Reklama

Zapraszamy do polubienia naszego nowego fanpage na Facebook'u.

CBradio, gdzie je umiescic ?

Podforum związane tylko i wyłącznie z nagłosnieniem w naszych samochodach

Moderatorzy: Moderator LC Team, Moderator Junior

Re: CBradio, gdzie je umiescic ?

Postprzez fenek » 6 kwietnia 2013, 18:23

Posiadam wersje Stylance z 2007r. Posiadam małe gabarytowo radyjko http://www.ceneo.pl/2705216#tab=spec. Dziś udało mi się znaleźć fajne miejsce na nie bez żadnej ingerencji w tapicerkę etc. A mianowicie pod siedzeniem pasażera. Jest tam na tyle miejsca że spokojnie wchodzi. Gruchę trzymam obok lewarka w uzagłebieniu na kubek. Zasilanie mam ze schowka na płyty (tego pomiędzy siedzeniami) bo poprzedni właściciel dołożył tam dodatkowe wyjście zapalniczki. Antenę umieściłem z tyłu dachu po stronie pasażera i bez żadnych komplikacji udało mi się ją puścić pod tylną kanapą, potem pod plastikiem pod progiem i następnie pod siedzenie pasażera. Wszystko szybko, bez ingerencji w samochód (tapicerkę). Jedyne co mi pozostało to kupić jakiś kawałek rzepa przykleić go do radia i przyczepić do podłogi pod siedzeniem. Gdyby ktoś potrzebował jakieś foty to proszę o info. Mam nadzieję że to w jasny sposób przedstawiłem. :D

Może ktoś ma pomysł na takie rzepy. Gdzie to wogóle szukać??
Obrazek
Obrazek
R B R 81
fenek
Stella +
Stella +

Auto: Leon Stylance [07]
Silnik: BSE 1.6

Reklama

Postprzez Misiek » 6 kwietnia 2013, 19:24

Powiem szczerzę że miejsce dość dziwne. W zasadzie nie masz kontroli nad radiem w czasie jazdy. Wsiadasz włączasz i tyle. Ja jednak często ściszam, zgłaśniam czasem skaczę miedzy kanałami więc jednak wolę mieć radio pod ręką. Ale jeśli Tobie się podoba to OK :mrgreen:
fenek napisał(a):Zasilanie mam ze schowka na płyty (tego pomiędzy siedzeniami) bo poprzedni właściciel dołożył tam dodatkowe wyjście zapalniczki.

w stylance to gniazdo jest fabrycznie.
Obrazek
Był świetny FR STYLE 2.0 TDI+ by DYNOSOFT :arrow: Leon
Jest nowy 5F'ST FR1.8 TSI My2018 :arrow: Leon
Misiek
Moderator LC Team
Moderator LC Team

Region: śląskie
Auto: leon 5F FR
Silnik: benzyna 1.8 turbo

Postprzez fenek » 6 kwietnia 2013, 19:36

@up ale mam tam 2 zapalniczki. To mi sprzedawca coś po ściemniał. Na szczęście Kolego mam w gruszcze zmianę kanałów radia. A włączam/wyłączam na ostro z zapalniczki. Jedyne co to kwestia ustawiania głośności bo z tym może być problem...
Obrazek
Obrazek
R B R 81
fenek
Stella +
Stella +

Postprzez daro1125 » 15 kwietnia 2013, 09:33

ja mam pod popielniczka.poprostu lezy tam sobie ladnie a ze idealnie tam pasuje to nie lata.Ale milem tam jakies pokretlo i je wyrzucialem stamtad :mrgreen: do czego ono w ogole bylo??
daro1125
Stella +
Stella +

Auto: Leon
Silnik: ASV 1.9

Postprzez pietrek86 » 15 kwietnia 2013, 10:24

Siemka :)
Ja u siebie wczoraj w ten sposób zamontowałem pracy na cały dzień ale po mojemu warto było się napracować radio umieściłem w schowku po lewej stronie poniżej kierownicy na stałe trzeba było tylko powywiercać kilka otworków resztę robi się już intuicyjnie przy okazji wykorzystałem pasek led do podświetlenia radia światło czerwone pada w nocy na gałki i nie ma wtedy problemu z szukaniem w nocy druga sprawa zamontowałem dodatkowy głośnik na środku pod popielniczką zamontowałem w ten sposób ponieważ dużo lepiej słychać po schowaniu radyjka w schowku co do antenki montowałem Twin Car FM i CB w jednym dużo estetyczniej to wygląda i jest dużo lepszy odbiór ponieważ antena jest cały czas w jednym miejscu
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek

Z góry przepraszam za bałagan na zdjęciach ale niestety nie wystarczyło już czasu w przyszły weekend małe sprzątanie po zimie :)
pietrek86
TopSport
TopSport

Silnik: BCB 1.6

Postprzez Tygrysek » 15 kwietnia 2013, 11:17

a co z gruchą?

poza tym, używaj od czasu do czasu kropek i przecinków :wink:
Kręcę wałki i dmucham balony
Obrazek

Był: niebieski ASV... na małym koksie by DYNOSOFT
Był: S-line na małym koksie by CTR
Jest: O2 RS black beast
Tygrysek
Sympatyk LeonClub

Auto: 02 RS
Silnik: BMN 2.0

Postprzez pietrek86 » 15 kwietnia 2013, 11:19

Padło pytanie jak z otwieraniem klapy przy antenie FM jedyna wada nie wiem jak u innych ale u mnie lotka zatrzymuję się 1mm przed antenką :)
Obrazek

-- 15 kwietnia 2013, 11:19 --

Co do gruchy czekam na czarną blaszkę na razie jest ona w boczku w drzwiach i nawet nie jest to na chwilę obecną złe rozwiązanie nie przeszkadza 100% przy wsiadaniu
pietrek86
TopSport
TopSport

Postprzez bledow » 15 kwietnia 2013, 20:40

pietrek86, też tak kiedyś miałem zamontowane, ale jak wrąbali mi się do auta to więcej szkód zrobili jak wyrywali Cb na siłę. Ale ogólnie miejsce OK.
j**łem to j**łem, nie ma co drążyć :)
bledow
TopSport
TopSport

Auto: ulep +++
Silnik: ARL 1.9

Postprzez darq12 » 15 kwietnia 2013, 21:03

Ja mam unidena 510 i mam identycznie zamontowane radio ale gruszkę mam pod popielniczką, kupiłem drugi kabel do gruszki i przedłużyłem ją. Następnie opaską spiąłem za plastykami z konstrukcją aby nie wyciągał się cały kabel. Jeden minus w tym schowku to nie widać bynajmniej u mnie kiedy gra radio (trzeba się schylać) ale sobie też z tym poradziłem zasilanie pociągnąłem z radia a dokładnie plus ze stacyjki tak więc nie gra jak nie ma kluczyków w stacyjce. Plusy to nie wadzi radio ani gruszka, nie widać radia. Antenę mam magnesówkę floride i jestem zadowolony z tego zestawu :wink: Tylko nie wiem po co dodatkowy głośnik u mnie elegancko słychać lepiej niż miałem radio pod popielniczką.
darq12
Sport
Sport

Auto: Leon 1.9TDI
Silnik: AHF 1.9

Postprzez wielik » 29 kwietnia 2013, 21:20

Tygrysek napisał(a):a co z gruchą?

ja gruche kłade na antypoślizgowej macie GEKO ( na konsoli) 8) bardzo dobre rozwiązanie polecam!!
a radyjko mam zamontowane pod ta półeczką a na czas nie używania radia kłade tam gruszke i to wszystko jest fajnie zamaskowane
wielik
Signo
Signo

Auto: LEON Top Sport

Re: Odp: CBradio, gdzie je umiescic ?

Postprzez fenek » 29 kwietnia 2013, 21:29

fenek napisał(a):Posiadam wersje Stylance z 2007r. Posiadam małe gabarytowo radyjko http://www.ceneo.pl/2705216#tab=spec. Dziś udało mi się znaleźć fajne miejsce na nie bez żadnej ingerencji w tapicerkę etc. A mianowicie pod siedzeniem pasażera. Jest tam na tyle miejsca że spokojnie wchodzi. Gruchę trzymam obok lewarka w uzagłebieniu na kubek. Zasilanie mam ze schowka na płyty (tego pomiędzy siedzeniami) bo poprzedni właściciel dołożył tam dodatkowe wyjście zapalniczki. Antenę umieściłem z tyłu dachu po stronie pasażera i bez żadnych komplikacji udało mi się ją puścić pod tylną kanapą, potem pod plastikiem pod progiem i następnie pod siedzenie pasażera. Wszystko szybko, bez ingerencji w samochód (tapicerkę). Jedyne co mi pozostało to kupić jakiś kawałek rzepa przykleić go do radia i przyczepić do podłogi pod siedzeniem. Gdyby ktoś potrzebował jakieś foty to proszę o info. Mam nadzieję że to w jasny sposób przedstawiłem. :D

Może ktoś ma pomysł na takie rzepy. Gdzie to wogóle szukać??

Jednak zamiast rzepow udalo się zrobić za pomocą opasek.

Obrazek

Obrazek

TAPATALKNIETO
Obrazek
Obrazek
R B R 81
fenek
Stella +
Stella +

Postprzez swierg » 30 kwietnia 2013, 12:21

fenek, trochę kiepsko zamontowałeś to cb, bo tracisz wygodną regulację. Jak sobie z tym radzisz? Wozisz pasażera do obsługi cb?
swierg
Sport
Sport

Auto: Leon 1P
Silnik: BKD 2.0

Postprzez fenek » 1 maja 2013, 10:26

Poprostu ustawiam raz przed jazdą optymalne położenie i nie muszę tam zaglądać podczas jazdy. Pozatym mam w gruszce zmianę kanałów. Napewno dużym plusem tego miejsca jest brak ingerencji w tapicerkę etc. Ale również zdaję sobie sprawę ze niektórym może nie leżeć to miejsce:)

TAPATALKNIETO
Obrazek
Obrazek
R B R 81
fenek
Stella +
Stella +

Postprzez Szymon_Zy » 6 maja 2013, 10:02

Panowie montował ktoś w 1P Lafayette Venus? Albo yosan 100? Jak obejrzałem dokładnie leona stare radio dałem gratis kupcowi na audi. Tu nie mam pojęcia jak ładnie zabudować radyjko. Chyba Venusa wrzucę pod fotel pasażera. Tylko skąd wziąć zasilanie aby za mocno nie ingerować. Jak dostać się do kabli od gniazda 12v na tunelu?
Szymon_Zy
Stella
Stella

Auto: Leon II 1.6 BSE LPG

Postprzez swierg » 7 maja 2013, 08:56

Najlepiej chyba dać osobny obwód ze skrzynki bezpieczników. Dołożenie bezpiecznika i obwodu to 5 min roboty. Kupujesz tylko odpowiedni pin w ASO. W skrzynce bezpieczników możesz też od razu podłączyć się pod 12V po zapłonie. Masę bierzesz z pierwszej lepszej śruby ciągniesz kabelki pod fotel i masz profi zasilanie cb.

Wysłane z mojego GT-I9000 za pomocą Tapatalk 2
swierg
Sport
Sport

Postprzez Szymon_Zy » 8 maja 2013, 21:12

Pomysł ok szczególnie, że w Leonie bez osłon jak u mnie można sobie wiązkę bez rozbierania prze pół auta przeciągnąć. Dobrze kojarzę, że osłona koło nóg pasażera też się odpina i tam można kabel upchnąć?

Co do wpięcia się w skrzynkę bezpieczników. Rozumiem, że biorę nieobsadzone gniazdo (z tyłu jest złączka męska na wsuwkę) i dopinam się z jednej strony wsuwką żeńską do kabla od radia, a z drugiej też żeńską .... do plusa po zapłonie. Czyli gdzie mam tego + zajumać? Z kostki stacyjki jakoś daleko. O jakim pinie mówisz? Do czego? Wiedzę o skrzynce bezpieczników czerpię ze starego audi. Zastanawiam się czy jest tam jakieś szyny jak w normalnej rozdzielnicy napięcia?
Szymon_Zy
Stella
Stella

Postprzez swierg » 8 maja 2013, 22:48

W tym poście masz linka do dokładnej instrukcji:
http://leonclub.pl/forum/viewtopic.php?p=436469#p436469

Jak przeczytasz to zakumasz. +12 V z nikąd nie ciągniesz, masz napięcie w skrzynce.

Jak nie masz osłony nad nogami to kable na stronę pasażera przeciągniesz bez problemu, a jak masz osłony to bez problemu je zdejmiesz. Dobrze jest też zdjąć osłony boczne tunelu. Prawa jest na wcisk, lewa na jedną śrubkę (chyba ;) ).

swierg
Sport
Sport

Postprzez ciagus » 9 maja 2013, 11:01

Ja przeniosłem radyjko do schowka pod kierownicą i myślę że chyba lepszego miejsca w Leonie nie znajdzie się.Głośnik zamontowałem koło modułu komfortu,pozostał jeszcze uchwyt do gruszki bo jakoś nie mogę się zebrać żeby go nabyć :-P .Zasilanie radyjka wzięte ze skrzynki na aku i dołożony wyłącznik aby wygodniej się włączało radio.Muszę przerobić zasilanie aby dopiero po włączeniu zaponu można było włączyć radio bo już kilka razy zapomniałem je wyłączyć :-P .Radio współpracuje z anteną Sirio Tajfun.

Obrazek
"Nie myli się tylko ten, kto nie robi nic" Obrazek
ciagus
Signo
Signo

Auto: Leon 1M

Postprzez swierg » 9 maja 2013, 16:38

ciagus, w 1P tak radia nie zamontujesz.
Szymon_Zy, też czaję się na Venusa, ale mam plan zamontować go w bagażniku pod podłogą. Tego typu radio to chyba najlepszy wybór do 1P. Oczywiście zasilanie po zapłonie ze skrzynki, tak jak pisałem wyżej.

swierg
Sport
Sport

Postprzez wrzoslaw91 » 20 maja 2013, 08:50

Ja swoje mam tutaj umieszczone i w niczym nie przeszkadza :D
Obrazek
Pamiętaj, że zmienne warunki pogodowe nie są w żadnym wypadku powodem dla zmiany powyższych reguł. Są one naturalnym czynnikiem wzrostu gospodarczego w biznesie mechaników samochodowych, lakierników, dealerów oraz w przemyśle medycznym.
wrzoslaw91
Signo
Signo

Auto: leon

Postprzez bodzio232 » 20 maja 2013, 14:17

może nie przeszkadza ale dla mnie to jest nieestetycznie i pozbywasz się kieszeni. popiołkę da się otworzyć żeby podpiąć jakąś ładowarkę?
bodzio232
Sport
Sport

Auto: LEON 1M Haldex
Silnik: TDI pompowtryski PD

Postprzez Pjotras » 20 maja 2013, 14:32

Ja mam pod podłokietnikiem, nie rzuca się w oczy, nie przeszkadza w niczym, prosty dostęp do pokręteł, a gruszka zamocowana jest pod popielniczką i też nie przeszkadza w jej otwarciu.
Pjotras
Signo
Signo

Auto: A4 Avant
Silnik: TDI pompowtryski PD

Postprzez olszu » 20 maja 2013, 17:43

bodzio232 napisał(a):może nie przeszkadza ale dla mnie to jest nieestetycznie i pozbywasz się kieszeni. popiołkę da się otworzyć żeby podpiąć jakąś ładowarkę?

Ja mam tak samo, dodatkowo mam wyprowadzony rozgałęziacz w schowku i wszystko jest estetycznie i ergonomicznie.
Wystarcza mi schowek w podłokietniku i drzwiach.
Grucha pod podłokietnikiem sobie leży i nie przeszkadza.
olszu
Sport
Sport

Auto: 120d
Silnik: CJXA 2.0

Postprzez wrzoslaw91 » 20 maja 2013, 19:35

w tym nic nie przeszkadza :)
Pamiętaj, że zmienne warunki pogodowe nie są w żadnym wypadku powodem dla zmiany powyższych reguł. Są one naturalnym czynnikiem wzrostu gospodarczego w biznesie mechaników samochodowych, lakierników, dealerów oraz w przemyśle medycznym.
wrzoslaw91
Signo
Signo

Auto: leon

Postprzez wielik » 22 maja 2013, 20:47

moim zdaniem najlepsze i najbardziej optymalne miejsce - nad podstopnicą - półka służy na chowanie gruszki przed złodziejem a w trakcie używania kłade na podkładke geko (nad lewą kratką nawiewu) - super sprawa sprawdza sie na codzien nie spada, jest pod ręką :-o

Obrazek
wielik
Signo
Signo

Auto: LEON Top Sport

Postprzez Szymon_Zy » 30 maja 2013, 08:40

Mój montaż w wersji beta (lafayette atena po poprawce w Sinadzie na moje zlecenie + sirio turbo1000). Docelowo na dach pójdzie twin car, lub na klapę rb400 (w sinadzie przymierzałem uchwyt na klapę i jest jakaś niewielka szansa). Kabel od magnesu musi iść do wymiany bo ma 3,6mb, a w leonie 4mb to minumum przy magnesie i 4,5mb na uchwycie na klapie, dla twin car może trochę mniej.

Zasilanie wyciągnięte ze skrzynki i zabezpieczone mini bezpiecznikiem 5A pernamentnym (nie chciałem po zapłonie, po zapłonie są bezpieczniki wyżej). Masa dopięta do śruby pod pedałami i nakręcona kolejna nakrętka z podkładką. Przewody zasilające ląduje we wtyczce 2 pin, a druga jej część poleciała na kabel od radia w miejsce wtyku zapalniczki. Jak kupię po niedzieli drugą identyczną to założę na kabel aby radio zawsze można było przepiąć do innego auta.
Samo radio wisi na rzepie schotch mate - który trzyma się na słowo honoru, na klapce osłony OBDII. Faktura kopitu jest do d.... i żaden rzep się nie utrzyma. Dlatego radio odpinamy razem z całą klapką. Coś za coś - można zawsze usunąć bez śladu. Kable przypięte rzepami do przewodów komputerowych. Wszystko do szybkiego bez inwazyjnego demontażu. Kabel od anteny przeczepiony częścią rzepa (z haczykami) do tapicerki lub ukryta pod listwami. Wersja beta, latem wyrzeźbię coś lepiej.

Gruchę chciałem przykleić na rzep techniczny ale nie dało rady :( Spróbuję z magnesem neodymowym na taśmie dwustronnej na kokpicie i blaszką przyklejoną do uchwytu gruchy.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Nie chcę tu pod listwę chować.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Grucha leży w schowku pod radiem - kijowo jak ..... Trzeba to zmienić.
Szymon_Zy
Stella
Stella

Postprzez lukaszekgorecki » 9 lipca 2013, 15:58

Witam,
moim celem była jak najmniejsza ingerencja i to aby nie było widać radia z zewnątrz (parkuję pod blokiem poco kusić los).
Radio zamontowałam na ściance bocznej pod kierownicą nad uchwytem otwierania maski, skorzystałem z uchwytu który był w zestawie, za pomocą dwóch wkrętów przymocowałem uchwyt do ścianki bocznej a do niego radio (próbowałem wykorzystać rzepy ale niestety taśma klejąca nie łapie do chropowatej powierzchni plastikowej).
Zasilanie poprowadzone pod progiem, potem pod siedzeniem kierowcy normalnie do gniazda zapalniczki. Kabel antenowy podobnie pod progiem, przez bagażnik. Antena spoczywa w bagażniku i wyjmuję jak jest potrzeba. Gruszka spoczywa w kieszeni drzwi. Lokalizacja wydawała się optymalna, nie przeszkadza kierowcy, jest nad uchwytem otwierania maski także nie stanowi utrudnienia w otwieraniu.
Niestety sterowanie radiem jest średnio wygodne podczas jazdy ale można się przyzwyczaić. Moje cele spełnia, jest niewidoczne z zewnątrz, w każdej chwili mogę zdemontować i nie będzie widocznych śladów, dostęp do gruchy jest ok.

Obrazek
lukaszekgorecki
Stella
Stella

Auto: Seat Leon II
Silnik: benzyna turbo inny

Postprzez jagiellobar » 13 lipca 2013, 21:32

Po wielu przymiarkach, próbach, przeszukaniu internetu w celu dogodnego zamontowania radia zdecydowałem sie na takie otoz rozwiazanie...
http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/0fab492e80bb637b.html

-- 13 lipca 2013, 22:32 --

jagiellobar
Stella
Stella

Auto: Seat Leon II

Postprzez Ufo » 14 lipca 2013, 14:31

Rozpocząłem przymiarkę do CB radia w leonie 1M, Radio to Uniden 520xl miejsce montażu półka obok kierownicy z lewej strony wszystko ładnie pięknie, jak je tam przykręcić bo radio z uchwytem montażowym wchodzi dosyć ciasno (oryginalne nakrętki do uchwytu) a gdzie tam manewrować rękami jeszcze, ma ktoś sprawdzony patent jak to tam przykręcić?
-Piłeś?? Nie jedź!!
-Nie jedziesz to możesz się napić!

Moja Furmanka-> viewtopic.php?f=32&t=38119 Obrazek
Ufo
TopSport
TopSport

Postprzez pietrek86 » 14 lipca 2013, 20:07

ufo22222 napisał(a):Rozpocząłem przymiarkę do CB radia w leonie 1M, Radio to Uniden 520xl miejsce montażu półka obok kierownicy z lewej strony wszystko ładnie pięknie, jak je tam przykręcić bo radio z uchwytem montażowym wchodzi dosyć ciasno (oryginalne nakrętki do uchwytu) a gdzie tam manewrować rękami jeszcze, ma ktoś sprawdzony patent jak to tam przykręcić?

Jutro postaram się zrobić kilka fotek jak ja zamontowałem to u siebie bo muszę radio wyjąć na chwilę tak czy siak wyżej masz kilka fotek z czerwonym podświetleniem i z dodatkowym głośnikiem po środku gdzie montowałem to jakiś czas u siebie
pietrek86
TopSport
TopSport

Postprzez Ufo » 14 lipca 2013, 21:45

to jak wygląda to widziałem chodzi mi o patent przykręcenia uchwytu jak głęboko jak daleko i jak potem przykręcić radio do tego uchwytu bo miejsca nie ma nawet na palce..
-Piłeś?? Nie jedź!!

Ufo
TopSport
TopSport

Postprzez gonzo27 » 15 lipca 2013, 09:58

Ja radia nie przykręcałem, wziąłem 2 grube kawałki gąbki i wcisnąłem pod i nad radio we wnęce. Radio trzyma się stabilnie i przez ponad rok żadnych problemów z tym nie było. Radio akurat też Unidena tak mocowałem.
Był 1M TS ARL 182/400
Jest 1M FR ARL 193/400
gonzo27
Signo
Signo

Auto: Leon FR

Postprzez darq12 » 16 lipca 2013, 12:49

Kolego ja jak montowałem radyjko na śrubki unidena 510 pod półką to zdemontowałem ją najpierw i mając ją wyjętą wszystko łatwiej zrobisz. U mnie tak głęboko siedzi że dam rade przykręcić śrubkę tą co jest przy półce u góry.
darq12
Sport
Sport

Auto: Leon 1.9TDI
Silnik: AHF 1.9

Postprzez pietrek86 » 16 lipca 2013, 20:35

Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek

-- 16 lipca 2013, 20:35 --

Kilka obiecanych fotek jeżeli coś nie będzie zbyt jasne to pomogę bo nie wiem zbytnio co tam pisać :)
pietrek86
TopSport
TopSport

Postprzez Ufo » 16 lipca 2013, 20:46

pietrek86 napisał(a):Kilka obiecanych fotek jeżeli coś nie będzie zbyt jasne to pomogę bo nie wiem zbytnio co tam pisać :)

właśnie w trasie o tym pomyślałem żeby dziury powiercić i na wylot przez połke

a gdzie wpiąłeś zasilanie?
masz zasilanie po kluczyku czy na stałe? dałeś bezpiecznik na radio?
-Piłeś?? Nie jedź!!

Ufo
TopSport
TopSport

Postprzez pietrek86 » 16 lipca 2013, 20:46

Zasilanie wpiąłem w tą dużą kość przedstawioną na ostatnim zdjęciu przewody zasilające są dosyć pokaźne więc śmiało można się tam wpinać wracając jeszcze do podłączenia wykorzystałem kostki ISO po to aby przy demontażu obudowy odpiąć radio z wtyczki a nie rozlutowywać przewodów
pietrek86
TopSport
TopSport

Postprzez seqs » 23 sierpnia 2013, 14:21

U mnie w TS-ie radio leży przed lewarkiem na tej coś jak półeczce. Akurat tak się wpasowało, że wrzucając 1, 3, 6 nie uderzam w radio. :mrgreen: Grucha leży pod wajchą od ręcznego. :mrgreen:
seqs
Stella +
Stella +

Auto: Seat Leon 1M

Postprzez Biały Miś » 30 sierpnia 2013, 13:03

Ja mam Radia President Teddy i Antenkę Sankers 118. Radio daję koło ręcznego, gruszka leży na nogach, aby była dostępna; kabel antenowy pod tylną kanapą; do bagażnika, najlepsze miejsce na Antenkę, to przed anteną samochodową - wg. instrukcji; jak nie macie śmietnika w schowku lub zmieniarki, to odkręca się kabel antenowy i wrzuca do schowka;
Biały Miś
LeonClub Team
LeonClub Team

Auto: Leon 135KM Signo

Postprzez lewy1305 » 30 sierpnia 2013, 14:52

ja swoje umieściłem pod podłokietnikiem podklejone na rzep przemysłowy z 3M nie rzuca sie w oczy nie przeszkadza moim zdaniem idealne miejsce
lewy1305
Sport
Sport

Auto: seat Leon
Silnik: benzyna 1.8 turbo

Postprzez lysaglaca » 24 października 2013, 10:51

Witam, ja swojego Prezydenta Harrego III umiescilem w lewej półce pod kierownica, antena pociagnieta w lewym progu do samego bagażnika tak że nie widać kabla dopiero w bagażniku, zasilanie pociągnięte prosto z akuma i plus i minus uszczony przez otwór nad pedałem gazu, radyjko nie przykrecane a ściągnięte "trytkami" opaskami plastikowymi przez otwory w górnej części schowka, gruszka podczas jazdy i użytkowania leży na nodze a podczas spoczynku kabel włożony w szczelinę pod radyjkiem i nic nie przeszkadza, radyjka z zewnątrz nie widać.

Wysłane z mojego Nexus 7 za pomocą Tapatalk 4
lysaglaca
Sport
Sport

Auto: LEON

Postprzez swierg » 24 października 2013, 18:29

Mój sposób na cb w Leonie 1P:
- radio Lafayette Venus
- zasilanie ze skrzynki bezpieczników wewnątrz auta (zacisk 15 + po zapłonie)
- złącze gruszki na tunelu środkowym, kabel poprowadzony tunlem, pod wykładziną i tylną kanapą do bagażnika
- antena Sirio Turbo 1000 na magnesie Sirio 160 mm

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
swierg
Sport
Sport

Postprzez LASER » 16 grudnia 2013, 15:33

Mam pytanko, chce zamontować CB a autku ale skąd wziąć zasilanie ? Nie chce wtyczki do gniazda zapalniczki bo wygląda to kiepsko, nie chce mieć kabli na wierzchu.

W poprzednich autach (Golf IV, Passat B5FL) miałem pod kierownicą, za plastikami taką listwę z zaciskami i tam mogłem podłączyć wszystko co było niezbędne a żadne kable nie "walały" się po aucie. W ten sposób i rejestrator i cb miałem tam podłączone i wszystko było pięknie. Myślałem, że coś takiego znajdę też w Leonie, w tym samym miejscu ale niestety nie ma lub nie znalazłem ?

Jak można w takim razie w inny sposób podłączyć cb i inne w Leonie 1P poza gniazdem zapalniczki i gniazdem zapalniczki od spodu ? Czytałem też o bezpiecznikach ale w jaki sposób tam ? może jakieś inne lepsze miejsca ?

P.S. Proszę o wyrozumiałość, autko mam od kilku dni ;)
Obrazek
LASER
Stella +
Stella +

Silnik: BMM 2.0

Postprzez swierg » 16 grudnia 2013, 16:09

Masz skrzynkę bezpieczników za półokrągłą zaślepką widoczną po otwarciu drzwi. W skrzynce są wszytskie rodzaje zasilania: stałe, po zapłonie i po zapłonie z odłączaniem w momencie rozruchu.

swierg
Sport
Sport

Postprzez LASER » 16 grudnia 2013, 16:32

Ale w jaki sposób się tam wpiąć ? I gdzie mogę sprawdzić który jest po zapłonie, który stały ?
Obrazek
LASER
Stella +
Stella +

Postprzez Ufo » 16 grudnia 2013, 17:11

kupujesz konktrolkę z żarówką ewentualnie kabel i żarówkę i dotykasz poszczególnych śrub, pinów i patrzysz kiedy gdzie występuje prąd ostatnio w intermarsche była taka kontrolka bodajże za 6 złotych akurat w 1M były pod skrzynką bezpieczników śruby i ja tam wpiąłem radio po zapłonie sprawdź u siebie może też masz takie śruby
-Piłeś?? Nie jedź!!

Ufo
TopSport
TopSport

Postprzez LASER » 16 grudnia 2013, 17:31

ufo22222 napisał(a):1M były pod skrzynką bezpieczników śruby i ja tam wpiąłem radio po zapłonie sprawdź u siebie może też masz takie śruby

No właśnie takie same miałem w poprzednich autach (Golf IV i Passat B5FL). Szukałem i tutaj takich śrub ale nie znalazłem, może są gdzieś indziej, wie ktoś ?

Zdjąłem osłonę bezpieczników ale nie wiem do którego i w jaki sposób się podpiąć ?
Obrazek
LASER
Stella +
Stella +

Postprzez Ufo » 16 grudnia 2013, 17:35

a pod radio?
-Piłeś?? Nie jedź!!

Ufo
TopSport
TopSport

Postprzez swierg » 16 grudnia 2013, 21:52

LASER, tu masz opis jak najlepiej się wpiąć w skrzynkę bezpieczników :arrow: http://leonclub.pl/forum/viewtopic.php?f=41&t=18826&p=436151#p436469
tu masz opis jak zaoszczędzić na kabelkach serwisowych :arrow: http://leonclub.pl/forum/viewtopic.php?f=41&t=38816#p498581

Napięcie zmierzysz zwykłym miernikiem lub próbówką, a nawet zwykłą żarówką na 12V, jak napisał ufo22222.

ufo22222, po co podłączać się pod radio, obciążać dodatkowo instalacje jak można to zrobić bardziej profesjonalnie i dołożyć niezależny obwód? Dołożenie takiego obwodu, to koszt max. 20 zł.
swierg
Sport
Sport

Postprzez LASER » 17 grudnia 2013, 00:40

swierg, czyli rozumiem że w PIN 17, 18 mogę wpiąć się bo są wolne, dołożyć tylko bezpiecznik no i do CB i jest tam zasilanie po zapłonie ?
Obrazek
LASER
Stella +
Stella +

Postprzez swierg » 17 grudnia 2013, 06:43

LASER, tak możesz, bo są tam poprowadzone listwy zasilające i wystarczy dołożyć jeden dolny pin, bo górny już jest no i oczywiście bezpiecznik. Gniazdo nr 17 i 18 akurat nie jest dobrym pomysłem, bo jest tam stałe +12V. Zasilania po zapłonie szukaj w górnych rzędach, tam gdzie są te małe bezpieczniki.
swierg
Sport
Sport

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Car Audio, CB, Nawigacja