Reklama

Zapraszamy do polubienia naszego nowego fanpage na Facebook'u.

Start-stop i rozrusznik?

Wszystko co dotyczy silnika, przeniesienie napedu, modyfikacje...

Moderatorzy: Moderator LC Team, Moderator Junior

Start-stop i rozrusznik?

Postprzez Quarien » 9 stycznia 2014, 11:29

Hej, mam Leona FR 1.4 122 KM.
Zgodnie z najnowszym trendem w motoryzacji został on wyposażony w system Start-Stop. Jako iż zostałem nauczony motoryzacji wedle "starej" szkoły, za każdym razem jak widzę to zapalanie silnika od początku to czuję dreszcz na karku. Teraz to jest śmiesznie, ale co będzie z rozrusznikiem po trzech latach?

Słyszałem opinie, że w porównaniu ze starymi samochodami, system wygląda trochę inaczej niż normalne przekręcanie stacyjki. I to ma przeżyć dłużej niż zwykły rozrusznik. Czy ktoś z Was ma jakieś konkretne dane jak to wygląda w Leonie? Bo z jednej strony oszczędność paliwa to nie w kij dmuchał, ale z drugiej wymienianie bebechów silnika po n-latach mnie nie podnieca.
Quarien
Sport
Sport

Auto: Cupra 280
Silnik: benzyna 2.0 turbo

Reklama

Re: Start-stop i rozrusznik?

Postprzez wodzik » 9 stycznia 2014, 12:36

Nie od dzisiaj wiadomo, że częste włączanie / wyłączanie nie wpływa pozytywnie na żywotność, żadnego elementu czy to mechanicznego czy elektronicznego. Tak samo jest w rozrusznikiem... Start/Stop zmniejsza zużycie paliwa statystycznie tylko o 3-5% - więc pomijalnie mało... i opłaca się stosować go jak samochód zatrzymuje się na dłużej niż 30 s. jak stoimy krócej to pobór paliwa na rozruch (plus każdorazowe skracanie życia rozrusznika) jest większy niż oszczędność...
Być może nowy rozrusznik jest "lepszy" - ale teraz rzesza specjalistów planuje zużycie, tak by Ci się psuły podzespoły zaraz po gwarancji...i to nie tylko w Seacie się tak dzieje...
Będziesz Miał Wydatki

Obrazek
wodzik
Signo
Signo

Auto: X3
Silnik: CJXA 2.0

Postprzez Rado28 » 9 stycznia 2014, 15:52

Witam ;)
Dobre pytanie odnośnie tego systemu start/stop. Ja osobiscie podzielę słowa kolegi wodzik z postu wyżej, bo biorąc to na logigę ten system po kilku latach moze sie w rózny sposób udzielić... chociaż bardzo bym chciał się mylić i oby tak było :wink:
Jesli chodzi o najnowszego Leona to na pewno jest opcja wyłączenia tego systemu która dostępna jest w ustawieniach, gdy w siadamy do auta to odrazu mozna ustawić na wyłączenie systemu, za którego wyłączenie/właczenie odpowiada jeden przycisk. Jest tak, ze jeżeli chcemy mieć wyłączony ten system to trzeba go po prostu wyłączyć za kazdym nastepnym odpaleniu auta, bo najprawdopodobniej po włączeniu auta system domyslnie jest aktywny.
Koledzy jeszcze nie wnikali na tyle... i nie wiedzą czy na pewno mozna wyłączyć start/stop na stałę w komputerze.
Pozdrawiam.
Rado28
Stella +
Stella +

Auto: Leon 1M 2003r.
Silnik: BCB 1.6

Postprzez Skulek » 9 stycznia 2014, 22:18

Info z ASO:

- Inny rodzaj rozrusznika
- Akumulator żelowy (przy niskim napięciu system Start&Stop sam się wyłączy)
- Podczas wyłączania silnika przez S&S układ tłokowo-korbowodowy układ się w specjalnej pozycji i rozruch nie jest kłopotliwy (łatwiejszy)

Dodatkowo info dla mocnych silników :P

- Podczas wyłączania przez S&S PODOBNO podtrzymywane jest ciśnienie oleju na turbinie, ale nie potrafili mi wytłumaczyć działania :P
Przeszłość:
Ibiza 6K GT TDI 1.9TDI 185KM@380NM
Ibiza 6k2 Cupra 1.8T 156KM@210NM
Ibiza 6L FR 1.9TDI 164KM@400NM
Leon 1P FR 2.0 TDI 195KM@430NM
VW Golf VI GTI DSG 2.0 TSI 224KM@300NM
Teraźniejszość:
Leon 5F FR DSG 2.0 TDI 150KM@320NM
Skulek
Sport
Sport

Auto: Leon FR

Postprzez wodzik » 9 stycznia 2014, 22:22

Odnośnie podtrzymywania ciśnienia, to bujda na resorach... takie same opowieści niektóre Autoryzowane Stacje Oszustów BMW szerzyły przy okazji silników 2.0d, co okazało się myśleniem życzeniowym... nie sądzę, żeby SEAT miał coś takiego i się nie chwalił otwarcie.

Poza tym czemu miałoby to być tylko w silnikach "dużej mocy" skoro nawet w 1.2TSI turbo się psuje, głównie z tego powodu.
Będziesz Miał Wydatki

Obrazek
wodzik
Signo
Signo

Postprzez Skulek » 9 stycznia 2014, 22:25

Hmm... A myślałem że w 1.4 i niżej chłodzenie turbiny jest płynem chłodzącym...
Przeszłość:
Teraźniejszość:
Skulek
Sport
Sport

Postprzez Rado28 » 9 stycznia 2014, 23:06

:-D hmm... przeciez dobrze myslałeś i dobrze wiesz ;)
Rado28
Stella +
Stella +

Auto: Leon 1M 2003r.
Silnik: BCB 1.6

Postprzez Axee » 10 stycznia 2014, 09:01

Skulek napisał(a):Hmm... A myślałem że w 1.4 i niżej chłodzenie turbiny jest płynem chłodzącym...
chlodzenie owszem, ale smarowana jest olejem ...
Pozdrawiam Axee® LCT

Anna Wiktoria * 05-10-2017 + 17-04-2018
Axee
Moderator LC Team
Moderator LC Team

Region: śląskie
Auto: FR
Silnik: BMN 2.0

Postprzez Skulek » 10 stycznia 2014, 23:19

http://przyspieszenie.pl/2357/turboproblem/

"Świetne rozwiązanie wprowadziła grupa Volkswagena montując w silnikach TSI elektrycznie sterowany układ podtrzymywania chłodzenia turbiny do 480 sekund po wyłączeniu silnika. Dzięki temu nie musimy się martwić o zniszczenie turbiny, gdy wyłączymy silnik od razu po zjechaniu z trasy. Myślę, że to jest właśnie właściwy kierunek, w jakim powinny iść wszystkie koncerny. To przecież klient i jego wygoda jest najważniejsza, a nie zawracanie mu głowy jakimiś turbinami, czekaniem i innymi zajmującymi mu czas sprawami. Wsiadam, odpalam, jadę potem zatrzymuję się, gaszę silnik i wychodzę – proste! Z punktu A do B bez myślenia, czy już mogę zgasić czy nie…"
Przeszłość:
Teraźniejszość:
Skulek
Sport
Sport

Postprzez wodzik » 11 stycznia 2014, 08:54

Link sie nie otwiera... Jako "niewierny Tomasz" nadal w to nie wierzę, niedawno byłem na jeździe testowej GTI i sprzedawca (bardzo kompetentny) prosił by nie wyłączać zapłonu...pytałem go o to, mówił, że VAG miał plany, ale długoterminowe kalkulacje ponoć pokazały, że wyjdzie to za drogo...

Jak ten system jest to fajnie, byloby to pierwsze rozwiazanie na rynku...ale czemu sie nikt z grupy VAG oficjalnie nie chwali?
Będziesz Miał Wydatki

Obrazek
wodzik
Signo
Signo

Postprzez SebastianW » 11 stycznia 2014, 09:10

wodzik napisał(a):Jak ten system jest to fajnie, byloby to pierwsze rozwiazanie na rynku...ale czemu sie nikt z grupy VAG oficjalnie nie chwali?

Wystarczy zajrzeć pod maskę, żeby zobaczyć, że do turbo zespolonego z kolektorem dochodzą przewody cieczy chłodzącej. Po zgaszeniu silnika słychać wyraźnie, że pompa pracuje jeszcze przez chwilę. Nie wiem czy GTI też to ma, trzeba byłoby sprawdzić.
5F FR 1.4 TSI 140KM
Golf VII Alltrack 1.8TSI DSG 180KM
SebastianW
Sport
Sport

Auto: Leon 5F FR CHPA
Silnik: benzyna 1.4

Postprzez miroA3 » 11 stycznia 2014, 09:23

panowie, czytajcie ze zrozumieniem

dodatkowy uklad/obieg plynu chlodzacego z pompka elektryczna , chlodzacy turbine jest w TFSI od 2005r
wszystkie 2.0tfsi od 2005r go maja, a pozniej rowniez 1.8 i 2.0TSI, mialy ja tez pozniejsze 1.2 i 1.4

ale ( tak na chlopski rozum, bo jak widac trzeba )
- plynem chlodzona jest sama obudowa turbiny, plaszcz
chlodzenie wodne ma zabezpieczyc turbine przed spalinami

natomiast w srodku turbiny jest olej i to on i jego temperatura moze narobic najwiecej szkod

w temacie o "dbaniu" o kondycje turbo nic sie nie zmienilo,
po "pałowaniu" auta, trzeba mu pozwolic, aby obroty silnika, turbiny, ustabilizowaly sie, temperatura oleju spadla

to naprawde nie sa nowe rzeczy, a system ktory montowany jest juz 9 lat

pzdr
miroA3
FR
FR

Region: małopolskie
Auto: FR 2.0 TSI
Silnik: CCZB 2.0

Postprzez wodzik » 11 stycznia 2014, 09:54

i to jest rzeczowe wytłumaczenie... :brawo:
Będziesz Miał Wydatki

Obrazek
wodzik
Signo
Signo

Postprzez SebastianW » 11 stycznia 2014, 17:35

chlodzenie wodne ma zabezpieczyc turbine przed spalinami

Mógłbyś rozwinąć?

Naprawdę co człowiek to inna teoria na temat turbiny i chłodzenia, zaczynam dochodzić do tego, że to chyba jest jakiś mit bo nie znajduję spójnych wypowiedzi na ten temat, jeden pisze chłodzić, drugi pisze, żeby olej z łopatek spłynął (jaki olej na łopatkach?), a jeszcze inny pisze, że turbina musi się przewietrzyć ze spalin o.O

Dzisiaj w serwisie mechanik powiedział mi, że chłodzenie turbiny cieczą pozwala schłodzić cały komponent jak i olej znajdujący się w nim tak aby nie zaczął się przypalać i zostawiać osadu na łożysku. Jak się ma chłodzenie do zabezpieczania przed spalinami i co te spaliny mogą wyrządzić złego skoro przepływają przez gorącą stronę turbiny przez cały czas pracy auta.

Poza tym, jeżeli turbina chłodzona jest cieczą z tego samego obiegu co silnik to bardzo prawdopodobne, że utrzymywana jest stała temperatura około 90 stopni przez cały czas pracy silnika nawet podczas dużych obciążeń, jeżeli faktycznie tak jest to wydaje mi się, że jest to na tyle bezpieczna temperatura, że nie trzeba się martwić o chłodzenie bo przy 90 stopniach żaden olej się nigdzie nie zapiecze, może jestem tutaj w błędzie ale wydaje mi się, że minęły czasy kiedy turbina się nagrzewała do czerwoności
5F FR 1.4 TSI 140KM
SebastianW
Sport
Sport

Postprzez miroA3 » 11 stycznia 2014, 18:22

Obrazek

( fajny opis na samym rysunku )

Pokazuje to ten schemat.
W czasie pracy woda krąży od przyłacza silnika (strzałka w prawo niebieska)przez turbinę (strzałka czerwona) do chłodnicy.
W momencie zgaszenia silnika , załacza się pompa wody elektryczna i tłoczy płyn w odwrotnym kierunku - od chłodnicy (strzałka niebieska) poprzez turbinę do kadłuba silnika (strzałka czerwona).

opis :
"W celu uniknięcia koksowania oleju na wałku turbiny w turbosprężarce, dodatkowa pompa układu
chłodzenia zapewnia po wyłączeniu gorącego silnika o przedłużoną do 15 minut cyrkulację płynu
chłodzącego. Tłoczy ona zimny płyn chłodzący w kierunku przeciwnym do kierunku przepływu. Płyn
chłodzący płynie zasysany przy tym z dodatkowej pompy układu chłodzenia, z chłodnicy poprzez
turbosprężarkę do bloku silnika i z powrotem do chłodnicy, w celu odprowadzania ciepła spiętrzania."

zaczerpniete z passata-forum, opis tyczy sie silnika TFSI, ale zasada jest taka sama

nie wiem juz co napisac, jak bardziej to wyjasnic...

moze tak " turbine chlodzi olej, a plyn ( woda) jest tylko wspomagaczem
jesli zgasisz auto, to nie ma obiegu oleju

jeszcze jeden cytat, łopatologiczny

"sprawa chłodzenia sprężarki w każdym TFSI/TSI od zawsze:
*Po wyłączeniu ciepłego silnika dodatkowa pompa wody jest uruchamiana na czas do 480 sekund. Dzięki temu w turbosprężarce nie powstają pęcherze parowe.*
każda instrukcja serwisowa o tym wspomina (dodatkowa pompa wody V50), więc nie ma się co bać. nawyki po TDI widać nie do wykorzenienia.

odpowiedź

Wydawało mi się że ( patrząc na przelot wody przez turbinę), że jednak krytycznym punktem jest olej, ktorego przepływ przez turbo zarowno smaruje jak i odbiera ciepło z wirnika. Nagłe zatrzymanie smarowania turbiny przy mocnym jej nagrzaniu ( a w benzynie turbo potrafi *świecić*) skutkuje zawsze zwęgleniem czesci oleju co ma wpływ na stan *łożysk ślizgowych* oraz uszczelniaczy wałka wirnika.

kazdy robi jak uwaza

pzdr
miroA3
FR
FR

Postprzez SebastianW » 11 stycznia 2014, 19:50

W celu uniknięcia koksowania oleju na wałku turbiny w turbosprężarce, dodatkowa pompa układu
chłodzenia zapewnia po wyłączeniu gorącego silnika o przedłużoną do 15 minut cyrkulację płynu
chłodzącego.

a w benzynie turbo potrafi *świecić*

Czyli to potwierdzałoby moje rozumienie, próbujemy uniknąć przypalania się oleju w łożysku turbiny, turbina chłodzona cieczą nigdy się nie zaświeci (nie rozgrzeje do czerwoności), a dodatkowo przez płaszcz wodny i elektryczny silnik wspomagający przepływ cieczy chłodzącej będzie chłodzona po wyłączeniu silnika.

Wniosek jest taki, że start/stop nikomu nie zaszkodzi ale zapobiegawczo można go wyłączać w trybie "sport" (czyt. ganiania się po mieście)

A to, że dodatkowo chłodzi turbinę olej to inna sprawa, w każdym razie nie można dopuścić do tego, żeby ten olej się "koksował", co wydaje mi się, zapewnia układ chłodzenia turbiny cieczą
5F FR 1.4 TSI 140KM
SebastianW
Sport
Sport

Postprzez maison » 30 stycznia 2014, 10:11

A czy można wyłączyć to ustrojstwo po odpaleniu auta, tak żeby nam nie wyłączało go, tak jaj np w Audi jednym przyciskiem?
maison
Stella +
Stella +

Region: podkarpackie
Auto: Leon ST FR ACT 150KM

Postprzez miroA3 » 30 stycznia 2014, 10:53

Na pewno bedzie taka mozliwosc calkowitego dezaktywowania tego VAG-iem
opis w przygotowaniu, warto zagladac na :

http://www.stemei.de/pages/coding/seat- ... vieren.php

tak jak ma to miejsce w a4 8k czy a3 8v
miroA3
FR
FR

Re: Odp: Start-stop i rozrusznik?

Postprzez joker_fr » 30 stycznia 2014, 18:53

maison napisał(a):A czy można wyłączyć to ustrojstwo po odpaleniu auta, tak żeby nam nie wyłączało go, tak jaj np w Audi jednym przyciskiem?

Można wyłączyć. Jest od tego fizyczny przycisk na panelu środkowym.

skorbnięte z trzeciej części notatnika;)
joker_fr
Signo
Signo

Auto: Leon 5F-FR

Postprzez Skulek » 30 stycznia 2014, 19:46

miroA3, fajna stronka ;]
Przeszłość:
Teraźniejszość:
Skulek
Sport
Sport

Postprzez mm.max » 5 lutego 2014, 18:09

miroA3 napisał(a):Na pewno bedzie taka mozliwosc calkowitego dezaktywowania tego VAG-iem
opis w przygotowaniu, warto zagladac na :

http://www.stemei.de/pages/coding/seat- ... vieren.php

tak jak ma to miejsce w a4 8k czy a3 8v

Przeglądając vcdsem sterowniki w Golfie VI, Octavii II, A4 z roczników ok. 2010-2012 zaobserwowałem ze jest możliwość zaznaczenia/odznaczenia opcji S/S. Niestety żaden z tych samochodów, które diagnozowałem nie miał fabrycznie tego ustrojstwa więc niemożliwym było sprawdzenie kodowania. Jeżeli w moje ręce wpadnie przez przypadek jakiś Start/Stopowy VAG dam znać z takiej możliwości i spróbuje to opisać.
Pozdrawiam
Michał (mm.max)
Był Leon 1M dostarczał adrenaliny
Był Leon 1P był poprawny
Był Leon 5F najlepszy z posiadanych
Był Leon 5F FL 150TSi był średniakiem :/
Jest A4 B9.5 TDi ....

Kill młodzieńczego życia = Ojciec Dyrektor vel Moher
mm.max
Moderator LC Team
Moderator LC Team

Region: pomorskie
Auto: 5f ST
Silnik: DADA 1.5

Postprzez opst » 15 lutego 2014, 18:00

z tego co wyczytałem na innym forum, na tę chwilę są dwie możliwości
albo zmiana parametrów startowych (przestawienie temperatury minimalnej dla aktywacji S/S na poziom abstrakcyjny (z -50C na 50C)
albo "wtyczka" jakiejś angielskiej firmy za ca 30GPB
opst
Stella +
Stella +

Auto: leon 1.4.fr

Postprzez szczepan » 15 lutego 2014, 21:53

opst napisał(a):z tego co wyczytałem na innym forum, na tę chwilę są dwie możliwości
albo zmiana parametrów startowych (przestawienie temperatury minimalnej dla aktywacji S/S na poziom abstrakcyjny (z -50C na 50C)
albo "wtyczka" jakiejś angielskiej firmy za ca 30GPB
Albo przycisk na konsoli środkowej po każdym uruchomieniu samochodu.
szczepan
Sport
Sport

Auto: 1.4 TSI ST XCELLENCE

Postprzez Raynold » 29 czerwca 2014, 00:18

Gdzieś wrzucałem, ale wpadło do śmietnika. Przy DSG system S/S (co nawet gdzieś tam jest w instrukcji) można kontrolować przy pomocy hamulca. Po zatrzymaniu wystarczy zmniejszyć nacisk na pedał i silnik się *nie wyłączy* niezależnie od trybu jaki jest ustawiony w samochodzie. Przy odrobinie wprawy przestaje to przeszkadzać, w wielu miastach niezsynchronizowane światła zatrzymują i po 2 minuty, wtedy korzystanie z S/S przy miedzie miejskiej znajduje uzasadnienie.
Raynold
Sport
Sport

Auto: Leon FR DSG
Silnik: benzyna 1.8 turbo

Postprzez Gecon » 29 czerwca 2014, 15:49

rlukawski napisał(a):można kontrolować przy pomocy hamulca. Po zatrzymaniu wystarczy zmniejszyć nacisk na pedał i silnik się *nie wyłączy

Jest tak kolego jak mówisz, mam DSG i S/S, kilka razy używałem tej metody ale nie jest to zdrowe dla DSG z tego względu że podczas robienia tego tricku sprzęgła się nie rozsprzęglają i auto tak jakby zaczyna ciągnąć, na dłuższą metę możemy sobie rozpierniczyć skrzynię poprzez takową metodę. Byłem z tym nawet w ASO i twierdzą tak samo, zdecydowanie wolę wyłączyć S/S przyciskiem. Oczywiście każdy postąpi jak uważa. Pozdrawiam
Gecon
Sport
Sport

Auto: 5F DSG Style
Silnik: turbo diesel inny

Postprzez Raynold » 2 lipca 2014, 14:48

Suma sumarum przeszedłem na wyłączenie S/S przyciskiem. Przy jeździe, która ma dawać przyjemnośc, delikatne pieszczenie hamulca jest zaprzeczeniem przyjemności. W skrajnych ECO-przypadkach zostawiam S/S, w szczególnosci na trasach z dużą ilością świateł.
Raynold
Sport
Sport

Auto: Leon FR DSG
Silnik: benzyna 1.8 turbo

Powrót do Leon 3 - Techniczne Benzyna