Reklama

Zapraszamy do polubienia naszego nowego fanpage na Facebook'u.

Podłączanie telefonu przez BT - brak dźwięku

Dane techniczne, osiągi, eksploatacja....

Moderatorzy: Moderator LC Team, Moderator Junior

Podłączanie telefonu przez BT - brak dźwięku

Postprzez Quarien » 9 stycznia 2014, 11:25

Hej.
Mam taki wkurzający problem.

Mam dwa telefony (Nokia N900 i Samsung Galaxy S4). Podłączam czasem jeden czasem drugi przez BT.
Nokia jest telefonem służbowym i z niej dzwonię bardzo dużo, a S4 jest moją zabawką i słucham z niego muzyki.

Gdy podłączę wszystko "na zimno" to działa fantastycznie. Muzyka gra, telefony odbieram.
Ale gry wyłączę samochód, wyjmę kluczyki - wszystko cichnie. Ok. Wchodzę do samochodu, uruchamiam silnik - na ekranie meldują się wszystkie gadżety... ale nie ma dźwięku.
Jak ktoś dzwoni na Nokię to pojawia mi się na wszystkich ekranach i mogę odebrać połączenie, ale człowiek odzywa się w słuchawce.
Podobnie z muzyką - włączam "Media" wybieram źródło dźwięku na Bluetooth, widzi mój telefon, klikam play na odtwarzaczu... i gra mi z głośniczka w słuchawce. Wiem, że jak wszystko rozłączę i zapomnę w S4 to łącząc na nowo nieźle działa. Ale to trochę bez sensu jest powtarzać za każdym razem.

Czy jest coś, co robię źle? Czy może jest jakiś przycisk "mute" w samochodzie?

(Zestaw podstawowy z Leona FR. Czyli ten mniejszy ekran ze slotem na kartę SD w desce rozdzielczej a nie w schowku)
Quarien
Sport
Sport

Auto: Cupra 280
Silnik: benzyna 2.0 turbo

Reklama

Re: Podłączanie telefonu przez BT - problem z dźwiękiem

Postprzez SebastianW » 9 stycznia 2014, 12:16

U mnie iPhone 4 się sam melduje i odpala ostatnio grającą aplikację przez BT Audio, najczęściej ze Spotify korzystam. Kilka razy zdarzyło mi się, że musiałem wszystko zrestartowac tj, wyłączyć audio w aucie, wyłączyć BT w telefonie, włączyć BT w telefonie i potem audio w aucie ale sporadycznie, może 2 razy się zdarzyło. Dobrze by było jakby jakieś updaty do systemu wypuszczali co jakiś czas bo nie jest do końca dopracowany jeżeli chodzi właśnie o BT. Jako ciekawostkę napiszę, że cały moduł komunikacji do VW powstaje w Łodzi i produkuje go firma http://www.symphonyteleca.com
5F FR 1.4 TSI 140KM
Golf VII Alltrack 1.8TSI DSG 180KM
SebastianW
Sport
Sport

Auto: Leon 5F FR CHPA
Silnik: benzyna 1.4

Postprzez Quarien » 13 stycznia 2014, 23:25

No niestety. U mnie problem polega na tym, że niestety średnio co drugie uruchomienie samochodu występuje ten problem z Audio w BT.
Strasznie to irytujące bo mogę bez problemu dojechać na stację benzynową, zatankować, zapłacić, wrócić i nie móc słuchać dalej tego samego...

Czy ktoś się orientuje czy można sprawdzić wersję oprogramowania i jaka jest aktualnie najnowsza?
Quarien
Sport
Sport

Postprzez daniel28 » 14 stycznia 2014, 01:27

U mnie również xperia s sama odpala ostatni utwór . Dla tych co lubią bardziej klarowne brzmienie i nie są zadowoleni z sound system proponuje aplikacje na androida ,,viper4 '',należy zrobić przy tym roota telefonu ,aplikacja potrzebuje pełnego zapasu procesora .Dopiero teraz czuć że to gra .Więcej szczegółów ,głośnik centralny gra wokalem tak jak powinien ,głośniki w dzwiach dostały kopa i mają przyzwoity bas.Audio nie do poznania :-D polecam. Ale nadal brakuje mi niskich tonów , sub wylatuje z bagażnika 2 ohm 40 wat chińskiego subufera to za mało :-D Jak ktoś będzie chciał wskazówek gdzie przejść kablem do akumulatora ,i gdzie wpiąć się remont ,rca prosze pisać :-D
daniel28
TopSport
TopSport

Auto: 5F 1.8 + Yamaha fz6
Silnik: CJXA 2.0

Postprzez Quarien » 15 stycznia 2014, 16:06

Wydaje mi się, że mój Galaxy S4 do końca nie jest wspierany. Z punktu widzenia programistycznego nie powinien to być problem, ale na liście go nie ma.
Jak coś to znalazłem coś takiego:
http://www.seat.cz/countries/cz/files/bt_novy_leon.pdf
Quarien
Sport
Sport

Postprzez MaxEnergizer » 15 stycznia 2014, 18:24

Note 3 brak na liście a wszystko działa jak należy, no może poza synchronizacją kontaktów, mam ich ponad 2500 i podczas importu kontaktów pobiera maksymalnie połowę z nich, co ciekawe nie po kolei tylko wybiórczo.
MaxEnergizer
Stella
Stella

Auto: Focus ST170
Silnik: benzyna 2.0

Postprzez Quarien » 17 stycznia 2014, 12:27

Pamięć w samochodzie może pomieścić kilkaset kontaktów. 250? Nie pamiętam dokładnie.
Masz w ustawieniach licznik.

Z tego co zauważyłem u mnie: sprawa się krzaczy, gdy wsiadam do samochodu z włączonym BT i wszystko automatycznie mi się łączy. Bo gdy wsiądę z wyłączonym, Leon nic nie znajdzie i dopiero wtedy włączyć telefon.
Co ciekawe, część dzwonienia działa bezbłędnie. Tylko muzyka daje ciała.
Quarien
Sport
Sport

Postprzez dude88pl » 17 stycznia 2014, 13:33

Z Nokiami seri Lumia działa bezbłędnie...
Był Fiat Punto Sporting 1.2 16V 86KM
Był Seat Toledo 1M Signo 1.8 20V 125KM
Był Fiat Bravo Sport 1.9 JTDM 150KM
JEST Seat Leon FR 5F 1.4 TSI 140KM

Obrazek
dude88pl
Signo
Signo

Auto: Leon 5F FR 140KM
Silnik: CDLA 2.0

Postprzez joker_fr » 17 stycznia 2014, 21:38

Na SGS3 wszystko działało doskonale. Note 3 jest ok, ale odtwarzanie mp3 często przycina na pół sekundy i leci dalej, efekt jak za dawnych lat w discman kiedy skończył się bufor.

Wysłane z mojego SM-N9005 przy użyciu Tapatalka
joker_fr
Signo
Signo

Auto: Leon 5F-FR
Silnik: CJXA 2.0

Re: Podłączanie telefonu przez BT - brak dźwięku

Postprzez kito78 » 24 września 2014, 11:17

Miałem ten sam problem. Po restarcie auta, musiałem restartować BT na telefonie by mieć dostęp do mediów. Irytujące.

Mam HTC ONE, i udało mi się to ogarnąć:
wywaliłem wszystkie sparowane urządzenia, na telefonie - włączyłem FTP Access i dla HTC Mini+ zmieniłem NFC na bluetooth. Nie wiem, która z tych rzeczy pomogła, ale jak włączam zapłon zaczynają grać media z telefonu :)

Pozdrawiam
kito78
Stella
Stella

Auto: leon
Silnik: benzyna 1.4

Postprzez SDeba » 25 września 2014, 10:08

Quarien, miałem podobny problem ze swoimi telefonami. Szukałem nawet pomocy w ASO - bezskutecznie. Stąd wziąłem sprawę we własne ręce i jako że jestem zawodowo związany z technologią, to samemu znalazłem rozwiązanie:
1. Wejdź na stronę http://www.seat.de/content/de/brand/de/ ... tooth.html i w prawym dolnym rogu pobierz oprogramowanie Bluetooth (w moim przypadku było to D250, ale wszystko zależy czy masz Media System Color, czy Plus).
2. Wypakuj całość na świeżo sformatowany (FAT32) pendrive.
3. Pendrive włóż w Leona
4. Postępuj z instrukcją tutaj: http://www.seat.ro/countries/ro/files/m ... _touch.pdf
PS. W informacjach o systemie nie zmieni się numer wersji Bluetooth lub systemu, ale nowe sterowniki Bluetooth zostaną wgrane - wystarczy wyjąć i włożyć kluczyk i połączyć od nowa swój telefon.
WAŻNE! Aby połączyć od nowa telefon, trzeba usunąć go najpierw kompletnie z Menu bluetooth w systemie.
SDeba
Stella +
Stella +

Auto: Leon FR
Silnik: benzyna turbo inny

Postprzez arturek » 27 września 2014, 10:00

SDeba napisał(a):1. Wejdź na stronę http://www.seat.de/content/de/brand/de/ ... tooth.html i w prawym dolnym rogu pobierz oprogramowanie Bluetooth (w moim przypadku było to D250, ale wszystko zależy czy masz Media System Color, czy Plus).

Link chyba już nie działa, bo dostaję błąd 404 (brak strony).
arturek
Stella
Stella

Auto: Leon 5F DSG

Postprzez SDeba » 28 września 2014, 10:23

arturek, właśnie widzę, że stronę przebudowali i nie działają linki stąd: http://www.seat.de/content/de/brand/de/ ... dates.html

Wrzuciłem Wam pliki, które były na tamtej stronie na swojego Dropboxa (trzeba rozpakować pobrany plik i dopiero dalej rozpakować konkretną wersję softu).
LINK: https://dl.dropboxusercontent.com/u/848 ... Leon5F.zip
SDeba
Stella +
Stella +

Auto: Leon FR

Powrót do Leon 3 - Techniczne Ogólne