przy dziennych ustaw na ok 60%
Moderatorzy: Moderator LC Team, Moderator Junior
przy dziennych ustaw na ok 60%
Pytałem się o to kiedyś jednego z pracowników ASO Seata.
lampy zespolone są homologowane jako DRL.peter85 napisał(a):w Leonie po faceliftingu
saddam napisał(a):W lampach zespolonych z homologacją DRL spotkałem się tylko wtedy gdy jest w nich dodatkowa żarówka do dziennych (tak jak np. w A4 B7).
"ROZPORZĄDZENIE MINISTRA INFRASTRUKTURY
z dnia 4 maja 2009 r.
zmieniające rozporządzenie w sprawie warunków technicznych pojazdów oraz zakresu ich niezbędnego wyposażenia"
9) w załączniku nr 6 do rozporządzenia § 2 otrzymuje brzmienie:
"§ 2. Światła zamontowane na pojeździe powinny odpowiadać warunkom podanym w poniższej tabeli:..."
i tu są wyszczególnione wszystkie rodzaje świateł. Nas interesuję Lp. 18 poz. 14 pp. 1,2 i 3 i tu je przytoczę:
"1) powinny się automatycznie włączać, kiedy urządzenie włączające lub wyłączające silnik znajduje się w położeniu umożliwiającym pracę silnika,45)
2) powinny wyłączać się automatycznie po włączeniu przednich świateł mijania, drogowych lub przeciwmgłowych, z wyjątkiem sytuacji, gdy światła te wykorzystywane są do wysyłania przerywanych sygnałów świetlnych w krótkich odstępach czasu,
3) przednie, boczne (jeżeli występują) i tylne światła pozycyjne, światła obrysowe (jeżeli występują) oraz oświetlenie tylnej tablicy rejestracyjnej nie włączają się, jeżeli włączone są światła do jazdy dziennej (45)"
Natomiast odnośnik 45 brzmi:
"Dla pojazdów rejestrowanych po raz pierwszy po dniu 31 grudnia 2009 r. W pojazdach zarejestrowanych do dnia 31 grudnia 2009 r. dopuszcza się następujące wymagania w zakresie połączeń elektrycznych: połączenie elektryczne może być takie, aby nie można było ich włączyć, jeśli nie są jednocześnie włączone tylne światła pozycyjne."
O ile wiem światła mijania ma się używać w każdych warunkach, więc homologacja C/HC pozwala na używanie świateł mijania także we mgle , nie ma wykluczenia na mgłę.
leo 23 napisał(a):pisałem do Centrum Obsługi Klientów SEAT'a aby mi powiedzieli jakie jest rozwiązanie świateł dziennych w Seat Leon MY'12,
"W odpowiedzi na maila informuję, że Seat Leon z RP'11 (MY'12) posiada światła do jazdy dziennej,
które realizują te same żarówki służące do świateł mijania (H7), świecąc mocą zmniejszoną do 80%
(dla ludzkiego oka jest to trudno zauważalne). W reflektorze znajdują się następujące żarówki:
H7 - światła mijania / światła do jazdy dziennej,
H1 - światła drogowe,
W5W - światła pozycyjne,
PY21W - światła kierunkowskazów.
W przypadku dodatkowych pytań zapraszam do korzystania z infolinii 0801 666 999. "
To znaczy że we wszystkich modelach nowych jest rozwiązanie North America
Wymogu tego nie stosuje się w przypadku, gdy światła pozycyjne przednie i tylne oraz boczne
światła obrysowe, jeżeli są one połączone lub wzajemnie sprzężone z wyżej wymienionymi
światłami, są używane jako światła postojowe oraz w przypadku, gdy światła obrysowe boczne
są światłami pulsacyjnymi
5.11 Połączenia elektryczne muszą być wykonane w taki sposób, żeby przednie i tylne światła pozycyjne, górne światła obrysowe, jeżeli występują, boczne światła obrysowe, jeżeli występują, oraz oświetlenie tylnej tablicy rejestracyjnej mogły być włączane i wyłączane tylko jednocześnie. Wymogu tego nie stosuje się w przypadku, gdy światła pozycyjne przednie i tylne oraz boczne światła obrysowe, jeżeli są one połączone lub wzajemnie sprzężone z wyżej wymienionymi światłami, są używane jako światła postojowe oraz w przypadku, gdy światła obrysowe boczne są światłami pulsacyjnymi.
5.12. Połączenia elektryczne muszą być wykonane w taki sposób, aby wykluczyć możliwość włączenia świateł drogowych, świateł mijania i przednich świateł przeciwmgłowych w przypadku, gdy nie są włączone światła określone w pkt 5.11. Niemniej jednak wymogu tego nie stosuje się do świateł drogowych i świateł mijania używanych jako świetlne sygnały ostrzegawcze, polegające na przerywanym zaświecaniu się w krótkich odstępach czasu świateł drogowych lub na przerywanym zaświecaniu się w krótkich odstępach czasu świateł mijania,albo na naprzemiennym zaświecaniu się w krótkich odstępach czasu świateł drogowych i świateł mijania.
Regulamin nr 48 Europejskiej Komisji Gospodarczej Organizacji Narodów Zjednoczonych (EKG ONZ) – Jednolite przepisy dotyczące homologacji pojazdów w odniesieniu do urządzeń oświetleniowych i sygnalizacji świetlnej
Co wg Ciebie z tego wynika ? Może podaj wniosek ? Bo ja nie widzę relacji ze światłami RL ani z możliwością uruchomieniem świateł mijania bez świateł pozycyjnych ?
stwierdzenie, że "Skoda tak robi" raczej nie uchroni nas przed mandatem czy uznaniem winy podczas wypadku
lec napisał(a):nie bardzo rozumiem - dokanczam Twoj cytat a ty mnie pytasz skad to.....
Regulamin nr 48 Europejskiej Komisji Gospodarczej Organizacji Narodów Zjednoczonych (EKG ONZ) – Jednolite przepisy dotyczące homologacji pojazdów w odniesieniu do urządzeń oświetleniowych i sygnalizacji świetlnej
czyli wiesz skad...
jak to co, dajesz cytat w ktorym sugerujesz ze swiatla te (w domysle mijania) moga byc uruchamiane tylko wraz z innymi, ja dokonczylem cytat w ktorym jest mowa ze wcale nie jest tak do konca. Nie widze ZADNEGO zapisu w ktorym jest mowa ze swiatla mijania musza byc uruchamiane wraz ze swiatlami postojowymi.
5.12. Połączenia elektryczne muszą być wykonane w taki sposób, aby wykluczyć możliwość włączenia świateł drogowych, świateł mijania i przednich świateł przeciwmgłowych w przypadku, gdy nie są włączone światła określone w pkt 5.11. Niemniej jednak wymogu tego nie stosuje się do świateł drogowych i świateł mijania używanych jako świetlne sygnały ostrzegawcze, polegające na przerywanym zaświecaniu się w krótkich odstępach czasu świateł drogowych lub na przerywanym zaświecaniu się w krótkich odstępach czasu świateł mijania,albo na naprzemiennym zaświecaniu się w krótkich odstępach czasu świateł drogowych i świateł mijania.
2) światła drogowe, mijania i przeciwmgłowe przednie nie mogły być włączone, jeżeli nie są włączone równocześnie światła wymienione w pkt 1( w pkt 1 mowa o światłach pozycyjne przednie i tylne, światła obrysowe (jeśli pojazd jest w nie wyposażony), światła pozycyjne boczne (jeśli pojazd jest w nie wyposażony) i światła oświetlające tylną tablicę rejestracyjną) ; przepisu nie stosuje się do świateł drogowych lub mijania, kiedy są używane do wysyłania krótkich, przerywanych sygnałów ostrzegawczych.
Miskowi wystarczy pokazac zapisy art 48 i nigdy zaden nie robil problemu, co wiecej wiem to od samych zaprzyjaznionych miskow ktorzy temat znaja ,od klientow ktorzy takie kontrole mieli, jak i przechodza przeglady na stacjach diagnostycznych.
stwierdzenie, że "Skoda tak robi" raczej nie uchroni nas przed mandatem czy uznaniem winy podczas wypadku
sugerujesz ze Skoda nie musi uznawac przepisów ? ze nie obawia sie problemow przy przegladzie na stacji diagnostyzcnej i swiadomie naraza klientow na kłopoty w EU ? to nie sa rozwiazania salonowe, tylko fabryczne
zwirek75 napisał(a):Miskowi wystarczy pokazac zapisy art 48 i nigdy zaden nie robil problemu, co wiecej wiem to od samych zaprzyjaznionych miskow ktorzy temat znaja ,od klientow ktorzy takie kontrole mieli, jak i przechodza przeglady na stacjach diagnostycznych.
Taki argument w stylu "Ktoś kiedyś przeszedł przegląd, ktoś kiedyś się obronił przed miśkami" niestety nie oznacza, że w każdym wypadku się wybronimy (w ostateczności w sądzie). W Polsce nie obowiązuje prawo oparte precedensach (a w szczególności na bliżej nieokreślonych precedensach). A każdy z nas jest odpowiedzialny za siebie.
lec napisał(a):moja odpowiedz dotyczyla kwesti DRL i braku swiatel z tyłu - zapisy art. 48 wyraznie mowia o tym ze nie jest to obowiazkowe a przy kontrolach czesto o to maja pretensje.
lec napisał(a):co do mijania to usiadlem na tylku i przeczytalem na spokojnie i niestety musze Ci przyznac racje, w swietle przepisow musza sie zapalac razem postojami. Co do kwestii homologacji w skodach to musze sie tylko upewnic, jestem w 90% pewien ze lampy zespolone nie maja RL
swierg napisał(a):ZTCW to w Skodach, które nie mają DRL, zapalają się wszystkie światła zewnętrzne (pozycje+mijania), czyli tryb skandynawski. lec, jesteś pewny, że zapalają się tylko mijania?
swierg napisał(a):Pisząc pozycje, miałem na myśli pozycje przód + tył + rejestracja, bo są to tak jakby jedne światła, tzn. z jednej kategorii, ogólnie pozycyjne i nie da się ich włączać osobno, przynajmniej w teorii.
Wysłane z mojego GT-I9000 za pomocą Tapatalk 2
zwirek75 napisał(a):saddam, Pozycyjne zawsze muszą się świecić razem (albo jako postojowe jedna strona). To znaczy ze swiatłami mijania musi się świecić pozycja przód i pozycja tył i oświetlenie tablicy (i obrysowe i pozycyjne boczne jeżeli są).
Ponieważ pozycyjne muszą być włączone ze światłami mijania, to także dotyczy pozycyjnych tylnych.
lec napisał(a): jesli przednie pozycje i mijania odpalane sa z automatu w przpisach okreslajach dzialanie swiatel dziennych to obowiazuja je reguly dot tych zastosowan i tyl nie musi sie palic, choc moze dla aut rejestrowanych do 31 grudnia 2009
jesli przednie pozycje i mijania odpalane sa z automatu w przpisach okreslajach dzialanie swiatel dziennych to obowiazuja je reguly dot tych zastosowan i tyl nie musi sie palic, choc moze dla aut rejestrowanych do 31 grudnia 2009
zwirek75 napisał(a):jesli przednie pozycje i mijania odpalane sa z automatu w przpisach okreslajach dzialanie swiatel dziennych to obowiazuja je reguly dot tych zastosowan i tyl nie musi sie palic, choc moze dla aut rejestrowanych do 31 grudnia 2009
Owszem, nie musi sie palić tył pozycyjny ale ze światłami dziennymi.
Ze światłami mijania IMO musi się palić tył pozycyjnych i przód pozycyjnych, chyba że znajdziesz wyjątek na to w przepisach, bo jak na razie go nie widziałem....
a czy swiatla startujace automatycznie po przekreceniu zaplonu sa swiatlami mijania ? nawet jesli relizowane sa przez ten sam uklad optyczny ?
homologacja nic o tym nie mowi, za to mowi w przypadku swiatel do jazdy dziennej.
można zostawić przełącznik świateł w takiej pozycji, że po włączeniu zapłonu automatycznie zapalą się światła mijania (ale dalej są to tylko światła mijania a nie światła dzienne, wiec włączają się z pozycyjnymi)
ale masz mozliwosc ich wylacznia przekrecajac wlacznik na zero. W opisywanym przeze mnie przypadku mamy auto z wlacznikiem bez auto, a swiatla startuja wraz z zaplonem przy ustawieniu wlacznika na "zero", czyli nie da sie uruchamic samochodu bez zalaczenia swiatel - taki przypadek wyraznie okresla art48 o swiatlach do jazdy dziennej. Jedyny sposob ich wylaczenia (poza chyba recznym) to załączenie swiatel postojowych lub mijania wraz z całą resztą.
Ja osobiscie stoję na stanowisku ze jazda na mijania nie wymaga dodatkowych zezwolen gdyz one sa juz homologowane do jazdy calodobowej
Powrót do Leon 2 - Tuning - Warsztat
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 0 gości