Reklama

Zapraszamy do polubienia naszego nowego fanpage na Facebook'u.

AURA CD nie czyta płyt.

Podforum związane tylko i wyłącznie z nagłosnieniem w naszych samochodach

Moderatorzy: Moderator LC Team, Moderator Junior

AURA CD nie czyta płyt.

Postprzez Kris_21 » 9 lipca 2011, 13:38

Witam, mam problem z seryjnym radyjkiem Aura a mianowicie nie czyta nieoryginalnych płyt, pojawia się 'cd error'. Oryginalne płytki śmigają bez problemu. Miał już może ktoś podobny problem?
Kris_21
Stella
Stella

Auto: seat leon

Reklama

Re: Radio nie czyta płyt.

Postprzez wgi » 9 lipca 2011, 16:17

Coś źle nagrywasz płytki.
Ja z reguły słucham kopii płyt, które kupiłem i nigdy nie było problemu.
Powered by cs
wgi
Sympatyk LeonClub

Auto: a3 sb
Silnik: benzyna 2.0 turbo

Postprzez Kris_21 » 9 lipca 2011, 16:29

Próbowałem juz nagrywac w roznych formatach i z rozna predkoscia i dalej nic;/ moze trzeba laser przeczyścić?
Kris_21
Stella
Stella

Postprzez transit_master » 10 lipca 2011, 09:44

Też tak miałem. Co lepsze że dana płytka raz chodziła a raz nie. I nagrywanie na różne sposoby nic tu nie dało. Zrezygnowałem z cd na rzecz adaptera.
Yamaha Grizzly 700 EFI EPS bighorny, dystanse x-atv, alu osłony zygo, grzane manetki bronco, przedni bumper, warn vantage 3000, ledowe ringi, wskaźnik stage6, wypala Hero 7 Black :D I jest ogień!!!
transit_master
Cupra
Cupra

Auto: w ...uj oszczedne
Silnik: benzyna inny

Postprzez Mistic » 10 lipca 2011, 12:20

Mirczas napisał(a):Zrezygnowałem z cd na rzecz adaptera.

i to jest chyba najlepsze rozwiązanie :)
Mistic
TopSport
TopSport

Auto: Leon

Postprzez Kris_21 » 10 lipca 2011, 12:51

ja spróbuje przeczyścić laser i zobaczymy jaki bedzie efekt.
Kris_21
Stella
Stella

Postprzez transit_master » 10 lipca 2011, 13:35

Kris_21, spróbuj , ale nie zabrudzony laser jest temu winien.
Mistic napisał(a):i to jest chyba najlepsze rozwiązanie

też tak uważam ;)
Yamaha Grizzly 700 EFI EPS bighorny, dystanse x-atv, alu osłony zygo, grzane manetki bronco, przedni bumper, warn vantage 3000, ledowe ringi, wskaźnik stage6, wypala Hero 7 Black :D I jest ogień!!!
transit_master
Cupra
Cupra

Postprzez Mistic » 10 lipca 2011, 17:22

w moim przypadku nic nie pomogło, nawet czyszczenie lasera. CD raz czytało raz nie, bez różnicy co i jak nagrane było w odtwarzaczu :/ polecam "zainwestować" w adapter AUX i do tego jakiś porządny grajek ;)
Mistic
TopSport
TopSport

Auto: Leon

Postprzez Kris_21 » 10 lipca 2011, 19:11

a można wiedziec ile Cie taki adapter kosztowal?:)
TDI - To Dopiero Idzie
Kris_21
Stella
Stella

Postprzez wojtekmir » 10 lipca 2011, 20:30

Ja miałem dwie takie aury cd, które nie czytały płyt. Znalazłem w sklepie internetowym nowe lasery do nich i do dzisiaj działają. Jak ktoś będzie zainteresowany to poszukam paragonu żeby podać model i sklep w którym są dostępne.
Wymiana jest stosunkowo prosta jak ktoś nie ma dwóch lewych rąk:)
PS. Adapter AUX na mini jacka też sam zrobiłem.
wojtekmir
Stella +
Stella +

Auto: 1M BCB x2

Postprzez transit_master » 10 lipca 2011, 22:09

transit_master
Cupra
Cupra

Postprzez Kris_21 » 15 lipca 2011, 11:03

dzisiaj bede mial radio z wyczyszczonym laserem, jak to nic nie da to bede sie musial zastanowić na adapterem albo zmiana radia. Myslalem zeby zmienic na seatowską alane.

[ Dodano: 15 Lipiec 2011, 19:10 ]
jednak czyszczenie lasera pomogło:) płytki ładnie śmigają:) pozdrawiam
TDI - To Dopiero Idzie
Kris_21
Stella
Stella

Postprzez olszu » 8 września 2011, 20:17

Kris_21, Radio jest skrecone na normalne srobki, czy na torxy ?
olszu
Sport
Sport

Auto: 120d
Silnik: CJXA 2.0

Postprzez transit_master » 9 września 2011, 09:38

na torxy
transit_master
Cupra
Cupra

Postprzez olszu » 10 września 2011, 10:42

Dzieki za pomoc ale obeszlo sie bez rozkrecania. Tez mialem cd error jak nagrywalem nieorginalne audio. Problem rozwiazalem nagrywaniem plyt w predkosci 16x TAO a nie DAO, na plytach sony. Z ciekawosci nagralem jedna w TAO a druga w DAO i pierwsza chodzi az milo, a druga nie, reszta parametrow taka sama.
olszu
Sport
Sport

AURA CD - Notoryczny CD ERROR

Postprzez archie82 » 20 czerwca 2013, 19:46

Witam wszystkich,

Prosze o wyrozumiałość bo przekoptowałem CAŁE forum + zagraniczne seatcupra.net i nigdzie nie znalazłem rozwiązania tego upierdliwego problemu. Mam aura cd w bardzo dobrym stanie (juz po czyszczeniu lasera, rolek i innych pierdół). Otoż doprowadza mnie do szału , wybuchów niekontrolowanej agersji ów produkt który chetnie wykopałbym z auta gdyby nie fakt że gra tak dobrze (jak uzna ze ma ochote) a teraz do konkretów: jaką to cudo ma moc wyjsciową 4x45 / 4x50 / 4x52 ? bo jestem juz na krawędzi szajby i wymiany tego radia na Alpine CDE 130RR. (podobnie jak forumowicze zauważyłem że Aura jak jest chlodno działa znośnie...natomiast przy obecnie panujących temperaturach robi sie totalna kicha a plytka wychodzi gorąca jak z tostera) kolejna sprawa czy aura ma wzmacniacz wbudowany ? bo jaki jest sens zmieniac na inne i kupowac dodatkowo wzmaka ..... a moze zmieniarke ? tylko kwestia ze nie ufam ludziom z allegro bo juz zostalem brzydko mowiac wystrzelony 2x z "oryginalnymi" zmieniarkami i jeżeli juz ... to chciałbym kupic nóweczke ..... Kwestia JAKIE Z TYM RADIEM WSPOLGRAJA (nie seatowskie) ?

Pozdrawiam wszystkich uzytkownikow tego jakże wrednego z charakteru FR-ka
archie82
Stella
Stella

Auto: LEON TOP SPORT

Re: AURA CD nie czyta płyt.

Postprzez darq12 » 21 czerwca 2013, 23:13

Powiem tak aura ma mało na wyjściu pewnie gdzieś w okolicy 4x30 tylko jest wszystko dobrze dograne i dlatego tak ładnie gra. Ja posiadam aure kaseciaka i mam zmieniarkę w schowku i gra super nie zacina się nie nagrzewa płyt, wszystkie czyta tzn audio. Poszukaj dobrze na allegro i na tym forum są aukcje gdzie można kupić kpl. czyli radio kaseciak plus zmieniarka do tego przydał by się schowek z miejscem na oryginalną zmieniarkę.
darq12
Sport
Sport

Auto: Leon 1.9TDI
Silnik: AHF 1.9

Postprzez pyrko » 16 marca 2014, 14:37

Witajcie. Z góry przepraszam jeżeli odgrzewam kotlet. Ale mam pytanie do posiadaczy radia Aura CD + adaptera aux-in. Czy mocno się traci na jakości dźwięku, czy można to porównać do dobrze nagranej jakościowo płytki i ori odtwarzaczu tego radia? Generalnie siadło mi CD i się zastanawiam nad adapterkiem. Czy może podejdzie do tego zmieniarka ori? Co lepsze? Wybrałbym adapter jeżeli faktycznie nic się nie traci na jakości.
pyrko
Stella
Stella

Auto: Leon Top Sport
Silnik: ARL 1.9

Postprzez olszu » 16 marca 2014, 15:28

pyrko, mam taki adapter podłączony do ipoda 5g. Wrzucam pliki mp3 dobrej jakości i jestem zadowolony z tego zestawu.
olszu
Sport
Sport

Postprzez gonzo27 » 16 marca 2014, 17:50

pyrko, śmiało możesz iść w kierunku adaptera aux-in. Też używam adaptera i nie widzę różnicy, a przy plikach .flac z pewnościa gorzej niż cd będzie grało.
Był 1M TS ARL 182/400
Jest 1M FR ARL 193/400
gonzo27
Signo
Signo

Auto: Leon FR

Aura CD Error

Postprzez Olek7221 » 25 sierpnia 2017, 13:22

Witam,z góry przepraszam bo wiem,ze byly tskie tematy,ale robilem wszystko tak jak odpowiadali,i nic nie pomogło.Problem jest taki,ze oryginalne płyty działają,lecz gdy nagram nie działają,nagrywalem w trybie cd audio i lipa
Olek7221
Stella
Stella

Auto: Seat leon
Silnik: turbo diesel inny

Re: AURA CD adapter

Postprzez auxerix » 6 lutego 2019, 22:01

Witam, mam problem z adapterem aux w radiu Aura cd. Wszystko działa, ale niestety co jakiś czas dosłownie na sekundę muzyka cichnie do zera i na radiu wyświetla się napis CD ERROR. Czy ktoś miał podobny problem z adapterem aux ?
auxerix
Stella
Stella

Region: śląskie
Auto: Seat Leon
Silnik: turbo diesel inny

Postprzez djkiller666 » 29 kwietnia 2019, 20:36

auxerix napisał(a):Witam, mam problem z adapterem aux w radiu Aura cd. Wszystko działa, ale niestety co jakiś czas dosłownie na sekundę muzyka cichnie do zera i na radiu wyświetla się napis CD ERROR. Czy ktoś miał podobny problem z adapterem aux ?

Mam podobny problem. Podejrzewałem że wina stoi po stronie adaptera i wymieniłem na inny i niestety nie pomogło wiec podpinan sie pod temat - pomoże ktoś?
djkiller666
Stella +
Stella +

Auto: TS

Postprzez LeonidasAZD » 14 lipca 2019, 21:37

Witam, miałem ten sam problem z CD Errorem. Pomogła wymiana na inny emulator. Na alledrogo sprzedają go z białą naklejką Car Aux Adapter. Ten z Aurą Cd pracuje bez problemu. W razie pytań do auxa to śmiało, jestem w temacie ;) PS To moj pierwszy post na forum więc jeszcze raz witam wszystkich Seaciarzy ;) Na alledrogo wystosowałem taką recenzję i zamieszczam ją poniżej bo wydaje mi się cenna wobec problemu "Z radiem Seata Aura CD pracuje bez problemów. Wcześniej na allegro kupiłem zmieniarke (małą czarną puszkę) od innego sprzedawcy i tamta miała problemy z komunikacją, radio sypało błędami. Ta pracuje bez większych zastrzeżeń i śmiało można ją do Aury CD zastosować. Jedynym minusem który jak na razie widzę to zamienione kanały stereo (w Aurze CD). problem łatwy do rozwiązania ale istnieje. Co do dziwnego opisu sprzedawcy opisującego jakiś dziwny przetwornik DAC w przypadku tej zmieniarki to nie wiem jaki był jego cel. Radio otrzymuje od zwykłej płytowej zmieniarki jak i powyższej sygnał audio w pełni analogowy, żaden DAC nie jest potrzebny. Jedyną cyfrową transmisją jest ta sterująca urządzeniem, z audio nie ma to nic wspólnego. Wobec powyższego, to jak zagra nasz aux zależy od tego jakie źródło mamy i od jakości radia w samochodzie. Zatem emulator ma jedynie "dogadać" się z radiem na poziomie układów sterujących, i dokładnie te wysyłane ramki danych odblokowuje nam zmieniarkowe analogowe wejście audio. Recenzją napisałem dla "potomnych" bo sam miałem problemy z poprzednim zakupem innego urządzenia i wiem że to u mnie działa. Jeśli ktoś się zastanawia czy "to gra dobrze" to spieszę z odpowiedzią. W Leonie z Aurą CD plus Samsung S7 ze Spotify Premium, jest lepiej niż dobrze. Kończąc chciałbym dodać że gniazdko AUX zrobiłem w schowku w miejscu przeznaczonym na wyłącznik poduszki pasażera i pod względem ergonomii to był dobry pomysł. I ważna porada, należy pamiętać avy przy podłączaniu i odłączaniu źrodła dźwięku wyłączać w radiu nasz aux, lub chociaż zjechać głośnością do wartości bliskich zeru, uchroni to nas przed zawałem spowodowanym trzaskami przy wsuwaniu/wysuwaniu mini jacka jak i WAŻNE uchroni przed "wzbudzeniem" się radiowego wzmacniacza co raz mi się zdarzyło. Takie "wzbudzenie" może zniszczyć nam glośniki jak i radio więc należy o tej informacji pamiętać. Jestem osobą prywatną i nie mam żadnych korzyści z tej recenzji i jak mówiłem jest ona motywowana moimi doświadczeniami z auxem w mojej Aurze CD. A kto dotarł aż do tego momentu, Życzę miłego słuchania :)" A forumowiczom miłej lektury :)
LeonidasAZD
Stella
Stella

Region: mazowieckie
Auto: Leon 1m
Silnik: AZD 1.6

Postprzez Tracer2 » 15 lipca 2019, 06:46

Bardzo ciekawa opinia :brawo: Oszczędza nerwy, czas i pieniądze. A uwagi co do wejścia AUX tyczą się zapewnie wszystkich takich wejśc w różnych sprzętach.
Leon II 1,6 CAYC 147 KM by Vtec, prowadzi WAZE i AM XL 6.25 , VW Caddy SDI 1,9 KAT
Tracer2
FR
FR

Region: mazowieckie
Auto: Leon II TDI
Silnik: CDLD 2.0

Powrót do Car Audio, CB, Nawigacja