Reklama

Zapraszamy do polubienia naszego nowego fanpage na Facebook'u.

Geometria zawieszenia Leon 3 - 5F

Dane techniczne, osiągi, eksploatacja....

Moderatorzy: Moderator LC Team, Moderator Junior

Geometria zawieszenia Leon 3 - 5F

Postprzez szczeslaw » 6 maja 2014, 15:15

Czy ktoś dysponuje może danymi odnośnie geometrii zawieszenia? Konkretnie interesują mnie dane do wersji FR z belką z tyłu.
Odebrałem w piątek nowe autko i niestety okazało się, że przy jeździe na wprost kierownica jest trochę przestawiona w lewo.
Byłem dzisiaj w serwisie i niby ustawili, ale chciałbym sobie jeszcze porównać wartości nominalne z wydrukiem. Niestety serwis nie miał jeszcze Leona MK3 w komputerze, więc na wydruku nie mam wartości nominalnych, a kartki z nimi nie dostałem.
Czy ktoś z Was ustawiał już może geometrię? Chciałbym porównać wartości, bo te u mnie mi się nie podobają. O ile zbieżność można ustawić, o tyle kąty pochylenia koła są u mnie różne dla lewej i prawej strony - zarówno z tyłu jak i z przodu z lewej strony koła są bardziej pochylone niż z prawej. Niby w tolerancji (jak ja nienawidzę tego słowa w odniesieniu do geometrii...), ale jednak wydaje mi się, że tak nie powinno być w nowym samochodzie...
szczeslaw
Sport
Sport

Auto: Leon 5F FR 122 KM
Silnik: CJXA 2.0

Reklama

Re: Geometria zawieszenia Leon 3 - 5F

Postprzez pinkibass » 6 maja 2014, 17:39

Mam dokładnie taka sama sytuacje - rownież od odbioru zeby jechac na wprost musze nieco skręcić kierownice w lewo.
Jeżdzę juz tydzień bo powiedzieli mi, ze moze to wina opon - auto z rocznika 2013, wiec troche stało.
Ponieważ minęło juz jakies 800km, chyba juz sie nie ułoży...
Musze jutro zadzwonić do serwisu i rownież umówić sie na ustawienie geometrii

Auto było kupione w Bialusmstoku, mam nadzieje, ze w ktoryms serwisie w Warszawie przyjmą mnie bez problemu
pinkibass
Sport
Sport

Auto: Leon 5F FR 1.4 140KM
Silnik: benzyna turbo inny

Postprzez daniel28 » 6 maja 2014, 18:10

Polecam w warszawie auto maran po kilku wizytach w innych serwisach w tym podeszli do problemu fachowo i błyskawicznie oszacowali usterkę no ale czekać musze miesiąc na auto bo coś poważnego :-P
daniel28
TopSport
TopSport

Auto: 5F 1.8 + Yamaha fz6

Postprzez psiko » 6 maja 2014, 19:10

daniel28 napisał(a):Polecam w warszawie auto maran po kilku wizytach w innych serwisach w tym podeszli do problemu fachowo i błyskawicznie oszacowali usterkę no ale czekać musze miesiąc na auto bo coś poważnego :-P

Co się dzieje z Leonem ??
Obrazek

Była Cupra :-( Altea XL :-( Leon ST FR :-(
psiko
Sport
Sport

Auto: VW B7 Variant
Silnik: turbo diesel inny

Postprzez daniel28 » 6 maja 2014, 19:41

Zapraszam do wątku ,, zgrzyta przy wstecznym ``
daniel28
TopSport
TopSport

Auto: 5F 1.8 + Yamaha fz6

Postprzez pinkibass » 6 maja 2014, 20:33

daniel28 napisał(a):Polecam w warszawie auto maran po kilku wizytach w innych serwisach w tym podeszli do problemu fachowo i błyskawicznie oszacowali usterkę no ale czekać musze miesiąc na auto bo coś poważnego :-P

Hmmm, nie widzę ich na stronie Seata
To jest tylko serwis?
Nie wiedziałem ze takie punkty jeszcze istnieją.
Moze maja jakas dziwna autoryzacje dlatego trzeba tyle na części czekać :co:
pinkibass
Sport
Sport

Postprzez szczeslaw » 6 maja 2014, 20:58

pinkibass napisał(a):Mam dokładnie taka sama sytuacje - rownież od odbioru zeby jechac na wprost musze nieco skręcić kierownice w lewo.
Jeżdzę juz tydzień bo powiedzieli mi, ze moze to wina opon - auto z rocznika 2013, wiec troche stało.

Auto było kupione w Bialusmstoku, mam nadzieje, ze w ktoryms serwisie w Warszawie przyjmą mnie bez problemu

Generalnie niezależnie od tego, co by to nie było, psim obowiązkiem serwisu jest usunąć usterkę, a nie powiedzieć klientowi "może się ułoży".
Niech sprawdzą geometrię - jeżeli to nie to, to niech wymienią opony. Owszem, opony są elementem eksploatacyjnym, ale jeżeli problem występuje od dnia odbioru samochodu (i została od razu zgłoszona), to i tak muszą je wymienić.
Ale stawiam na to, że to geometria, tak jak u mnie.
Mnie martwią troszkę te kąty pochylenia koła - w nowym samochodzie jednak powinny być "książkowe", a nie tylko "w tolerancji".
Dodatkowo potrzebuję tych danych, bo nie mam pewności, że prawidłowo mi to ustawili. Sami mówili, że robią to pierwszy raz i nie do końca wiedzą co i jak.
Nie wiem czy nie skończy się na tym, że pojadę do "mojego" speca od geometrii - ten przynajmniej wie co robi. Tylko dlaczego mam płacić za coś, co od początku powinno być ok? :/
szczeslaw
Sport
Sport

Postprzez pinkibass » 6 maja 2014, 21:18

szczeslaw napisał(a):
pinkibass napisał(a):Mam dokładnie taka sama sytuacje - rownież od odbioru zeby jechac na wprost musze nieco skręcić kierownice w lewo.

Generalnie niezależnie od tego, co by to nie było, psim obowiązkiem serwisu jest usunąć usterkę, a nie powiedzieć klientowi "może się ułoży".
Niech sprawdzą geometrię - jeżeli to nie to, to niech wymienią opony. Owszem, opony są elementem eksploatacyjnym, ale jeżeli problem występuje od dnia odbioru samochodu (i została od razu zgłoszona), to i tak muszą je wymienić.
Ale stawiam na to, że to geometria, tak jak u mnie.
Mnie martwią troszkę te kąty pochylenia koła - w nowym samochodzie jednak powinny być "książkowe", a nie tylko "w tolerancji".
Dodatkowo potrzebuję tych danych, bo nie mam pewności, że prawidłowo mi to ustawili. Sami mówili, że robią to pierwszy raz i nie do końca wiedzą co i jak.
Nie wiem czy nie skończy się na tym, że pojadę do "mojego" speca od geometrii - ten przynajmniej wie co robi. Tylko dlaczego mam płacić za coś, co od początku powinno być ok? :/

Dziwna sprawa.
Ciekawe jest to, ze niewyregulowanie jest identyczne - trzeba przekręcić kierownice tez w lewa stronę.
No ale nic - jutro podzwonie po serwisach, to będę wiedział cos wiecej.
pinkibass
Sport
Sport

Postprzez Skulek » 6 maja 2014, 22:55

Podobno jest akcja serwisowa na kalibracje układu kierowniczego w nowym Leonie tylko nikt nie potrafi jej zrobić. :roll:

Olsztyn nie ma dostępów do nowego VAS'a obsługującego 5F :x
Przeszłość:
Ibiza 6K GT TDI 1.9TDI 185KM@380NM
Ibiza 6k2 Cupra 1.8T 156KM@210NM
Ibiza 6L FR 1.9TDI 164KM@400NM
Leon 1P FR 2.0 TDI 195KM@430NM
VW Golf VI GTI DSG 2.0 TSI 224KM@300NM
Teraźniejszość:
Leon 5F FR DSG 2.0 TDI 150KM@320NM
Skulek
Sport
Sport

Auto: Leon FR

Postprzez joker_fr » 8 maja 2014, 20:40

Ciekawe kiedy będą dzwonić i zapraszać. Znów trzeba dezaktywować wszystko do stanu zakupu... eh... a miało być bezproblemowo bo to NOWY SAMOCHÓD!

Wysłane z mojego SM-N9005 przy użyciu Tapatalka
joker_fr
Signo
Signo

Auto: Leon 5F-FR

Postprzez michal84 » 22 czerwca 2017, 15:22

Kogo polecacie do ustawienia geometrii we Wrocławiu poza aso kto się przykłada do tego?

I pytanie - Leon FR 2016 1.8 - urządzenia mają rożne typy zawieszenia do wyboru, normalne, sportowe, oznaczone dodatkowo kodem Gxx.
Dla powyższego który to będzie?
michal84
Signo
Signo

Auto: Leon 5F FR MY2016
Silnik: benzyna 1.8 turbo

Postprzez szczeslaw » 23 czerwca 2017, 07:52

Ja we Wrocławiu robiłem w Sport-Technika i wygląda na to, że wiedzą co robią (czego nie można powiedzieć o większości "ustawiaczy geometrii").
Ludzie polecają też Floryn Auto na Ślężnej i też ogarniają temat, ale:
1. Mają 2 urządzenia - stare i nowe. Ja trafiłem na stare i wyniki pomiarów były dziwne i różniły się od tych w Sport-Technika.
2. Nie można się umówić - trzeba przyjechać i czekać w kolejce.

Dla FR na pewno jest zawieszenie sport (obniżone - to zmienia standardowe kąty) i u Ciebie jeszcze trzeba wybrać wielowahacz.
szczeslaw
Sport
Sport

Postprzez B3N » 23 czerwca 2017, 08:23

A w Krakowie kogoś polecacie od Geometrii?
B3N
Sport
Sport

Auto: SEAT LEON 5F FR

Postprzez szczeslaw » 23 czerwca 2017, 09:04

AutoGeo Klinika, ul. Skręcona (wcześniej gość był na Mogilskiej, na przeciwko komendy wojewódzkiej, w budynkach Gromady). Jak jeszcze mieszkałem w Krakowie, to zawsze tam robiłem geometrię. Gość dobrze zna temat i zawsze próbuje ustawić jak należy (a nie "w tolerancji").
Chociaż jak byłem tam jakiś czas temu, to nie było właściciela, tylko dwóch młodych gości. Nie wiem, czy gość sprzedał interes, czy zatrudnił pracowników. Trzeba by sprawdzić ja robią w tym momencie.
szczeslaw
Sport
Sport

Postprzez gumbas » 24 czerwca 2017, 14:08

Z geometria jest cyrk właśnie ze względu na te parametry Gxx. U mnie lokalny mechanik całkiem dobry z dobrym sprzętem poległ na moim aucie. Niby wszystko dobrze ale kiera krzywa. Dałem do ASO na Głogowskiej i zrobili.

Wysłane telepatycznie.
"Ten samochód jest przerażający" - Żona

Pijawka
gumbas
Sport
Sport

Auto: CUPRA ST 290

Postprzez michal84 » 24 czerwca 2017, 19:07

Kiera wyszło krzywo pewnie z takiego powodu, że w 5f zegary i kiera nie są w linii i pod kątem prostym. Stąd dużo osób narzeka po odebraniu nowej fury, że jest w lewo. Trzeba blokować niestety optycznie a nie od poziomicy, bo będzie wrażenie, że jest w lewo. Są wątki o tym.
michal84
Signo
Signo

Postprzez michal84 » 24 czerwca 2017, 19:12

Ale jeśli ktoś posiada kody oznaczeń poszczególnych zawieszeń to poprosimy, na pewno się przyda.
I czy jakieś miejsce na ustawienie geometrii we Wrocławiu poza powyżej wymienionymi jest godne polecenia?
michal84
Signo
Signo

Postprzez Blejdzik » 28 sierpnia 2019, 15:55

Przepraszam, że odgrzewam kotleta, ale czy ktoś posiada informację, jakie mają być wartości geometrii dla Leona ST 1.8 FR (wielowahacz z tyłu)?
Gdzie nie zajadę, to mają tylko wartości dla Leonów z belką z tyłu.
Blejdzik
Stella
Stella

Auto: Leon ST FR DSG

Powrót do Leon 3 - Techniczne Ogólne