Reklama

Zapraszamy do polubienia naszego nowego fanpage na Facebook'u.

Opony zimowe

Pytania, testy, porady fachowców ...

Moderatorzy: Moderator LC Team, Moderator Junior

Re: Opony zimowe

Postprzez Wojtas90 » 30 września 2014, 21:03

Więc zastanawiam się nad:
- Dębica Frigo 2 205/55/R16 91T, a
- Dębica HP 205/55/R16 91H,
ile artykułów, tyle opinii o tych oponach :-P
jeśli chodzi o profil opony to zostawić 55 czy kupić 60 ?
Biorąc pod uwagę indeks ładowności to na letnich mam 94 (Michelin Primacy 2 225/45/R17 94W), auto 1M ASZ to opłaca się brać Dębice z mniejszym indeksem czy szukać innych :?: Będzie przeszkadzało jeśli założę opony o mniejszej ładowności :?:
Wojtas90
Stella +
Stella +

Auto: Seat Leon
Silnik: CJXA 2.0

Reklama

Postprzez rezulteo opony » 1 października 2014, 15:33

Witaj,

Po pierwsze rozmiar zostaw homologowany. Po drugie opony Dębica są rozwiązaniem budżetowym i na pewno będzie widoczna różnica jeżeli wcześniej jeździło się na klasie premium tj. Michelin. Można porównać jeszcze sobie inne modele, ale jeżeli chodzi o różnice opon Dębicy to są przede wszystkim takie:
- cenowa - nie jest dosyć spora
- Frigo 2 jest przeznaczona do aut miejskich i kompaktowych, natomiast Frigo HP to opona do samochodów o wyższych osiągach
- różnice są także w notach na etykietach - uwaga noty różnią się w zależności od rozmiaru opony

Pozdrowienia,

Rezulteo :chat:
Wszystkie opony do Seata i najnowsze informacje ze świata opon na http://www.rezulteo-opony.pl

Śledź nas na: Facebooku oraz na Twitterze https://twitter.com/rezulteo_opony
rezulteo opony
Sport
Sport

Postprzez leonwiki » 1 października 2014, 15:55

Pomocy .Ktoś już o tym pisał ale nie było odpowiedzi. Opona 225\45 r 17 94 h xl czy nadaje się do fr 5f ? Pan w serwisie oponiarskim poinformował mnie że może być troszkę twardo i zawieszenie troszkę ucierpi co za tym idzie będą koszta w przyszłości
leonwiki
Signo
Signo

Auto: SEAT LEON Excellence
Silnik: benzyna turbo inny

Postprzez KAI » 1 października 2014, 17:20

Ale co to znaczy czy się nadaje? Chodzi Ci o profil?
Wejdź na pierwszy lepszy sklep online i dobierz rozmiar opony wg samochodu i silnika (którego nie podałeś).
KAI
KAI
Sport
Sport

Auto: SEAT LEON ST FR
Silnik: benzyna 1.8 turbo

Postprzez leonwiki » 2 października 2014, 08:38

Chodzi mi o to że mam letnie 91 h a chcę kupić zima 94 h xl i nie wiem jak to będzie z kamfortem jazdy no i z zawieszeniem
leonwiki
Signo
Signo

Postprzez grzybek » 2 października 2014, 08:45

zle Ci sie jezdzi na 91H ?
po co chcesz zmieniac na twardsze i to w dodatku zimowe?
był SEAT ALTEA FR - 2.0TDi BMN
jest: S211 320CDi
grzybek
Sympatyk LeonClub

Auto: ALTEA FR TDi
Silnik: BMN 2.0

Postprzez leonwiki » 2 października 2014, 11:22

Nokian WR d3 nie występuje w 91 h pytam dlatego ze znalazłem d3 w bardzo dobrej cenie ale tam jest 94 h :-(
leonwiki
Signo
Signo

Postprzez grzybek » 2 października 2014, 11:36

w D3 jest rzeczywiscie tylko 94H wiec smialo zakladaj
grzybek
Sympatyk LeonClub

Postprzez Wojtas90 » 2 października 2014, 12:52

Po rozkodowaniu kodów wyposażenia znalazłem, że fabrycznie do mojego Leona były opony 225/45/R17 91W :-)
Wojtas90
Stella +
Stella +

Postprzez Adam_Kuba » 4 października 2014, 10:17

Cześć chłopaki! Czytam temat, rozglądam się w internetach i już mam mętlik w głowie, nie wiem na co się zdecydować - co będzie najlepszym wyborem, żeby jak najlepiej wydać pieniądze. Otóż czas najwyższy kupić zimówki do kupionego miesiąc temu Leona 1M ASV. Jeżdżę codziennie do szkoły z kompletem pasażerów prawie 40km w jedną stronę, po drogach powiatowych, więc różnie to może być z odśnieżaniem/posypywaniem, zazwyczaj są pokryte ubitym śniegiem, jeśli już takowy spadnie lub błotem pośniegowym. Więc tu pytanie: który model wybrać:
- 205/55/16 91T MICHELIN ALPIN5
- 205/55/16 91H DUNLOP SP WINTER SPORT 4D
- 205/55/16 91H GOODYEAR ULTRA GRIP 9
Z góry dziękuję za pomoc, pozdrawiam! :)
Adam_Kuba
Stella
Stella

Auto: Leon 1M
Silnik: ASV 1.9

Postprzez zgaju » 4 października 2014, 12:03

W moim wypadku padło na budżetowe bieżnikowane Markgumy z bieżnikiem continentala ts790. Zaryzykowałem, zobaczymy czy się opłaci ;)
Obrazek
SEAT auto emoción !
zgaju
Sport
Sport

Auto: SEAT LEON

Postprzez CzykuCzyk » 5 października 2014, 02:37

Adam_Kuba napisał(a):Cześć chłopaki! Czytam temat, rozglądam się w internetach i już mam mętlik w głowie, nie wiem na co się zdecydować - co będzie najlepszym wyborem, żeby jak najlepiej wydać pieniądze. Otóż czas najwyższy kupić zimówki do kupionego miesiąc temu Leona 1M ASV. Jeżdżę codziennie do szkoły z kompletem pasażerów prawie 40km w jedną stronę, po drogach powiatowych, więc różnie to może być z odśnieżaniem/posypywaniem, zazwyczaj są pokryte ubitym śniegiem, jeśli już takowy spadnie lub błotem pośniegowym. Więc tu pytanie: który model wybrać:

Jeździłem dwa lata po drogach powiatowych(w podobny sposób (nie)odśnieżanych na Goodyerach tylko 8 i bardzo sobie chwale ;) dobrze radzą sobie w takich warunkach. Na czarny asfalt nie sa za dobre, bo szybko tracą bieżnik, ale na ubity śnieg i błoto bedą wzorowe ! Kolega natomiast ma ww. Dunlopa i autko fajnie sie prowadzi, ale zużycie opony jeszcze większe niż w Goodyerze, natomiast o Alpinie5 sie nie wypowiem. Stawiałbym na Goodyear!

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
Był niebieski 1M 1,9 TDI ALH+
Był grafitowy 1P 1,9 TDI BLS+ by MastersTuning
Obrazek
Jest grafitowe BMW E60 530d 285hp/585nm by MastersTuning
CzykuCzyk
Sport
Sport

Auto: BMW 530d

Postprzez Tomuss » 5 października 2014, 10:33

Czytając bardzo dużo opinii i recenzji zdecydowałem się na 205/55/16 debica Frigo 2. Myślę ze cena/jakość za kpl 889 zł to słuszny wybór.
Tomuss
Sport
Sport

Auto: Leon 1P
Silnik: BLS 1.9

Postprzez SauronRzeznik » 5 października 2014, 10:56

Witam,

Przeczytałem ostatnie 10 stron wątku, ale raczej nie znalazłem odpowiedzi. Szukam zimówek do Leona 5F, 225/45/R17. Nie jeżdzę po kopnym śniegu ani na narty, a jedynie po mieście i co główniejszych, płaskich, trasach. Polska zima wygląda jak wygląda, więc najbardziej mi zależy na dobrym zachowaniu na suchym/mokrym/śliskim asfalcie i na ciszy. Budżet to max 450 zł na oponę. Jaką oponę byście polecali? Większość forumowych faworytów to opony z grubym, kierunkowym bieżnikiem - nie do końca o takie mi chodzi. Wyjątkiem jest chyba Nokian A3, ale to podobno już nie ta jakość...

I jeszcze dodatkowe pytanie (tak abstrahując od tego co napisałem powyżej) - miał ktoś przyjemność z Savą Eskimo HP? Jest dostępna w bardzo dobrej cenie, a w drugim aucie mam Savy Eskimo S3 i jestem raczej zadowolony. Nie jest to UG7, który miałem tam wcześniej, ale jest całkiem przyzwoita.
SauronRzeznik
Signo
Signo

Auto: Leon 5F FR
Silnik: benzyna 1.4

Postprzez grzybek » 5 października 2014, 11:20

SauronRzeznik, Eskimo S3 jest opona na sniegi , zaspy , bezdroża a Eskimo HP przeznaczenie ma raczej na drogi których szukasz
pamietaj jednak ze to opona budżetowa
grzybek
Sympatyk LeonClub

Postprzez SauronRzeznik » 5 października 2014, 12:03

grzybek napisał(a):SauronRzeznik, Eskimo S3 jest opona na sniegi , zaspy , bezdroża a Eskimo HP przeznaczenie ma raczej na drogi których szukasz
pamietaj jednak ze to opona budżetowa

Dzięki za odpowiedź, a którą byś polecił z droższych, ale też "autostradowych"? Czy Nokian WR A3 produkowany poza Finlandią jest faktycznie zauważalnie gorszy niż był?
SauronRzeznik
Signo
Signo

Postprzez Adam_Kuba » 5 października 2014, 12:05

Grzybek, widzę, że masz spore doświadczenie i wiedzę, więc mógłbyś mi doradzić, która z podanych przeze mnie wyżej trzech opcji byłaby najlepsza? Z góry Ci dziękuję. :)
Adam_Kuba
Stella
Stella

Auto: Leon 1M

Postprzez grzybek » 5 października 2014, 13:58

Adam_Kuba, ja bym wybral A5 ale wszystkie 3 propozycje sa OK i roznice beda minimalne jesli je wogole zdołasz dostrzec

SauronRzeznik, jak juz szukasz opony typu ESKIMO HP to zerknij tez na DEBICE HP

roznica jest taka ze Debica w tym biezniku jest robiona w niemczech a Sava w slowenji

co do Nokiana teraz jest poprostu wiecej reklamacji , nieraz wiecej odważników potrzebuje do wywazenia
jak jest z nim cos nie tak w wiekszosci widac juz przy zakladaniu i tu pojawia sie problem bo wulkanizator olewa i mowi pojezdzic i przyjechAC NA PRZEWAZENIE po kilkuset kilometrach
faktycznie przewazenie zazwyczaj nic nie daje i produkt trzeba reklamowac a tutaj juz bywa roznie

a gdyby juz przy montazu KLIENT nie zgodzil sie na taka opone ktora ciezko wywazyc badz cos innego sie dzieje i nie dal sie namowic na te kilkaset kilometrow to wulkanizator/sprzedawca musialby ja od razu BEZ ŁASKI wymienic klientowi na nową bo towar jest NIEUZYWANY i problemu brak
a jesli juz wyjedziesz na niej to potem martw sie sam bo towar UZYWANY , sprzedawca sprzedał kase zainkasowal a klientowi pozostaje TYLKO prawo do reklamowania towaru. sprzedawca umywa rece bo reklamacje rozpatruje PRODUCENT

wiec uwazajmy gdzie zakladamy , PATRZMY NA RECE !
jak tylko cos sie dzieje z oponą nie dajmy sie namowic na jej uzytkowanie ! BEZWZGLEDNIE żądajmy NOWEJ a unikniemy problemów w przyszlosci...

mam nadzieje ze conieco rozjasnilem
grzybek
Sympatyk LeonClub

Postprzez Wojtas90 » 5 października 2014, 18:27

Może w złym temacie piszę, ale w razie pomyłki proszę o przeniesienie do poprawnego :-P
Jaki sklep internetowy odnośnie opon możecie polecić ?
Oczywiście taki gdzie produkt jest w 100% pewny oraz cena jest przystępna.
Wojtas90
Stella +
Stella +

Postprzez chlorek » 5 października 2014, 18:28

Wojtas90, pisz do grzybek,
chlorek
Sympatyk LeonClub

Region: mazowieckie
Auto: Focus ST-line MK3

Postprzez Tomuss » 5 października 2014, 22:42

oponeo.pl
Tomuss
Sport
Sport

Auto: Leon 1P
Silnik: BLS 1.9

Postprzez bubolak » 6 października 2014, 14:59

W sumie każdy sklep, który ma dużo opinii (np.: na ceneo albo opinieo) i który dostarcza Ci pełnej informacji nt. opony jest godny polecenia. Spotkałem się z sytuacją gdzie na pyatnie o kraj i datę produkcji usłyszałem: "kraj produkcji nie ma znaczenia,a opona jest pełnowartościowym produktem". Wg. polskiego prawa chyba 5 letnia opona może być sprzedawana jako nowa i pełnowartościowa.

Wszystko zależy od klienta: jeden chce kupić jak najtaniej a inny (ja) chce 2014 z Nieniec.
bubolak
Sport
Sport

Auto: Cupra
Silnik: benzyna 2.0 turbo

Postprzez grzybek » 6 października 2014, 19:27

bubolak, do 36 miesiecy opona jest pelnowartosciowa i ma 5 lat gwarancji producenta !

ale to wartosc marginalna i radzilbym odpuscic takiego sprzedawce no chyba ze obie strony uzgodnia jak wyzej
grzybek
Sympatyk LeonClub

Postprzez SauronRzeznik » 6 października 2014, 21:41

A jeszcze jedno pytanie, jak w końcu z tymi indeksami: Letnie u mnie są 91V, ale znaleźć takie zimowe to wyzwanie! Są przeważnie albo 91H, albo 94V. Czy mogę kupić 91H bez ryzyka że mi to przy ewentualnej kolizji wytknie ubezpieczyciel? Bo wiadomo, że w realu to dużych różnic nie odczuję, nie mam zamiaru się zbliżać do 200 km/h.
SauronRzeznik
Signo
Signo

Postprzez jerol » 6 października 2014, 22:22

tak mozesz wziac mniejszy indeks, ja biore 225/45r17 91H chociaz letnie mam 91W i nie bedziesz mial problemu z ubezpieczycielem bo na zime mozna stosowac mniejszy indeks predkosci chyba, ze bedziesz mial wypadek przy predkosci wyzszej niz indeks twoich opon w co watpie jezeli nie bedziesz tyle jechal :)
jerol
Stella +
Stella +

Auto: Skoda Octavia

Postprzez rezulteo opony » 6 października 2014, 23:29

Adam_Kuba napisał(a):Cześć chłopaki! Czytam temat, rozglądam się w internetach i już mam mętlik w głowie, nie wiem na co się zdecydować - co będzie najlepszym wyborem, żeby jak najlepiej wydać pieniądze. Otóż czas najwyższy kupić zimówki do kupionego miesiąc temu Leona 1M ASV. Jeżdżę codziennie do szkoły z kompletem pasażerów prawie 40km w jedną stronę, po drogach powiatowych, więc różnie to może być z odśnieżaniem/posypywaniem, zazwyczaj są pokryte ubitym śniegiem, jeśli już takowy spadnie lub błotem pośniegowym. Więc tu pytanie: który model wybrać:

Witaj,

Pierwsza i ostatnia pozycja to nowości więc nie mamy jeszcze dla nich ocen, ale zazwyczaj opony nowsze - zastępujące dany model są lepsze dlatego własnie producenci decydują się na ich wymianę.
Więcej na temat pierwszej opony pod linkiem Michelin Alpin 5. Opona od Dunlop ma sportowy charakter oraz bardzo dobre osiągi. W zebranych przez nas danych otrzymała maksymalny wynik 5 gwiazdek w zakresie hamowania i przyśpieszania na ośnieżonej nawierzchni, jednak ma tylko dwie gwiazdki w kryterium oszczędności.
Zapraszamy do porównania cen na naszej stronie, a także zachęcamy do polubienia naszego profilu na facebooku.

Ekipa rezulteo opony

-- 7 paź 2014, o 00:25 --

SauronRzeznik napisał(a):Przeczytałem ostatnie 10 stron wątku, ale raczej nie znalazłem odpowiedzi. Szukam zimówek do Leona 5F, 225/45/R17. Nie jeżdzę po kopnym śniegu ani na narty, a jedynie po mieście i co główniejszych, płaskich, trasach. Polska zima wygląda jak wygląda, więc najbardziej mi zależy na dobrym zachowaniu na suchym/mokrym/śliskim asfalcie i na ciszy. Budżet to max 450 zł na oponę.

Witaj,

Po pierwsze Sava to marka z najniższej półki dlatego też cena jest niska w porównaniu do wspomnianych opon Goodyeara.
Co do opon to w tym budżecie i przy tym rozmiarze można coś wybrać, ale nie znamy indeksów dokładnych dlatego mniej więcej można wymienić tutaj m.in.:

- PIRELLI Winter 210 Sottozero Serie II
- YOKOHAMA W.Drive
- HANKOOK Winter I*Cept Evo W310

... a więcej informacji oczywiście w rezulteo pod linkiem: http://www.rezulteo-opony.pl/r-opony-zimowe :-)

Pozdrowienia!

-- 7 paź 2014, o 00:29 --

SauronRzeznik napisał(a):A jeszcze jedno pytanie, jak w końcu z tymi indeksami: Letnie u mnie są 91V, ale znaleźć takie zimowe to wyzwanie! Są przeważnie albo 91H, albo 94V. Czy mogę kupić 91H bez ryzyka że mi to przy ewentualnej kolizji wytknie ubezpieczyciel? Bo wiadomo, że w realu to dużych różnic nie odczuję, nie mam zamiaru się zbliżać do 200 km/h.

Witajcie,

Prawnie indeks musi być taki sam lub wyższy. Jest jednak jeden przepis mówiący, że w przypadku TYLKO opon zimowych można obniżyć indeks prędkości , jednak przy takiej zmianie trzeba nakleić specjalną naklejkę przy kierownicy informującą z jaką prędkością max. samochód się może poruszać.

Pozdrowienia od Rezulteo! :-)
Wszystkie opony do Seata i najnowsze informacje ze świata opon na http://www.rezulteo-opony.pl

rezulteo opony
Sport
Sport

Postprzez szczeslaw » 7 października 2014, 07:36

Mam pytanie odnośnie tej naklejki. Czy rzeczywiście konieczna jest naklejka? W Leonie 5F istnieje możliwość ustawienia ostrzeżenia o max prędkości dla opon zimowych. Czy takie rozwiązanie nie może zostać potraktowane jako zastępstwo dla naklejki?
szczeslaw
Sport
Sport

Auto: Leon 5F FR 122 KM

Postprzez mtz » 7 października 2014, 11:26

jestem na etapie szukania opon zimowych, rozmiar 205/55/16 91H (na zime powinno styknac do a3 sb), budzet kolo 350-400 zl/sztuke.

to co mi wpadlo w oko to fakt, ze np przy oponie DUNLOP 205/55R16 SP WINTER SPORT 4D, w zaleznosci czy maja dodatkowe oznaczenia literowe MO czy MFS, to z naklejki narzuconej przez EU, albo jest klasa C albo E przy spalaniu. Czy rzeczywiscie kwestia porownania homologacji Mercedesa do rantu ochronnego na felge powoduje skok o 2 klasy w spalaniu?

dodatkowo:
co polecacie w tym budzecie?
- Dunlopy 4d
- GY UG9
- cos jeszcze? :)

dzieki z gory za pomoc!
byl Leon TDI+ thx to: DynoSoft koks inside!
byla A3 SB 2.0T BWA SprintBlauPerle
jest firmowka i Gulf VII 1.4 CXSA MY14
mtz
Sympatyk LeonClub

Auto: Golf VII

Postprzez grzybek » 7 października 2014, 19:01

mtz,

etykiety sobie odpuść

budżet masz aż aż nawet jak na klase PREMIUM ;)

pzdr
grzybek
Sympatyk LeonClub

Postprzez mtz » 7 października 2014, 21:39

Grzybek, to co polecasz? ;)

iTapatalk'ed!
mtz
Sympatyk LeonClub

Postprzez jerol » 7 października 2014, 22:40

Conti TS850 sprawdzaja sie swietnie, masz felgi aluminiowe na zime? Dunlop 4D z rantem ochronnym na felge tez warto wziac. Na tych oponach mi sie najlepiej jezdzilo.
jerol
Stella +
Stella +

Postprzez grzybek » 8 października 2014, 07:24

mtz

ja bym stawial na:
Michelin Alpin A5
Dunlop 4D
Vredestein SnowTrac 3

to sa bardzo rozsadne propozycje i spokojnie zamykasz sie w przedziale 290zl-350zl

ostatecznie:
TS850 , LM32 , V905 , UG9
grzybek
Sympatyk LeonClub

Postprzez mtz » 8 października 2014, 15:10

jerol napisał(a):Conti TS850 sprawdzaja sie swietnie, masz felgi aluminiowe na zime? Dunlop 4D z rantem ochronnym na felge tez warto wziac. Na tych oponach mi sie najlepiej jezdzilo.

tak, alu 16" na zime - dlatego tez rozwazam opony z MFSem, ew nawet zeby kupic nie 91H a 94H - na wieksze obciazenie - zawsze bedzie mniej podatna na uszkodzenia - no chyba ze zle mysle....

grzybek, jakos nigdy nie bylem za miskami, wiec chyba skonczy sie na Dunlopach, szczegolnie ze teraz letnie mam Dunlopy Sportmaxxy RT i jestem mega happy :)

dzieki za rady!
mtz
Sympatyk LeonClub

Postprzez rezulteo opony » 8 października 2014, 19:44

szczeslaw napisał(a):Mam pytanie odnośnie tej naklejki. Czy rzeczywiście konieczna jest naklejka? W Leonie 5F istnieje możliwość ustawienia ostrzeżenia o max prędkości dla opon zimowych. Czy takie rozwiązanie nie może zostać potraktowane jako zastępstwo dla naklejki?

Witamy,

Mowa o obowiązkowej naklejce znajduje się w polskim kodeksie drogowym jak i jest to spisane w unijnej dyrektywie 92/23/EWG.

Pozdrowienia,

Rezulteo

-- 8 paź 2014, o 20:44 --

mtz napisał(a):jestem na etapie szukania opon zimowych, rozmiar 205/55/16 91H (na zime powinno styknac do a3 sb), budzet kolo 350-400 zl/sztuke.

to co mi wpadlo w oko to fakt, ze np przy oponie DUNLOP 205/55R16 SP WINTER SPORT 4D, w zaleznosci czy maja dodatkowe oznaczenia literowe MO czy MFS, to z naklejki narzuconej przez EU, albo jest klasa C albo E przy spalaniu. Czy rzeczywiscie kwestia porownania homologacji Mercedesa do rantu ochronnego na felge powoduje skok o 2 klasy w spalaniu?

dodatkowo:
co polecacie w tym budzecie?
- Dunlopy 4d
- GY UG9
- cos jeszcze? :)

dzieki z gory za pomoc!

Witamy,

Etykiety mogą być przydatne, ale one mówią o zaledwie 3 kryteriach. Na naszej stronie w zakładach testy opon w opisie każdej opony znajduje się opis poszczególnych kryteriów, które są wypadkową wielu testów. Zapraszamy na naszą stronę by porównać opony i ich ceny.
Budżet rzeczywiście bardzo dobry na klasę premium.

Rezulteo

rezulteo opony
Sport
Sport

Postprzez jerol » 8 października 2014, 22:15

tak, alu 16" na zime - dlatego tez rozwazam opony z MFSem, ew nawet zeby kupic nie 91H a 94H - na wieksze obciazenie - zawsze bedzie mniej podatna na uszkodzenia - no chyba ze zle mysle....

grzybek, jakos nigdy nie bylem za miskami, wiec chyba skonczy sie na Dunlopach, szczegolnie ze teraz letnie mam Dunlopy Sportmaxxy RT i jestem mega happy :)

dzieki za rady!

Nie bedzie mniej podatna na uszkodzenia, nawet XL wiele tu nie zadziala bo jak masz rozwalic to zazwyczaj i taka i zwykla poleci. Wedlug mnie szkoda doplacac chyba, ze jezdzisz czesto po bardzo zlych drogach wtedy ewentualnie XLke mozna by rozwazyc. Duzo czesciej spotykam sie z uszkodzona felga niz rozwalonym bokiem opony po wjezdzie w dziure, a opony wiekszosc uzytkownikow ma zwykle.
jerol
Stella +
Stella +

Postprzez mtz » 9 października 2014, 09:29

rezulteo opony napisał(a):Witamy,

Etykiety mogą być przydatne, ale one mówią o zaledwie 3 kryteriach. Na naszej stronie w zakładach testy opon w opisie każdej opony znajduje się opis poszczególnych kryteriów, które są wypadkową wielu testów

jasne, ale nadal nie jest to odpowiedz na moje pytanie, dlaczego specyfikacja MO powoduje wyzsza klase przy spalaniu w porownaniu do tej samej opony bez znacznika MO (z MO - klasa C, bez klasa E)
mtz
Sympatyk LeonClub

Postprzez jerol » 9 października 2014, 18:50

Pewnie ma sztywniejsze sciany boczne od reszty, jakas drobna zmiana pod zawieszenie mercedesowskie.

Współczynnik oporów toczenia RRC (kg/t)
Klasa efektywności energetycznej
poniżej 6.5
A
6.6 - 7.7
B
7.8 - 9.0
C
pusta
D
9.1 - 10.5
E
10.6 - 12.0
F
powyżej 12.1
G

Jak widac moze to byc "zadna" roznica.
jerol
Stella +
Stella +

Postprzez joker66 » 9 października 2014, 20:11

A ja mam takie pytanie.
Który rozmiar opon można wsadzić max do 1M?
205/60R15 czy 205/65R15
Mamy kiepskie drogi w zime,czasami nie odśnieżone ,więc troszkę chciałbym podnieść auto.
Zona teraz codziennie dociera Leona,więc muszę do podnieść chociaż odrobinkę,żeby spodu nie pocharatała.
Power by MR MOTORS
135,8 KM----307,7 Nm
NO CAT
joker66
Sport
Sport

Auto: Seat Leon 1M

Postprzez grzybek » 9 października 2014, 20:14

mtz, co do wyzszej klasy przy spalaniu to zerknij tez na inne klasy. moze ma lepsza przyczepnosc na mokrym?

jesli reszta znacznikow jest taka sama to byc moze opona jest ciezsza? a byc moze taka jest wlasnie zasadnosc etykiet ;)

kiedys juz o tym pisalem jak testowano opony TIGAR , RIKEN i KORMORAN w jednym rozmiarze i wypadaly roznie o kilkanascie miejsc a faktycznie jest to jedna i ta sama opona tego samego koncernu rozniaca sie TYLKO napisem z boku.

wiec patrzmy z OGROMNYM przymruzeniem oka na etykiety jak i testy

205/60R15 czy 205/65R15

195/65/15 i 205/60/15 to takie same opony o tej samej wysokosci !
grzybek
Sympatyk LeonClub

Postprzez jędrek » 10 października 2014, 07:13

Czy ktoś slyszał o opnach zimowych Semperit?Może ktoś coś o nich powiedzieć
SZEFUNCIO
Był CZRNY LEON ASV
CompSport 143,5KM/303Nm
Jest
Alfa Romeo 159
Tune Up 185 KM/393NM
jędrek
FR
FR

Auto: Alfa Romeo 159

Postprzez joker66 » 10 października 2014, 07:57

czyli kupić te większe 205 65R15 czy może Takie 195 70R15
Power by MR MOTORS
135,8 KM----307,7 Nm
NO CAT
joker66
Sport
Sport

Auto: Seat Leon 1M

Postprzez rezulteo opony » 13 października 2014, 11:21

mtz napisał(a):
rezulteo opony napisał(a):Witamy,

Etykiety mogą być przydatne, ale one mówią o zaledwie 3 kryteriach. Na naszej stronie w zakładach testy opon w opisie każdej opony znajduje się opis poszczególnych kryteriów, które są wypadkową wielu testów

jasne, ale nadal nie jest to odpowiedz na moje pytanie, dlaczego specyfikacja MO powoduje wyzsza klase przy spalaniu w porownaniu do tej samej opony bez znacznika MO (z MO - klasa C, bez klasa E)

Witamy :chat: ,

Kolega już odpowiedział, ale generalnie oznaczenie MO oznacza oponę homologowaną przez markę Mercedes. W praktyce to wygląda tak, że czasami koncerny oponiarskie pracują razem z producentem samochodów w celu zaprojektowania idealnej opony do danego modelu. Głównie ma to miejsce w przypadku modeli droższych / luksusowych lub ostatnio w przypadku samochodów elektrycznych. Zabieg ten ma na celu uzyskanie jak najlepszych osiągów.
Jeżeli chodzi o etykiety na opony to noty na nich różnią się w zależności od rozmiaru i danej homologacji.

pozdrowienia,

Rezulteo

-- 13 paź 2014, o 12:04 --

joker66 napisał(a):A ja mam takie pytanie.
205/60R15 czy 205/65R15
Mamy kiepskie drogi w zime,czasami nie odśnieżone ,więc troszkę chciałbym podnieść auto.
Zona teraz codziennie dociera Leona,więc muszę do podnieść chociaż odrobinkę,żeby spodu nie pocharatała.

Witamy,

Odpowiedź brzmi ten homologowany ;)

Pozdrowienia od rezulteo ;) :-)

-- 13 paź 2014, o 12:21 --

jędrek napisał(a):Semperit

Witaj,

Marka ta należy do koncernu Continental. Jej początki związane są z Austrią - jednak jej główna siedziba obecnie znajduje się w niemieckim Hanowerze.
Jest to marka opon ze średniej półki. Semperit produkuje opony do samochodów osobowych i dostawczych, a także do ciężarowych.
Więcej na temat poszczególnych modeli pod linkiem: opony Semperit

Pozdrowienia,

Rezulteo :-)

rezulteo opony
Sport
Sport

Postprzez kubasek11 » 13 października 2014, 18:29

A co sądzicie o oponach zimowych Toyo Snowprox S953 225/45 R17 91 H .
Jeżdzę na letnichToyo Proxes T1 Sport 225/45 R17 94 Y i są super i cena też bardzo przystępna była
kubasek11
Signo
Signo

Region: łódzkie
Auto: Cupra ST 4Drive

Postprzez caligator » 14 października 2014, 13:07

Daj rade... Sam jezdze na takivh i moge polecic... W dodatku dobrze wychodza cenowo...
BYŁ: Cupra MY08 360HP/450Nm
JEST: Skoda Octavia RS MY17 230HP/350Nm
caligator
Sport
Sport

Auto: BWJ 2.0
Silnik: BWJ 2.0

Postprzez Misiek » 14 października 2014, 23:23

rezulteo opony napisał(a):jeżeli wcześniej jeździło się na klasie premium tj. Michelin

rezulteo opony, z całym szacunkiem dla Twojej wiedzy o oponach pozwól że wypowiem się jako użytkownik...
marka Michelin, dla mnie umarła wraz z współprezesem grupy czyli Édouard Michelin. Miałem naprawdę b.dobre zdanie o tych oponach do czasu aż nie wypróbowałem... Miałem letnie i zimowe i na jednych i drugich po pierwszym sezonie wyskoczył "balon" nie mówiąc już o tym że zimowe mało tego że były jednymi z najgorszych opon jakie miałem to po pierwszym sezonie tak stwardły że nie nadawały się na drugi. Zmieniłem na Pirelli Winter SottoZero Serie II i już trzy zimy objechałem bez problemów. Świetna przyczepność, doskonała opona. I to jest klasa premium...
Obrazek
Był świetny FR STYLE 2.0 TDI+ by DYNOSOFT :arrow: Leon
Jest nowy 5F'ST FR1.8 TSI My2018 :arrow: Leon
Misiek
Moderator LC Team
Moderator LC Team

Region: śląskie
Auto: leon 5F FR

Postprzez bmelon » 15 października 2014, 07:52

No to przyznam że kolega zabił mi ćwieka bo chciałem kupić Alpin 5. Jednak po w.w tekście mocno się zastanawiam. Pytanie czy są jeszcze inni użytkownicy tej marki o negatywnych doświadczeniach czy kolega wyżej to odosobniony przypadek. Choć jego złe doświadczenie tyczy się 2x zakupu tej marki.
bmelon
Sport
Sport

Auto: Leon ST
Silnik: benzyna 1.8

Postprzez grzybek » 15 października 2014, 08:48

misiek_t, mysle ze z Michałem to miales jakis przypadek bo jest to rewelacyjna opona z klasy premium
byc moze miales zle dobrana opone do auta , byc moze zły index - nie wiem

patrzac po ilosci sprzedawanych opon klasy premium to zdecydowanie przoduje Michelin bijac na glowe konkurencje

o pirelce nawet nie wspomne bo po wielu wielu uzytkownikach 80% nie chce do nich wracac w kolejnym sezonie
podobnie ilosc serwisów ktore maja podpisane umowy z pirelli ostro sie zmniejsza wiec o czyms to swiadczy
grzybek
Sympatyk LeonClub

Postprzez Misiek » 15 października 2014, 13:01

grzybek, konkretnego modelu Ci nie podam jak i konkretnych parametrów bo nie pamiętam, ale opony dobrane pod parametry auta. Tanie też nie były bo jak wspominacie to "klasa premium". A czy przypadkiem można nazwać dwa komplety... :| nie wiem... Ale tak jak wspominałem pirelli sprawdzają się wyśmienicie i w tym sezonie również im zaufam. :-D
Ja kupuję opony co dwa trzy sezony, Ty siedzisz w temacie na co dzień więc lepiej znasz rynek, ale dla mnie liczy się to jak dana opona się sprawdza gdy ja ją użytkuję a nie czy serwisy podpisują bardziej opłacalne umowy :wink:
Obrazek
Był świetny FR STYLE 2.0 TDI+ by DYNOSOFT :arrow: Leon
Jest nowy 5F'ST FR1.8 TSI My2018 :arrow: Leon
Misiek
Moderator LC Team
Moderator LC Team

Region: śląskie
Auto: leon 5F FR

Postprzez grzybek » 15 października 2014, 13:21

misiek_t, chodzi mi o to ze jak wiekszosc aut u nas jest modzonych i mocniejszych od serii a ludzie za klase premium uznaja pewne marki opon
ma to sie jednak nijak w przypadku chocby michelina ktory ma bieznik SAVER ktory jest do du**y i sie nie dziwie ze potem sa takie a nie inne herezje - w wiekszosci wina lezy w zlym dobraniu !

masz jednak po czesci racje , michelin jest MIEKKI a Pirelli TWARDE stad wytrzymalosc ale tez roznica w przyczepnosci

nie chce mi sie wierzyc ze narzekales na PilotSport3 lub SuperSport !
jesli to byly nizszej jakosci biezniki to OK zgadzam sie !
grzybek
Sympatyk LeonClub

Postprzez gregoriuss » 15 października 2014, 15:50

pinkibass napisał(a):czy stalówki/tanie alusy np. 16 i opony odpowiednio mniejsze (205/55/16).

stalówki 16 dostaniesz prawie wszędzie, w każdym zakładzie oponiarskim, wulkanizacji itd, jest tego mnóstwo bo wszystkie skody, vw i seaty na tym śmigają, podjedz gdzieś i popytaj puki jeszcze czas bo im bliżej zimy to więcej chętnych będzie,
ja tak zrobiłem, podjechałem do swojego zakładu gdzie wymieniam koła, zagadałem o felgi i tu mila niespodzianka pan ''Kazio'' otwiera garaż a tam same felgi od podłogi pod sufit, wybrał mi komplecik ori vw , jeszcze nalepki były :) wyglądały jakby max jeden sezon przejechały, po 100 zł za sztukę, na to założył mi moje nowe nokiany i do zimy jestem przygotowany :)
gregoriuss
Stella
Stella

Auto: Leon
Silnik: CDLD 2.0

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Opony, Felgi, itp.