grzybek napisał(a):nie bedzie roznicy czy to 2013 czy 2014
dzieki,
Moderatorzy: Moderator LC Team, Moderator Junior
grzybek napisał(a):nie bedzie roznicy czy to 2013 czy 2014
Janisz_gd napisał(a):. Nokian WR D3 - i tu dylemat bo Grzybek pisał, że produkcja w Rosji już nie ta co Fińska
rodzyn889 napisał(a):Nie dopatrzyłem się, więc pytam, czy jeździ ktoś na 18" oponach zimowych?
225/40/18
KAI napisał(a):Chętnie bym poczytał testy jeżeli ktoś znajdzie.
rezulteo opony napisał(a):Witamy,
Co do produkcji w różnych państwach to nie ma różnicy, gdyż linia technologiczna jest taka sama niezależnie od państwa gdzie jest produkowany dany model.
Ekipa rezulteo
grzybek napisał(a):KAI, powiedz jaki masz budżet a costam podpowiem
KAI napisał(a):grzybek napisał(a):KAI, powiedz jaki masz budżet a costam podpowiem
Dunlop SP Winter Sport 4D 225/40 R18 92 V XL?
Mieści się w budżecie. Tzn. myślałem tak do 2500 zł za kpl. ale trochę mogę dołożyć za jakość.
Dzięki
KAI napisał(a):rodzyn889 napisał(a):Nie dopatrzyłem się, więc pytam, czy jeździ ktoś na 18" oponach zimowych?
225/40/18
Ja - mam zamiar. Rozważam na razie:
Continental ContiWinterContact TS830 P 225/40 R18 92 V XL FR
Pirelli SottoZero Serie 3 225/40 R18 92 V XL
Chętnie bym poczytał testy jeżeli ktoś znajdzie.
rezulteo opony: masz może test zimówek 225/40/18?
rezulteo opony napisał(a):Pełny rozmiar homologowany dla Ciebie to zapewne 225 40 R18 92W
Generalnie można w Twoim przypadku rozważać takie opony jak:
- DUNLOP SP Winter Sport 4D
Najlepiej porównać same opony jak i ceny u nas na stronie,
Arekkaz napisał(a):Tak, ja kiedyś miałem taką naklejkę informującą o indeksie prędkości "T". Była przyklejona na zaślepce airbag. Auto z Niemiec.
grzybek napisał(a):rezulteo opony, oczywiscie ze zamieszczal !
skoro zalecacie index "W" chocby dla ww kolegi to "jezdzilbys sam z indexem W na 18" na PL drogach" ?
Jacol napisał(a):Zastanawiam się pomiędzy Dunlopami 4D a Semperitami Speed-Grip 2 rozmiar 205/55/16. Kiedyś próbowałem się kierować testami ADAC, ale ocenianie jest bardzo nie jasne tak jak te całe etykiety.
http://www.auto-motor-i-sport.pl/porady ... ng,13892,1
Znalazłem taki oto test, wg. mnie bardzo rzetelny bo pokazujący konkretne parametry (hamowanie w metrach) z którego właśnie wytypowałem dwie wyżej wymienione oponki. Pomijam punktację na śniegu bo w 4x4 nie jest to dla mnie w ogóle istotne natomiast najbardziej mi zależy na mokrej nawierzchni. Dodatkowo jestem ciekaw czy w tym rozmiarze większość opon ma rant ochronny czy raczej to rzadkość?
pinkibass napisał(a):Ja się jeśli mogę podepnę pod pytanie kolegi miro192
U mnie co prawda Leon 5F ale dylemat podobny - zakup opon na te 17 (ten sam rozmiar 225/45/17) - niestety to w klasie premium koszt w okolicach 550 pln czy stalówki/tanie alusy np. 16 i opony odpowiednio mniejsze (205/55/16).
Stalówki plus tańsze opony wyjdą podobnie co większa opona, drugie zimowe alusy już jakieś 100-200 na sztuce drożej.
Czy faktycznie opinia o szkodliwości mrozu/soli na felgi aluminiowe ma jeszcze coś wspólnego z prawdą?
grzybek napisał(a):pinkibass, ma wspólnego na chinole , na felgi dobrej jakosci jesli o nie dbasz to problemów brak
lycone napisał(a):pinkibass napisał(a):Ja się jeśli mogę podepnę pod pytanie kolegi miro192
U mnie co prawda Leon 5F ale dylemat podobny - zakup opon na te 17 (ten sam rozmiar 225/45/17) - niestety to w klasie premium koszt w okolicach 550 pln czy stalówki/tanie alusy np. 16 i opony odpowiednio mniejsze (205/55/16).
Stalówki plus tańsze opony wyjdą podobnie co większa opona, drugie zimowe alusy już jakieś 100-200 na sztuce drożej.
Czy faktycznie opinia o szkodliwości mrozu/soli na felgi aluminiowe ma jeszcze coś wspólnego z prawdą?
Ja ze względu na cenę wybrałem wariant drugi. Wolę felgi stalowe na zimę i opony z wyższej półki (Michelin Alpin 5). Na lato mam 18", więc jak bym miał takie opony zimowe kupować to bym zbankrutował
Wysłane z mojego Note 2
pinkibass napisał(a):No cena stalówek 16" to prawie 200 zł. Straszne dużo.
Jacol napisał(a):A jednak ktoś porównał i wyszło na to, że Semperit w niejednej kategorii jest lepszy. Różnica w cenie jest niewielka - rzędu 20 zł. Ja nie oczekiwałem, że ktoś mi napisze jednomyślnie, która jest lepsza, ale czasami jak patrze na te wasze porady to wydaje mi się że macie gotowe formułki.
Pozdrawiam
Maniek871 napisał(a):Witam panowie mam pytanie jaki rozmiar opon na zime do leona felga 16.
Maniek871 napisał(a):Witam panowie mam pytanie jaki rozmiar opon na zime do leona felga 16.
Wojtas90 napisał(a):Witam, posiadam Leona 1M ASZ, jakie opony zimowe możecie polecić z poniższych:
1. Dębica Frigo 2 205/55/R16
2. Dębica HP 205/55/R16
3. Nokian W+ 205/55/R16
Thriade napisał(a):Ja też zaczęłam powoli myśleć nad zimówkami... Jeżdżę głównie po mieście w zimie, ale też po obwodnicy. Po jakimś głębokim śniegu raczej nie, przeważa tzw. "ciapa" i mokra nawierzchniaPrzymierzam się do Continental ContiWinterContact TS850 225/45 R17 91 H. Mam zamiar założyć je normalnie na alusy. Pojawiał się tu widzę też Dunlop SP Winter Sport 4D w waszych postach, ale z tego co zauważyłam gorzej wypada na mokrej nawierzchni. Jakieś jeszcze inne typy waszym zdaniem warto rozważyć?
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 18 gości