przez Cobra_o7o » 24 marca 2015, 16:07
Proponuję Wam obejrzeć reflektory, szczególnie dół skoro tam najszybciej zaparowują, celem odnalezienia jakiejś spoiny w odbudowie.
Jeśli takową namierzycie, potraktować ją wazeliną techniczną. Przy okazji upewnijcie się że otwory wentylacyjne są, że są drożne, ogólnie spełniają swoje zadanie. Mogą być np. zakończone gumowa tulejką skierowaną jakoś fikuśnie by zapewnić drożność wylotu jednocześnie nie dopuścić do wlewania się wody do reflektora a teraz być jakoś zgięta i blokować przepływ powietrza.
Lampy parują gdy są nieszczelne lub zbyt szczelne (kondensacja wody) więc uszczelnienie spoin i/lub udrożnienie otworów wentylacyjnych powinno rozwiązać problem. Możliwe że lampa jest zbyt szczelna - wada konstrukcyjna i wystarczy zwiększyć przepustowość otworów wentylacji ale to już chyba ASO musiałoby wyrazić zgodę. Bo nie zakładam nieszczelności nowych lamp.
Lecz celem wyeliminowania nieszczelności zacząłbym od uszczelnienia spoin.
Szkoliłem temat nieszczelności już nie raz i to co proponuję Wam teraz zawsze działało.
Swojego leona jeszcze nie mam dlatego więcej konkretów póki co podać nie mogę.
Co do tekstu w instrukcji na temat "legalizacji" tego zjawiska czyli że to normalne.
Jeśli nie potrafię czemuś zaradzić lub nie chcę tracić zasobów na znalezienie rozwiązania, wystarczy że napiszę iż "to normalne" i temat załatwiony.