żeby zawsze wzywać policję przy stłuczce i mieć jasno napisane kto jest winny a kto poszkodowany.
Do autora wątku: najpierw miej na piśmie wycenę od rzeczoznawcy ubezpieczalni i zaakceptowaną przez ubezpieczyciela. Jeśli wycena za mała możesz poprzeć wyceną ASO. W skrajnych przypadkach możesz powołać własnego rzeczoznawce z PZM (dobrze, żeby był rzeczoznawcą sądowym).
W niektórych przypadkach są uszkodzenia, których na pierwszy rzut oka nie widać i nie są uwzględnione przy wycenie - jak tylko coś takiego będzie to od razu mail/pismo do ubezpieczyciela o takiej sytuacji - dobrze mieć wszystko na piśmie. Możesz się również ubiegać o auto zastępcze (dojazdy do pracy itp.) oraz o dodatkowe pieniądze z tytułu obniżenia wartości rynkowej.
karabin
Stella +
Stella +

Auto: Leon 1P FR 2.0 TFSI
Silnik: BWA 2.0

Postprzez wojtekk » 19 października 2012, 09:37

PokalIno napisał(a):
Martinus1985 napisał(a):No z OC sprawcy.

Może też być tak, że jeżeli naprawa wyjdzie więcej niż wartość auta, to możesz się go zrzec i wtedy ubezpieczyciel wyplaca Ci całą wartość auta i zabiera je. Według mnie dobra opcja, gdy chcesz się go pozbyć.
P.S Gdzieś wyczytałem, że Twój Leon to anglik, także bym się w ogóle nie zastanawiał i pchał go teraz, zwłaszcza, że masz okazje. Potem, gdy będziesz chciał go odsprzedać to będzie ciężko, gdyż jest to angol;p.
P.S2 Jak koło w bagażniku się zakleszczyło to było mocne walnięcie, więc i serwis sobie spooro policzy;) Także nie opłaca się go naprawiać, zastosuj tą opcje co napisałem wyżej;).

Co jeden to lepsze farmazony pisze :| dowiedzcie sie najpierw jak jest teraz pozniej piszcie, niema juz ubezpieczyciel obowiazku zabierania pojazdu przy szkodzie calkowitej, dwa przy bezgotowkowej naprawie tez niejest wcale tak kolorowo jak piszecie, ASO ma takze swoich podwykonawcow i oni takze nie robia idealnie auta, sam wiem z wlasnego doswiadczenia ;) w oplu robilem vectre, po odbiorze dostrzeglem zaciek na malowanym elemencie i zapryskana uszczelke, moj lakiernik w miescie by to lepiej zrobil jak te "ASO" pozdro
Obrazek
wojtekk
Sport
Sport

Auto: leon ASV

Postprzez karabin » 19 października 2012, 09:51

wojtekk napisał(a):ASO ma takze swoich podwykonawcow i oni takze nie robia idealnie auta, sam wiem z wlasnego doswiadczenia ;) w oplu robilem vectre, po odbiorze dostrzeglem zaciek na malowanym elemencie i zapryskana uszczelke, moj lakiernik w miescie by to lepiej zrobil jak te "ASO" pozdro

O z tym też się zgodzę. Coraz częściej ASO korzysta z usług zewnętrznych. Poprzednią Ibize naprawiałem najpierw w ASO Seata, które korzystało z podwykonawcy. Kolejny raz robiłem w blacharni z akredytacją audi i vw. Po 1.5 roku wychodziła ruda na nadkolu a wszystkie elementy były nowe, oryginalne..
karabin
Stella +
Stella +

Postprzez grabarz18 » 19 października 2012, 16:44

Wszyscy tak ładnie pięknie piszecie, że bezgotówkowo i w ASO, ale nie zapominajcie, że to auto ma już 10+ lat. Naprawdę wierzycie w to, że ubezpieczyciel zgodzi się na wymianę za przeproszeniem starych gratów na nówki sztuki z ASO i jeszcze z zadowoleniem za to zapłaci jak za woły?

Jaki to ubezpieczyciel? Ja znam przypadek Warty, która policzyła 25% amortyzacji za wymianę na nowy wydechu w ROCZNYM aucie! Też było robione z OC sprawcy, sprawa opierała się o Rzecznika Praw Ubezpieczonych, pisanie niezliczonej liczby pism, trwa blisko rok i pewnie skończy się w sądzie (bo nie tylko tłumik sobie policzyli jak sami chcieli). Oczywiście wcześniej trzeba było te 25% zapłacić, żeby auto odebrać z ASO, a my tu piszemy o 10 letnim...

karabin napisał(a):o dodatkowe pieniądze z tytułu obniżenia wartości rynkowej

W 10+ letnim aucie? Chyba sam nie wiesz o czym mówisz ...

Martinus1985, ponieważ auto ma już swoje lata, zanim oddasz auto do ASO upewnij się, że nie interesują cię w razie czego jakieś głupoty związane z amortyzacjami i innym bzdurami i że oni będą się z TU szarpać, a nie wystawią ci fakturę za amortyzację.

Czasy przycinania na ubezpieczeniu się skończyły, zwłaszcza jak nie masz zaprzyjaźnionego mechanika/blacharza/lakiernika.
Był czarnuch i nie ma czarnucha.
Był żółtek i nie ma żółtka.

Szukasz ubezpieczenia?
Unikaj PTU złodzieja!
grabarz18
Sympatyk LeonClub

Auto: Leon 1.9 TDi ARL
Silnik: CJSA 1.8

Postprzez Martinus1985 » 19 października 2012, 20:03

Zobaczymy jak wycenią ale dziś na spokojnie popatrzyłem i uszkodzenie spore nie wspomnę że zawiasy w klapie(przy dachy) są skoszone. Nie mówiąc o tylnej ścianie itp.
Więc raczej nie bede Leona remontował bo sie nie opłaca
Obrazek
Martinus1985
TopSport
TopSport

Postprzez wojtekk » 19 października 2012, 22:35

Martinus1985 napisał(a):Więc raczej nie bede Leona remontował bo sie nie opłaca

Wez go zrob na uzywanych czesciach a nei sluchasz fachowcow, co tylko teorie znaja (choc i z tym sie nie zgodze) oddaj auto do blacharza jakiegos dobrego i sladu nie bedzie, takie uszkodzenie to smiechu warte, a Ty teksty ze nie oplaca sie... ja mialem vectre, przod byl caly rozbity, podloznica byla 9 cm w prawo przesunieta, silnik lezal na glebie, naprawilem ja ze sladu nie bylo ;) jezdzilem po tym dzwonie 5 lat i nic sie nie dzialo, bierz kase i zrob to u blacharza a nie przez aso. pozdro
Obrazek
wojtekk
Sport
Sport

Auto: leon ASV

Postprzez damianos89 » 19 października 2012, 23:08

Nom to chyba przesada, żeby taka stłuczka dyskwalifikowała już to auto :)
Leon Torro 2006
damianos89
Sport
Sport

Auto: Leon 1M 2006 AXR+
Silnik: TDI pompowtryski PD

Postprzez karabin » 20 października 2012, 09:39

grabarz18 napisał(a):W 10+ letnim aucie? Chyba sam nie wiesz o czym mówisz ...

Chyba żartujesz. Skąd mam wiedzieć ile ten leon ma lat.
Zresztą chciałem się podzielić doświadczeniem z innymi,nie tylko założycielem wątku.
Mam nadzieje, że to nic złego?
karabin
Stella +
Stella +

Postprzez Kozak » 20 października 2012, 23:22

Po co te wszystkie Wasze dywagacje, niech najpierw człowiek dostanie wycenę z TU i dopiero wtedy można o czymś dyskutować

Szukasz ubezpieczenia ?? Oferta każdego TU

- Ubezpieczenia Komunikacyjne Majątkowe Firmowe
- Ubezpieczenia Ochrony Prawnej - D.A.S.
- Ubezpieczenia Na Życie NNW

Zapraszam na PW
Kozak
Sympatyk LeonClub

Auto: Sportline 4x4

Postprzez Barton » 24 października 2012, 22:37

Dodam tylko od siebie, że bez względu na to czy oddasz auto do ASO czy do przysłowiowego "Mietka" masz prawo do auta zastępczego, na 100%. Jeżeli "mietek" nie ma aut zastępczych, jedziesz do pierwszej lepszej wypożyczalni samochodów i wypożyczasz auto na okres naprawy. Jest jeden warunek, musi być takiej samej lub niższej klasy jak to,które uległo uszkodzeniu. Jestem tego na bank pewnien, w razie czego mogę nawet podesłać numer paragrafu na który trzeba się powołać w ubezpieczalni w przypadku gdyby robili problemy :wink:
Barton
Sport
Sport

Auto: Leon

Postprzez Kozak » 24 października 2012, 23:59

Barton, dokładnie tak jest ( a dokładnie od 22.02.2012 ) ale zawsze jest jakieś ale, auto przysługuje na czas naprawy ale:
po 1: za wypożyczenie musisz sam zapłacić następnie przedstawić rachunek do TU i wtedy zwrócą poniesione koszty
po 2: auto przysługuje na okres naprawy zgodny z technologią naprawy danego uszkodzenia to znaczy że jeżeli zawieziesz auto do blacharza i akurat ma kolejkę i twoją blachę zacznie naprawiać za dwa tygodnie i będzie to robił zgodnie z technologią 7 dni to TU zapłaci za wypożyczenie pojazdu zastępczego na czas naprawy a nie za czas postoju i oczekiwania w kolejce. Oczywiście do czasu naprawy zalicza się też czas w którym TU likwiduje szkodę czyli oczekiwanie na oględziny itd.

Ja współpracuję z firmą która zajmuje się tym tematem, ma swoich prawników i wygląda to tak że mój klient będąc poszkodowanym, po moim telefonie dostaje auto zastępcze na czas naprawy, auto jest dostarczone pod wskazany adres i stamtąd odebrane, podpisuje upoważnienie dla firmy obsługującej i w takim przypadku odbywa się dla niego to całkowicie bezgotówkowo.

Zapraszam na PW
Kozak
Sympatyk LeonClub

Postprzez Martinus1985 » 9 listopada 2012, 20:09

No i przyszła wycena.

Jeśli ktoś jest obeznany w temacie to proszę o pomoc iż została policzona 1 lampa a powinny 2. Nie uwzględniono błotników itp. Co radzicie zrobić ??
Leon zostanie wyremontowany (gotówka) i sprzedany.

Oto link do wyceny.

https://picasaweb.google.com/1155112689 ... pada201203

Z góry dziękuję.

Pozdro
Obrazek
Martinus1985
TopSport
TopSport

Postprzez bono » 9 listopada 2012, 21:11

Martinus1985 napisał(a):Jeśli ktoś jest obeznany w temacie to proszę o pomoc iż została policzona 1 lampa a powinny 2. Nie uwzględniono błotników itp. Co radzicie zrobić
Leon zostanie wyremontowany (gotówka) i sprzedany.

dlatego robi się takie rzeczy w ASO i niech oni się potem bujają............... masz zawsze większe pole manewru

Pozdrawiam
Blazej (Bono)
Obrazek
bono
Sympatyk LeonClub

Postprzez Kozak » 9 listopada 2012, 23:48

Przede wszystkim tak , jeżeli coś nie zostało uwzględnione w kosztorysie to trzeba napisać do TU odwołanie wytykające wszystkie braki itd.
Natomiast druga sprawa to coś co lubię w takich kosztorysach to amortyzacja części wynosząca aż -60% która jest całkowicie niezgodna z prawem ( jest na to orzeczenie Sądu Najwyższego ).
Napisać odwołanie jak coś odpiszą to znowu odwołanie albo oddać auto do ASO i problem z głowy.

BTW zrobię sobie trochę reklamy :) . Wielu z Was na pewno zna niemiecki D.A.S. , polecam każdemu. Można wykupić sobie ochronę prawną na auto za parę zloty na rok i w takich sytuacjach masz problem z głowy bo każde TU wypłaci za szkodę wartość naprawy w ASO bez naprawy w ASO. Sprawdziłem na sobie i działa to bardzo dobrze.
Jak ktoś jest zainteresowany to zapraszam po szczegóły

Zapraszam na PW
Kozak
Sympatyk LeonClub

Postprzez rafaello0016 » 10 listopada 2012, 17:46

A ja mam takie pytanie. Bo tez mi babka cofnela w przedni zderzak i wgniotl sie do srodka troche i ugiela kawalek klapy i belka za zderzakiem tez jest skrzywiona. Zalatwiam z ubezpieczalnia tej Pani ktora ma w HDI czekam teraz na rzeczoznawce az przyjedzie i nie wiem co moge oczekiwac od niego i jakich propozycji sie spodziewac. Jak to jest z tym ASO ze mozna oddac czy lepiej brac kase ? doradzcie mi troszke co moge z tym zrobic
rafaello0016
Sport
Sport

Silnik: ALH 1.9

Następna strona

Powrót do Naprawy blacharsko-lakiernicze