Reklama

Zapraszamy do polubienia naszego nowego fanpage na Facebook'u.

wygłuszenie leona 1p

Wszystko pozostałe co techniczne + inne mody np. xenon, zawias.....

Moderatorzy: Moderator LC Team, Moderator Junior

wygłuszenie leona 1p

Postprzez daniel28 » 7 kwietnia 2014, 15:25

Mały tuning mojego byłego 1p :-D
W związku z tym że lubie w aucie cisze i dobre audio postanowiłem wyciszyć Leona ,dodam że to był mój debiut i nigdy tego nie robiłem ,nic nie połamałem wszystko dobrze poskładałem efekt warty pracy i pieniędzy :-D

Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek jak widać udało się poskładać :-D

OCZYWIŚCIE AUDIO i kultowy pioneer -najlepiej grające radio samochodowe na tej planecie :-D
Obrazek
Obrazek

W aucie zrobiło się dużo ciszej , nie było słychać aut które nas mijają ,szumy opon, dźwięk silnika o połowę mniejszy, w zime auto dłużej trzymało ciepło wewnątrz kabiny i na odwrót w lato izolowało od słońca .Efekt audio można porównać do kina . Dzwięk otacza z każdej strony , więcej detali, wróciłem do muzyki z lat 80 żeby usłyszeć ją tak jak producent chciał przekazać :-D Niskie tony -bass rozrywa wątrobę i nerki :-D
teraz minusy - w zime cały czas śnieg na całym aucie , dobra izolacja ciepła :-D ,auto przytyło 100 kg, niemiły zapach w środku ale tylko pierwszy miesiąc . Zabieg warty pracy i pieniędzy ,jak ktoś będzie potrzebował wskazówek przy rozbiórce pisać :-D
daniel28
TopSport
TopSport

Auto: 5F 1.8 + Yamaha fz6
Silnik: CJXA 2.0

Reklama

Re: wygłuszene leona 1p

Postprzez DawidLeonMsDesign » 7 kwietnia 2014, 15:26

:brawo:
DawidLeonMsDesign
Sport
Sport

Auto: Seat Leon
Silnik: BLS 1.9

Postprzez Sebool2006 » 7 kwietnia 2014, 15:42

O cię panie. Gratki wykonanej pracy.
Fajny tutorial mógłby być z tego jak posiadasz więcej zdjęć i jak możesz to opisz co użyłeś jakie maty co do podsufitki :)
Było niebieskie 1M 1.8 AGN 125km
Poszła całka w czarne 1P FR 2.0 BWA TFSI 2++ :(
Jest biturbo ;)
Sebool2006
Moderator LC Team
Moderator LC Team

Auto: Leon FR
Silnik: benzyna 2.0 turbo

Postprzez daniel28 » 7 kwietnia 2014, 15:55

Materiały : na podłogę i dach użyłem mat gms plus pianka , dzwi maty dytamat są dużo lżejsze plus pianka która nie chłonie wody. Największą uwagę poświęciłem na tylne nadkola i dach ponieważ najwięcej hałasu dobiega właśnie z tych miejsc. Koszt takiego wygłuszenia przez firme car audio to około 8000 zł .Ja zrobiłem to sam więc gdzieś około 4000 zł materiał plus audio 3000 zł
daniel28
TopSport
TopSport

Re: wygłuszenie leona 1p

Postprzez TeddyBB » 7 kwietnia 2014, 19:04

OOO.. niezły hardcor. Ja niestety dawałem do wygłuszania "fachmanowi" same drzwi przednie. Efekt mizerny, teraz dopiero doszedłem do tego że sam bym to lepiej zrobił. Gratuluję odwagi i umiejętności. Ciekawi mnie jak wygłuszyłeś przednie drzwi. Mi nawet po wygłuszeniu przednich drzwi cały czas coś w nich pierdzi, ale to chyba przez to że "fachman" połamał zatrzaski.
1) Oklejałeś też może boczek plastikowy oraz ten materiałowy?
2) Dystanse z MDF? Montowane po zdjęciu całego boczku? Jakie wymiary?
3) Blisko jest głośnik po zdjęciu maskownicy?
4) Ile kilogramów przybyło?
5) Jak teraz z dostępem do pompy paliwa (pod tylnią kanapą) ?
Red line once a day keeps the carbon away.
TeddyBB
Sport
Sport

Auto: 1P
Silnik: BWJ 2.0

Postprzez lukaszlukasz » 7 kwietnia 2014, 20:59

Gratulacje, ciężka robota. Zakładam się że pikawa to nieźle musiała ci skakać jak załączyłeś to pierwszy raz i przekonałeś się czy efekt satysfakcjonuje czy nie, bo taka inwestycja. :brawo:
lukaszlukasz
Stella +
Stella +

Auto: leon 1p
Silnik: BXE 1.9

Postprzez daniel28 » 7 kwietnia 2014, 22:19

odp 1
dzwi - usuwamy wszystkie plastikowe elementy maskujące ,materiał.
- po rozbiórce ukażą nam się śruby trzymające boczek ,odkręcamy wszystkie
-gdy już odkręcimy ,szarpiemy go do góry jednym pewnym ruchem. Jak już zejdzie trzymamy go jedną ręka tak aby mieć dostęp do linki od zamka. zdejmujemy ją i boczek jest nasz poza przewodami od szyb i czujników poduszek. Nie trzeba odpinać ponieważ są na tyle długie że boczek można odłożyć na bok.
- kolejny etap to mechanizm szyb .Musimy go zdemontować by mieć wygodny dostęp do powierzchni dzwi. I Tu trzeba uważać w jakiej kolejności będziemy odkręcać śruby bo może się to wszystko rozpie..... i będzie problem ze złożeniem. Na początku ustawiamy szyba na wysokości takiej aby można było ją odkręcić od prowadnic .Czyli zjeżdżamy tak aby śruby mocujące ukazały się w otworach montażowych. Jak już odkręcimy zasuwamy szybę na max i przyklejamy ją taśmą do ramy dzwi. Jak już przykleimy zjeżdżamy prowadnicami w dół. Naturalnie szyba zostaje u góry a prowadnica zjeżdża a dół. Teraz odkręcamy wszystkie śruby jakie widzimy z tym BARDZO WAŻNE - oprócz dwóch na samym dole. Te śruby tylko luzujemy czyli odkręcamy gdzieś na 2 cm -trzymają całą konstrukcje i są tak jak by wieszakami .Po tym zabiegu wyciągamy mechanizm szyb manewrując i tracąc humor na reszte dnia :-D Jak się uda przystępujemy do obklejania dzwi. Przy montażu plastików stosujemy pianke i staramy przykleić ją gdzie się tylko da tak aby odizolować od siebie dosłownie wszystko. Wszędzie tam gdzie dotyka plastik o plastik ,metal o plastik itp. Przy instalacji nowych głośników należy zastosować dystanse, montujemy je na samym końcu czyli jak już złożymy całe dzwi. Przy wyborze głośników należy zwrócić uwagę na wielkość magnesu. U mnie grały morel tempo 6 i były trochę za duże ,przy opuszczaniu szyby na max dotykały o głośnik więc czego się nie robi dla audio - skróciłem szybę :-D :-D

-- 7 kwietnia 2014, 22:05 --

odp 4 i 5
Auto przytyło o 100 kg ale śmigałem na dobrym programie około 190 KM 2.0 tdi bmm więc zbytnio nie czułem :-D
Odnośnie dostępu do pompy to zbytnio się tym nie przejmowałem ,narysowałem mniej więcej gdzie się znajduje i tyle ,jak by była potrzeba jakoś tam by się dostał :-D

-- 7 kwietnia 2014, 22:16 --

lukaszlukasz- podczas całej pracy obawiałem się czy to warto. Po skalibrowaniu całego audio co ułatwiło mi radio i procesor dźwięku który poukładał cały dźwięk efekt był niesamowity . Najlepszy efekt był na utworach w wersji koncertowej, słychać było jak ktoś krzyczy w bagażniku ,klaszcze z przodu na desce, śpiewa w tylnej części auta, ktoś z boku rozmawia :-D :-D :-D masakra uczta dla ucha :-D Auto sprzedałem ale jest nowy leon 5 F i czekam tylko na koniec gwarancji i powtórka z rozrywki :-D

-- 7 kwietnia 2014, 22:19 --

A co najlepsze nic nie wspomniałem nabywcy auta o wygłuszeniu . Powinien się ucieszyć :-D Może to ktoś z forum :?: :-D
daniel28
TopSport
TopSport

Postprzez TeddyBB » 8 kwietnia 2014, 07:10

daniel28 napisał(a):A co najlepsze nic nie wspomniałem nabywcy auta o wygłuszeniu . Powinien się ucieszyć :-D Może to ktoś z forum :?: :-D

No właśnie mnie to zastanawiało dlaczego masz w opisie leon 5f a audio robione w 1p. Myślałem że może 2 leony w rodzinie.. Czyli jak, zrobiłeś wygłuszenie za 4000 zł i sprzedałeś auto nawet nie mówiąc o tym nowemu właścicielowi? Przcież jego wartość wzrosła przynajmniej o te 4000 (bo nie liczę roboty). No bo samo audio chyba wyciągnąłeś przed sprzedażą. O co biega? Zebranie doświadczenie przed bebeszeniem 5F ?
Red line once a day keeps the carbon away.
TeddyBB
Sport
Sport

Auto: 1P
Silnik: BWJ 2.0

Postprzez daniel28 » 8 kwietnia 2014, 08:20

Auto wygłuszyłem ,troche pojezdziłem i przyszedł czas na zmiane :-) co do wzrostu wartości to raczej nikt ci tego nie odda, dla jednych będzie to wada dla innych zaleta. I tak ogólnie chciałem nową mocną benzyne :-)odnośnie wygłuszenia to zawsze byłem ciekawy jaki jest efekt no i zaspokoiłem ciekawość :-)
daniel28
TopSport
TopSport

Postprzez Qrczaq » 8 kwietnia 2014, 13:52

daniel28 napisał(a):,auto przytyło 100 kg

dziękuję, dobranoc :!:

PS. Gratulacje za wytrwałość :brawo:
2011-2017 Seat Leon 1P Cupra 450HP/560NM
2017- Mitsubishi Lancer Evolution X Final Edition 450HP/620NM
2018- Seat Ibiza SC 6J FR 1.4 TSI 200HP/320NM

Start spod świateł i rolka na obwodnicy to nie upalanie.
Mocna fura nie znaczy sportowa.
Qrczaq
TopSport
TopSport

Auto: EVO X FE

Postprzez msz » 8 kwietnia 2014, 16:41

+100kg ???

masakra, ja bym raczej zrobił wszystko co się da żeby było -100 kg :)

ale co, kto lubi :) uznanie i szacunek za wykonaną robotę !
Obrazek
msz
Signo
Signo

Auto: Seat Leon Cupra R
Silnik: CHGA 1.6

Postprzez stashekcn » 8 kwietnia 2014, 17:51

Jak ktoś nie lubi się bawić z matami, to polecam środek nanoszony pistoletem UBS - Noxudol 3100, specjalnie stworzone do wygłuszeń samochodowych i ochrony antykorozyjnej... Jak coś służę pomocą
stashekcn
Signo
Signo

Auto: Leon 1P BWA

Powrót do Leon 2 - Tuning - Warsztat