Reklama

Zapraszamy do polubienia naszego nowego fanpage na Facebook'u.

Parowanie

Dane techniczne, osiągi, eksploatacja....

Moderatorzy: Moderator LC Team, Moderator Junior

Parowanie

Postprzez Pralka Boga » 12 sierpnia 2014, 08:29

Cześć!
Czy też tak macie że np. rano po wejściu do auta, zamknięciu drzwi i odpaleniu paruje wam przednia szyba na dole? Bez klimy, tylko nawiew...
Jeszcze zauważyłem po opłukaniu auta na myjni bezdotykowej zaparowany reflektor ten po stronie pasażera. Uwzględnią to w salonie jako reklamację?
Też macie jakieś problemy z parowaniem?
Pralka Boga
Stella
Stella

Auto: Leon FR 1.4 150km
Silnik: benzyna 1.4

Reklama

Re: Parowanie

Postprzez chlorek » 12 sierpnia 2014, 08:33

Wszystko zależy od wilgoci :). Co do reflektorów jeśli parują od środka to znaczy że jest nieszczelność.
chlorek
Sympatyk LeonClub

Region: mazowieckie
Auto: Focus ST-line MK3
Silnik: CJXA 2.0

Postprzez psiko » 12 sierpnia 2014, 09:00

Co do parowania szyby też tak mam. W garażu jest wilgotno (poziom -2) i przy sporej różnicy temperatur wyłazi wilgoć na szyby.
Obrazek

Była Cupra :-( Altea XL :-( Leon ST FR :-(
psiko
Sport
Sport

Auto: VW B7 Variant
Silnik: turbo diesel inny

Postprzez Pralka Boga » 12 sierpnia 2014, 10:08

Stoi na dworze pod domem. A co do reflektorów to na bank od środka, ale tylko ten od strony pasażera...
Pralka Boga
Stella
Stella

Auto: Leon FR 1.4 150km

Postprzez bob » 12 sierpnia 2014, 17:27

Szyba na dole paruje po włączeniu silnika przez ok 10-15 sek. potem ustępuje. Myślę, że to normalne. Auto stoi na podwórku.
bob
Stella +
Stella +

Auto: ST FR
Silnik: benzyna 1.8 turbo

Postprzez rafko1 » 12 sierpnia 2014, 20:53

Parowanie lamp przednich i tylnych jest normalne według instrukcji obsługi.Ja uważam że takie zjawisko nie powinno występować jest to wilgoć która przyczyni się w końcu do uszkodzenia led i wtedy będzie wydatek .
rafko1
Sport
Sport

Auto: SEAT LEON 5F STYLE

Postprzez Thriade » 16 września 2014, 23:19

Pralka Boga napisał(a):Czy też tak macie że np. rano po wejściu do auta, zamknięciu drzwi i odpaleniu paruje wam przednia szyba na dole?

W Leonie nie zauważyłam natomiast zdarzało mi się to w Peżocie, czasem jak nawiew poszedł to szyba była od razu zaparowana, musiałam się ratować klimą. Nie przyszło mi do głowy, żeby to gdzieś zgłaszać, bo zdarzało się to tylko od czasu do czasu, w specyficznych warunkach - różnica temp, wilgotność etc.
Thriade
Stella +
Stella +

Auto: Leon 5F FR

Postprzez Stackburn » 18 września 2014, 19:41

Lekkie parowanie to nic nadzwyczajnego - różnica temperatur przed i za kloszem lampy. Problem występuje jak cała lampa/reflektor lub jej większa część jest zaparowana. W zwykłym reflektorze szybko się nagrzewa i odparowuje natomiast jak jest w ledach..... w nich przecież element grzewczy znajduje się za diodami czyli grzeje praktycznie tylko tylna część reflektora......
Seat Toledo III 1.6 Superwagen + Opel Mokka X 1.4TURBO

Obrazek
Stackburn
Signo
Signo

Auto: Seat Toledo III [5P]
Silnik: CJXA 2.0

Postprzez Cobra_o7o » 24 marca 2015, 16:07

Proponuję Wam obejrzeć reflektory, szczególnie dół skoro tam najszybciej zaparowują, celem odnalezienia jakiejś spoiny w odbudowie.
Jeśli takową namierzycie, potraktować ją wazeliną techniczną. Przy okazji upewnijcie się że otwory wentylacyjne są, że są drożne, ogólnie spełniają swoje zadanie. Mogą być np. zakończone gumowa tulejką skierowaną jakoś fikuśnie by zapewnić drożność wylotu jednocześnie nie dopuścić do wlewania się wody do reflektora a teraz być jakoś zgięta i blokować przepływ powietrza.
Lampy parują gdy są nieszczelne lub zbyt szczelne (kondensacja wody) więc uszczelnienie spoin i/lub udrożnienie otworów wentylacyjnych powinno rozwiązać problem. Możliwe że lampa jest zbyt szczelna - wada konstrukcyjna i wystarczy zwiększyć przepustowość otworów wentylacji ale to już chyba ASO musiałoby wyrazić zgodę. Bo nie zakładam nieszczelności nowych lamp.
Lecz celem wyeliminowania nieszczelności zacząłbym od uszczelnienia spoin.
Szkoliłem temat nieszczelności już nie raz i to co proponuję Wam teraz zawsze działało.
Swojego leona jeszcze nie mam dlatego więcej konkretów póki co podać nie mogę.

Co do tekstu w instrukcji na temat "legalizacji" tego zjawiska czyli że to normalne.
Jeśli nie potrafię czemuś zaradzić lub nie chcę tracić zasobów na znalezienie rozwiązania, wystarczy że napiszę iż "to normalne" i temat załatwiony.
Cobra_o7o
Sport
Sport

Auto: odrzutowe
Silnik: benzyna 2.0 turbo

Powrót do Leon 3 - Techniczne Ogólne