Adam_Kuba napisał(a):Cześć chłopaki! Czytam temat, rozglądam się w internetach i już mam mętlik w głowie, nie wiem na co się zdecydować - co będzie najlepszym wyborem, żeby jak najlepiej wydać pieniądze. Otóż czas najwyższy kupić zimówki do kupionego miesiąc temu Leona 1M ASV. Jeżdżę codziennie do szkoły z kompletem pasażerów prawie 40km w jedną stronę, po drogach powiatowych, więc różnie to może być z odśnieżaniem/posypywaniem, zazwyczaj są pokryte ubitym śniegiem, jeśli już takowy spadnie lub błotem pośniegowym. Więc tu pytanie: który model wybrać:
- 205/55/16 91T MICHELIN ALPIN5
- 205/55/16 91H DUNLOP SP WINTER SPORT 4D
- 205/55/16 91H GOODYEAR ULTRA GRIP 9
Z góry dziękuję za pomoc, pozdrawiam!

Witaj,
Pierwsza i ostatnia pozycja to nowości więc nie mamy jeszcze dla nich ocen, ale zazwyczaj opony nowsze - zastępujące dany model są lepsze dlatego własnie producenci decydują się na ich wymianę.
Więcej na temat pierwszej opony pod linkiem
Michelin Alpin 5. Opona od Dunlop ma sportowy charakter oraz bardzo dobre osiągi. W zebranych przez nas danych otrzymała maksymalny wynik 5 gwiazdek w zakresie hamowania i przyśpieszania na ośnieżonej nawierzchni, jednak ma tylko dwie gwiazdki w kryterium oszczędności.
Zapraszamy do porównania cen na naszej stronie, a także zachęcamy do polubienia naszego profilu na facebooku.
Ekipa rezulteo opony
-- 7 paź 2014, o 00:25 --
SauronRzeznik napisał(a):Przeczytałem ostatnie 10 stron wątku, ale raczej nie znalazłem odpowiedzi. Szukam zimówek do Leona 5F, 225/45/R17. Nie jeżdzę po kopnym śniegu ani na narty, a jedynie po mieście i co główniejszych, płaskich, trasach. Polska zima wygląda jak wygląda, więc najbardziej mi zależy na dobrym zachowaniu na suchym/mokrym/śliskim asfalcie i na ciszy. Budżet to max 450 zł na oponę.
Witaj,
Po pierwsze Sava to marka z najniższej półki dlatego też cena jest niska w porównaniu do wspomnianych opon Goodyeara.
Co do opon to w tym budżecie i przy tym rozmiarze można coś wybrać, ale nie znamy indeksów dokładnych dlatego mniej więcej można wymienić tutaj m.in.:
- PIRELLI Winter 210 Sottozero Serie II
- YOKOHAMA W.Drive
- HANKOOK Winter I*Cept Evo W310
... a więcej informacji oczywiście w rezulteo pod linkiem:
http://www.rezulteo-opony.pl/r-opony-zimowe
Pozdrowienia!
-- 7 paź 2014, o 00:29 --
SauronRzeznik napisał(a):A jeszcze jedno pytanie, jak w końcu z tymi indeksami: Letnie u mnie są 91V, ale znaleźć takie zimowe to wyzwanie! Są przeważnie albo 91H, albo 94V. Czy mogę kupić 91H bez ryzyka że mi to przy ewentualnej kolizji wytknie ubezpieczyciel? Bo wiadomo, że w realu to dużych różnic nie odczuję, nie mam zamiaru się zbliżać do 200 km/h.
Witajcie,
Prawnie indeks musi być taki sam lub wyższy. Jest jednak jeden przepis mówiący, że w przypadku TYLKO opon zimowych można obniżyć
indeks prędkości , jednak przy takiej zmianie trzeba nakleić specjalną naklejkę przy kierownicy informującą z jaką prędkością max. samochód się może poruszać.
Pozdrowienia od Rezulteo!