Moderatorzy: Moderator LC Team, Moderator Junior
kriswoj2 napisał(a):Witam ponownie. Po dłuższym czasie tj. od marca w koncu postanowiłem zamontować licznik z pełnym fis-em silnik AJQ 1,8t 2000r licznik do montażu 1J0 920 842 A. W samochodzie jak i w zegarach immo 2. Kolega zaczął kodować licznik i pojawił się problem a mianowicie nie udało zakodować się ECU? Zegary ok, klucz ok, a ECU nie ok. Mam piny obu liczników, Z tego co przeczytałem wyżej przy silniku APP trzeba było wywalić immo. Może ktoś bardziej obeznany wypowiedzieć się czy jest szansa zostawić immo w spokoju lub dlaczego wywala taki dziwny "błąd"? I czym najlepiej próbować to ruszyć; vcds, tacho, vas? Gdzieś czytałem, że vas może powodować jakieś błąd z próba adaptacji ale nie pamiętam dokładnie co i jak. Jakieś opinie, sugestie? Pozdrawiam
Arek84 napisał(a):O ile pamiętam to wsady z końcówką 9 mają nieco inną strukturę niż wcześniejsze dlatego nie działa tak jak powinno.
robak26 napisał(a): O ile pamiętam to wsady z końcówką 9 mają nieco inną strukturę niż wcześniejsze dlatego nie działa tak jak powinno.
Ale inne wsady wcale nie działają, a może ten wsad nie jest oryginalny.
robak26 napisał(a):Teoretycznie nic się nie powinno stać
marcus415 napisał(a):robak26 napisał(a):Teoretycznie nic się nie powinno stać
Taaajedynie straci komunikacje z licznikiem i zostanie mu tylko programator
robak26 napisał(a):marcus415 napisał(a):robak26 napisał(a):Teoretycznie nic się nie powinno stać
Taaajedynie straci komunikacje z licznikiem i zostanie mu tylko programator
Nadal twierdzę, że nic się nie uszkodzi.
Temat przerobiony.
kriswoj2 napisał(a):Dokładnie. Wystarczy mała korekta tylko trzeba wiedzieć co i jak zmieniać. W większości przypadków zostaje metoda prób i błędów (oby niekosztowna). Wracając do moich zegarów. Próby podmiany części wsadu jak w passatach nie przyniosła efektu tzn. przeniosło dane ale immo ECU nadal blokuje. Sparowanie ECU z zegarami kończy się niepowodzeniem i to nie ważne od której strony próbujemy. Nigdzie nie mogę namierzyć info co ECU pobiera z zegarów do komunikacji poza pinem i immo (vs70...)? Jakieś sumy kontrolne czy jak? A teraz z innej beczki. Czy jak wgram wsad do zegara z innym rozmieszczeniem danych w wsadzie to zegary padną, tzn. stracę komunikację z nimi i wgranie starego będzie możliwe tylko poprzez programator? Na pewno dużo osób wgrywało różne eepromy do zegarów więc czekam na info jak to wygląda.
robak26 napisał(a):U mnie działają wszystkie modyfikacje wsadu ze strony Passata.
robak26 napisał(a):Działa, działa...
greg81 napisał(a):Kurcze a u mnie trick ze wskazówkami nie działa
robak26 napisał(a):Aby to zaczęło działać musisz we wtyczce od ściemniacza zlokalizować przewód, na którym po zapłonie pojawia się prąd.
Potem wypnij go z wtyczki i zaizoluj.
W razie powrotu do oryginału wepniesz go do wtyczki i nie będzie śladu po ingerencji.
robak26 napisał(a):marcus415, licznika Ci zazdroszczę.
Podziel się wsadem ,a jutro kupuję z pełnym FIS-em![]()
Gdzie robiłeś licznik?
Sam czy ktoś go robił?
Arek84 napisał(a):Przewody can do modułu komfortu podłączałeś?
marcus415 napisał(a):Na 1/2 pokazywalo dokladnie ktore drzwi sa otwarte czy tylko pokazywala sie ikonka otwartych drzwi?
Jesli pokazywalo dokladnie ktore, to na full fis powinno dzialac, a jesli nie, to trzeba ciagnac kable z modulu komfortu.
robak26 napisał(a):Widział tylko drzwi kierowcy.
robak26 napisał(a):Które kabelki i w które piny do komfortu?
Domyślam się ,że są to te od CAN-a?
robak26 napisał(a):A czy po tym pojawi mi się ikona samochodu na FIS/?
robak26 napisał(a):Nie mam diagnostyki i nie mam pojęcia czym to uruchomić
robak26 napisał(a):marcus415, licznik ma końcówkę ...849A ,myślałem, że to jeden z nowszych B5.
robak26 napisał(a):Nie mam diagnostyki i nie mam pojęcia czym to uruchomić.
Gdzieś czytałem o tym podłączeniu dwóch kabelków do modułu komfortu, ale w tedy nie miałem jeszcze pełnego FISi nie za bardzo się w to zagłębiłem.
Powrót do Leon 1 - Tuning - Warsztat
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 0 gości