Reklama

Zapraszamy do polubienia naszego nowego fanpage na Facebook'u.

[All] Dystanse zmieniające rozstaw śrub

Pytania, testy, porady fachowców ...

Moderatorzy: Moderator LC Team, Moderator Junior

[All] Dystanse zmieniające rozstaw śrub

Postprzez Mateo » 7 października 2012, 13:13

Koledzy nie chcę zakładać nowego tematu odnośnie adapterów zmieniających rozstaw śrub więc podpinam się pod ten temat,a może uzyskam odpowiedź która mnie nurtuję od paru dni. To tak, noszę się z zamiarem zmiany felg na przyszły sezon i te które mi się strasznie podobają akurat trafiłem z rozstawem 5x112. Wiem że ludzie stosują różnego rodzaju adaptery zmieniające rozstaw, jeżdżą i nie narzekają. Moje pytanie brzmi: aktualnie mam fabryczne felgi Cupra R tzn. 18", 7,5j, ET38 5x100 na dystansie 17mm co by wypełnić lepiej nadkole, a teraz przymierzam się do kupna felg 19", 8j, ET45 5x112. Jest ktoś na forum kto by mógł mi wyliczyć jak szeroki adapter muszę zastosować żeby nic nie wystawało, obcierało itp. Z moich wyliczeń wyszło że 20 mm dystans powinien załatwić sprawę ale wolę żeby potwierdził tą tezę ktoś siedzący w tym temacie.
Mateo
Sport
Sport

Auto: OOOO S3
Silnik: CBZB 1.2

Reklama

Re: [All] Dystanse zmieniające rozstaw śrub

Postprzez GangstaMarc » 7 października 2012, 15:15

Mateo napisał(a):Koledzy nie chcę zakładać nowego tematu odnośnie adapterów zmieniających rozstaw śrub więc podpinam się pod ten temat,a może uzyskam odpowiedź która mnie nurtuję od paru dni. To tak, noszę się z zamiarem zmiany felg na przyszły sezon i te które mi się strasznie podobają akurat trafiłem z rozstawem 5x112. Wiem że ludzie stosują różnego rodzaju adaptery zmieniające rozstaw, jeżdżą i nie narzekają. Moje pytanie brzmi: aktualnie mam fabryczne felgi Cupra R tzn. 18", 7,5j, ET38 5x100 na dystansie 17mm co by wypełnić lepiej nadkole, a teraz przymierzam się do kupna felg 19", 8j, ET45 5x112. Jest ktoś na forum kto by mógł mi wyliczyć jak szeroki adapter muszę zastosować żeby nic nie wystawało, obcierało itp. Z moich wyliczeń wyszło że 20 mm dystans powinien załatwić sprawę ale wolę żeby potwierdził tą tezę ktoś siedzący w tym temacie.

Obrazek

Chyba wszystko jasne? ET21 obecnej bo doliczyłem dystans 17mm
:zabawa:
GangstaMarc
Sport
Sport

Auto: TopSport ARL+
Silnik: ARL 1.9

Postprzez Mateo » 7 października 2012, 15:28

No dokładnie ET 21 obecnej, a nowej przy zastosowaniu adaptera 20mm było by ET25. To może lepiej by było kupić adapter 25mm co by lepiej nadkole wypełniło?
Mateo
Sport
Sport

Postprzez GangstaMarc » 7 października 2012, 15:32

Mateo napisał(a):No dokładnie ET 21 obecnej, a nowej przy zastosowaniu adaptera 20mm było by ET25. To może lepiej by było kupić adapter 25mm co by lepiej nadkole wypełniło?

Nie do końca... Zapomniałeś, że szerokość felgi się zmienia. Jeśli wierzyć temu kalkulatorowi to przy dystansie 18mm dostaniesz identyczny efekt jeśli chodzi odległość od krawędzi nadkola. Czy chcesz bardziej "poszerzać" i jak bardzo zdecyduj sam :)
GangstaMarc
Sport
Sport

Postprzez Mateo » 7 października 2012, 15:44

A no dokładnie zmieni się szerokość felgi tzn. te pól cala to jakieś 1,26cm podzielić to na pół jakieś 0,6 na obydwie strony felgi. To w takim razie zostanę przy adapterze 20mm. Chcę żeby było tak szeroko jak przy obecnym setupie z zastosowaniem dystansu 17mm. Jak tam będzie 2-3 milimetry różnicy też się nic nie stanie.
Teraz pytanie odnośnie już samych adapterów. Na pewno wiem że najlepsze i najbezpieczniejsze są adaptery stalowe a może ktoś zna godnego człowieka wartego polecenia co się tym zajmuję sprzedaje, wykonuję?
Mateo
Sport
Sport

Postprzez Andrut » 24 października 2012, 08:43

Dołączę się do pytania odnośnie dystansów.
Zakładał ktoś? Link nie działa więc nie wiem jak obliczyliście grubość dystansu.
Nie mam jak przymierzyć a chciałbym założyć 7,5 Jx 18H2 ET51. Nie wiem czy coś takiego wogóle się zmieści.
Andrut
Stella +
Stella +

Auto: Black and White

Postprzez tomcio » 28 listopada 2012, 22:25

GangstaMarc napisał(a):
Mateo napisał(a):Koledzy nie chcę zakładać nowego tematu odnośnie adapterów zmieniających rozstaw śrub więc podpinam się pod ten temat,a może uzyskam odpowiedź która mnie nurtuję od paru dni. To tak, noszę się z zamiarem zmiany felg na przyszły sezon i te które mi się strasznie podobają akurat trafiłem z rozstawem 5x112. Wiem że ludzie stosują różnego rodzaju adaptery zmieniające rozstaw, jeżdżą i nie narzekają. Moje pytanie brzmi: aktualnie mam fabryczne felgi Cupra R tzn. 18", 7,5j, ET38 5x100 na dystansie 17mm co by wypełnić lepiej nadkole, a teraz przymierzam się do kupna felg 19", 8j, ET45 5x112. Jest ktoś na forum kto by mógł mi wyliczyć jak szeroki adapter muszę zastosować żeby nic nie wystawało, obcierało itp. Z moich wyliczeń wyszło że 20 mm dystans powinien załatwić sprawę ale wolę żeby potwierdził tą tezę ktoś siedzący w tym temacie.

Ja osobiście jeżdze na felgach 8jx18" i mam założone dystanse 13mm na przód i 15mm na tył, auto zglebione i nic mi nie obciera.
Proponowałbym przy felgach 8jx18" ET 45 żebyś założył adaptery 20-22mm na przód i 20mm na tył.
Wtedy koła ładnie zrównają się z błotnikami, nic nie wyjdzie za obrys auta i nie będzie obcierać.
DYSTOM DYSTANSE POSZERZAJĄCE
tomcio
Stella
Stella

Auto: seat leon

dystanse zmieniające rozstaw śrub

Postprzez Tygrysek » 11 maja 2014, 11:19

Temat kieruje głównie do osób używających dystansów zmieniających rozstaw śrub.

Bezpieczne?
Ma sens?

Mnie interesuje przejscie z 5x112 (piasta w audi) na 5x100 (felga). Mam jeszcze swoje poprzednie felgi i zastanawiam się nad montażem tych dystansów.
Ale do tego dochodzi teraz sprawa szerokości: felga ma rozmiar 8Jx17H2 ET35 5x100. Do tego dokładając dystans zmieniający rozstaw (nie wiem jaki żeby koła nie obcierały) do audi A4....

Trafił ktoś na taki przypadek?
Kręcę wałki i dmucham balony
Obrazek

Był: niebieski ASV... na małym koksie by DYNOSOFT
Był: S-line na małym koksie by CTR
Jest: O2 RS black beast
Tygrysek
Sympatyk LeonClub

Auto: 02 RS
Silnik: BMN 2.0

Re: dystanse zmieniające rozstaw śrub

Postprzez noster » 11 maja 2014, 15:01

Jeżdzą ludzie i nic się nie dzieje :) tylko musisz sobie doliczyć te min 15mm dystansu, czy się tam jeszcze zmieści
noster
Signo
Signo

Auto: leon
Silnik: AHF 1.9

Postprzez Tygrysek » 13 maja 2014, 07:52

noster, dzięki za kilka słów...

choć z drugiej strony, panowie, po jednym zdaniu nadal nie zostałem oświecony..
Obrazek

Tygrysek
Sympatyk LeonClub

Postprzez Florek1234 » 9 czerwca 2014, 21:13

Chłopaki czy jest szansa aby Felgi 19" 8,5 cala et30 5x100 weszły do Audi a6 2007r z rozstawem 5x112 ? Chodzi mi o to czy jest jakakolwiek szansa czy będzie pasować przy zastosowanie dystansów zmieniających rozstaw śrub?
"mamo mamo mamo, dlaczego ci ludzie klękają ? A, bo to syneczku Cupra jedzie. ... bo prawdziwy mężczyzna powinien mieć wał a nie tylko przeguby " :D :D
Florek1234
Stella
Stella

Auto: LEON ARL 150

Postprzez Tygrysek » 1 lipca 2014, 11:49

Florek1234, sama felga jest szeroka, do tego to et.... plus pierścień.... moim zdaniem nie wejdzie.
Obrazek

Tygrysek
Sympatyk LeonClub

Postprzez Frutii » 1 lipca 2014, 11:56

Tygrysek, kumpel lata na takich dystansach i chwali sobie. Z tego co mówił im grubszy tym lepszy :-D

Wysłane z Galaxy S4
Obrazek
Mój Leon<--Klik
first man, then machine..
Frutii
Sport
Sport

Auto: A5 3.0 quattro
Silnik: CJXA 2.0

Postprzez GangstaMarc » 1 lipca 2014, 12:16

Florek1234, nie da rady... będzie za dużo wystawało zwłaszcza z przodu.
GangstaMarc
Sport
Sport

Powrót do Opony, Felgi, itp.