Reklama

Zapraszamy do polubienia naszego nowego fanpage na Facebook'u.

Falujące obroty 1.6 16V - Różne przyczyny

Wszystko co dotyczy silnika, przeniesienia napędu, modyfikacji, ...

Moderatorzy: Moderator LC Team, Moderator Junior

Re: Falujące obroty 1.6 16V - Różne przyczyny

Postprzez Richter » 9 marca 2014, 10:03

Olonor napisał(a):- Czyścić przepustnice? tylko nie mam jak zrobić adaptacji :( a w okolicy nikogo z VAGiem ma może ktoś Full PL ? to moze kabel uda mi się skołować

Ja w swoim silniku 1.6 16V BCB, czyściłem przepustnicę, też nie miałem kabla żeby zrobić adaptację. Na początku wyskoczyła ikonka EPC i falowały obroty po 10 minutach jazdy auto samo zrobiło auto adaptację i samo się zaadaptowała przepustnica. Na forum znajdziesz informację, że silnik sam zrobi auto adaptację, jeśli nie mamy czym tego zrobić.
Richter
Sport
Sport

Auto: Seat Leon
Silnik: BCB 1.6

Reklama

Postprzez Trzups » 9 marca 2014, 11:10

Ja także miałem falujące oborty silnika 1,6 16v bcb . Problem był z przepustnicą. Kupiłem nowa zaadoptowałem i śmiga aż miło.
Trzups
Stella
Stella

Auto: Leon
Silnik: benzyna 1.6 16V

Postprzez Szymko » 9 marca 2014, 11:39

Richter napisał(a):
Olonor napisał(a):- Czyścić przepustnice? tylko nie mam jak zrobić adaptacji :( a w okolicy nikogo z VAGiem ma może ktoś Full PL ? to moze kabel uda mi się skołować

Ja w swoim silniku 1.6 16V BCB, czyściłem przepustnicę, też nie miałem kabla żeby zrobić adaptację. Na początku wyskoczyła ikonka EPC i falowały obroty po 10 minutach jazdy auto samo zrobiło auto adaptację i samo się zaadaptowała przepustnica. Na forum znajdziesz informację, że silnik sam zrobi auto adaptację, jeśli nie mamy czym tego zrobić.

Niekoniecznie. Nie ma zasady. U mnie raz po czyszczeniu przepustnicy i EGRa nie falowały obroty a po kolejnym czyszczeniu zrobiłem z 200km i falowały. Ustały dopiero po adaptacji przepustnicy i EGR. Inna sprawa, że pomogło to na krótko. Potem zaczęło najpierw wywalać błąd sondy lambda (po wymianie było ok) a za mniej więcej pół roku trzeba było wymienić EGR i na razie jest spokój.
Szymko
Sport
Sport

Auto: Seat Leon 1M
Silnik: AZD 1.6

Postprzez Olonor » 9 marca 2014, 23:55

ok ok nowe fakty mam
dziś dziewczyna wracała z pracy no i mnie podebrała temperatura silnika była na kresce przed 90... i nie falował... zanim dojechaliśmy do domu dobił do 90... i falowały... ale stanieliśmy wyłączyliśmy wszystkie odbiorniki prądu i się uspokoiły... nawet ruch kierownicą powodował falowanie... jak tak testowaliśmy to póżniej juz falowały normalnie.... ;/
przepustnica i EGR? i fakt mam błąd (check engine) od lambdy... to oznacza że jest zebana czy EGR zawalony i lambdzie się dostaje? i teraz EGR sie do tego stopnia zawalił ze juz faluje?
Olonor
Stella +
Stella +

Postprzez kuba_666 » 10 marca 2014, 11:09

Witam.
Silnik BCB. Miałem zaślepiony zawór EGR - efekt krótkotrwały (nie zrobiłem adaptacji, więc pewnie dlatego).
Później wymieniłem na inny zawór. Na początku było ok, ale po czasie znowu mu odbiło (też nie było adaptacji :-P ).
Końcowa faza wariactwa na jednym i drugim zaworze to falowanie obrotów (aż światła przygasały;na biegu wstecznym było najgorzej) i szarpanie przy gwałtownym dodaniu/ujęciu gazu.
Aktualnie wtyczka jest odpięta i auto jeździ jak trzeba.
W planach (wreszcie) wizyta u magika i zaadoptowanie EGR-a.
kuba_666
Stella +
Stella +

Postprzez adasbb » 10 marca 2014, 12:50

kuba_666, nie taniej było kupić najprostszy kabel za 20zł, zrobić adaptacje Vag-Com-em EGRa i po problemie niżeli tak rzeźbić z zaślepkami, zmianami EGRa, odłączaniem wtyczek?
adasbb
Sport
Sport

Postprzez Olonor » 12 marca 2014, 00:48

ok panowie coś mi się zdaje że mamy pechowe autko...
ale dziś zrobiłem sobie ostry kurs po osiedlu...
powyżej 3tys. obrotów (tak dla mnie to juz spro) choć były momenty że dochodziło do 5.5k
i jak się zatrzymałem wszystko puściłem to obroty ładnie stały po mimo nagrzanego silnika ale wystarczyłą dmuchawa na full żeby juz obroty delikatnie felowały a jak przygazowałem to juz falowały tak konkretnie 500-800...
ja wiem że nie ma u nas krokowego ale możeliwe ze to co odpowiada za wolne obroty się zwaliło?
Olonor
Stella +
Stella +

Postprzez marcin7x5 » 13 marca 2014, 10:35

trzeba podmienić przepustnicę dla sprawdzenia.
marcin7x5
Cupra
Cupra

Region: kujawsko-pomorskie
Auto: leon 1M
Silnik: AUS 1.6

Postprzez sieran » 13 marca 2014, 12:59

Hehe ten BCB to chyba przejdzie do legendy jako falownik :)

Opiszę swoją walkę i spostrzeżenia z tym szitem:) U mnie też BCB 1.6 16V Golf IV...
Wymienione:
- przepustnica (używka)
- egr (nowy)

Sprawdzone lewe powietrze i... brak lewego powietrza (c hyba :) )

Odpinanie EGR'a - obroty wzrastają... i nie ma falowań... wydaje mi się że silnik w tedy ma jakieś uśrednione informacje i brak tego falowa... tak samo jak wypniemy kabelek z czujnika filtra par paliwa... jest ten sam efekt... jeśli chcecie sprawdzić czy to nie przez EGR'a to musiscie mieć VAGA i na kanale 74 zobaczyć czy na wolnych obrotach jest zamknięty... ewentualnie powtórna adaptacja....

dalej....

falowanie na lpg jest większe niż na BP (minimalne ale jest - przepustnica czysta)....

wracając do przepustnicy na tej jakby mam mniejsze falowanie niż na poprzedniej, albo coś przy grzebaniu w aucie lub adaptacji.. to zmieniło... nie wiem :)

niedługo wywalam cholenderską instalacje i zakładam naszą polska, będzie zmieniony kolektor (nowe dziurki na wtryski lpg) i nowe uszczelki pod kolektorem i na bank tam nie będzie lewego powietrza...

Przy falowaniu w tym silniku padały jeszcze takie opcje...
- wlew oleju - ta przelotka że niby ona może być naruszona... ( sprawdziłem to i podczas falowania dociskałem to miejsce i brak poprawy)
- odma - zaworek zwrotny ( sprawdziłęm to w ten sposob że wypiełem przewod z odmy i zaslepilem i brak reakcji) co to wypinania odmy w tym silniku to jest taki myk że zmienia się podciśnie czy cuś i jak się odkręci korek wlewu oleju to obroty nie wzrastją i podczas przegazowywania pluje olejem spod tej stopki wlewu oleju... :)
- filt par paliwa - zaginanie odpinanie nic to nie dało brak reakcji na falowanie

Jedno mnie dziwi jakby było lewe powietrze to by na zimnym też falował (chyba?) ktoś tam tu na tym forum mieł lub na golf nie pamiętam...

Kolejna sprawa że mogą to być świece lub cewki... lpg bardziej na na reaguje niż BP, a na kompie nie wywala tego... hmmm

Próbuje to rozwikłać razem z marcin7x5, ale ciężko... trzeba by mieć kasy jak lodu.. pojechać do ASO i działajta... ale to szkoda kasy...

Jak ktoś coś gdzieś słyszał lub ma swoje spostrzeżenia to piszcie... im więcej informacji tym lepiej...

A jeszcze jedno ten syf co zbiera się w kolektorze ssącym to z egr'a ale też i od odmy i w większym stężeniu...

Pozdrawiam :) ale bełkot..... hehe

-- 13 marca 2014, 13:45 --

Jeszcze zapomniałem o najśmieszniejszym to falowanie jest jak spada się z wysokich obrotów lub nimi się "macha" lub jak kolega wyżej napisał włącza się odbiorniki prądu... i też nie zawsze...

Wydaje mi się że to jednak coś z prądem lub przepustnica...

-- 13 marca 2014, 13:59 --

A i jeszcze jedno... jak się odpali klimeę to obroty wzrastają i nie ma falowania ani na lpg ani na bp..... (to tak jak odłczącyć egr'a lub coś innego)
sieran
Stella +
Stella +

Auto: GOLF

Postprzez Olonor » 13 marca 2014, 20:23

no wiec dlatego ja jutro ide na szrot szukac EGRa i Przepustnicy...
poczyszcze oba az bd sie swiecily i podmienie...
Powiedcie mi z jakich silknikiow i w ktorych autach znajde te pasujace czesci?
AUS, AZD, ATN, BCB w Golf IV, Audi A3, Skoda Octavia I, Seat Leon, Toledo II... co wiecej?
Olonor
Stella +
Stella +

Postprzez kornat » 13 marca 2014, 20:28

Bora ;)
kornat
FR
FR

Auto: 1M
Silnik: AHF 1.9

Postprzez marcin7x5 » 14 marca 2014, 09:22

W audi i skodzie raczej ich nie znajdziesz.
marcin7x5
Cupra
Cupra

Postprzez sieran » 14 marca 2014, 22:51

Szukaj po numerkach...
sieran
Stella +
Stella +

Postprzez kuba_666 » 15 marca 2014, 08:09

adasbb Oczywiście biorę tę opcję pod uwagę, ale muszę doczytać wątki na temat kabli, żeby wybrać dobry. Narazie jeżdżę bez EGR-a i najbardziej przeszkadza mi kontrolka check-a :-P
kuba_666
Stella +
Stella +

Postprzez sieran » 18 marca 2014, 11:17

Witam,

wyczytałem gdzieś że za falowanie obrotów może odpowiadać walnięty "czujnik wspomagania układu kierowniczego"... moje pytanie czy takowy czujnik istnieje w golfie 4 lub leonie?
sieran
Stella +
Stella +

Postprzez marcin7x5 » 18 marca 2014, 14:44

Owszem istnieje ale to w silnikach 1,6 SN np. AKL. Ty masz BCB a tam go nie było.
marcin7x5
Cupra
Cupra

Postprzez sieran » 18 marca 2014, 14:50

marcin7x5, no właśnie bo nei mogłem zleźć :) to w takim razie na podstawie jakich danych regulowane są obroty od obciążenia przekładni kierowniczej?
sieran
Stella +
Stella +

Postprzez marcin7x5 » 19 marca 2014, 10:12

Na podstawie rosnącego obciążenia silnika (spadku obrotów biegu jałowego). Nasze silniki 16V to trochę inna bajka niż 8V jeżeli chodzi o sterowanie i sczytywanie sygnałów przez sterownik.
marcin7x5
Cupra
Cupra

Postprzez shamil » 30 marca 2014, 16:11

Witam
Kilka miesięcy temu kupiłem borę z tym samym silnikiem i też czasem faluje.
Założyłem LPG ale wydaje mi się że przed tym też zdarzały się niewielkie falowania.

U mnie wygląda to tak że faluje czasami jak się porządnie zagrzeje (często jak postoje w dużym korku). W zimie problem praktycznie nie występował, a teraz jak się zrobiło cieplej to już ze 2 razy to zauważyłem. Widzę że jak narazie na forum nie ma jednoznacznej odpowiedzi czym to jest powodowane. Słyszałem że w tym modelu często kłopoty sprawiają cewki, szczególnie po przekroczeniu 80 tys przebiegu (ja mam 81 tys). Widzę że niektórzy piszą że na LPG problem jest bardziej widoczny i rzeczywiście u mnie też.
Czy ktoś wymieniał cewki i ma jakieś spostrzeżenia?
shamil
Stella
Stella

Auto: VW Bora

Postprzez koka » 30 marca 2014, 18:37

U mnie wygląda to tak że faluje czasami jak się porządnie zagrzeje (często jak postoje w dużym korku). W zimie problem praktycznie nie występował, a teraz jak się zrobiło cieplej to już ze 2 razy to zauważyłem.

Mam dokładnie to samo ... im cieplej tym bardziej to zjawisko się nasila - co jest grane ??? a zimą był spokój ... (nie mam LPG)
koka

Postprzez Tuchola_BDG » 30 marca 2014, 20:34

Mi taki numer zrobił tylko zaraz po czyszczeniu przepustnicy, ale szybka adaptacja i po problemie, raz mialem tylko takie dziwne zjawisko, że siedząc w odpalonym samochodzie na parkingu wyciagałem coś ze schowka zahaczyłem lekko o pedał gazu o zaczeły skakać obroty, jak dobrze pamietam skakały 800-1300 obr., drugie dotknięcie pedału i przestało, zdarzyło się o tylko raz(próbowałem to powtórzyć) i już dawno temu to tematu nie drążyłem, także komputer nie zanotował żadnego błędu, więc może takie akcje mogę być przez jakieś problemy z pedałami? - to już taki mój lekki domysł.

shamil, Co do cewek to mi padła jedna przy przebiegu 91kkm, ale jej śmierć była nagła i nic jej nie zapowiadało. Najpierw miałem troszkę jeźdzenia po mieście, później ~30km w trasie i będąc u celu jak zwalniałem poczułem, że leon się trzęsie i nierówno chodzi, a po chwili zaświecił się check i koniec cewki, i oczywiście falowanie jak to przy działających 3 garach. Wymieniłem tylko tą jedną cewkę i aktualnie mam 99kkm i zero problemów, niektórzy sugerują żeby wymieniać odrazu komplet, bo reszta też niedługo może paść, ale ja posłuchałem rady mechanika, że teraz tylko jedną wymienić, a jak w krótkim czasie padnie kolejna to wtedy pomyśleć o komplecie :)
ObrazekObrazek
Tuchola_BDG
Sport
Sport

Auto: LEON 1M B+LPG

Postprzez koka » 3 kwietnia 2014, 17:07

Byłem na czyszczeniu przepustnicy w ASO - niby jest ok ale jak jest porządnie zagrzany to na wolnych delikatnie faluje - tak 600-700. Jaka jest dopuszczalna wielkośc falowania - bo coś takiego chyba jest ?
koka

Postprzez kornat » 3 kwietnia 2014, 17:14

koka, odepnij kostkę od EGR i zobacz czy coś się zmieniło.
kornat
FR
FR

Postprzez koka » 5 kwietnia 2014, 21:38

cd przygód z przepustnicą = kręcac się po mieście obroty nieznacznie falowały, myślę sobie - zrobię trasę, może wszystko się ustabilizuje ... no i zamiast 200 km zrobiłem 50 i ... kupa. Jadę sobie nieźle goniąc silnik, puszczam gaz i ... silnik zaczyna się dusić, obroty spadają do 200-100 obr. telepie silnikiem niemiłosiernie. Aby w miarę normalnie sie przemieszczać, muszę włączyć klimę - wtedy obroty trzymają na luzie 800 obr. i jest ok. Zapaliła się też kontrolka "check engine" - o co chodzi ? - w serwisie przepustnica była czyszczona i zaadaptowana - tak wynika z faktury. Wygląda na to, że przed czyszczeniem było dużo lepiej niż po ... no i ten błąd ... nigdy przedtem go nie było ...
koka

Postprzez kornat » 5 kwietnia 2014, 21:59

Pewnie błąd z wypadaniem zapłonów i takie tam ;)
kornat
FR
FR

Postprzez Szymko » 5 kwietnia 2014, 22:35

Najlepiej sam wyczyść tą przepustnicę. Znając podejście serwisu to popsikali po wierzchu "magicznym szprejem" i na tym się skończyło czyszczenie. A od spodu pewnie przepustnica zasyfiona na maxa.
Szymko
Sport
Sport

Postprzez gregg » 6 maja 2014, 16:30

Czy przepustnica może być również winna dławieniu się silnika podczas jazdy autostradową prędkością? Pędziłem sobie około 120km/h autostradą już ładnych kilkadziesiąt kilometrów, gdy nagle poczułem dwukrotne zadławienie, auto nieco zwolniło, ale po chwili znów pracowało poprawnie.

Mam przy okazji ten sam problem z falowaniem obrotów na jałowym biegu i rozgrzanym silniku.
gregg
Stella +
Stella +

Postprzez koka » 8 maja 2014, 13:43

gregg napisał(a):Mam przy okazji ten sam problem z falowaniem obrotów na jałowym biegu i rozgrzanym silniku.

W moim przypadku okazało się że winowajcą był EGR (błąd statyczny). Został wyczyszczony - błąd póki co nie wraca ale silnik na ciepło trochę faluje (ale już się nie dusi). Jest jeszcze coś - przy zapalaniu na gorącym silniku (tylko) w momencie zaskoczenia obroty rosną do ok 1500-2000 i natychmiast spadają do właściwej wartości. Szykuję się do wymiany EGR bo w czyszczenie nie bardzo wierzę.
koka

Postprzez zbyshek » 6 sierpnia 2014, 06:14

Panowie a ja opisze bardzo dziwny problem jaki mam z samochodem...

Samochód Seat Toledo 1,6 16v 2000r
Od jakiegoś czasu bez przerwy świeci mi się check engine - gazownik kilka razy kasował błąd ale po skasowaniu błąd pojawiał się ponownie.. w którymś momencie gazownik stwierdził że jak problem bedzie nadal się pojawiał to sonda będzie do wymiany ale ja mam watpliwosci co do tego bo czytalem że sama wymiana sondy nie zawsze rozwiązuje ten problem...

pomijając jednak check engine problem ktory mam z samochodem jest bardziej złożony a mianowice jadąc któregos dnia samochodem nagle obroty spadły do zera... auto jakby zgasło po czym w momencie co jest oczywiste odpaliło...
dziś jadąc do pracy silnik przerywał w ten sam sposób kilkukrotnie.. zauważyłem że te objawy się nasilają i nie wiem co zrobić?
dzis była tez taka sytuacja że obroty spadły na 0 silnik jakby przerwał i zapalila się kontrolka oleju. zgasilem samochod i odpalilem ponownie i wszystko bylo ok

Jaka moze byc przyczyna?
zbyshek
Stella
Stella

Auto: Toledo

Postprzez marcin7x5 » 6 sierpnia 2014, 17:57

Padający czujnik położenia wału G28 -sprawdź kody błędów.
marcin7x5
Cupra
Cupra

Postprzez dolar27 » 14 sierpnia 2014, 11:09

koka napisał(a):Aby w miarę normalnie sie przemieszczać, muszę włączyć klimę - wtedy obroty trzymają na luzie 800 obr. i jest ok.

mam ten sam problem, obroty stabilizują się przy włączonej klimie. Mam nadzieję że to nic poważnego.Jutro podskoczę do mechaniora i zobaczę co powie zlecę wymianę rozrządu oraz czyszczenie przepustnicy i chyba zamontuję nowy egr.
Dla chętnych zamieszczam filmik demonstracyjny zachowanie obrotów silnika.http://w665.wrzuta.pl/film/329ftpBeiOw/falujace_obroty_seat_leon Autko kupiłem parę dni temu, trochę mnie to zestresowało, ale widzę że na forum macie podobne problemy więc sądzę że winowajca zostanie szybko namierzony i autko będzie służyło super.

-- 14 sierpnia 2014, 12:09 --

w warsztacie stwierdzili że to czujnik kolektora ssąceco (koszt 70zł ) wymienili i po 15 min jazdy wywaliło kontrolki EPC podjechałem do warsztatu, błędy wykasowali i kazali pojeździć tydzień. Obroty falują mniej i w innym zakresie tzn. nie od 500-800 tylko od 1000 do 1300. Stwierdzam że usterki nie usunęli.
1.6 BCB LPG BRC
dolar27
Stella
Stella

Auto: seat leon

Postprzez kornat » 14 sierpnia 2014, 11:56

dolar27 napisał(a):w warsztacie stwierdzili że to czujnik kolektora ssąceco (koszt 70zł ) wymienili

Jakiej firmy ten zamiennik włożyli?
kornat
FR
FR

Postprzez dolar27 » 14 sierpnia 2014, 12:00

hmm kurczę wyleciało z głowy, kazali pojeździć tydzień i przyjechać jak będzie wywalało błąd lub obroty dalej będą falować bo na czujnik jest gwarancja.
1.6 BCB LPG BRC
dolar27
Stella
Stella

Postprzez kornat » 14 sierpnia 2014, 12:08

Często z czujnikami jest tak, że działają ale przekłamują.
kornat
FR
FR

Postprzez dolar27 » 14 sierpnia 2014, 19:39

Po całym dniu jazdy, stwierdzam jednak brak problemu z obrotami, pomogła wymiana czujnika kolektora ssącego, (opisane jak wyżej)auto od chwili wymiany czujnika i wykasowania błędu przestało "falować" :) bez względu na to czy korzystam z klimatyzacji czy nie. Mam nadzieje, że w moim przypadku to koniec jazdy z nierównymi obrotami.Pozdawiam
1.6 BCB LPG BRC
dolar27
Stella
Stella

Postprzez damian_dz7 » 12 września 2014, 09:35

Witam :-) podpinam się pod temat bo mam podobny problem z falowaniem...Silnik 1.6 16V BCB gdy poranek jest chłodniejszy około 10 stopni za pierwszym razem auto chwile kręci przy odpalaniu (około 5s) zanim zapali, później podczas jazdy gdy silnik ma około 70-80 stopni falują obroty jadąc na luzie, gdy silnik jest osiągnie 90 stopni problem ustępuje. natomiast gdy poranek jest cieplejszy około 17-18 stopni, (obserwowałem dokładnie :-D ), auto odpala od razu i silnik nie faluje, a jeśli się zdarzy falowanie to bardzo krótko i się stabilizuje. Przepustnica wyczyszczona zaadaptowana, czujnik temperatury nowy, czujnik kolektora ssącego jest sprawny, sondy lambda też posprawdzane. Co to może być??? Czy ktoś się z taką usterką spotkał???
damian_dz7
Stella
Stella

Postprzez marcin7x5 » 12 września 2014, 17:03

Czujnik nowy z ASO czy ze sklepu? Sprawdzałeś jego odczyty na kompie porównując te co idą do ecu i te co wskazuje na zegarach.
marcin7x5
Cupra
Cupra

Postprzez damian_dz7 » 13 września 2014, 08:13

Czujnik jest ze sklepu firmy EPS, został sprawdzony, parametry się pokrywają. Wczoraj podmieniłem akumulator, wstawiłem drugi żeby sprawdzić jak będzie się zachowywał, to po krótkiej jeździe zapalił się check i obroty zaczęły bardziej falować. Jedyną rzeczą, która jeszcze nie była sprawdzana jest egr, ale czy jeśli to on powodowałby problem to obroty nie falowały by też na gorącym silniku??
damian_dz7
Stella
Stella

Postprzez marcin7x5 » 16 września 2014, 17:07

Proponuję ci jeszcze sprawdzić korek wlewu oleju oraz tą plastykową rurke/przejściówkę czy jest ciasno osadzona w pokrywie zaworów, oraz ten wężyk co idzie spod korka wlewu oleju oraz wężyk z zaworkiem co idzie z pokrywy zaworów. Ogólnie warto sprawdzić wszelkie połączenia wchodzące i wychodzące z kolektora ssącego.
marcin7x5
Cupra
Cupra

Postprzez damian_dz7 » 20 września 2014, 21:01

Kolego Marcin7x5 dzięki za zainteresowanie. Problem dalej nie rozwiązany :-( połączenia wychodzące z kolektora są wszystkie ok, dokładnie posprawdzane. W poniedziałek podmienie od kolegi korek oraz tą rurke i zobaczymy jaki efekt... a co sądzicie o odmie?? czy może mieć na to wpływ??
damian_dz7
Stella
Stella

Postprzez pietrek86 » 22 września 2014, 15:45

Ja jak miałem takie problemu niedawno miałem problem z cewkami i złym ładowaniem alternatora. Altek został wymieniony plus cewki dodatkowo wycziściłem EGR i od tamtej pory silnik chodzi równo jak pszczółka wcześniej po rozgrzaniu zaczynał pracować nierówno po czym po chwili zaczynał pracować na 3 garach
pietrek86
TopSport
TopSport

Postprzez sebseat » 25 września 2014, 05:23

Witam. Falują lekko obroty. Na wskazówce prawie nie zauważalne ale czuć wibracje i słychać nierówną pracę. Świece wymienione od S3 sprawdzane VAG-iem i nie wywala żadnych błędów. Jakieś sugestie? Przepustnicę czyścić? Pozdrawiam :-D
sebseat
Stella +
Stella +

Auto: Seat Leon Cupra
Silnik: BWJ 2.0

Postprzez damian_dz7 » 30 września 2014, 20:03

Problem rozwiązany!! :-D mimo że kolega mi na początku przeczyścił przepustnice i zaadaptował nie przyniosło to żadnego rezultatu. Dopiero adaptacja przepustnicy i egr sprzętem "TEXA" rozwiązało sprawe falowania obrotów. Pozdrawiam
damian_dz7
Stella
Stella

Postprzez mnyszu » 1 listopada 2014, 16:43

Witajcie chciałbym odgrzać trochę kotleta. Silnik BCB, zaświecił mi sie check, sprawdzałem na szybko torque wyskoczył bład P0135 - Oxygen O2 Sensor Heater Circuit Malfunction (Bank1, Sensor1), skasowałem, przejchałem chwile wyskoczył ponownie. Obroty nie falowały nic sie nie działo, jakieś dwa dni późnij obroty na jałówce zaczeły skakać od 500-800 uspokajają sie dopiero jak podłącze klime. Auto potrafi czasem sobie zgasnąć bez klimatyzacji, na klimie jest ok. Dziś podłączyłem Vaga :
2 Faults Found:
17604 - Oxygen (Lambda) Sensor Heater Circuit: B1 S1: Electrical Malfunction
P1196 - 35-10 - - - Intermittent
17524 - Oxygen (Lambda) Sensor Heating: B1 S1: Open Circuit
P1116 - 35-10 - - - Intermittent

Wyczytałem na forum pasata jak sprawdzić sonde vagiem jednak próbując ją rozgrząć do 500 C udało sie tylko do 416 i wiecej nie było szans. Teraz pytanie czy na bank walnieta jest sonda przed katalizatorem? jest szansa jeszcze jakoś sie upewnić przed wymianą czy aby na pewno sonda jest popsuta? jak wiadomo to koszt 5 stówek. Miałby ktoś jakiś pomysł, ewentualnie doświadczenia? Pozdrawiam

Ps. Jeszcze dodam że odpinając od wtyczki sonde obroty falują non stop jak podepnę to uspokaja sie i faluje tylko po dodaniu gazu i opadnieciu do 800.
mnyszu
Stella
Stella

Auto: Leon I

Postprzez Richter » 1 listopada 2014, 21:22

Wzrosło spalanie i auto stało się wolniejsze? Najlepiej to byłoby dla pewności podmienić sondę na czas diagnostyki z innego BCB, może być z Fabii lub Golfa 4. Ewentualnie możesz podjechać do jakiegoś elektronika i sprawdzą oscyloskopem czy sonda jest ok. Przed wydaniem 500 zł lepiej mieć pewność. Jak tak pośledzić internet rzadko, ale czasem bywa, że błąd jest wynikiem zmiany paliwa na gorsze i sonda to wyłapie. Poczytaj w google jak sprawdzić sondę lambda miernikiem. Natomiast jeśli gaśnie auto, to do czyszczenia i adaptacji przepustnica+EGR bez względu na błąd z sondą lambda. Dobrze byłoby też obejrzeć pierwszy katalizator, też miałem problemy z check odnośnie sondy lambda, a powód okazał się w zapchanym katalizatorze.
Richter
Sport
Sport

Postprzez mnyszu » 2 listopada 2014, 16:26

Richter napisał(a):Wzrosło spalanie i auto stało się wolniejsze? Najlepiej to byłoby dla pewności podmienić sondę na czas diagnostyki z innego BCB, może być z Fabii lub Golfa 4. Ewentualnie możesz podjechać do jakiegoś elektronika i sprawdzą oscyloskopem czy sonda jest ok. Przed wydaniem 500 zł lepiej mieć pewność. Jak tak pośledzić internet rzadko, ale czasem bywa, że błąd jest wynikiem zmiany paliwa na gorsze i sonda to wyłapie. Poczytaj w google jak sprawdzić sondę lambda miernikiem. Natomiast jeśli gaśnie auto, to do czyszczenia i adaptacji przepustnica+EGR bez względu na błąd z sondą lambda. Dobrze byłoby też obejrzeć pierwszy katalizator, też miałem problemy z check odnośnie sondy lambda, a powód okazał się w zapchanym katalizatorze.

Własnie spalanie podskoczyło troche ale to od klimy a mocy nie stracił wcale. Poszukam elektronika w okolicy i niech sprawdzą. Diagnostyki na innej sondzie nie zrobię bo nie mam nikogo z takim silnikiem niestety.
mnyszu
Stella
Stella

Auto: Leon I

Postprzez gowka1 » 6 listopada 2014, 20:04

Witam.Od niedawna jestem posiadaczem seat leon,i okolo tygodnia temu zaczely falowac u mnie obroty.Wyglada to tak ze startuja od 1450 pozniej 1500,1600,1700 obrotow i spadek do 1450 i tak w kolko.Zeskanowalem go vagiem,ale niewykazalo kompletnie zadnych bledow.Gdzie zaczac poszukiwania.Moze juz sie spotkal z takim samym przypadkiem.Silnik BCB.Pozd. :?:
gowka1
Stella
Stella

Region: małopolskie
Auto: Leon ST
Silnik: benzyna inny

Postprzez mcdmen » 6 listopada 2014, 20:36

Wygląda to tak jakby przepustnica była źle zaadoptowana. Miałem podobny problem po czyszczeniu przepustnicy że obroty falowały między 1400-1700 i nie schodziły niżej. Spróbuj odłączyć aku na 15-20min i po podłączeniu odpal auto i niech sobie pracuje (tylko na benzynie) na wolnych obrotach do pierwszego załączenia wentylatora, przy tych temperaturach to trochę potrwa ale u mnie pomogło. Pozdro
mcdmen
Stella +
Stella +

Auto: A4 B6
Silnik: benzyna 1.8 turbo

Postprzez gowka1 » 6 listopada 2014, 21:17

Dzieki mcdmen,zrobie tak jutro i dam znac co i jak.Niewiem czy ktos czyscil przepustnice,slyszalem ze mozna ja zaadoptowac przy pomocy vaga,jesli twuj sposub niezadziala bede prubowal przy pomocy vaga,tylko musze poszukac jakas instrukcje jak to zrobic.Pozd
gowka1
Stella
Stella

Region: małopolskie
Auto: Leon ST
Silnik: benzyna inny

Postprzez Richter » 8 listopada 2014, 21:35

Jak nie masz VAGA, przepustnica przeprowadzi autoadaptację przepustnicy. Będą falować obroty przez jakieś 10 minut i potem sytuacja się ustabilizuje. Testowałem na swoim.
Richter
Sport
Sport

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Leon 1 - Techniczne Benzyna