Reklama

Zapraszamy do polubienia naszego nowego fanpage na Facebook'u.

Nieaktywne kontrolki na desce rozdzielczej ?

Dane techniczne, osiągi, eksploatacja, ...

Moderatorzy: Moderator LC Team, Moderator Junior

Nieaktywne kontrolki na desce rozdzielczej ?

Postprzez bikebajk » 7 października 2013, 18:31

Kupiłem niedawno Leona, i przypatrzyłem się że mam 3 diody na desce rozdzielczej które się w ogóle nie chcą zapalić przy odpalaniu samochodu. Widać że jest tam dioda z namalowanym pasażerem z zapiętymi pasami z lewej strony, oraz samochód z otwartą klapą bagażnika z prawej strony. A tak że kontrolka obok ABS. Czy to znaczy że powinny sygnalizować niezapięte pasy oraz otwartą klapę bagażnika ?, trzecia to bodajże czujnik zużytych klocków hamulcowych, Jeśli tak to co jest nie w porządku ?

Obrazek
SuperCopa ;)
bikebajk
Stella
Stella

Auto: Seat Leon I
Silnik: ARL 1.9

Reklama

Re: Nieaktywne kontrolki na desce rozdzielczej ?

Postprzez Tuchola_BDG » 7 października 2013, 18:55

Otwarta klapa przy starcie się nie świeci, otwórz bagażnik i wtedy zobacz czy działa, jeśli nie ma czujnika od pasów to ta opcja nie będzie się świeciła ale miejsce na nią jest w standardzie.
ObrazekObrazek
Tuchola_BDG
Sport
Sport

Auto: LEON 1M B+LPG
Silnik: BCB 1.6

Postprzez arknaw » 7 października 2013, 19:36

jeżeli po otwarciu klapy nie zapala się kontrolka od klapy to możliwe że padł ci mikrostyk w klapie bagażnika, a kontrolka od klocków powinna na chwilę zapalać się po przekręceniu kluczyka na zapłon. Możliwe że nie masz tego układu lub jest wyłączony poprzez kodowanie licznika. podobnie jak pasy.
arknaw
Stella +
Stella +

Auto: Leon
Silnik: ASV 1.9

Postprzez bikebajk » 8 października 2013, 20:21

arknaw napisał(a):jeżeli po otwarciu klapy nie zapala się kontrolka od klapy to możliwe że padł ci mikrostyk w klapie bagażnika, a kontrolka od klocków powinna na chwilę zapalać się po przekręceniu kluczyka na zapłon. Możliwe że nie masz tego układu lub jest wyłączony poprzez kodowanie licznika. podobnie jak pasy.

Może rzeczywiście jest coś uszkodzone.... zauważyłem tez że spryskiwacz tylnej szyby rusza się razem z wycieraczką, czytałem na forum że jest to nie poprawny sposób działania spryskiwacza (powinien stać w miejscu i pryskać prosto na szybę a nie latać razem z wycieraczką). Przez taką usterkę, płyn wycieka ze spryskiwacza do wnętrza klapy i zalewa zamek... więc możliwe że coś zostało uszkodzone...
Każdy Leon 1 ma w pakiecie ten czujnik bagażnika ? bo może tak jak w przypadku pasów go po prostu nie ma a kontrolka jest :)

PS.. otwierałem klapę bagażnika przy włączonym silniku i nic kontrolka się nie pali.
SuperCopa ;)
bikebajk
Stella
Stella

Postprzez noel taes » 8 października 2013, 23:22

Wydaje mi się, że w każdym Leonie jest ta kontrolka bo to są względy bezpieczeństwa, nie bez kozery świeci się ona na czerwono. Obstawiałbym mikrostyk, ale może się myle? Ja mam walnięty mikrostyk w drzwiach kierowcy, ale jak je otworzę i przymknę tak, że zostaje malutka szpara to
'widzi', że są otwarte, spróbuj też tak zrobić 8)
A może ktoś mi powie co oznacza ta kontrolka z trójkątem ostrzegawczym wewnątrz strzałki?
noel taes
Stella
Stella

Auto: seat leon
Silnik: AZD 1.6

Postprzez LoozaQ » 9 października 2013, 06:32

noel taes napisał(a):A może ktoś mi powie co oznacza ta kontrolka z trójkątem ostrzegawczym wewnątrz strzałki?

TCS kontrola trakcji /ESP stabilizacja toru jazdy... Świeci się jak jest wyłączone, lub miga w rytm buksowania kół :P
Obrazek

Obrazek
LoozaQ
Sport
Sport

Auto: Leon 1M ASV

Postprzez agrala » 9 października 2013, 06:34

bikebajk napisał(a):Może rzeczywiście jest coś uszkodzone.... zauważyłem tez że spryskiwacz tylnej szyby rusza się razem z wycieraczką, czytałem na forum że jest to nie poprawny sposób działania spryskiwacza (powinien stać w miejscu i pryskać prosto na szybę a nie latać razem z wycieraczką). Przez taką usterkę, płyn wycieka ze spryskiwacza do wnętrza klapy i zalewa zamek.

Masz racje tutaj. Wtedy uszkadza sie styk w zamku i nie ma informacji o otwartej klapie oraz nie zapala sie lampka w bagazniku - w zamku sa 2 osobne styki w zamku.
agrala
Signo
Signo

Auto: Ibiza

Postprzez bikebajk » 9 października 2013, 14:43

Czyli musial bym sciagac plastik z klapy, zeby naprawic spryskiwacz i sprobowac sprawdzic styki. Ale sciagniecie plastiku nie jest latwe i boje sie za to zabierac... Tymbsrdziej widac ze juz ktos kiedys przy tym grzebal, bo niektore zatrzaski nie trzymaja i brakuje srubek w uchwytach wewnatrz klapy do latwego zamkniecia bagaznika
Aha i jeszcze jedno czy to normalne ze po przekreceniu zaplonu i odczekaniu az kontrolki pogasna, nastepnie odpalenie silnika powoduje chwilowe zapalenie sie kontrolek od esp oras abs ?
SuperCopa ;)
bikebajk
Stella
Stella

Postprzez arknaw » 9 października 2013, 17:19

nie to nie jest normalne, a przynajmniej nie powinno tak być. Obstawiam (bo u mnie tak był) że masz już kiepski akumulator i napięcie mocno "przysiada" podczas kręcenia rozrusznikiem.
Co do tylnej klapy. Jak masz interfejs Vag i chciałbyś się pobawić to: w [moduł komfortu] na którymś kanale można sprawdzić wszystkie mikrostyki w drzwiach. Wydaję mi się że powinna też być informacja o klapie tylnej skoro jest taka informacja na zegarach.
arknaw
Stella +
Stella +

Postprzez bikebajk » 10 października 2013, 08:51

arknaw napisał(a):nie to nie jest normalne, a przynajmniej nie powinno tak być. Obstawiam (bo u mnie tak był) że masz już kiepski akumulator i napięcie mocno "przysiada" podczas kręcenia rozrusznikiem.
Co do tylnej klapy. Jak masz interfejs Vag i chciałbyś się pobawić to: w [moduł komfortu] na którymś kanale można sprawdzić wszystkie mikrostyki w drzwiach. Wydaję mi się że powinna też być informacja o klapie tylnej skoro jest taka informacja na zegarach.

Mam kiepski akulumator... lampka swieci sie juz na czarno. Ale odziwo pali normalnie...
I nie mam vaga, nawet nie wiedzial bym jak sie tym obslugiwac :( podpiecie pod komputer na stacji diagnostycznej jest w stanie pokazac to co chce ?
SuperCopa ;)
bikebajk
Stella
Stella

Postprzez darq12 » 10 października 2013, 09:06

Odkręć klosze lamp w klapie i przyświeć latarką i będziesz widział który zaczep trzyma a który nie i łatwiej się demontuje wtedy plastyk klapy bo możesz od środka je powyciskać.
darq12
Sport
Sport

Auto: Leon 1.9TDI
Silnik: AHF 1.9

Postprzez węsier » 11 listopada 2013, 23:45

Podepnę się pod temat...Przy zapłonie nie pali się kontrolka od check engine, domyślam się że są dwie opcje
a) przepaliła się żarówka
b)handlarz lub jego magicy wyjęli żaróweczkę by nie podpadało - mimo że z błędów na vagu jakie mi wyskoczyły to jedynie problem z przepływomierzem
W związku z tym należy się do tej kontrolki dostać i tu jest pytanie, czy jest sens zabierać się za to samemu czy lepiej zostawić auto u elektromechanika niech się bawi? Jaki byłby koszt tej drugiej opcji?
węsier
Stella +
Stella +

Auto: Seat Leon
Silnik: CJSA 1.8

Postprzez Kozak » 12 listopada 2013, 00:57

węsier napisał(a):a) przepaliła się żarówka

tam nie ma żarówek tylko diody

Szukasz ubezpieczenia ?? Oferta każdego TU

- Ubezpieczenia Komunikacyjne Majątkowe Firmowe
- Ubezpieczenia Ochrony Prawnej - D.A.S.
- Ubezpieczenia Na Życie NNW

Zapraszam na PW
Kozak
Sympatyk LeonClub

Auto: Sportline 4x4
Silnik: CJXA 2.0

Postprzez Szymko » 12 listopada 2013, 07:30

Jeżeli ktoś chciał ukryć świecącą kontrolkę to może po prostu coś jest wsadzone w obudowę licznika, żeby na desce nie było widać świecącej kontrolki. Jeżeli czujesz się na siłach to rozbierz licznik i sprawdź bo może przyczyna jest bardziej błaha niż przypuszczasz.
Szymko
Sport
Sport

Auto: Seat Leon 1M
Silnik: AZD 1.6

Postprzez Sony » 12 listopada 2013, 09:25

Kontrolki można również wyłączyć VAGiem. Nie wiem czy check engine też się da, ale na przykład tą od spryskiwaczy jak najbardziej.
Podpis niezgodny z regulaminem /usunięto admin
Sony
Sport
Sport

Region: łódzkie
Auto: Toledo II

Postprzez miszel » 12 listopada 2013, 10:48

a czemu u mnie np nie świeci się ta z tym check engine po przekręceniu kluczyka ?? mam arl 1.9 2002r
miszel
Signo
Signo

Auto: Leon CUPRA4

Postprzez Tuchola_BDG » 12 listopada 2013, 11:01

Z tego co pamiętam to wyłączyć można tylko lampke od spryskiwaczy, niezapiętych pasów i klocków hamulcowych, poprzez kodowanie licznika. Jak nie świeci się check engine to szukałbym przyczyne mechanicznej, upalona dioda albo jej brak, lub jakś zaślepka jest wstawiona, wydaje mi się, że najlepiej byłoby to rozebrać i sprawdzić co w środku piszczy.
ObrazekObrazek
Tuchola_BDG
Sport
Sport

Auto: LEON 1M B+LPG
Silnik: BCB 1.6

Postprzez miszel » 13 listopada 2013, 12:40

aha a czy w każdej wersji z silnikiem arl ta kontrolka check engine powinna świecić ??
miszel
Signo
Signo

Postprzez kajohuta » 13 listopada 2013, 19:49

u mnie w ARLu z 2003 roku nie świeci się check engine nawet jak robię test kontrolek
kajohuta
Sport
Sport

Auto: seat leon

Postprzez miszel » 13 listopada 2013, 22:57

no dokładnie ja mam to samo świecą inne kontrolki ale tej check engine nie ma i jest nie aktywna w ogolę
miszel
Signo
Signo

Postprzez adams » 22 listopada 2013, 00:05

Też dorzucę się do tematu. Mój silnik to APP z 2000r i też po przekręceniu kluczyka nie mam check engine. Jak się dokładnie przyjrzeć to widzę znaczek na desce (oczywiście niepodświetlony tylko sama ikonka) więc nie sądzę żeby była zakryta. Myślę że to nie przypadek że któryś Leon z kolei nie pokazuje błędów na desce. Szukam od kilku dni po różnych forach ale na nic mądrego trafić nie mogę. Może rzeczywiście to jest wyłączone w kodowaniu licznika ? Mechaniczną przyczynę raczej wykluczam, o bo czemu miałaby się akurat ta jedna dioda upalić ? A inne co ? lepiej przylutowane ? Żadziej świecą :D No chyba że wada fabryczna ... ale wątpię. Kolejny powód żeby kupić jakieś VAG tacho czy co tam to obsługuje.
adams
Sport
Sport

Auto: LEON
Silnik: APP 1.8

Postprzez marcin7x5 » 22 listopada 2013, 14:51

Kontrolka check dopiero stosowana była "obowiązkowo" w benzyniakach po 2000r więc może twoje autko jeszcze nie ma tej funkcji.
marcin7x5
Cupra
Cupra

Region: kujawsko-pomorskie
Auto: leon 1M
Silnik: AUS 1.6

Postprzez adams » 24 listopada 2013, 23:45

Zrobiłem wczoraj test licznika na VAGu noi check engine świeci pięknym żółtym światłem przy teście elementów, więc już nic z tego nie kumam. Kontrolka niby sprawna a po przekręceniu kluczyka nie świeci się. Nie biorę pod uwagę tego żeby moja wersja autka była za stara na kontrolkę check engine, bo jeśli by nie był wyposażony w taką funkcję to by się nie zaświecała przy teście licznika tak jak to jest w przypadku niezapiętych pasów. Coś mi się wydaje że to się da jakoś dezaktywować tylko pytanie jak ... :?: :roll:
adams
Sport
Sport

Auto: LEON
Silnik: APP 1.8

Postprzez PAWLO-244 » 14 września 2014, 00:09

Witam

co ja sie oszukałem tego tematu wreszcie znalazłem D: podepnę sie oczywiście D: mi również nie świeci ta kontrolka check engine a mam leona z 2000 roku 1.6 SN . a możecie mi powiedzieć jak zrobic ten test kontrolek na vag com 311-2 ?
PAWLO-244
Stella
Stella

Silnik: AKL 1.6

Postprzez agrala » 14 września 2014, 11:00

Laczysz się z licznikiem i robisz TESTY ELEMENTOW WYKONAWCZYCH/OUTPUT TEST adres 03.
Można tez tak zrobić np. w: module komfortu, silniku itp.
agrala
Signo
Signo

Auto: Ibiza

Postprzez PAWLO-244 » 14 września 2014, 21:48

dzieki wielkie przetesuje sobie . ale wydaje mi sie ze jednak nie mam tej kontrolki ::) 8)
PAWLO-244
Stella
Stella

Silnik: AKL 1.6

Postprzez Breitling999 » 23 marca 2015, 22:20

Witam. Podepnę sie pod temat bo akurat zdjęcie w pierwszym poście jest takie jakie chciałem zamieścić:) mianowicie chodzi mi o te dwa okienka właśnie pod tymi wszystkimi kontrolkami, do czego one śluza i dlaczego nic na nich sie nie wyświetla?? Dzięki z góry za pomoc
Breitling999
Stella
Stella

Auto: Seat Leon
Silnik: benzyna 1.6 16V

Postprzez darq12 » 23 marca 2015, 22:44

Wejdź w post niżej o nazwie dodatkowy wyświetlacz a wszystkiego się dowiesz
darq12
Sport
Sport

Auto: Leon 1.9TDI
Silnik: AHF 1.9

Powrót do Leon 1 - Techniczne Ogólne